Audioscript en antennes

Audioscript is nog steeds de importeur van Luxman een merk dat prachtige audioapparatuur maakt. Het is altijd wat duurder en exclusiever geweest dan andere Japanse merken, maar de producten zijn en waren veelal zéér duurzaam.
Nog steeds maakt Luxman prachtige componenten, die alleen al een feest zijn om te zien. 🙂

Audioscript staat bekent als importeur met een legendarisch goede service. Van een van mijn klanten Michel Goldsteen heb ik de meest fantastische verhalen gehoord.
Ik hoop dat hij ze hier, nog een keer wil vertellen.

update hier een reactie van Michel

Hallo Jac,

[…]Mooi toch, dat hifi wereldje, met al die nostalgische jongens die prutsen aan vintage apparaten, onderwijl herinneringen ophalend aan de gouden dagen van weleer, de dagen van Henri van Hessen en Jaques Clyijsenaer.
Overigens, ons Nakamichi cassettedek, gekocht ooit bij Transtec en daar ook wel eens geserviced, doet het ook niet meer, een mechanisch euvel, denk ik, en Transtec is ermee gestopt. Jammer, want we hebben heel veel cassettes ermee opgenomen, veelal die goede TDK chrome dingen, en die liggen hier nu te wachten om weer eens te klinken.

En nu je vraag naar een goed verhaal over Jaques Cluysenaer, God hebbe zijn ziel. Daar zijn er veel van, want Jacques was een kleurrijke persoonlijkheid en een zeer innemend mens. En hij bezat een zeer grote liefde voor zijn vak, zo groot dat zijn medewerkers wel eens moe werden van de extreme precisie die hem bezielde, wanneer er weer apparatuur uit Japan – China telde destijds nog niet mee, anders was Jacques zeker dodelijk ongelukkig geworden van de slechte afwerking en eindcontrole van dingen die er vandaan komen – uitgepakt en stuk voor stuk getest werd op de werking en het uiterlijk (vingerafdrukken op glanzende delen waren strikt verboden, handschoenen dragen bij het hanteren van de apparaten voorgeschreven en door Jacques voortdurend gecontroleerd).

Ik zal je één sappig verhaal geven, Jac, van de vele die door me heen gaan.Voor mij een levendige herinnering is de volgende anekdote. We waren weer eens te gast bij Audioscript in Loosdrecht. In de huiskamer met uitzicht op de Loosdrechtse Plassen luisterden we eerst samen met mevrouw Cluysenaer naar Jacques recente jazz-aanwinsten en de Luxman reciever en gloednieuwe Stax electrostaten die hij persoonlijk was gaan beluisteren bij de toenmalige eigenaar van Stax in Japan, Hayashi, samen met Peter de Ruig, Jacques rechterhand en gehuwd met een Japanse, grote “deuren” waren die speakers, wat zeg ik, “vensters op de concertzaal” (die we snel besteld hebben toen, want zonder kon ik niet meer leven). De akoestiek van die huiskamer was voortreffelijk, het huis was, meen ik, ontworpen door ir. Peutz, beroemd als het gaat om ruimten met een goede akoestiek.

Daarna nam Jacques ons mee naar zijn bedrijf om ons de Luxman tuner te tonen, want daar kwamen we ook voor. We werden voorgesteld aan Nico Vis die de tuner had afgeregeld en voorzien van zijn birdie-filter, dat verhaal ken je. Ten slotte nam Jacques ons mee naar zijn kantoor en trok een brede la van zijn bureau open: daar glansde ons een schitterende zender-ontvanger tegemoet, met buizen uiteraard, die hij zelf gebouwd had. Want Jacques was een zending-apostel, hij ging dagelijks de lucht in, bijvoorbeeld om met de Ruig te overleggen, die dan ergens in zijn auto zat met ook een zender/ontvanger. Vliegveld Soesterberg lag vlakbij en of die acties van Jacques geoorloofd waren?….

Om de Luxman tuner te testen sprak Jacques met ons af dat hij na enkele dagen ’s avonds laat zou bellen. Hij zou dan zijn zender starten en muziek laten horen van een LP die hij koesterde, Purcel’s Dido en Aeneas. Wij moesten dan onze Fuba antenne met acht directoren in de goede richting draaien, dat ging met een afstandsbediening, en de Luxman afstemmen op de door Jacques aangegeven frequentie. Hetgeen geschiedde. Daar klonk loepzuiver en zonder ruis de afscheids aria van Dido, Remember Me, door de ether. Kippenvel en tranen, deels door de muziek zelf, maar ook vanwege dit grote gebeuren. De Luxman was geslaagd, de zender van Jacques werkte excellent. We hebben zeker een uur over de telefoon nagepraat.
Those were the days, Jac!

