Over Jack

afstemmcondensatortux1
Schoon maken af een afstemcondensator van een Sansui TU-X1

Ik ben een echte radiofan. Al vanaf een jaar of 2-3 heb ik het letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen van familie waar ik jarenlang als kind vaak logeerde. Daar werd ik omringd door technische ooms, die hun hand er niet voor omdraaiden om zelf een radio of TV te maken.

Mijn eerste radio kreeg ik toen ik een jaar of 8 was, van een vriendje van mijn zus. Het was een kleine buizenradio. Ik heb er samen met mijn broers met veel plezier en spanning naar hoorspelen als Apollo 13 mee geluisterd. De buizenradio heeft het verrassend lang uitgehouden. Ik heb nog geprobeerd hem te repareren, maar toen kreeg ik zo’n rotschok dat ik van de schrik door de zitting van de stoel heen zakte. Daarna ging hij subiet de vuilnisbak in.

Alle zeezenders zoals radio Veronica, Noordzee, Caroline, Mi amigo en de eerste FM uitzendingen van bijvoorbeeld Radio 3 met Felix Meurders heb ik meegemaakt. Ook maakte ik de uitzendingen van Hobby scope mee, die 1 of 2x per jaar een stereotestprogramma uitzendde, waarmee je een stereoradio kon testen.

hobbyscoperas
Waarschijnlijk gekregen op de Firato

FM zender.

Vanaf mijn 12e had ik mijn eerste eigen FM-zender een Josti kit HF65. Met een transistor type 2219, waarmee ik op een eenvoudige dipool een kilometertje of 10 kon zenden. Na het afronden van de LTS ging het in sneltreinvaart. Ik heb me zeker tot mijn 26e met deze hobby bezig gehouden, en vele zenders en stereocoders gebouwd. Het was altijd “beregezellig” bij ons thuis – jarenlang kwamen er diverse zendamateurs bij ons over de vloer om een bakkie koffie te halen. Mijn moeder snapte ook wel dat niet alles even legaal was, maar ze zei altijd: “Ik heb liever dit, dan dat ze rottigheid op de straat uithalen!” Een wereld mens, dat was ze zeker!

Met zenden op de FM-band als hobby, groeide ook mijn stereo-installatie. Vanaf mijn 13e had ik mijn eerste baantje bij Wastora in Zaandam. Ik ben daar op mijn 17e vast gaan werken en heb jarenlang in het “stereo-magazijn” gestaan. Een deel van de apparatuur die ik toen in handen had zie ik nu weer!

Tuners.

Ik heb heel wat verschillende tuners gehad zoals een Sony ST-88, ST-3950 en een STA-6B. Mijn mooiste tuner was een Kenwood KT8300, en de best klinkende digitale fabriekstuner een Rotel RTH-10. Een tuner moet wel van heel goede huize komen om die te overtreffen.

Inmiddels heeft de RTH-10 een andere eigenaar. Ik kan nu anno 2015 zelf tuners maken die gewoon beter klinken, zoals een Yamaha CT-7000 en staan er weer een diverse te wachten om door mij opgeknapt te worden. Het is dus een komen en gaan van oude en nieuwe “liefdes”.

yamahact7000
Yamaha CT-7000 staat proef te draaien

TubeJack

TubeJack is naast hobby ook mijn bedrijfsnaam.  Ik repareert, reviseert  en restaureert op kleine schaal vintage audioapparatuur uit eigen voorraad. Praktisch beschik ik over een hele brede kennis met betrekking tot techniek, audio, beeld en geluid.

It’s all in a name… Waarom ik mezelf de bijnaam TubeJack had gegeven? Simpel. Naast de drie mooie vrouwen die mij regelmatig omringen, die overigens ook allemaal van muziek houden, zijn buizen een van beste dingen die me de afgelopen jaren zijn “overkomen”. Uit andere versterkers met transistors, opamps, of fet’s kan ik ook een heel mooi geluid laten komen.

