30 KM

Nieuwe uitdaging 30 km is gelukt! 🥳🎉

Na de Alkmaarse 4 daagse, leek het me leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan en meelopen met de training lopen voor een hele marathon. Ook dit jaar zeer goed georganiseerd door de  Stichting Trainingslopen .

Links Ben, mijn hardloop maat die bijna nooit moe is.

Mocht je volgend jaar willen meedoen is hier meer info en een leuk filmpje

Week 39.

Woensdag 27 September.

Mijn uitdaging om 30 km te kunnen hardlopen is gelukt. Ik heb daar zo’n 12 weken weken naar toe geleefd. Waarvan 10, met een hamstring blessure.

Want na 2 weken trainen, nog vóór  de 1e test loop van 20km dreigde het al te mislukken, vanwege een flinke hamstring blessure. 😢 Maar ja, wie zei dat zoiets makkelijk is? Het heeft wel wat weg, van mijn audio hobby 😂

Na 10 weken fysio hoef ik deze week niet meer terug te komen.  Nu zelf verder werken aan mijn hamstrings door oefeningen en af en toe op kracht lopen i.p.v. Chi-running.

Verder geen problemen, ik kan  gewoon bewegen.  Ook de trap op en af gaat weer prima. ’s nachts  enkel wat rusteloze benen. Gewoon uitwandelen.

Jack

P.s. Mijn nieuwe uitdaging: de conditie de komende maanden vast houden.

Hoe het begon….

Een hele marathon gingen  we niet doen, daar moet je gewoon te veel voor trainen. Maar tot 30KM lopen met een gemiddelde snelheid van 6:30 per kilometer leek me net haalbaar.

Of ik dat ook lukt is afwachten. Je moet een beetje geluk hebben dat je niet geblesseerd raakt en ook niet té fanatiek trainen   Wat ons te wachten staat weet ik, want ik heb al een aantal keer mee gedaan   Mocht het niet lukken dan is er niets aan de hand, want 20 of 25Km kunnen hardlopen is toch ook mooi? Bovendien……

In dit Blog zal ik regelmatig een bericht typen van de vorderingen.

Nordic Walk groep

Dit is een deel van de Nordic Walk groep, waar ik normaal op maandag avond  meeloop.  Omdat ik overdag veel meer kilometers maak ben ik daar even mee gestopt.

Foto’s.

Van bijna alle foto’s is, is een groter exemplaar. Je hoeft er alleen maar met je linkermuisknop op te klikken.

Het plan is de komende maanden: Zaterdag lange duurloop, zondag nordic walken, woensdag snel werk op de atletiekbaan. Verder wandelen Tineke en ik élke dag wel een aantal kilometers, en wil mijn  jongste dochter ook wel eens meewandelen of joggen.  Dus kilometers genoeg.

De weken daarvoor…..

Week 38.

Zondag 24 September.

Gewoon leuk

 

Dit zegt genoeg, niet? 🥳 Nou eerlijk,  het laatste stuk retour VRA van 6,2 km ging niet vanzelf.  De truc die ik verzonnen had om compressie sokken aan te doen, werkte  gedeeltelijk. Bij +/- 26km begonnen ze te knellen. Dus ik heb ze van mijn kuiten afgeschoven.

Daardoor miste ik wel de aansluiting met de groep.  Dat laatste stuk heb ik op een iets rustiger tempo uitgelopen, samen met een aardige EHBOer die mee fietste en bovenstaand document heeft gemaakt 🙂

Andere dingetjes. Wat ik merkte, dat de groep gewoon meer inhoud had, dan ik. Komt ook omdat je voor een marathon via een uitgekiend schema  4x in de week traint. 3x is gewoon te weinig. Deze uitdaging was op het randje van verstandig. Zonder fysio , Chi-running én natuurlijk Ben, had ik het nooit gered.

Ik ga ik lange hardloopsokken proberen. Misschien geeft dat net wat meer steun aan mijn kuiten bij grotere afstanden. Mijn conditie is nu goed. De volgende uitdaging is dit de komende maanden vast te houden.

Temperatuur bij de start 9:30 heerlijk koel  14C, later rond de 20C

Week 37.

Zaterdag 16 September.

Zaterdag met een groepje 20km DTD genordic walked. Ik had het idee dat er meer lopers waren dan vorig jaar. Blijkbaar hebben die deze afstand ook ontdekt.  Heerlijk weer +/-18…20C. Een enkel T-shirt was ruim voldoende.

