Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 6 belangrijke update.

Nieuwe updates laatste stand van zaken mei 2017

Laatste stand van zaken 27 mei 2017 het kan toch….

De Sovtek 5881WXT / 6L6WGC  worden ook veel in gitaarversterkers gebruikt.  On the road en in gitaarversterker hebben deze buizen het zeker niet altijd een gemakkelijk. En komen spanningen van 500…600 volt voor.  Na het het lezen de artikelen van Jay Skyler  was ik om.  Dank je wel Jay!

Ik las in een van de artikelen dat de buizen van een gitaar versterker voor niet altijd 100% belast en dat ik nu precies wat ik heb gedaan in deze UL-40S2 stel de stroom/bias op rustig in op 40ma.  Die stroom is genoeg, om de 1e belangrijkste watt, in Klasse A te laten spelen.  Bij 360volt x 40ma, wordt door de anode/plate  14,4 watt in warmte omgezet daar komt nog een paar watt bij voor het schermrooster G2. Samen +/- 18watt.

Met deze instelling:

 • Klinkt de versterker geweldig.
 • Het maakt niet uit.
 • Of je in Triode.
 • Ultra lineair.
 • Of Supertriode speelt.

Alledrie de instellingen hebben zo hun voordeel:

 • Triode als je luidspreker een hoog rendement heeft en weinig vermogen. Maar  het laag  iets meer gedempt moet worden.
 • Ultra lineair als je luidsprekers iets meer vermogen nodig heeft en het laag uit zichzelf al strak is.
 • Supertriode als je beide wilt.

Ideale versterker?

Ikzelf speel in Ultra Lineair,  dat blijkt een heel fijne combinatie met mijn Perfect Performer luidsprekers.  Voor mij komt dit dicht bij de ideale buizen versterker, wat binnen het concept van het ontwerp van de UL-40S2 mogelijk is.

De versterker wordt veel minder warm dan bij andere buizen. Wat waarschijnlijk de levensduur van de met olie gevulde Jensen koper folie condensatoren ten goede komt. De 2e en 3e harmonische kan ik nagenoeg perfect gelijk afregelen en zijn laag ergens rond de -75dB.

Buizen.

Daar komt bij dat Sovtek 5881WXT / 6L6WGC  buizen goedkoop zijn.  Zelfs al zouden ze binnen 1,5 jaar helemaal opbranden.  Wat maakt het uit?  Als je zelf je versterker kunt afregelen kun je ook de goedkoopste EH 6922 nemen.

Kun je dat niet of alleen op gehoor (minimale brom) dan kun je overwegen  veel duurdere gematchde versie te kopen met goldpins.  Goed afgeregeld is mijn ervaring dat het voor het geluid niet zoveel uitmaakt .

Ander belangrijk punt.

Zoals als je misschien weet, maakt Svetlana allang geen buizen meer.  Die waren zeer robuust gemaakt en hadden een verguld stuurrooster. Bij goud is het zover ik weet onmogelijk dat er aanslag / verbrandingsresten op afgezet wordt.  Daarnaast mochten ze flink overbelast worden met een relatief grote Grid (G1) weerstand.  In de UL-40S2 zit 220KΩ .

Dat is veel.  Veel moderne buizen -die nu aan de hand van de originele specificaties gemaakt worden-  kunnen niet met zo’ n grote Grid weerstand overweg 100KΩ is al heel wat.  Als dan de schermroosters ook uit kosten overweging niet verguld zijn.

Dan kan het gebeuren dat met een jaar of iets langer je Tung Sol 6550 buizen al zover gaan verlopen dat de Anode rood wordt en daarmee feitelijk de buis defect is.  Terwijl een oud paartje Svetlana’s vroeger  rustig een jaar of 3….4 meegingen.

Lichtpuntje.