Maar het mooie van buizen is, vind ik, dat de signaalweg uiterst kort is. Iedereen heeft toch zo zijn voorkeur? Al was het misschien handiger als ik me TunerJack had genoemd, als je kijkt naar mijn geschiedenis met tuners. Natuurlijk ben ik wel een beetje “besmet” door mensen zoals Menno van der Veen, Peter van Willenswaard, Dick van de Merwe, Sander de Waal, Ronald Pit, Remco Stoutjesdijk en vele… vele anderen. Mannen bedankt, ook voor de momenten waarop ik hoofdpijn kreeg… juist!…

Mijn geschiedenis

 • 1958 Geboren in Diemen
 • 1960 Eerste aanraking met techniek
 • 1966 Eerste eigen radio
 • 1970 Eerste keer verbrand door de soldeerbout
 • 1976 LTS electro
 • 1970 Eerste stereo tunerversterker, een Telefunken
 • 1971 Eerste Sony Quadrafonische installatie
 • 1976 Kenwood KT8300
 • 1970-1978 Wastora Zaandam Magazijn medewerker
 • 1979-1984 Akatherm Monteur
 • 1985 Eerste computer; Sinclair Spectrum 16K met Loi cursus Micro comp en basic
 • 1985-1986 Terug naar school… MBO geslaagd 18 vakken.
 • 1986 Werkzaam bij PDZ Uitzendbureau. Moeilijkste functie ooit! Leidinggeven aan 20 “dames”
 • 1986 Geboorte van mijn eerste dochter
 • 1987-1992 Werkzaam bij Medicopharma Zaandam. Van leerling computer operator tot HBO functies zoals Netwerkbeheer/Systeembeheer
 • 1988 Mijn tweede dochter wordt geboren. Gelukkig blijken beide dochters muziekliefhebbers
 • 1992-1993 Werkzaam bij OPG Utrecht System als Support IBM mainfraime
 • 1993-1994 Werkzaam bij Telematica en projectleiding v.n.l. UTP netwerken
 • 1994-1997 Werkzaam bij Rijnhave Netwerk – Systeembeheer
 • 1997-2010 Bij Ahold Teamleider en ICT Consultant. Veel opleidingen o.a. intern Ahold management
 • 2000 Begin tuner en audio verzameling
 • 2008 Opleiding ‘Ontwerpen buizenversterkers’ bij TubeSociety
 • 2010-2011. Diverse audio opleidingen gevolgd.
 • 2011 Start TubeJack in februari! Na 10 jaar schaduw in hobbysfeer te hebben gedraaid verlaat ik de ICT en wordt zelfstandig ondernemer
 • 2011 Diverse audio cursusen o.a. ‘Meten met de pc’
 • 2011 tot begin 2015 Vrijwilligers werk atletiek vereniging AVZaanland beheer van de kantine
 • 2014 TubeJack, weer als hobby
 • 2014 Voornamelijk vrijwilligers werk, volgen van audio cursussen en bouwen van websites.
 • 2015 TubeJack maakt een doorstart en is op bescheiden schaal beschikbaar voor audio opdrachten.

Net als de ICT, ben je in de audiowereld nooit uitgeleerd, ik zou ook niet anders willen.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Je kunt mij altijd bereiken via het e-mail formulier.

Jack

P.s. waar ik momenteel mee bezig ben, lees je in mijn blog

 

53 gedachten aan “Over Jack”

 1. Dag Marcel,

  Het is wel David tegen Goliath, die Revox was 2…3x zo duur.
  Als ik hem onder handen heb gehad mogelijk wel 🙂

  Maar hoe dan ook, een FT-980 is een fantastische tuner
  Met een heel korte muziekweg. Ik heb er al heel wat in mijn werkplaats gehad.

  Alleen maar tevreden mensen,

  Jack 🙋🏼‍♂️

 2. Beste Jack , ik heb een vraag, kan een Philips tuner FT 980 wat geluidskwaliteit meekomen met een Revox B 760.
  Dank.
  Groet Marcel.

 3. Dag Alex,

  Inderdaad verstandig niet zomaar aansluiten op het lichtnet. De kans dat er door veroudering
  Van onderdelen wat mis gaat is zeker reëel

  Ik zou zelf naar een club gaan die voldoende ervaring hebben met zo’n heel oude radio.
  En waar ze ook de onderdelen hebben om hem eventueel te repareren. Ik heb alleen
  materiaal vanaf +/- 1965

  Als je heel even Google op: oude radio club
  Dan kom je veel informatie tegen.

