Alkmaarse 4-daagse 2023

Het zit er weer op, deze zeer “zonnige” editie van de Alkmaarse 4-daagse. Door omstandigheden liep ik  dit jaar “alleen” …..  samen met duizenden anderen.  Ook dat ging prima.  🙂

Het zit er weer op

Het is heerlijk, om tijdens het lopen je gedachten te laten gaan, over alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd. En over de dingen die je van plan bent om te gaan doen.

Warm.

Natuurlijk is 27…… 29℃ warm, maar de maanden mei en juni waren dit jaar ook droog en warm, dus ideaal om je lichaam te laten wennen. Verder is het devies met deze zon naast veel drinken: “smeren, smeren en smeren” Vooral de laatste dag was erg warm en heb ik me zeker 3x ingesmeerd.

1e dag.

Was de polder-, bos- en duinroute.  Vanaf Alkmaar loop je dan richting Bergen waar prachtige villa’s staan.  De route is goed gekozen met variatie en schaduw.  Ook door het Berger bos en daarna weer terug.

Heerlijk windje

Er stond die dag een stevige “bries” meen windkracht 5.  Mijn Nordic Walk poles (stokken) moest ik stevig vasthouden. Ik kon heerlijk doorlopen heb er inclusief een paar stops 4:15 over gedaan.

2e dag.

Was de stad van de Zon route.  Deze route was voor een deel vernieuwd echt schitterend mooi over paden en parken en heel bijzondere bomen die ik nog nooit gezien heb. Het is echter onmogelijk om overal foto’s van te maken. Je moet de natuur ook op je in laten werken en dat kan niet als je maar constant met je smartphone bezig bent. Misschien iets voor volgend jaar.

Doet zijn naam eer aan.

Het park van Luna doet zijn naam eer aan, die kilometers liep je echt in de volle zon. Toch als doorgewarmde wandelaar geen probleem.

Natuurlijk is er ook muziek

Tijdens het maken van deze foto, zat ik heerlijk in de schaduw van een EHBO post een broodje te eten.

3e dag.

Zo’n week “vliegt” voorbij.  De derde dag was de Pelgrimsroute, niet wetende dat het die dag ook een “pelgrimstocht zou worden” Maar daar zo over meer. Als je met poles loopt, zijn er altijd mensen die een praatje komen maken.

Zo kwam ik een mevrouw tegen van 78 van het station Alkmaar  naar de startplaats op het Canada plein. Voor haar was het de 14e keer dat ze “de 25″ mee liep. Volgens haar: natuurlijk moet je fysiek in orde zijn maar  afstand zit, vooral tussen je oren” . Ze ging hierna, samen met haar dochter  4 dagen Nijmegen lopen van 40Km

Een beetje hulp van boven kan nooit kwaad

Voor iedereen -die ik liefheb- heb ik een kaarsje in de kapel van Onze Lieve vrouw ter Nood laten branden. Na de kapel, is er direct een geneeskrachtige ? water put. Daar was ook de splitsing van de 20 en 25 Km. Die heb ik in de drukte nooit gezien, evenmin het 2e bord waarop staat op welke route je bevind. Dus het werd echt een “pelgrimstocht” 😅

extra lus van 5KM

Ook met 25Km heb ik lekker door kunnen lopen. Het is  veel minder druk op die route. Ik geloof niet in toeval….  dit moest gewoon zo zijn.

Aangekomen bij de stempelpost van +/- 15km was er geen weg terug en kreeg ik een extra stempel op mijn kaart. De route bleek schitterend, met vergezichten met een heerlijk briesje wind.

\

Bij deze kapel stonden tuinstoel in de schaduw.  Dus het zand van je voeten afhalen, even je voeten opnieuw insmeren en schone sokken aan.

Heerlijk in de schaduw een flink bos

Dan ben je wel iets later thuis dan 14:00.😂 Normaal start je bij de 25 al om 7:20 i.p.v. 8:20 als je lid bent van Le Champion.  Iets voor 2024?

4e dag en laatste dag.

De Alkmaarse waterroute.  Fijne route om te lopen, wel druk in het begin en op het einde.  Dus ik moest mijn poles regelmatig bij me houden.  De 1e 10km samen met een aardige vrouw gelopen die ik al een paar keer eerder was tegengekomen. Over van-alles-en-nog-wat gepraat.

Je ziet elkaar toch nooit meer. Ik heb de meest gekke vragen kunnen stellen én moeten beantwoorden zoals wat is het “stomste dat je ooit gedaan heb” Of wat staat er nog op je bucket list?  en heb je die wel?

Dit de laatste stempelpost voordat je de binnenstad van Alkmaar binnen gaat.  Er stond midden op een pad een mevrouw die ons aanmoedigde om het waterflesje nog een keer te vullen.  Heel erg goed, want juist in de stad is het warm.
Het laatste stuk in Alkmaar naar het Waagplein liep makkelijk. Voor je het weet ben je bij  de finish op het Waagplein.

Dank aan Cor voor deze mooie zonnebloemen.

Ik gebruik deze webpagina ook als naslagwerk, net als die van 2022  Dus hier wat dingetjes.

Misschien dat ik in 2024  de 25 ga lopen. Wat handig bleek met dat warme weer in de voorbereiding ook kortere stukken van 3…4 of 5Km in de volle zon te lopen.  Zodat je wéét wat die laatste kilometers  doen.

Verder heb ik ook dit jaar, mijn gewicht goed in de gaten gehouden. Je (ik) verbrand op zo’n dag makkelijk 2000Kcal of meer.  Ik begon met 79Kg en eindigde met 79Kg. Veel gedronken zeker 3..4 waterflesjes met grote slokken. Gewoon 3 sneden brood mee en krentenbollen. Fruit en koekjes krijg je genoeg onderweg.

Ik hoop volgend jaar weer mee te kunnen doen.

Jack 🙋🏼‍♂️

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.