Genalex is wel een stuk duurder, maar adverteert dat haar buizen robuust zijn. Overstuurd mogen worden en vergulde schermrooster hebben.  Of dat ook zo is moet nog blijken.  In ieder geval lijkt me de Genalex KT-77 rustig ingesteld op 45…50 ma een buis die volgens de datasheet dan lang mee moet kunnen.  Bijkomend voordeel is dat 220KΩ als G1 geen enkel probleem is.

Ik kom hier later uitgebreid op terug.  Zover ik kan nu 27 mei kan overzien.  Kun je met deze 2 nieuwe buizen, samen met EL-34 een fijne en stabiele versterker maken.

Veel plezier ermee.

Jack

Nieuwe updates laatste stand van zaken 2 mei 2017

Na een half jaar fantastisch gespeeld te hebben met de Sovtek 5881WXT / 6L6WGC blijkt deze buis toch niet zo’ n goede combinatie met de UL-40S2.

Oorzaak is dat G2 t.o.v. de anode het liefst 250…270volt ziet. Volgens de spec’s mag dat max 400volt zijn, maar het gaat op langere termijn toch niet helemaal goed met 360volt. Ook aanverwante buizen zoals de  6LWXT hebben dit.  Jammer want ze klinken mooi.

Een betere keus is dan b.v. KT-77  die je het beste in Ultra lineair kunt zetten. Stel de ruststroom rustig af op 45…50ma dan gaan ze volgens de datasheet langer mee.

15 augustus 2016

Zoals je misschien weet, had ik twee UL-40S2. Deze staat nu te spelen bij mijn jongste dochter bedoelt. De oudste heeft er uiteraard ook een.  Na 2 jaar rondreizen in Thailand heeft  nu ook een huis in Nederland  zie http://tipsthailand.nl

Het gaft me wel de mogelijkheid om flink te experimenten met deze versterkers  en die kennis met jullie te delen.

Bovenstaande UL-40S2 heeft de volgende  updates:

 • E-chocke
 • Mini E-chockes
 • Autobias
 • Super Triode
 • Zilverdraad in de ingang
 • Koolstof composiet weerstanden in de ingang

Al die upgrades staan uitgebreid beschreven op de site van Menno van der Veen en maken keer-op-keer  je versterker een nóg beetje beter.   Erg leuk om te doen en m.i. ideaal als verjaardag cadeau i.p.v. die eeuwige sokken…

Nu maanden later kan ik mededelen:

 • De versterker zeer stabiel werkt.
 • Uitzonderlijk goed klinkt.
 • De Jensen Pio’ s niet lekken.
 • De combinatie 6H23p-EB en Sovtek 5881WXT  vind ik tot nu toe het beste, in deze UL-40S2.

Vanaf maart van dit jaar (2016) heb ik deze configuratie zo draaien. Wat ik hoopte, is precies uitgekomen.  Met de Sovtek 5881WXT is deze versterker in elke situatie samen met mijn luidsprekers krachtig genoeg. Stevig laag, als de muziek daarom vraagt is geen probleem. Deze combi klinkt niet warm zoals veel buizen versterkers. Ook niet glazig/hard  zoals sommige transistor versterkers. Maar in mijn oren: “precies goed”.

Dat deze UL-40S2 versterker in deze configuratie niet zo warm wordt zal mede de oorzaak dat de Jensen Pio’ s niet lekken. Ik heb er alle vertrouwen in. Beide type buizen staan in ieder geval bekent om een zeer lange levensduur. 🙂   Tot zover de update. 

De Russen komen…

Met deze UL-40S2  ben ik een stap verder gegaan en heb naast het mooiste geluid dat ik ooit uit deze versterker heb gekregen. Met  een voor buizen begrippen ultra lage vervorming van 0,021% bij 1 watt.