  Fijne dag nog,

  Jack

 4. Goedeavond
  Ik heb een philips type 2534.
  Ik weet niet en durf het ook niet aan om te zien of hij werkt.
  Kun jij me helpen?
  Graag, als het kan dan ongeveer de kosten die daar bij horen.
  Ik hoor graag van u

  Vriendelijke groet A Willems

 5. Hallo John,

  Na 42 jaar trouwe dienst, kom je niet onder een algehele revisie uit. Dat is kostbaar want het hele toestel gaat uit elkaar. Reken op minstens €700…€800. élk serieus reparatiebedrijf zal een dergelijk bedrag vragen. Daarnaast blijft het apparaat natuurlijk 42 jaar oud. Ook al werkt het weer als nieuw. Er kan altijd een schakelaar of zo defect raken. Iets om rekening mee te houden. Het goede nieuws is dat er anno 2020 zulke mooie onderdelen zijn, dat je Hitachi receiver mooier dan nieuw kan klinken. Verder kun je via Ebay etc meestal wel aan reserve schakelaars komen. Maar ik moet het toch even benoemen. Het is in feite hetzelfde als een oude oldtimer auto. Kun je niet met dit gegeven omgaan, doe het dan niet. Maar weet ook, dat zulke mooie receivers met het typische jaren 70 geluid niet meer gemaakt worden.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 6. Dag Jack,

  Met interesse lees ik af en toe wat je te melden hebt via jouw website. Ik vind het met name interessant wanneer je weer eens een vintage receiver of andere apparaat onder handen neemt. Ik sta er dan versteld van hoe het daarna weer perfect functioneert.

  Ik ben zelf de gelukkige eigenaar van een vintage receiver, een Hitachi SR-804. Ik heb deze een aantal jaren geleden overgenomen en tot voor kort heeft het altijd goed functioneert. De laatste tijd echter heb ik kunnen constateren, dat 1 kanaal wat minder presteert, dit is volgens mij ook te zien aan de VU-meter van het desbetreffende kanaal.

  Is het misschien mogelijk, dat jij mijn receiver onder handen zou kunnen nemen? Het is tegenwoordig niet makkelijk om een kundige reparateur te vinden, die kundig is en eerlijk.

  Ik hoop, dat ik dan misschien een verslag terugzie op jouw website van deze mooie Hitachi.

  Met vriendelijk groet,

  John

 7. Hallo Merijn,

  Geen idee hoe je ringkernen kunt demagnetiseren. Wat ik zelf zou doen is met een universeel meter meten of de verschillende wikkelingen nog goed zijn. Meestal zijn niet beide transformatoren “ontploft”
  Gewoon vergelijken die 2. Met een beetje geluk, zijn beide nog goed.

  Met vriendelijke groet,
  Jack

 8. Hallo Jack,

  In mijn zoektocht naar informatie over de UL40S-2 op jouw site gekomen. Ik heb met veel plezier jouw blogs gelezen en heb erg veel inspiratie gekregen om van mijn stapel onderdelen van de oer-UL40 weer een spelende versterker te maken. Bedankt daarvoor!

  Nu mijn vraag: De ringkern uitgangstrafo’s raken snel gemagnetiseerd indien er onbalans in de uitgangstrap optreed. Omdat mijn oer-UL40 er ‘met een hoop rook’ mee stopte, verwacht ik dat er wel een behoorlijke onbalans heeft opgetreden. Weet jij een manier om te testen of de kernen nog OK zijn, en weet jij misschien een manier om de trafo’s te demagnetiseren?

  Met vriendelijke groet,

  Merijn van Zuijdam
  Rheden

 9. Hallo Wim,

  Gefeliciteerd met de aanschaf van deze mooie tuner. Omdat hij in originele staat is verwacht ik
  dat tenminste alle elektrolytische condensatoren vervangen moeten worden. Misschien is zelfs een
  gehele revisie nodig. Om daar verder uitsluitsel over te kunnen geven, zou ik eerst het apparaat
  moeten zien en het eerst hier een paar dagen laten spelen. Daarna kan ik een of meerdere prijsopgave
  geven. Mocht u toch besluiten het toestel elders te laten repareren betaald u alleen €40
  onderzoekkosten.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

  P.s. u kunt het toestel vanaf morgen langs brengen.

