Pioneer SX-850 vervolg

Speelt geweldig

Zit wel eens tegen….

Ik heb wel eens projecten, waarbij het tegen zit. Hardnekkige storingen, onderdelen die moeilijk leverbaar zijn, tal van andere zaken, die ook je aandacht vragen.😬

Nóg mooier.

Op zulke momenten leg ik het even weg. Ineens is er weer die energie en pak je het weer op. Verdwijnen problemen als sneeuw voor de zon. Bruis je weer van de ideeën, om zo’n receiver nóg mooier te maken dan voorgaande exemplaren.  Dat is ruimschoots gelukt.🙂

In een voorgaand bericht twijfelde ik nog om deze Pioneer  te reviseren…..

Pioneer SX-850 origineel bovenkant.

Het apparaat verkeerde in té slechte conditie. Bovendien denk ik vaak : “zou ik het zelf willen bezitten?  één van mijn eisen.

Pioneer SX-850 origineel onderkant

Bovendien wil dat een eventuele nieuwe eigenaar er lang van kan genieten.

Speelt weer.

Maar is vintage wel iets voor jou?

Ondanks al mijn aandacht, zal er ooit een lampje of schakelaar defect gaan. Het is immers 40 jaar oud.  Als je daar niet tegen kunt,  is vintage audio misschien niet iets voor jou.

Halverwege.

Gelukkig zijn veel onderdelen gewoon nieuw, 2e hands te koop. Of worden zelfs opnieuw gemaakt. Met name in de USA is via Ebay een levendige handel in allerlei onderdelen.

Iets over de revisie.

Flink groter.
Past dat?
Gelukkig wel.

Belangrijk is de  voeding  die voldoende stroom kan leveren als de muziek daarom vraagt. Dat is deze SX-850 goed voor elkaar. De nieuwe elco’s kunnen zo’n 550watt per stuk aan energie leveren.

Hi-Fi Choice 1978

Uit een test in de Hi-Fi Choice uit 1978 blijkt dat deze receiver ruim 100 watt aan 8Ω luidsprekers kan leveren. Aan 4Ω  170watt. Dankzij de stevige voeding kan deze SX-850 dat met gemak.

Bovenkant nieuw.
Onderkant nieuw.
Nog veel meer onderdelen…

Wat dingetjes.

  • Kracht en  verfijnd, door een combinaties van onderdelen.
  • Nieuwe, goed klinkende elco’s.
  • Veel nieuwe ruisarme transistoren.
  • Goede FM ontvangst
  • Zeer goede pick-up ingang.
  • Veel aansluit mogelijkheden.
  • Mogelijkheden in de toekomst.
Step-up trafo

Mogelijkheden.

De receiver staat nu een aantal weken, in onze woonkamer te spelen. Het is een heel fijn apparaat geworden, waar je van alles en nog wat kunt aansluiten.

De radio klinkt goed, er zijn veel stations, al met een simpele raam antenne te ontvangen.

Er is ruimte voor maar liefst 2 draaitafels. Op de foto zie je een Denon step-up transformator bovenop liggen. Zodat ik ook met een Denon DL-103 MC cartridge kan spelen. Dat klinkt erg goed.

Daarnaast kun je 2 tape of cassette deck’s kwijt en met een beetje creativiteit, veel meer apparatuur.

Zo heb ik voor de digitale bronnen mijn Schiit Modius dac op de AUX ingang aangesloten. Waardoor ik kan streamen via mijn Mac mini met diensten zoals Qobuz en Spotify. Maar ook CD’s kan af spelen en b.v. digitale radio van Ziggo kan beluisteren.

Een heerlijke receiver.

De mogelijkheden zijn vrijwel beperkt, tot je eigen creatief denk vermogen.  Wat wil je nog meer?

Jack 🙋🏼‍♂️

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.