Zelfbouw high-end buizen versterker vanderveen-Trans SE-10 deel 5 en laatste?

3 jaarūü•≥

Zo komt het bouwpakket bij jou thuis

In mei 2020 kwam de post dit pakket brengen. In de afgelopen 3 jaar is de SE-10 een stabiele versterker gebleken.

Mijn advies

Zet gewoon de versterker in elkaar, zonder updates en ga luisteren. Hou er rekening mee dat het alleen al zo’n 100 uur duurt voordat de buizen zijn ingespeeld. Dus b.v. direct buizen “swappen” is vrij zinloos.

Natuurlijk heb ik de afgelopen 3 jaar een aantal updates doorgevoerd die in mijn¬†situatie, en in mijn oren een wezenlijke verbetering zijn. ¬†Met jouw luidsprekers, cd-speler, dac, draaitafel etc, kan dat heel anders zijn. Verder of je iets “wel- of- niet” mooi vind klinken, is volgens mij de ¬†uiteindelijke combinatie van apparatuur, akoestiek en natuurlijk eigen smaak.

Mijn werkplaats

Ook met een vrij simpele set-up zoals hier met 2 Mission boxjes en een Logitech streamer klinkt het erg goed.

Maar als je toch dingen wil veranderen…

Is het fijn dat, dat kan. niet? ūüėČ

Eigen geluid

Bij het ontwerp is volgens mij voornamelijk naar de techniek gekeken. Er zijn onderdelen zoals Vishay metaalfilm weerstanden gebruikt om een technisch gezien zo’n stabiel mogelijk versterker te krijgen.

Wat m.i. wel eens door techneuten een beetje vergeten wordt, dat elk onderdeel “een eigen geluid heeft”

Weerstanden

In de voorversterker ronde 1e buis (ECC83) heb ik weerstand  R1 t/m R5 vervangen door koolstof composiet. Dat geeft een nét iets milder geluid met  zeer neutraal klinkende spekstenen luidsprekers.

Je kunt ook goedkope 1/2 watt koolfilm weerstanden van een paar dubbeltjes ¬†gebruiken, dat werkt hier net zo goed. R12 in eindtrap heb ik vervangen door een 2 watt ¬†150ő© ¬†koolfilm weerstand van 2 watt.

Natuurlijk heb ik ook verder ge√ęxperimenteerd met de andere weerstanden in de eindtrap ECF 802 en KT-88, maar ik vond dat klankmatig niet echt een verbetering. ¬†Zo werkt het mooi stabiel.

Schema SE-10

Condensatoren

C2  heb ik vervangen voor de beste, enigszins betaalbare Audio Note 150nF koperfolie in olie condensator. Dat is de enige serie condensator in mijn audio set die er nu staat. Dat ie een paar centen kost, vind ik  zelf daarom niet erg.

T.o.v. de standaard MKP condensator meen ik een ietsje ¬†meer details te horen. Maar “straatlengtes verschil” die ¬†menig enthousiasteling ¬†wel eens als term gebruikt, zeker niet. Het gaat ook niet “warmer” klinken of zo.

Het enige dat deze condensator doet, is zo verliesarm mogelijk het signaal doorgeven. Meer niet.  Het veranderen van de bovengenoemde weerstandjes heeft m.i. meer effect en kost slechts een paar Euro.

Geniaal

De eindversterker is via de anode (3) ik meen iets van 26…30dB terug gekoppeld v√≥√≥r de uitgangstransformator.

Tamelijk geniaal, want zo omzeil je de vervorming van de transformator die normaal in je terugkoppel circuit zit en de uitgangs impedantie zakt zeg een factor 100, waardoor de uitgangstransformator met iets van 25ő© wordt aangestuurd i.p.v. de normale inwendige weerstand van 2500ő© van de eindbuis.

Dit heeft minstens 3 voordelen: De uitgangstransformator heeft nagenoeg geen invloed meer. De dempingsfactor is hoog en beperkt zich voornamelijk tot de interne weerstand van de trafo zelf. Plus de vervorming is laag.

Mijn SE-10

Nadelen

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Mensen die beweren dat er louter voordelen zijn… jokken.ūü§Ē Als eindbuis wordt standaard een KT-88 meegeleverd, een uitstekende buis.

Door de lage vervorming, mijn ¬†installatie en luidsprekers klonk het bij mij een streepje te “helder”. Na experimenteren ben ik bij een 6550 gekomen dat is met mijn luidsprekers en akoestiek de beste match. ¬†Bij jouw kan een KT-88 meteen een goede match zijn.

Maar het is leuk om na een tijd te experimenteren met wat andere buizen en je hebt gelijk een reserve set.  Bestel  ook een JJ ECC-803S  en 2 ECF-802 mee. Gewoon de goedkoopste versies nemen zonder goldpins of dure merken etc.  Hoorbaar én meetbaar, kan ik nauwelijks enig verschil ontdekken.

Laatste?

Op wat minime wijzigingen na, rond R15 en R16 die bij mij (door al dat experimenteren?)  nogal warm zijn geworden, voorlopig geen updates voor de SE-10.

Net als voorganger de UL-40S2, is het de afgelopen 3 jaar een stabiele versterker gebleken.. Die naar eigen behoefte kan aangepast worden. Waarvan ik verwacht, dat deze  versterker duurzaam de komende decennia kan meegroeien in een eventuele nieuwe set-up.

Veel plezier met het bouwen van deze niet alledaagse versterker.

Jack ūüôčūüŹľ‚Äć‚ôāÔłŹ

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.