 10. goedendag
  Ik heb veel op u site gelezen
  En ben onder de indruk
  Zeker het tuner gedeelte
  Ik ben sinds kort
  Gelukkige bezitter van een marantz st 7 tuner
  Is in orginele staat
  Van 1 eigenaar
  Speelt wel , maar niet zo als het zou moeten
  Pakt niet alle zenders , en verloop.
  En ook de verlichting
  Zou u daar tyd voor hebben , om hem aante pakken
  En waar moet ik dan aan denken .
  Wat er zou moeten gebeuren .
  Hoor graag van je .
  Vgrt wim

 11. GOh , ik heb nou altijd zo’n buurman willen hebben 😉😉👍👍
  Al was het maar om af en toe wat ” techniek ” af te kunnen kijken, tenslotte ben je nooit te oud om te leren, ook niet als je een Audiofiel van 1951 bent 😃😃
  Keep on the good work !!!!

 12. Jack,

  Kun je mij vertellen hoe en met welk middel een afstemcondensator
  kan worden gereinigd, de afstemcondensator in mijn Marantz ST-450
  kraakt nogal.
  – Verwijdering van de sulfidelaag.
  – Verwijdering van opgedroogd smeervet.
  – Verwijdering van overig smeer.

  En… Hoe, waar en met wel smeermiddel moet ik de afstemcondensator
  smeren? Dus… tandwieltje – asjes e.d.

  En… Waar moet ik nog meer op letten?

 13. Ik had ook zoiets gelezen, op de website van mediamagazine.nl .

  Net als in Nederland, zit in Engeland de FM-band propvol zenders. Omdat Engeland een van de eerste waren met digitale uitzendingen, gebruiken ze nog DAB in plaats van het huidige DAB+. Het originele DAB kan prima klinken is mijn ervaring. Zeker net zo goed als DAB+ dat nóg verder gecomprimeerd is. Maar waar je minimaal 192Kbit/sec voor een fatsoenlijk geluid.

  Probleem is dat de DAB multiplexen in Engeland overvol zitten, waardoor de geluidskwaliteit slecht is en sommige stations zelfs in mono uitzenden. Alleen BBC radio 3 zend of met 192Kbit of met 160Kbit uit bron: https://www.transmissionzero.co.uk/radio/london-dab-radio/

  Een oplossing zou zijn over te gaan naar DAB+. Echter er zijn ruim 33miljoen! DAB radio’s in Engeland, waarvan velen niet opgewaardeerd kunnen worden naar DAB+. Hier in Nederland zijn we van DAB naar DAB+ eind 2013 gegaan waardoor naar schatting “slechts” enkele duizenden DAB radio’s onbruikbaar waren geworden.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 14. Van een Engelse kennis heb ik vernomen dat de BBC niet wil, dat de FM zenders in de toekomst afgeschakeld worden.
  Een hoopvol bericht.

 15. Beste Jack,
  Ik heb al jaren een Luxman T12 ben op zoek naar de service manual.
  De “Tuning Lock Release Switch” werkt niet meer, voor de rest werkt de Luxman perfect.
  Gr. Hannus 62

 16. Hallo Jack,
  Ik heb u ongeveer 2 jr geleden geschreven over mijn SX 1050 om deze te reviseren. Toen kon dit niet ivm een rug blessure.
  Graag had ik het u nogmaals gevraagd omdat ik mijn juweeltje niet door iedereen wil laten
  maken.
  Er zit een brom in als ik hem aanzet.
  Ik hoop dat u er de tijd voor wilt nemen.

  Groeten,

  Frank.

 17. Goedemiddag ik had je oude mail nog. Lijkt me een goed plan om de tuner een keer te brengen voor beluisteren en zo nodig opnieuw afstemmen. Wanneer zou dit een keer schikken en waar moet de tuner dan naar toe ? Ik hoor het graag en bedankt voor jouw advies. Gr HR

 18. Hallo Henk,

  De T-03 is de Europese T-117. Ik heb al heel wat tuners gezien, maar deze 2 nog nooit. Beide staan hoog aangeschreven op het WWW. Ik heb even in de service manual gekeken hoe dat komt. Qua bouw lijken ze sterk op de Harman Kardon TU-9600 Misschien zelfs nog iets beter. Ze hebben hetzelfde ontvangst gedeelte, ongeveer dezelfde schakelingen en belangrijk de mooiste stereo-decoder ooit door Sanyo gemaakt de LA-3450.