Cluysenaer was ook beroemd om zijn nazorg. Toen we de Stax electrostaten in huis hadden, kwam hij langs om te kijken of alles goed was en hij had een door Peter de Ruig uit Japan meegebrachte hygrometer, een prachtig stukje handwerk, bij zich en bakken die we aan de radiatoren van de verwarming moesten hangen, gevuld met water dat om de dag ververst moest worden. De luchtvochtigheid moest een bepaalde waarde hebben, ik ben vergeten welke, om de Staxen in de beste conditie te houden. Daaraan hebben we ons keurig gehouden. Later, toen de membranen vernieuwd moesten worden, zo’n typisch electrostaten kwaaltje dat je voor lief moet nemen, stuurde hij een technicus om dat bij ons in de Bommelerwaard te doen. Later kwam, onder excuses, de rekening: de kosten bedroegen ca. honderd gulden, Jacques vond het eigenlijk jammer dat hij dat bedrag in rekening moest brengen, lief toch? Ik sprak van nazorg, maar dit was ook voorzorg: Jacques had voorzien dat dit soort onderhoud een keer gepleegd moest worden en hij vertrouwde de leverantie mogelijkheden vanuit Japan niet, dus had hij bij de aanschaf van de Staxen meteen een partij onderdelen, met name membranen mee laten komen en van die voorraad kregen wij de laatste exemplaren. Na ons was het inderdaad einde verhaal, Stax leverde ze niet meer uit voorraad, ze moesten voortaan speciaal gemaakt worden met het daarbij horende prijskaartje en minstens een half jaar wachten. Maar dat is een andere verhaal.

Didje-michelgoldsteen.nl

[…..]

31-12 2014 Met dank aan de heer R. Hovius voor een update.

Jack

Wie de antenne pagina heeft gelezen weet hoe belangrijk een FM antenne is voor het uiteindelijk resultaat. Geen enkel bedrijf heeft betere documentatie gemaakt dan Audioscript. Waarvan het meeste nog steeds actueel is. Het enige verschil dat antennes tegenwoordig verticaal staan. Dit omdat de grootste groep luisteraars die het signaal uit de ether oppikken “mobiele gebruikers zijn” met een sprietantenne op de auto of draagbare radio.

Veel leesplezier.

P.s. ik heb toestemming gekregen om dit te publiceren.

Geachte heer van Brederode,

Ik heb er geen enkel probleem mee dat u deze informatie deelt op uw website.
Het boekje is door mijn grootvader geschreven, dus vind het geweldig dat u het deelt met andere mensen.

Met vriendelijke groet,

Marc Cluysenaer

Audioscript
Nieuw-loosdrechtsedijk 111
1231 KP Loosdrecht
Tel. 06-83607480

ant1

 

ant2

ant3

ant4

ant5

ant6

ant7

ant8

ant9

ant10

ant11

ant12

ant13

ant14

ant15

ant16

ant17

ant18

11 gedachten aan “Audioscript en antennes”

 1. Zelf bij de oude Cluysenaer gewekt. Wij noemden hem gewoon Baas.
  Inspirerende man, kwaliteit eerst. Moest eerst examen bij hem doen. “Waar dient de pull-up weerstand voor in een versterker?”

 2. Heel vaak op de landkaart gekeken van audioscript. Daar stonden alle Nederlandse FM zenders op. Ik denk op A1 formaat.
  Kon je precies je antenne richten

 3. Hoi Gijs,heb jij bij Fred Jasper gewerkt,best een leuke zaak,totdat hij gek ging doen,en jammer genoeg over de kop ging.
  Ik heb er diverse spullen vandaan,een Tandberg,Thorens,Nakamichi,en nog meer spul.
  De verkoper waar ik vaak mee te maken had,was Willem (dacht ik,dat hij heette),maar er was altijd te handelen,tja,totdat ……..,heel erg jammer.

 4. Mooi Hans,

  Om iedereen een idee te geven: Ik speel meestal met minder dan 2x 1watt.
  Dat geeft al 92dB geluidssterkte op mijn luisterplaats op 3 meter afstand en dat ik behoorlijk.

 5. “een luidspreker is geen gloeilamp” was een uitspraak van Transtec uit Rotterdam. Ze hadden eind jaren 70 een reclame waarin uitgelegd werd waarom de veelgestelde vraag: “hoeveel Watt is die luidspreker” onzinnig was.

 6. Hallo Pieter,

  Fuba maakt nog steeds mooie antennes. Ik heb jaren plezier gehad van een 8element roteerbaar opgesteld op 18meter hoogte.

 7. Wat leuk om te lezen. Mijn vader was de importeur van Fuba antennes en had een proefopstelling op de Hemwegcentrale om de ontvangst van de BBC te meten en dat natuurlijk met een Luxman tuner ism met de heer Cluysenaer. Die herinner ik mij nog van de uitspraak. Een versterker is geen gloeilamp.

 8. Dag Gijsbertus,

  Bedankt voor je reactie. Bij de importeur van Luxman begrepen ze, dat als je een goed geluid wilt, een goede antenne onmisbaar is.

 9. Ik heb bij diverse klanten een antenne op het dak gezet.
  Meestal tot volle tevredenheid.
  Uiteraard met een Luxman tuner of tuner/versterker.
  Dit was bij Fred Jasper in Den Haag waar ik toen werkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.