07:15 op het NS station
Traditie

Vlak na de start drinken we altijd koffie met appelgebak. Dit zijn echt mega punten, die je heel rustig moet opeten. Het is al jaren een goede basis om lekker te kunnen lopen.

Snackbar de Haven in Zaandam

Tijdens de tocht vele bezienswaardigheden, zoek maar eens op deze site.  Vrij nieuw is de pitstop bij snackbar de Haven. Ik bestelde daar een medium patatje en kreeg een mega bak patat.

Tot de avond geen trek meer. Onderweg moet je beslist een aantal keer wat eten want je verbrand zo 2300Kcal.

Proost

Zo’n alcohol vrij biertje smaakt heerlijk als je weer bij de Dam in Zaandam bent.

Zondag

Zondag 17 September.

Ruim 15km hardgelopen met Ben in het Amsterdamse bos. Het was perfect weer om te lopen, met af en toe een klein beetje regen. We hebben goed het gewenste tempo van 6:30 kunnen vast houden.

Achteraf, kan ik denk ik zeggen dat dit samen met de Dam tot Dam wandeling misschien nog wel iets zwaarder was dan de 30km die ik op 24 september heb gelopen.

Week 36.

Donderdag 14 September.

Vandaag naar de fysio geweest. Mijn hamstring blessure gaat de goede kant op.  Af en toe durf ik er kracht op te zetten. Conditie is goed. Vo2max  =44 erg blij mee 🙂.  Nu  eerst een paar keer lopen met compressie kousen, ter ondersteuning van mijn kuiten. Moet weer even wennen.

Afgelopen woensdag met de groep “piramides” gelopen van 200-400-600-800 en weer terug naar 800-600-400-200. Vooral die van 200 gingen soms “snoeihard” voor mijn doen dan (+/- 4:30) Het is heerlijk -nadat je goed ingelopen hebt-  af en toe te “knallen” Je wordt er sterker van. 💪🏻

Vanwege de warmte, kort werk  5…6km gedaan. Nieuwe sportzooltjes en schoenen in gelopen. Gespeeld met een nieuw Garmin Forerunner 245   horloge. Na jarenlang support van mijn oude horloge stopt Tom Tom eind eind september met het ondersteunen van mijn oude Runner 2 hardloop horloge. Erg veel plezier van gehad. 👍

Week 35.

Donderdag 7 September.

Het was gisteren (woensdag) warm (+/- 24C) in het Jagersveld waar we trainden. Wandelaars onderweg waren verbaast dat we met dit warme weer hardliepen en verklaarde ons nog net niet voor gek. 😂 Met Ad, -die een blessure aan zijn been had-  héél rustig gelopen. Ging uitstekend.

Vandaag naar de Fysio bij een andere  therapeut. Mooie sterke vrouw doet aan atletiek. Ze wist precies welke spieren ze moest hebben. 😬 Volgens haar ben ik op de goede weg.  Ikzelf vraag me af of ik  met komende hete dagen en andere verplichtingen voldoende  duurloop kilometers kan maken.

Maar goed, nieuw plan. Volgende week maandag zijn mijn nieuwe sportzolen klaar. Dan kan ik met een nieuw paar hardloopschoenen met veel demping ’s morgens vroeg , op straat in de buurt lopen.

Zondag 3 September.

De 1e 30km.

Vandaag was het zover, de 1e trainingsloop van 30km. Het was vochtig warm tot 23C. Mijn hartslag is hoog, maar verder merk ik er niet zoveel van. Tot de 4e en laatste drankpost ging het goed. Bij 25km werd ik misselijk van de gel en energie reep. Bij 26km protesteerde mijn kuiten heftig: “tot hier en niet verder” 😬Net als de vorige weken, was de rest van mijn lichaam niet moe.

Toch ben ik niet ontevreden, er zijn een heleboel dingen wél goed gegaan. Zoals de: “energie huishouding”, voeding, tempo, geen verkrampte schouders, kleding, advies van toppers om ook rust in te bouwen.  M.a.w. ik ben er bijna. Die laatste 4km had ik misschien op “mijn tandvlees” kunnen uitlopen. Maar dat is niet gezond. Bovendien ik wil volgende week weer 20km in het Amsterdamse bos kunnen lopen.