  Nu jouw vraag, ik denk het wel. Wat er precies moet gebeuren hangt af hoe deze tuner gebruikt is. Heeft hij b.v. boven een warme versterker gestaan? Is er iets waarvan jij zegt: ” bijna perfect, maar kun je daar of daar na kijken?” Geen een apparaat is namelijk perfect. De een wil iets meer hoog de andere iets meer laag. Sommige hebben iets met vrouwen stemmen etc. Wat ik zelf zou doen, eerst een avond luisteren, dan meten en hem weer op fabriek specificaties afregelen. Daarna komen er vanzelf allemaal ideeën, om het nóg beter te maken.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 19. Goedemrgen Jack.
  Ik heb een Luxman t 03 L .
  ook al geeft de tuner geen problemen, kun je deze upgraden?
  En teven shoe is jouw ervaring met dit model?
  Ik hoor het graag. B.v.d.

 20. Dag Maarten,

  Lekker bezig zo te lezen ! 🙂

  Het is simpel. Ook bij 40ma staat hij voor de allereerste watt in klasse A en daarna schuift hij naar AB.
  Als je dat mooier vind dan moet je hem gewoon in die stand laten staan, dan gaan je buizen nog langer mee ook!

  Vriendelijke groet,

  Jack

 21. Hallo Jack,

  We zijn inmiddels weer wat maanden verder met het knutselen aan de audio set .
  De versterker heeft wat veranderingen ondergaan de mods uit de vorige post zijn toegepast en er is nog een e-choke bij de voeding geplaatst waar door het geluid rustiger ,strakker opener is geworden.
  De buizen zijn van el34 veranderd naar de 6550 en de Infinitie,s hebben plaats moeten maken voor de Scan speak Reverence Monitor SE .
  Zelfbouw ….eerste maal dat ik speakers gebouwd heb maar het is goed gelukt.
  Met de zelfbouw speakersteunen (25kg per stuk hi)
  klinkt het erg goed.
  Zeker bij symfonische rock ,klassiek jazz en ambiant de wat rustige soorten gaat dat erg lekker.
  klinkt echt heel goed.

  Heb ik nog een vraagje wat ik zo niet begrijp,de buizen staan ingesteld op 80ma met de auto bias.
  Deze is met een schakelaar uit gevoerd, zo dat je de stroom kan halveren (40mA).
  (80mA klasse A) (40mA klasse AB?)
  Bij 80mA klinkt het linker kanaal iets geknepen in het hoog zeg maar minder diepte dan bij het rechter kanaal,
  terwijl met 40 mA beide kanalen gelijk en heel natuurlijk open en ruimtelijk klinken zo als het moet zijn.
  De amp staat in ST mode.
  Tot zo ver mijn opzet en nu weer verder luisteren hi.

  met vriendelijke groet Maarten Oeseburg

 22. Hallo Maarten,

  Ik had je al per mail geantwoord. Ik zou eerst de versterker upgraden en b.v. in supertriode zetten. Mogelijk heb je dan geen andere luidsprekers nodig.
  Vriendelijke groet,

  Jack

 23. Goedendag heer jack.

  Ik heb een vraagje en dat gaat over,welke speakers worden er gebruikt ?? bij (ik heb de verhandelingen gelezen van de UL40-S2 versterker)
  Sinds 31-1-2017 ben ik in het bezit van de gewone uitvoering el34 ultra lineair,leuk om te bouwen en klinkt al heel fijn , er gaan nog koolweerstanden op de ingang in en de auto-bias en de super triode mod volgt.
  Ik heb zelf nu infinitie reference 51 mk2 er aan hangen,maar het klinkt redelijk maar meer dan dat is het niet,ik weet het zijn geen top speakers dus ben op zoek ,oriënteren voor wat anders.
  Heb nog geen idee wat ik wil aanschaffen (muziek heel brede smaak ).
  Maar in ieder geval wat hangt er bij jouw achter de UL40-S2????
  Qua speakers
  Ik ben benieuwd alvast bedankt voor het lezen en hopelijk ook een antwoord.
  Met vriendelijke groet maarten Oeseburg

 24. Hoi Jack,

  Op je website heb ik een en ander gelezen en ben heel erg geinteresseerd geraakt in het optonica gebeuren. Zo’n 25-30 jaar geleden hadden mijn ouders zo’n set in huis en sinds enkele maanden ben ik bezig om een leuke set te kopen. Het eerste onderdeel is inmiddels binnen. De Tuner. ST9100. Hij doet het prima maar heeft denk ik klein onderhoud nodig. De frequentie van de FM tuner loopt 0.1 MHz voor. Dat wil zeggen, waar ik de zender verwacht op 88.0 dan staat hij op het display op 88.1, en de ontvangst is wel goed maar het kan beter.

