Waar ben ik mee bezig november 2021

Lekker bezig

Pioneer F93

De afgelopen maand interessante audio tegen gekomen zoals de Pioneer F93.  Dat is een top tuner uit de elite serie van Pioneer.  Volgens fmtunerinfo.com  “a highly sensitive digital tuner that was not known for good sound.” Maar hij klinkt zeer goed. 

Druk op de foto voor een groter exemplaar

Heet.

Afregelen is vrij complex, daar ben ik  een paar uur mee bezig geweest.  Van 100% vervorming naar 0,2%. Een prima ontvangst en prachtig stereo. De eigenaar had deze F-93 tussen een stapel audio gezet, waaronder een versterker die bloedheet werd. Na een paar uur spelen stopte hij er mee. Toen de eigenaar een uurtje later langs kwam, was hij nog flink warm. Eenmaal afgekoeld speelde hij weer prima.

Tip.

Bijna alle tuners kunnen slecht tegen warmte.  Plaats die in ieder geval onder de versterker, wanneer je audio apparatuur gaat stapelen. Of gebruik een open rek met planken. Waar de lucht vrij kan circuleren,

FT-880.

Ook mooi.

Deze FT-880 kwam ook langs. Ik mag graag aan deze Philips tuners te sleutelen. Ze kunnen zo mooi klinken. Met nieuwe trimmers in het ontvangst gedeelte, is de ontvangst ook weer top.

Bodemplaat moet er nog in

Tweak SE-10.

Mijn SE-10 van binnen

Detail schema SE-10

Ik heb R12, die verbonden is met de uitgang trafo van 2watt metaal film, vervangen door 2 watt kool film.  Dit heef direct invloed op het geluid. Mocht je met een dac of cd-speler speler die wat “hard” “te helder” of “schel” klinkt, dan kon dit wel eens een klein zetje in de goed richting geven.  De versterker blijft gewoon stabiel werken.

Zweepslag.

Het hardlopen staat al een paar weken op een laag pitje omdat ik een zweepslag heb opgelopen in mijn kuit. Eigen schuld, komt wel weer goed. Nu 3 weken verder kan ik weer bijna normaal wandelen. En deze week heb ik weer voor het eerst aan het Nordic walken (viel niet mee) Je moet in beweging blijven met zo’n blessure.

SX-1250.

4 grote elco’s van 22.000uF gaan in deze SX-1250

Gelukkig is er altijd genoeg te doen en kan ik afwisselend staand of zitten werken.  De komende tijd ben ik nog wel bezig met deze SX-1250.  Ik wil hem compromisloos opwaarderen met de mooiste en beste onderdelen.

Zwarte pootjes.

Ook deze versterker heeft transistors met z.g.n. “zwarte pootjes” Ze worden allemaal vervangen door nieuwe moderne ruis arme exemplaren, die perfect gematched zijn. Wist je dat ze dat, eind jaren 70 jaren ook al deden? 😎

 

Matchen

6AS7 Current Balanced PP Amp.

Er komen steeds meer onderdelen binnen. Zo kocht ik  mooie Amerikaanse 6AS7 buizen voor weinig geld. Teflon buizen gebruiken die ook na 20x een buis wisselen de contacten nog steeds optimaal zijn.  Er valt heel veel meer te vertellen, maar  voorlopig gaan andere dingen,  zoals bovenstaande SX-1250 voor. Bovendien deze 6AS7 versterker heeft geen haast.

Genieten.

In de tussen tijd muziek uit deze SX-5580.  De FM werkt perfect en de versterker klinkt zeer goed.  Er zitten nog  een paar kleine foutjes in deze receiver, maar het gaat de goede kant op

Werkt goed.

Deze antenne werkt behoorlijk goed, zie ook het bericht van de vorige keer

Tot een volgende keer,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waar ben ik mee bezig november 2021”

 1. Hallo Michel,

  Leuk om weer wat van je te horen. Druk? Ach, gewoon veel om van te houden. Die zweepslag in mijn kuit was vervelend. Daar heb zeker 6 weken last van gehad, de 1e dagen kon ik niet eens meer lopen. Na 3 weken ging ik alweer hardlopen. Veel te vroeg natuurlijk… Inmiddels, weer als vanouds hersteld. Met name Nordic Walken, heeft daar positief bij aan bijgedragen. Afgelopen weekeinde probleemloos met een groepje de noordroute (21km) van Egmond genordic walked. Je moet blijven bewegen niet?

  Er is hier altijd wat te doen. Wat ik wel probeer, is gestructureerd te werken. Er staat zeker voor nog 2 jaar eigen apparatuur dat allemaal opgeknapt moet worden. Zodat we dat t.z.t. niet hoeven mee te verhuizen. Leuk dat de Luxman 5T10? nog werkt. Een beetje krakkemikkig vind ik niet erg. Wat was het gezegde ook alweer? “krakende wagens, rijden het langst” Je wordt vast 100.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Hoi Jack,
  Soms heb ik op mijn oude dag, 88 intussen, behoefte aan een opkikker. Rondkijken op jouw site geeft dan weer de nodige boost. Buitengewoon, hoe je alsmaar volhoudt, naast de familie uitbreiding met kleinkinderen en zo, de soldeerbout en meetapparatuur te hanteren, met klinkend resultaat.
  En nu ook nog een zweepslag aan de kuit. Didje, mijn vrouw, weet hoe pijnlijk dat is, toen ze nog balletlerares was is ze ook een keer door de zweep geslagen en maanden op non-actief gesteld.
  Wij worden allengs krakkemikkiger maar de door jou ooit vertroetelde en wakker gekuste Luxman tuner blijft het doen, al wil ze na aanzetten even een beetje ontstemd en weer gestemd worden om haar stereolampje te laten gloeien. Dat hebben we natuurlijk voor haar over, ook al vertellen audio goeroes dat mono zoveel mooier klinkt dan stereo.
  Dat is het dan weer voor nu, Jack, vanuit het verre Vlijmen.
  Een warme groet van ons aan jou en je gelieven en een gezond 2022,
  michel
  P.s. Sinds een jaar een nieuwe Dac: RME ADI 2 DAC FS. Geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.