Sovtek 5881WXT buizen geven bij mij in Super Triode een geweldig resultaat.  De vervorming kan ik op mijn spectrum analyser  erg laag afregelen

 

 • Dit is de vervorming bij de allerbelangrijkste 1e watt.  Daar…. en diep daar onder, zitten de zogenaamde “microdetails”  Neem van mij aan dat dit erg goed is.  De even en oneven harmonische zijn mooi in evenwicht.  Als stuurbuis gebruik ik een  6H23p-EB.

Koppel condensatoren

Wil je een stap verder komen dan moet je soms je eigen vooroordelen opruimen.  Zo ben ik geen fan van papier in olie condensatoren in buizen versterkers die erg warm worden.  Nou met 5881WXT buizen op 50ma wordt de versterker aanzienlijk minder heet dan b.v. met 6550 🙂  En nog steeds ruim voldoende uitgangs vermogen ik schat 20…25 watt (niet precies gemeten)

Deze Jensen koperfolie papier in olie condensatoren zitten er nu in.  Ik heb ze met een ti-reps vast gezet met kleefvoetjes en hier en daar een stukje plastic  er onder gelijmd Conrad bestel nummer 543234.   Bij mij plakte deze kleefvoetjes gelijk enorm. Hier en daar heb ik met een beetje lijm het e.e.a. extra gefixeerd.

Geluid

Natuurlijk moet het e.e.a.  een aantal uur inspelen als het nieuw is.  Maar na het eerste uur dacht ik al:  “dit is zo mooi”. Dit moet eigenlijk iedereen kunnen meemaken, sluit 2 goede luidsprekers aan op je UL-40S2 en geniet. 🙂

Spullen

De meeste spullen kun je kopen bij http://www.ringkerntrafo.nl/index.html   zij zijn onder ander de distributeur voor Jensen condensatoren.  Als iets niet kunt vinden of  ergens niet uitkomt stuur dan gewoon een mailtje  meestal krijg je dezelfde dag  antwoord.  Leuk bedrijf,  beter bekent onder de naam Amplimo .

Veel plezier met deze prachtige  versterker.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 6 belangrijke update.”

 1. Dank je, ga het proberen. Ben erg benieuwd wat het geluid doet. Autobias gaat er ook nog wel in binnenkort…

 2. Hallo Wilco,

  Dank je. 🙂 Zo mooi als nu, heeft mijn UL-40S2 nog nooit geklonken. Zelf speel ik een jaar of 2… hooguit 3 met een set buizen. Maar hij staat ook vaak aan. Dus na 9 jaar vervangen kan geen kwaad. Ik neem aan dat je met EL34 speelt. Bewaar ze als reserve.

  De Sovtek 5581 wxt lijkt op de 6L6GC zie “stap 19 experimenteren” en zou zo moeten passen. Setje EH 6922 er bij (goedkoopste versie) op gehoor afregelen (zie handleiding) en spelen maar.

 3. Leuke artikelen over deze versterker. Heb er zelf thuis ook een, maar met buisjes van 9 jaar oud: is vervanging handig?

  En als je die sovtek 5881wxt aansluit, moet je nog iets veranderen in de versterker qua waarden enzo?

  Heb op dit moment alleen de koolweerstanden als upgrade, bijzonder verschil! Echoke komt eraan, net als autobias denk ik.

  Nogmaals: erg leuke en informatieve site, ga zo door!

 4. Ja verrassende buisjes zijn het. Bij mij spelen ze ook. Het lijkt zo ongeveer de ideale buis te zijn voor deze versterker.
  Van de buisjes in deze familie trekt de 6l6G big bulb ook mijn aandacht maar is best kostbaar. De 5881 van Tung sol is misschien ook een goede keuze.

  In de EL34 familie heb ik ook veel geprobeerd. GL KT77 in triode ok. In ST niet bijzonder.
  KT88 geeft weinig laag. 6550 goed laag maar kan ook saai zijn . EL34 is haast perfect. 6CA7 beetje saai. Deze 5881 doet wat dat betreft weinig verkeerd. Vind ik best snel ook in het laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.