Thuisgekomen, zonder veel moeite de trap op. De trap af was iets lastiger, maar verder kon ik gewoon alles doen, zoals van 3 fietsen de  banden oppompen, op de fiets naar een verjaardag.  ’s avonds relaxed  op de bank met mooie muziek. Toen pas voelde ik goed aan mijn knieën, dat ik wat gedaan had. Ik ga de komende 3 weken met compressie kousen lopen, die geven steun aan je kuitspieren. Dat moet weer even wennen. Maar mogelijk is dat net het laatste zetje om 30km te kunnen halen.💪🏻

Ben heeft tijdens de training  een virus opgelopen waardoor hij last heeft van bronchitis. 🙄 Zijn dokter adviseert om de laatste trainingsronde van 30km niet mee te lopen.

Week 34.

Zaterdag 26 Augustus.

Met zijn 2e lopen is  makkelijker. Ben liep weer mee en was als vanouds erg sterk. +/- 6:30 is voor ons  precies het  juiste  tempo. Feitelijk hebben we zelfs 1 km verder gelopen. Maar in het bos duurt het even voordat de GPS  ontvangst heeft.  Ik kreeg net de mededeling dat eind september Tom Tom de ondersteuning voor mijn horloge stopt. Jammer het is zo’n fijn horloge zonder teveel mogelijkheden😕

Het was minder warm en vochtig dan vorige week. Maar toch ging het niet vanzelf zoals woensdag. Sokken, schoenen, T-shirt, water, gels etc. Allemaal goed. Terug bij de auto niet moe, alleen de kuiten zeurde wat. Trap op en lastiger trap af ging meteen redelijk  goed.  Herstel gaat vlot.

Van de week flink door de fysiotherapeut onder handen genomen.😬Mijn hamstring blessure is nog niet helemaal over. Vooral in de diepe spieren.

Zondag 3 september a.s. is de 1e trainingsloop van 30km en is nog een 2e kans op zondag 24 september.  Dus er is totaal geen “druk” Lukt het niet dan stap ik bij 25km uit.

Woensdag 23 Augustus.

Kort snel werk, in het Jagersveld deze woensdag.  Het was heerlijk om een piramide loop te doen van 1-2-3-4 en omgekeerd zo hard mogelijk te lopen. Ik kon de Chi-running techniek toepassen waardoor je i.p.v. spierkracht op zwaartekracht loopt. En eigenlijk de weg onder je voeten “wegduwt”

Het was warm maar daar kan ik redelijk goed tegen. Bovendien had  ik  het voordeel dat ik het weekeind hiervoor al  in een vochtige warme lucht had gelopen. Door daarnaast elke te dag wandelen of nordic walken, bouw je ook op.

Week 33.

Zaterdag 19 Augustus.

Ben was helaas ziek, dus alleen een rondje in het Amsterdamse bos gelopen. Het was warm en een hoge luchtvochtigheid. Lopen ging moeizaam. Geen last van mijn hamstring.  Paar foutjes gemaakt zoals een hardloopbroek aan trekken zonder koortje. Daardoor zakte mijn broek elke 50 meter van mijn kont. 😕Voeten te weinig ingesmeerd, dikkere sokken zijn toch beter. Toch nog ruim 15km uit weten te persen. Mijn sport horloge “meldt” dat het fantastisch gaat. Ik weet het niet 🙄 Ga morgen nog een rondje proberen in het Jagers veld.  🙋🏻‍♂️

Woensdag 16 Augustus.

Hoewel het elke week beter gaat, voel ik nog steeds mijn linker hamstring.  De conditie is  goed voor iemand van 65. Om op 3 september a.s. gezond 30km te kunnen lopen is een slim plan nodig. Vandaag trainen in het Jagersveld ging prima.

Week 32.

25km

Zondag 13 Augustus. 

Deze week geen fouten gemaakt, verstandig getraind.😇 Nu kon ik wél mee doen met training georganiseerd door de stichting training lopen  🙂 Je loopt dan 4 “lussen” van +/- 6km met telkens een drankpost. Hoe deze 25km opgebouwd is zie je hier www.trainingslopen.info/25km/

Tot 19km heb ik meegelopen met de 6:30 groep. De laatste lus “retour VRA 6,2km” heb ik voor de zekerheid wat rustiger uitgelopen om mijn hamstring wat te ontzien.

Een slimme zet, want ik haalde probleemloos het eindpunt. De vermoeidheid kwam pas uren later. De maandag erop voelde ik me wat brak. Maar kon nog gewoon de trap op. Al was naar beneden lopen minder… 😬

Druk op de foto voor een groot exemplaar en op het vierkantje rechts bovenaan voor een schermvullend exemplaar.

