Raam antenne

Maak zelf een eenvoudige FM raamantenne

Als u het geluk heeft dichtbij een van de FM steunzenders te wonen. Of b.v. hoog in een flat dan kunt u zelf voor een paar euro een simpele FM antenne fabriceren.

Open dipool

Wat we gaan maken is een z.g.n. open dipool. U neemt 2 stukjes elektrodraad van precies 73cm lang (maakt niet uit hoe dik) Daar haalt u aan een kant een stukje isolatie weg en schroeft dat in een dubbel kroonsteentje. Aan de andere kant van het kroonsteentje sluit u coax aan de binnenader aan de ene draad en de afscherming aan de andere. Zorg dat ze geen sluiting maken. Dan nog een coax stekker er aan en klaar. De foto spreekt voor zich.

Hoog en verticaal

Hang de antenne zo hoog mogelijk verticaal voor een raam. Met de draad waar de binnen ader aan zit bovenaan. Mocht zoals in mijn geval het raam hoger zijn dan 2x73cm = 146 verleng het dan met een stukje touw of iets anders dat niet van een metaal is. Waar u het best deze antenne kunt ophangen is in elk huis weer anders. Gewoon proberen. E.e.a. is niet helemaal 100% aangepast. Want coax is asymmetrisch en een open dipool…. maar een kniesoor ­čśë

Veel plezier met deze eenvoudige FM antenne.

Jack

6 gedachten aan “Raam antenne”

 1. Hallo Willem,

  Bedankt voor je reactie. De FM heeft een golflengte van 3 meter. Wat jij hebt gemaakt is een 1/4 golf antenne. Dat kan inderdaad prima werken, als je dicht bij een van de zenders woont. De raamantenne op deze pagina is een halve golf dus 2x 75cm = 1meter 50.

  Jack

 2. Beste Jack,
  Wat betreft een een voudige raamantenne het volgende. Ik heb gewoon van een goede kwaliteit coaxkabel over een lengte van ca. 75cm de buitenmantel (afscherming) verwijderd en dit kale gedeelte van de kabel vertivaal opgehangen in de buurt van een raam. Gaat al jaren hartstikke goed, prima ontvangst!
  Willem

 3. Het stereo-beeld van de 673 is zo luchtig omdat er o.a. 24 LC filters in het midden frequent gebruikt wordt in plaats van 3 of 4 keramische 10,7Mhz filters. Over het algemeen geeft dat minder vervorming in de hogere frequenties in het audiobereik van FM (30hertz tot 15Khz) Er zijn ook hier natuurlijk weer uitzonderingen….

  In de ST-5000F zijn 4 transistoren per kanaal. 2 voor het lowpass filter en 2 er na. De kanaalscheiding wordt geregeld met de instel potmeter (staat standaard al vrij goed) in het 1e gedeelte. De laatste 2 transistoren zou ik gewoon laten zitten omdat die een terugkoppel lus hebben van de uitgang naar de ingang van het MPX filter en zorgen voor een lage uitgangs impedantie. De originele 2SC633 zijn allang niet meer te koop je kunt ze eventueel vervangen door 2SC1845. Dat zou ik alleen doen als ze stuk zijn, gaan “knetteren” of ruizen.

  Groet,

  Jack

 4. Hoi, Jack, Ik ben zeer blij met mijn Philips 22AH673,
  Verder heb ik nog een Sony ST 5000F, hier heb ik, net als bij de 673 het , per kanaal 2 transistor versterkertje weggelaten, MKP”s en klaar.

  Alleen als ik de 673 aansluit, dan ben ik weer helemaal verliefd op het geluid en ik heb hem nu weer aangesloten.
  Klopt het dat die twee tansistoren zo aangesloten zijn dat zij overspraak opheffen ??Ik zie in het schema van de 5000F al dat zij van elkaars collector en emitter aftappen..
  Kun je hier iets meer over zeggen.
  Het stereobeeld lijkt veel heerlijker bij de 673 (afgezien van de “luchtigheid)

  In afwachting en in dank (ook voor de 673)

  Stephan

 5. Dag Marion,

  Coax kabel heeft altijd een binnenkern en een buitenkern. Aan beide komt een stukje elektra draad. 5 meter coax is wel veel, omdat de antenne zelf niets versterkt. Je kunt er alleen sterke FM zenders mee uit de buurt ontvangen. Wat u kunt doen is een enkel draadje van 73cm en dat direct vastschroeven aan een coax stekker waar normaal de binnenader komt van de coaxkabel. Hoe de ontvangst is hangt helemaal af van waar u woont en hoe dicht u bij de zender zit. Met wat geluk kunt u een aantal zenders ontvangen. Daarna kunt u verder experimenteren. Lees ook het stuk over antennes

  Maar u kunt hem ook altijd op de Ziggo kabel aansluiten als u dat gebruikt.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 6. Ik zou ook graag een eenvoudige (goedkope) FM antenne willen maken. Maar ik snap niet helemaal wat u schrijft. + mijn (goedkope) stereoset staat ongeveer 5 meter van het raam en dat kan niet anders.
  Moet ik dan een coax kabel van 5 meter + 73 cm plaatsen?
  Over de stukjes electrodraad, wat moet er met de andere kant, die niet in het kroonsteentje gaat? En de coaxkabel, de binnen-kern-draag in een kroonsteentje kan ik plaatsen maar wat bedoeld u met “de afscherming aan de andere”. Wat bedoeld u met afscherming?

  Alvast dank voor uw advies.
  Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.