  Zou jij deze tuner willen servicen? Ik hoor het graag van je.

  Heel erg bedankt voor je reactie alvast.

  Groeten Roger

 25. Dag Jack,
  Het is voor nu, en wie weet voor altijd, de SX-5560 geworden welke deels gereviseerd zou zijn……
  Ik zou ‘m dus nog eens na willen laten kijken of dat ook echt zo is. Ik weet niet of jij dat zou kunnen en of willen beoordelen aan de hand van foto’s.
  Ik heb ‘m gekocht omdat hij er cosmetisch best goed uitziet en het zwart, waar het zilver de overhand had vind ik erg leuk.
  Qua geluid zou het voor mij wat helderder mogen zijn. Ik dacht eerst dat het aan mijn speakers lag, maar ik hoor het ook als ik mijn koptelefoon (beyerdynamic DT-48) aansluit. Is dit typisch het geluid van Pioneer of komt dit omdat hij deels of nog helemaal niet gereviseerd is?

  Groet Louis

 26. Hoi Jack,
  Enorm bedankt voor jouw antwoord!
  Ik heb even gekeken naar die Pioneer en dat is wel een heel mooie receiver zeg. Ook zag ik dat jij er een hebt gereviseerd, mooi werk!
  Geen idee hoe lang ik met deze zoektocht bezig zal zijn, ik zal ook de Sansui’s gaan bekijken, maar ik laat het je wel weten wat het uiteindelijk geworden is.

  Groetjes Louis

 27. Hallo Louis,

  Wat ik “écht” vind klinken is b.v. zo’n gerestaureerde Pioneer SX-850 of een zware Sansui receiver.
  Dat komt door een aantal zaken. Veelal hebben deze versterkers een lage dempingsfactor. Dus niet veel “grip” op de luidsprekers die daardoor meer hun eigen gang kunnen gaan. Veelal klinkt het een haartje warmer. Een lage dempingsfactor houdt ook meestal in dat er niet té veel is teruggekoppeld waardoor het geluid sneller en losser klinkt. Verder zijn er veelal FET’s gebruikt die ongeveer de karakteristiek hebben van een triode buis (maar dan zonder gloeidraden) Wat als laatste belangrijk is dat zo’n receiver met aandacht, respect voor de ontwerper en de juiste componenten is gereviseerd. Alleen dan gaat zo’n apparaat in plaats van geluid, muziek weergeven is mijn ervaring.

  Echt goedkoop kan niet, alleen al een een goed werkende SX-850 kost zo 250…300€ In feite heb je dan alleen een 30 jaar oud apparaat waar het nodige aan moet gebeuren. Maar echt onbetaalbaar is het ook weer niet, helemaal als je bedenkt dat zulke mooie apparatuur nu bijna niet meer nieuw gemaakt wordt. Yamaha is een uitzondering en maakt in de jaren 70 en 80 stijl high-end apparatuur. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan van vele duizenden €. Alleen daarom is het opknappen van goed ontworpen vintage uit de 70 en 80e jaren méér dan de moeite waard.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 28. Beste Jack,
  Ik heb een vraag en hoop dat jij daar antwoord op kan en wil geven.
  Waar ik eigenlijk naar op zoek ben is een “mooie” vintage receiver / versterker die het geluid zo ongekleurd mogelijk weergeeft, as it is, zeg maar.
  Ik weet dat er een aantal leuke versterkers zijn, voor niet absurd hoge bedragen, die lekker schijnen te klinken, maar ik wil graag weten welke er dus “echt” klinken, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.
  Ik ben me bewust dat jij je hoofdzakelijk bezig houdt met tuners, maar ik dacht hier heb jij vast een antwoord op, dan wel een mening over.

  Met vriendelijke groet,

  Louis Mulder

 29. Hallo Paul,

  Ja hoor verwijs hem maar naar de voorgaande reactie. Als het goed is heeft hij nu voldoende info.

  Jack

 30. Beste Jack,
  ik ben blij dat je site weer in de lucht is !
  Mag ik je advies dan citeren? Ik ga eens contact opnemen met iemand die gewend is om audio- en videoapparatuur te repareren, als hobby. Tunen heeft hij echter nog niet gedaan. Ik zal hem uw advies geven. Hij kan dan zien of alles duidelijk is. Stel ik u nog eventuele verdere vragen langs deze weg of per mail?
  Paul

 31. Zo’n tuner opnieuw opbouwen en “in de huid kruipen van de ontwerper” is natuurlijk het mooist. Je combineert het beste uit 2 tijdperken “oud met nieuw”.