Deze foto verscheen vorige week op Instagram en Facebook. Deze foto van ons is gemaakt door een Engelse mevrouw (Corlisnyman) in het Amsterdamse bos tijdens het trainingsrondje van 20km op 5 augustus.  Hartelijk dank daarvoor.❤️

Nu kunnen we eindelijk eens laten zien, hoe mooi het is in het Amsterdamse bos. Als je eenmaal in de flow zit en één bent met de omgeving; Dan heb je momenten dat je niet meer zozeer met lopen bezig bent. Zo mooi zijn meerdere paden in de route van 21km.

Week 31.

Zaterdag 5 Augustus.

 

20km

Het was om 8:30, met 16C “fris” in het Amsterdamse bos.  Na 5km alweer warm. Ideaal loopweer, droog en af en toe een zonnetje. Bij 14km begon mijn hamstring wat te zeuren. De knop omgezet  en gedacht aan de laatste deelnemers van kamp van Koningsbrugge;  Die na dagenlang  afgemat te zijn, op het eind nog 3x 10km met volle bepakking nog een route moesten lopen, waarbij het einde maar niet in zicht kwam.

Na een paar km voelde het weer soepel. Op het einde begonnen mijn kuiten wat te branden. Maar dat is normaal bij dergelijke afstanden. Er moet gewoon méér brandstof in het lijf tijdens het lopen.  1879 Kcal verbanden is  erg veel. Een aandacht puntje voor komende zondag, wanneer we 25km gaan lopen in een groep. Vriendelijke mensen in het bos. We kwamen zeker 22 mensen tegen die ons met een glimlach begroette.

Zondag 30 Juli tm vrijdag 4 augustus.  Elke dag gewandeld en genordic walked over wat groteren afstanden tot 10km. Meer oefeningen, als ik dat niet doe, wordt mijn hamstring stijf en vervelend. Maandag avond ook weer met de Nordic walk groep meegelopen en op zondag een rondje pont van +/- heel rustig een paar nieuwe hardloopschoenen ingelopen. Donderdag de 2e keer  dry needling gehad.  Er zat veel minder spanning in mijn spieren dan vorige week. Dus nog maar een paar naaldjes waren nodig. Het voelt goed en soepel. 

Week 30.

Zaterdag 29 Juli. Mijn linker been voelt goed. Vooraf thuis oefeningen gedaan. Na een rondje van 13,5km met gemiddeld 6:30,  kwam mijn hamstring mild opzetten = stoppen. Hierna +/- 2 km uitgewandeld. De conditie is verder erg goed.   Het was een beetje “plakkerig” weer, de regenbuitjes waren heerlijk. 🙂

24 tm 28 Juli Hardlopen zit er  even niet in. Om te voorkomen dat ik stijf wordt heb ik veel kilometer gewandeld en genordic walked. Per keer nooit verder dan 5 km. Mijn fysiotherapeut past dry needling toe. Even afwachten.

Week 29.

23 Juli. Week 29 was een week, met vele afspraken buiten de deur. Daarom was ik uit mijn wekelijkse ritme en kon niet eerder dan donderdag middag een rondje hardlopen.

Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen. Maar ja, mijn lijft “schreeuwde” lopen! Het was warm, ik liep niet lekker. Vrijdags bleek dat ik mijn linker bilspier heb verrekt.  Einde oefening. 😢

Vooral zitten op een stoel en daarvan opstaan is vervelend. Hardlopen gaat niet maar wandelen gaat prima, dus ik heb goede hoop, dat het weer goed komt.  Maar waar ik weken lang voor getraind heb, ging vandaag niet door.  Balen, maar eigen schuld. Ik had er zo’n zin in. 😕

Drankpost Amsterdamse bos

Dit is de drankpost. De training bestaat uit een aantal lusjes van zeg 5….8 Km en elke keer stop je hier even om wat te drinken en te eten. Net als bij een echte marathon waar om de 5Km een post is.

Stukjes banaan.

 

Ben heeft  goed gelopen en stuurde af en toe een appje. Zodat ik er toch nog een beetje bij was 🙂

Week 28.

