Pioneer SX-1250 deel 3 (Beauty and Beast)

Vintage uit de jaren 70.

Ongelofelijk mooi deze SX-1250

In maart 2020  is een deel van de voeding van deze SX-1250 gerepareerd. De verwachting was, dat deze receiver nog wel een aantal jaar zou spelen.  20 maanden later waren er helaas problemen met de phono voorversterker.

Besloten is om de hele apparaat grondig aan te pakken. Kosten nog moeite zijn gespaard.  Waar nodig zijn onderdelen met de hand op maat gemaakt.

Uitdaging.

Zo’n zware receiver, waarbij ik  precies en geconcentreerd werk  is een mooie uitdaging om te doen.  Maar als “moderne  opa” met 3 kleinkinderen, eigen projecten en veel andere activiteiten, kost het soms  te veel van mijn spaarzame vrije tijd.  Daarom beperk me, door slechts heel af en toe zoiets ook voor een ander te doen. Dan blijft ook het leuk.

Phono voorversterker.

Het blauwe stipje op de transistors betekent gematched.

Het 1e probleem was een hardnekkige brom in de phono voorversterker. Naast  oude onderdelen hebben alle  transistors  “zwarte pootjes”. Dat blauwe stipje betekent gematched.

Zwarte pootjes.

Matchen.

In deze receiver zijn echter álle nieuwe transitoren exact gematched. Zodat het linker en rechter kanaal zo gelijk mogelijk is.

Matchen is meten . Daarna gelijke paren zoeken.

Overzicht.

Ik heb niet van élk printje foto’s gemaakt maar deze overzicht foto geeft een aardig beeld.

Druk op de foto voor een groot exemplaar, ook op vierkantje rechtsboven. hier nog zonder afscherm kappen

Wat details.

Tuner.

De sx-1250 heeft een zéér goede FM tuner aan boord. Een eenvoudig raamantenne kan in sommige gevallen al een goed resultaat geven.

Juweel van een FM tuner.

Pioneer geeft op 74dB signaal /ruis, ik meet 71dB  Vervorming stereo 1Khz 0,2%, ik meet 0,12%.  Kanaalscheiding is 50dB, ik meet 55dB.

Onderkant nieuw

Op de foto is te zien, dat er goed over de route van  kabels is nagedacht. De kabels voor audio links lopen. De kabels voor stuursignalen rechts en voeding voornamelijk in het midden.

Solderen.

Honderden soldeerverbindingen zijn opnieuw gedaan. Waar nodig zijn printplaten schoongemaakt.

Driver printen. Zie het verschil.
Driver printen voorkant. Instel potmeters met 10 slagen. Zodat je precies kunt afregelen.

De driver printen staan schuin te drogen omdat er onderdelen met Collall vast gelijmd zijn.

Door deze Vishay 101/102 PHR-ST voeding selco’s komt de receiver nooit in ademnood.
Toonregeling oud.
Toonregeling nieuw

Stuk-voor-stuk zijn alle printplaten zo aangepakt.  In de voor versterkers, lijn versterker en toonregeling zijn ook alle transitoren vervangen door moderne ruisarme exemplaren.

Ik behandel zo’n receiver alsof hij van mijzelf is.

Staat proef te draaien, alle kappen ook mooi schoon, met o.a. Starglans.

Metingen bij 1watt, 10watt en 100watt.

1watt in 4Ω links.
10watt in 4Ω links.
100 watt in 4Ω links.

Pioneer geeft 90dB signaalruis op bij kortgesloten b.v. aux ingang. De vervorming  kleiner dan 0,1% in 8Ω.  

100watt 4Ω dummyload.

2x 100watt in deze dummy load is vrij heftig.  De koelplaat van mijn dummy load  kun je niet met je hand vast houden.  De koelplaten van de SX-1250 worden handwarm ☺️

Voor-en-nadelen.

De SX-1250 is in álle opzichten een zwaargewicht. Met bijna 30 kilo, duur in aanschaf en net zo duur  in het onderhoud.  Service aan de meeste printen is goed tot redelijk goed te doen. Mocht er ooit een schakelaar stuk gaan, dan zijn reserve onderdelen redelijk goed in de USA te krijgen.

1e kwaliteit  Vishay 101/102 PHR-ST voeding elco’s zijn net een paar millimeter dikker. Ze passen in de bestaande klemmen echter de gaten in de voet van de klemmen staan daardoor iets meer uit elkaar.   Daarom moet je 4 nieuwe gaten in het chassis boren.

Zoiets geld ook voor de bestaande voedingstrippen, die moet je opboren en uitvijlen. Het is extra werk, maar de voeding kan zeer hoge stroompieken verwerken;  Kan daardoor naast verfijnde muziekweergave, haast onbeperkt vermogen leveren. Dat is precies wat je wilt.  🎶

Beauty and Beast deze SX-1250.

Jack

P.s. op verzoek reviseer ik deze SX-1250 reken op €2000,-

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Pioneer SX-1250 deel 3 (Beauty and Beast)”

 1. Hallo Jack,

  Prachtig om te lezen hoe je een SX1250 repareerd of hersteld.
  Ik ben ook eigenaar (inmiddels tientallen jaren) van een SX1250, en pracht apparaat.
  Is het mogelijk in contact met je te komen hierover?
  Alvast bedankt,
  Groeten Piet

 2. Dag Adri,

  Als je naar metingen kijkt, zie je dat het linker en rechter kanaal, over een groot gebied van 0,1watt t/m 100watt binnen 0,5dB gelijk is. Dat gaat niet vanzelf. In deze receiver zijn alleen al voor €700 aan nieuwe onderdelen gebruikt. Allemaal stuk voor stuk geselecteerd. Verder zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd.

  Een uitdaging om af en toe te doen. Maar ik bied dergelijke service niet actief aan, want daar was deze site niet voor bedoelt (zie rechter kolom boven) Er er gaat gewoon te veel van mijn spaarzame vrije tijd in zitten en mijn eigen spullen blijven liggen.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 3. Hallo Adri,

  Voordat iets hier gepubliceerd wordt, moet ik eerst toestemming geven.
  Verder, kan soms iets in de cache blijven hangen.

  Groeten,

  Jack

 4. Hi, Jack,
  Ik dacht dat ik hier iets geschreven had? Niet meer zichtbaar. Gaat er iets mis?

 5. Even peinzend lijkt met het matchen van transistors alleen zinvol bij het differential pair. Dat om rare storingen te voorkomen, zoals kraken etc. Ik ben dat tegengekomen bij een versterker, waarbij slechts één transistor was vervangen door een niet gematcht exemplaar. Om verschillen tussen links en rechts te voorkomen lijkt me dat minder zinvol, omdat zoveel andere factoren c.q componenten voor verschillen kunnen zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.