  Een upgrade van de Sony is betaalbaar, maar de verzendkosten van en naar Nederland zijn alleen al 50…60€

  laat het door een technicus bij u in de buurt doen. Wat hij moet doen, is de opamp IC302 overbruggen en spanningloos maken. Na het lowpass filter de verbinding met de opamp in de audio uitgang loshalen en afsluiten met een nieuwe 3K3 weerstand op aansluiting 2 van LPF301 en LPF302.

  Afhankelijk van de ingang van uw versterker moet een koppelcondensator toegepast en de versterking van de Sanyo LA-3401 stereo-decoder aangepast worden. Hoe dat moet staat precies in de datasheets.
  Beide zijn via het internet te downloaden.

  Ook beide mute transistoren Q301 en Q302 verwijderen en de weerstanden R361 en R362 alsmede de C353 en C352, L351 en L352. Nadat dit allemaal verwijderd is kunt u het audio signaal hier weer aansluiten.

  Oja, sleutelen in tuners is natuurlijk voor eigen risico 😉
  Een beetje slimme technicus maakt e.e.a. zo dat de tweak weer terug gedraaid kan worden.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 32. Wel, de Kenwood geheel herbouwen lijkt me wat “far fetched”. Afin, een hobbyist (wat jij bent natuurlijk) gaat dat wel fijn vinden, maar dat brengt wellicht wel de nodige kosten mee. De Sony verbeteren is een scenario dat me meer aanspreekt. Maar opnieuw, als de kosten daarvan de pan uitswingen kan ik misschien gelijk beter een andere tuner kopen. 😉 Maar de Sony vind ik dus wel de mooiste. Die Kenwood staat eigenlijk te koop. Kan je met een beetje natte vinger inschatten in welke euro-grootteorde jouw aanpassingen liggen?
  Paul

 33. Dag Paul,

  Een betere antenne geeft altijd winst, maar m.i. meer qua details. Dynamiek hangt af hoe uitgezonden wordt én hoe (lang) de audio weg is van je tuner. Verder doet de combi versterker / luidspreker ook een duit in het zakje.

  Welke van de 2 vind je het mooiste? De Kenwood moet compleet herbouwd worden. Het audio pad van de Sony kan ik denk ik wel een stuk in korten en verbeteren. Vaak wil goed afregelen ook helpen.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 34. Dag Jack,
  ik ben een héél klein beetje bezig met audio. Begin dit jaar heb ik mijn eigen Anastasia (van Triode Dick) gemaakt, en ik durf ook al eens zelf een interlink te maken. Of wat modificaties uitproberen op een cd-speler, zeker als er die bekende TDA1541 in zit. Maar van tuners heb ik nulkommaniks kaas gegeten. Twee heb ik er, waarvan één gewoon aan de kant geparkeerd staat omdat vrouwlief die niet zo graag ziet. En hij klinkt ook niet echt beter dan de andere, die ze wel graag ziet. Diegene die nu speelt is de Sony ST-SA3ES. En dan heb ik nog een zwarte Kenwood KT-5550 staan. En nu raken we de kern van mijn probleem aan : ze klinken alletwee eigenlijk niet zo geweldig. Beetje “plat”, weinig dynamiek in de muziek, flauwe bas. Op forum.zelfbouwaudio.nl verwezen me naar jou door en op jouw site vond ik die DHZ-antenne. Die hangt sinds deze ochtend aan de Sony. En effectief, was de signaalsterkte eerder iets van een 40db, dan is dat nu rond de 65db. Dus hier is al heel veel winst door die eenvoudige antenne. Maar ik heb niet echt het idee dat die Sony nu dynamischer klinkt eigenlijk. Let wel, hij klinkt loepzuiver en de kanaalkeuze gebeurt vlijmscherp dus dat is allemaal in orde. Maar het klinkt zo plat allemaal…. Wat denk jij? Eerst een nog betere antenne plaatsen? Of maar meteen wat componenten proberen vervangen? Of stuur ik er één naar jou op?
  Dank voor je suggesties,
  Paul