16 Juli klein rondje in het Jagersveld gewandeld.  Tini was mee, die heeft vanwege een ontsteking in haar voet en andere malheur moeite met lopen.  Maar ze was er toch. 🙂  Zelf wandelen we ’s avonds vaak nog een rondje in de buurt na het eten.  Tineke mijn vrouw, vraagt soms “gekscherend” Laat je me nog even uit? 😂

15 Juli Zaterdags Amsterdamse bos, een rondje van 19 Km.  Het was  warm en vochtig schat 22C. Gelukkig hoefde ik me niet in te smeren met zonnebrand. Want daarmee smeer je ook je poriën dicht en het duurt bij mij zeker 5…6 km voordat het zweet er daar weer doorheen gaat.

Druk op de foto’s voor grotere exemplaren

Volgens mijn horloge, gaat mijn conditie met sprongen vooruit. Dat is een mooi vooruitzicht voor komende zondag 23 Juli wanneer het 1e officiële trainingsloopje van 20Km is. Het voelde wel goed, een klein beetje mijn kuiten.

Ook deze kraai had dorst.

12 juli Op woensdag lopen we op de atletiekbaan. Dit keer “snel werk” 10x 300 meter lopen, hierna een parcours met verschillende  oefeningen doen en weer de volgende 300 meter zo snel mogelijk hardlopen.

10 juli Minder warm vandaag. +/- 21C Deze week wil ik proberen  mijn krachten beter te verdelen zodat ik op zaterdag makkelijker afstanden kan lopen.  Dus vandaag rustig een rondje van 5,6Km gelopen. Haven, Den Uyl brug, Zuiddijk, Russische buurt terug.   Mooie route, met veel schaduw.

 

Week 27.

Zondag 9 juli.  Vanwege de warmte een klein rondje Jagersveld +/- 3,5Km Door de storm Joy waren een aantal bomen gesneuveld.
’s avonds was het heerlijk koel, dus nog zo’n zelfde afstand door de stad.

Zaterdag 8 juli.  Het was warm tot +/- 25C . 16,8Km gelopen. 12 glimlachende dames onderweg. Omdat het parkeerterrein bij de hoofdingang betaald parkeren is geworden starten we nu bij een parkeerplaats bij de Hockey velden.  Dat is zo’n 1,5 km verderop in het parcours van de 21km.

Daardoor was ik mijn referentie punten van o.a. 7, 10 en 14Km kwijt . Bij langere afstanden verdeel ik mijn krachten en  loop telkens van punt naar punt.  Bij 7Km drinken en even 200 meter wandelen,  bij 10Km een energie reep of gel. Bij 14Km loop je richting grote weide.  Bij 10Km was mijn energie al op en dan moet je nog een stuk.  Erg? Nee, maar het moet even wennen.

Onderweg +/- 8Km in het bos zijn veel van dit soort mooie paden
Selfie dezelfde kant op

Wat beter ging was het tempo dat lag gemiddeld op +/- 6:30. Volgens mijn sporthorloge gaat mijn conditie vooruit. Zelf had ik het idee dat ik na 10Km nauwelijks vooruit kwam. Ik ben in een week tijd bijna 1 kilo lichter geworden. Dat is veel, waarschijnlijk te veel gedaan deze week.

Dinsdag 4 juli 2x gelopen.  3,5km gewandeld/hardgelopen met mijn dochter Mariska. ’s middags  6km rustig hardgelopen met Sander. Woensdag is komen te vervallen, achteraf prima, met storm Poly.

 

Noordzee kanaal
Havenstraat

Maandag 3 Juli een rondje “Haven”  nordic walken, omdat ik a.s. dinsdag mogelijk ga hardlopen met de jongste. Je moet het een beetje doseren. 17C veel wind maar toch lekker.  Ik kon vandaag voor het eerst een fel geel T-shirt aan; Waar ik al jaren een te dikke buik voor heb. Nu past hij.  Hoewel als ik naar beneden kijk,  is er nog wel ruimte voor “verbetering.” 😂

Dinsdag 4 juli 2x gelopen.  3,5km gewandeld/hardgelopen met mijn dochter Mariska. ’s middags  6km rustig hardgelopen met Sander. Woensdag is komen te vervallen, achteraf prima, met storm Poly.

Week 26.

Zaterdag 1 juli 17Km gelopen in het Amsterdamse bos. 9 glimlachende dames onderweg.  Het regende licht  maar in het bos heb je daar niet zo’n last van. Met 17C was het warm genoeg en de regen ging over naar een miezer bui, wat heerlijk in je gezicht was.

Zaterdag 1 Juli,  Druk met je linker muisknop voor een groter exemplaar.

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.