Sansui TU-X1 deel 1

Vintage uit de jaren 70

tu-x1

De Sansui tuner reeks bestond rond 1978 uit de TU-217 t/m de TU-X1, waarmee dit het topmodel was.

TU-X1

De TU-X1 is een grote en zware tuner.  In feite is het een aparte tuner voor de AM/midden golf en een voor de FM. Beide tuners zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit en kunnen onafhankelijk van elkaar worden gebruikt.  De ontvangst van een goed afgeregeld exemplaar is uitmuntend.  Voor de FM is hier o.a. een afstemcondensator verantwoordelijk met maar liefst 7! secties. Ook het geluid is van topklasse dat komt ondermeer door 3 mooie fase lineaire midden frequent filters. Een een topklasse Hitachi HA11223W stereo-decoder en fraaie analoge audio uitgangen.

tux1bovenorigineel
Bovenkant in originele staat
tux1mffilters
Prachtige fase lineaire midden frequent filters
tux1onderoriginaale
Fraaie AM tuner en voeding (helemaal rechts)

Ook het middengolf gedeelte is echt HiFi.

Afregelen.

De meeste van soort tuners uit de 70 en 80e jaren kan wel een onderhoud beurt  gebruiken.
Typische problemen van de TU-X1 zijn:

  • Niet goed op de zender kunnen afstemmen.
  • Gekraak en gepiep bij het afstemmen.
  • Geen stereo ontvangst meer.
  • Een combinatie van bovenstaande.

Afstemcondensator

Een deel van de klachten worden hierdoor veroorzaakt.

tux1afstemcondensator
Hoogstaande fijn mechanica.

Zo’ n afstemcondensator is een stukje fijn mechanica.  De capaciteit van één sectie, is vaak maar 20 of 30pF  (pico farad ) Als je 2 geïsoleerde stroomdraadjes van zeg 10 centimeter in elkaar draait dan heb je eenzelfde capaciteit.  Met het geringe verschil in capaciteit dus van 0 t/m 30 pF kun je over de hele FM band van 88 t/m 108 Mhz afstemmen.  Dat is maar liefst 20 Megahertz.!

Als je bedenkt dat een FM zender een ongeveer 200Khz (0,3 Mhz) breed signaal heeft, dan hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen wat er gebeurt bij een kleine wijziging van de capaciteit door oxidatie, stof en vuil. Helemaal, met zoveel secties, die daardoor qua capaciteit niet meer gelijk lopen. Daar komt het “gepiep” vandaan, omdat de verschillende ontvangsttrappen niet meer op precies dezelfde frequentie staan. Waardoor de meest vreemde oscillatie verschijnselen ontstaan. 😉

Afregelen

Het hangt van de conditie van het apparaat af. Als je geluk hebt, is schoonmaken en goed afregelen voldoende om weer een paar jaar te kunnen spelen.

Als je pech hebt is een grotere onderhoud beurt, revisie of zelfs restauratie noodzakelijk. Of als je wilt dat het apparaat weer decennia lang meegaat en daarbij minstens net zo mooi speelt als toen hij 35 jaar terug de fabriek verliet.

Daar over een ander keer.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.