 35. Hallo Michel,

  Leuk wat van je te horen. Gezondheid vind ik een geschenk. Ook bij mij gaat dat niet vanzelf. Ik hoop dit jaar weer een marathon te kunnen lopen. Gelukkig is die van Amsterdam nog ver weg….De familie van Brederode kent slechts een enkele tak. Iedereen met die naam is familie. Al ken ik Wolfert nog niet. Mooi dat je 5T10 speelt en de AT-2400 van je vrouw. Ik had eerlijk gezegd niet anders verwacht. Vintage is apparatuur dat door een kwaliteitsfilter is gegaan namelijk “tijd” Beide zijn unieke tuners. Ik zal eens in het archief duiken of ik nog wat kan vinden en wellicht een stuk er over schrijven.

  Vriendelijke groet,
  Jack

 36. Beste Jack, toevallig in huis gekregen ene Wolfert van Brederode. Met een ECM cd Currents. Vroeg me af of hij familie is. De muziek raakt bij mij snaren. En toen zag ik dat je alweer een stap hebt gedaan in je lange reeks van steeds andere uitdagingen. Hulde! En dat je door blojft gaan je brede kennis te delen met anderen. Komt niet zoveel voor tegenwoordig helaas.
  Hier staat nog altijd de Luxman 5T10 in de huiskamer zijn best te doen de wat in kwaliteit afnemende FM geluiden zo goed mogelijk te laten klinken. En in Didje’s atelier de door jou geleverde tuner laat zich ook nog altijd horen.
  Mijn gezondheid na een open hart operatie is weer prima. Dagelijks een flinke wandeling en andere bewegingen houden me op de been, toch een belangrijk element om bij het klimmen der jaren niet teveel in te boeten.
  Ik ben heel blij van jou te horen. Veel voldoening bij wat je nu op de rails hebt staan en een hartelijke groet van hier, michel

 37. Hallo Mark.

  Dat is een echte “mannen” tuner. Je kunt hem nog véél mooier maken. Ik heb er 2 staan, waarvan een volledige gereviseerd én gemodificeerd. Dus helaas, er is simpel weg geen ruimte voor.
  Maar leuk dat je aan mij denkt.

  Gr, Jack

 38. Hey Jack,

  Ik ga mijn Rotel RT-1025 verkopen. Met pijn in mijn hart, maar hij staat al te lang stil. Voor ik ‘m openbaar aanbiedt leek het me goed jouw eerst even te mailen. Wellicht ben jij geïnteresseerd?

  Gr. Mark

 39. Hallo Rene,

  Er is in principe niet zoveel aan de hand. Het is alleen nu hobby. Mensen met problemen zal ik met raad en daad bijstaan. Groet, Jack

 40. Ha Jack,
  Ik vond het jammer toen ik een paar weken geleden las dat je bedrijfje TubeJack beeindigd was. Ik luister in het weekend graag naar de door jou afgeregelde Sony 530ES tuner. Wat moet tuner- en FM minnend Nederland nu zonder jou? Gelukkig ben je nu weer online en kunnen we genieten van je enthousiasme en vakkennis. Ik bekijk vaak je site, en met mij waarschijnlijk nog velen. Succes, groeten Rene.

 41. Dank je. 🙂

  Er zit véél tijd, liefde en aandacht in. Hij speelt mooier als nieuw. Gewoon omdat je anno 2014 betere onderdelen kunt kopen. Verder zijn een aantal circuit’s flink opgewaardeerd.

  Sluit 2 boxen aan en een platenspeler en/of een digitale bron. Meer heb je niet nodig.

 42. Afregelen met een spectrumanalyser. Een precisie klus zonder juist gereedschap niet te doen. Maar als het nu werkt: “don’t fixed it”

 43. Alle oude email adressen zijn vervallen. Als je via het contactformulier reageert dan komt het vanzelf in mijn WordPress mailbox binnen.

 44. Thanks. Volgens mij werkt je email nog niet- kan aan mijn ipad liggen?
  Anayway, die detector is nog ‘off base’ in honkbaltermen. Tips?

 45. Goed gedaan Martijn, ik hoop dat hij mooi speelt.
  Mijn werk is weer hobby dus vandaar een nieuwe website, domein en email.
  Ga het rustig inrichten.

 46. Ha Jack,

  Fijn dat je nog online bent! Het oude emailadres kaatste terug nl.

  Nou, de Kenwood KT-6005 is af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.