Eenvoudige quad antenne

2,5mm2 installatie draad

Na het lezen van een webpagina geschreven door John Falkner  heb ik de afgelopen 2 jaar geëxperimenteerd  met deze eenvoudig te maken FM antenne. Volgens John kan deze quad antenne net zo goed presteren als een 5 element FM antenne.  Mijn ervaring is, dat hij in ieder geval beter presteert dan een  raamantenne.

In het kort

We gaan een 4-kant maken waar alle zijdes 84cm lang zijn. Op een plek is een opening van +/- 2 cm waar de beide draadeindes op uitkomen.  Daarop wordt b.v. met een kroonsteentje de coaxkabel aan gesloten. De coax  binnenader  aan de ene, de afscherming aan de andere kant. Zorg dat die 2 geen sluiting maken anders werkt de antenne niet.  De coax kabel naar je radio kun je zo lang of liever zo kort mogelijk maken. In het artikel staat 15 meter coax, maar dat kan ook 3 meter zijn, als dat voldoende lengte is.

Experimenteren

Je kan deze antenne werkelijk van alle soorten materialen maken, zolang het maar stroom geleid.

  • Alle soorten electro draad, dik, dun maakt niet uit.
  • Koperen waterleiding van 10…12 mm
  • Lasdraad
  • Aluminium profiel rond, plat, recht, 4-kant
  • Coaxkabel

Het 1e experiment heb ik met 2,5mm2 installatie draad gemaakt.  Veel te slap natuurlijk, maar spijker dat tegen een houten frame van 84 vierkant en klaar. 🙂 Je kunt net als in het artikel, ook coax kabel gebruiken. Voor het “4-kant” wordt dat de binnen en buitenader met elkaar verbonden zodat één geleider ontstaat.  Weer aansluiten zoals bovenstaand.

Aansluiten als je coax voor het 4-kant gebruikt

Verder is er volgens mij nog ruimte om te experimenteren met de lengtes van het 4-kant.  De FM band heeft een golflengte van 3 meter. Een kwart daarvan is 75 cm. Ik heb gewoon 84 cm aangehouden, maar stel dat ik een staaf messing, koper, of aluminium van 3 meter zou kunnen kopen zou ik 75 cm aanhouden, zodat ik hem in één keer kan buigen.

Mijn quad verticale polarisatie

Dit s mijn quad antenne, gemaakt van 6mm aluminium.

Druk op de foto voor een groter exemplaar

Dat stukje schuim houd de 2 aansluitingen uit elkaar. Je kunt ook een blokje hout of kunststof nemen. Ik heb de ronde uiteindes plat geslagen een 3 mm gat geboord  zodat ik daar een 3mm boutje en 2 soldeer ogen  kan gebruiken.  Misschien niet de beste oplossing b.v. een grote kroonsteen kan ook.  Maar het werkt. We zijn creatief bezig niet?😉

Polarisatie

De antennes voor FM zijn al jaren lang verticaal gepolariseerd, zie ook mijn buiten antenne.

Met de aansluitingen aan een van de zijkanten is de quad antenne verticaal gepolariseerd.  Woon je dicht bij de grens en je wilt b.v. WDR ontvangen, dan is horizontale polarisatie interessant.

Horizontale polarisatie aansluiting naar beneden of boven

Ik hoop dat ik je hiermee voldoende inspiratie heb gegeven om zelf zo’n antenne in elkaar te knutselen. Hang hem b.v. aan de nokbalk op zolder of met een haak tegen het plafond. Dan kun je hem ook alle kanten opdraaien voor de beste ontvangst.

John  Falkner bedankt, voor het publiceren van deze bijzondere antenne 👍

Jack

Tip!

Soms is een nóg betere ontvangst mogelijk. door de antenne aan een van de hoeken op te hangen. Ze noemen dit ook wel circulaire polarisatie. Écht de moeite waard, om in alle standen te proberen.

Nog genoeg te doen. Het meeste is defect