De kabel

Goede kwaliteit mogelijk.

Als om de een of andere reden een eigen antenne op het dak, of het voor een raam geen oplossing is dan kun je het FM tuner ook via de kabel aansluiten. Zolang je maar antenne materiaal gebruikt dat minimaal “het kabel keurmerk” dan is een goede kwaliteit mogelijk. Bijvoorbeeld Ziggo klinkt hier uitstekend.

Brom.

Ondanks goede kabels en aansluitmateriaal kan het gebeuren dat je met name in stille passages van de muziek toch een lichte brom hoort.  Dat kan verschillende oorzaken hebben.

  • Aardlus via de antenne ingang en de randaarde van het stopcontact.
  • Aardlus via de interlink (de kabel tussen de tuner en versterker)
  • Complexe aardlussen tussen 2 of meer apparaten.
  • Vintage apparatuur.

Mantelstroom filter.

 

Een mantelstroom filter is een vaak de oplossing als je een brom hebt via de kabel. Je plaatst hem simpel tussen de antenne aansluiting van de tuner en de kabel.  Ze zijn er in alle soorten en maten en kosten meestal minder dan €10

Meterkast.

Er staat ook een stofzuiger in…..

In de meeste huizen komt de kabel via de meterkast binnen.  Daar is ook vaak de aardelektrode waarmee  je elektrische installatie van een veilige randaarde word voorzien. Tussen de randaarde en afscherming van de Ziggo kabel is bij mij een kleine spanning van 4mV.  Dat is genoeg om een brom via de antenne aansluiting te voorzaken.

Details

Door simpel de Ziggo kabel te verbinden met de randaarde is die spanning weg en via die weg een aardlus via de antenne voorkomen. Daar zijn ook handige klemmen voor die je zo kunt vastschroeven.

Interlinks.

Goedkope Profi gold kabel als voorbeeld (niet mijn favoriet]

Ook de interlink die je gebruikt kan een aardlus en brom veroorzaken.  Bij goede interlinks is aan één kant op één van de linker en rechter aansluitingen de afscherming niet aangesloten.  Met een pijl staat aangegeven hoe om de kabel aan gesloten moet worden altijd met de pijl mee.  Dus van tuner en dan de pijl richting versterker.

Complexe aardlussen.

Brom kan heel hardnekkig zijn, en soms niet op te lossen met bovenstaande ingrepen. Meestal is dit een constructie fout in de versterker of de tuner.  Bij goede apparaten is de randaarde en de audio aansluitingen zo intern aangesloten dat via die weg geen aardlussen kan ontstaan.  Het kan ook zijn dat apparatuur zo ontworpen is dat men alleen rekening heeft gehouden met spullen van eigen merk.

Vintage.

Vooral vintage audio apparatuur is hier een stuk gevoeliger voor.  In de jaren 60….80 waren er nog nauwelijks standaarden laat staan een CE keurmerk. Extra complex kan het worden als een vintage set wordt samen gesteld met apparatuur uit verschillende landen. Europa, de USA, Engeland etc hebben allemaal zo hun eigen standaarden. En ondanks dat je apparatuur van eenzelfde merk aansluit, dan kan het nog een rommeltje worden.  Het enige wat je dan kunt proberen om alle apparatuur via dezelfde normen intern opnieuw aan te sluiten.

Veiligheid voorop.

Randaarde is er niet voor niets en in een meterkast moet je niet zomaar gaan sleutelen als je er geen verstand van hebt.  Wat ik heb laten zien is niet moeilijk en voor iedereen met een beetje handigheid te doen.  Twijfel je? Laat het dan een vakman doen. Sleutelen in een apparaat moet je sowieso aan een vakman overlaten.

Hoe dan ook, je bent zelf verantwoordelijk.

Vriendelijke groet,

Jack

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.