Restauratie Pioneer SX-450 receiver

Vintage uit de jaren 70

sx450

De Pioneer SX-reeks uit 1977. Van SX-450 t/m SX-1250 kun je qua formaat globaal in 3e delen. De SX-450 en 550, SX-650 en 750, SX-850, 950 en 1050. En het topmodel de SX-1250.

SX 450.

De  SX-450 is de benjamin van de familie. Met maar 15watt per kanaal, is dit de kleinste uit de receiver reeks. Toch blijkt 15watt veel meer geluid te geven dan menigeen voor mogelijk houd. Deze receiver werd véél verkocht in het toenmalige  Wastora in Zaandam.  Waar het toen o.a.  met een draaitafel de PL-12D en 2 Warfedale Denton 2 boxen via “de AZ-krant”   onder de magische prijs van fl 1000,- (gulden)  werd verkocht.

Als ik me niet vergis waren de Warfedale Denton 2 luidsprekers ook “beste koop” uit de Consumenten gids. Uit het hele land kwamen mensen zo’n set halen.

Als je luidsprekers  met een beetje rendement  gebruikt zal het bescheiden uitgangsvermogen voor veel  woonkamers meer dan genoeg zijn. Ook heel leuk als 2e set in een hobby of studeerruimte. Het geluid is daarbij ook opmerkelijk goed! Prachtig hoog en een iets warm laag. Stemmen klinken natuurlijk.

De FM ontvangst is uitstekend.

Eenvoudig.

De SX-450 is eenvoudig opgezet. Er is geen beveiliging die de luidsprekers beschermd. Ook een relais die inschakel klikken voorkomt ontbreekt. Als je er geen verstand van hebt, is het niet raadzaam om met de netspanning aan te sleutelen. Het een en ander zit goed in elkaar, maar is niet overal even goed tegen aanraken afgeschermd. Let daar bij op als je b.v. lampjes wilt verwisselen. Trek de stekker uit het stopcontact.

Omdat alles zo compact is gebouwd is, zijn sommige dingen heel moeilijk te herstellen. Zo had ik bij de ene SX-450 een slechte luidspreker schakelaar en bij de andere een slechte  aan-uit knop.

sx450uitbouwen

Van 2 heb ik één gemaakt. 🙂

sx450schakelaar

Alleen al daarmee, ben ik uren mee bezig geweest. Het is bijna onmogelijk deze schakelaar in en uit te bouwen zonder het halve toestel te moeten  demonteren. En dat was niet de enige “uitdaging” ik heb echt een paar keer op het punt gestaan, om te stoppen.

sx450potmeter

Ineens zie je het.

Ineens zie je mogelijkheden en leer je toch weer een hoop. Ik ben blij dat ik toch heb doorgezet.  Vind dat het goed gelukt is. Natuurlijk ziet dit toestel ook weer “blauw¨  van de vele nieuwe Vishay condensatoren die het in vintage  zo fijn doen. In de muziekweg bijzondere onderdelen geplaatst met een tot 3x zo lage verliesfactor dan normaal mogelijk is.

sx450tweebinnen

Ook de print wordt opnieuw door gesoldeerd waar nodig….

sx450doorsolderen

Hieronder de 1e meting van de vervorming.

PioneerSX-450vervorming

De rommel links 50 en +/-100 hertz  komt voornamelijk uit mijn meetopstelling. Boven de 20khz is  wat rommel niet iets om je druk over te maken. De signaal/ruisverhouding is uitstekend minimaal zo’n 90dB. Goed te zien is dat de even harmonischen dus 2 en 4khz etc  net ietsje sterker zijn. Vandaar het aangename geluid ;-).

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

25 gedachten aan “Restauratie Pioneer SX-450 receiver”

 1. Hallo Jack,

  Ik heb een Pioneer sx450 in mijn garage met bose 301 speakers. Een prima geluid maar als ik afstem op een bepaalde frequentie om radio te luisteren moet ik na enige minuten de frequentie weer handmatig bij stellen voor een optimaal signaal. Weet jij misschien wat hier de oorzaak van is en kan ik dat zelf repareren cq eventueel reinigen. Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Hallo Jack, Ik ben ook in het bezit van een Pioneer SX-450 , en heb het volgende probleem. als ik b.v. naar muziek luister valt soms een kanaal uit, heel irritant en na veel zoeken ontdekt dat de oorzaak ligt in een slecht functionerende MIC switch, een beetje porren en het werkt weer even. Nu blijkt dat zo’n schakelaar niet zo eenvoudig is te vervangen en ook voor een reparatiepoging moet de halve receiver uit elkaar. Zou het wellicht mogelijk zijn om aan de onderkant van de print bepaalde aansluitingen door te verbinden zodat het weer werkt? Ik hoop dat je hiermee kunt helpen met tips welke soldeerpunten ik zou moeten doorverbinden. Alvast bedankt en veel succes met je mooie hobby! Groet Luc

 3. Beste Jack,

  ik heb deze zelfde versterker hij werk goed. maar wat mij opviel toen ik hem open maakte dat er een zekering van 0.500a stuk was. ik heb deze vernieuwd en toen ging de andere kaptot. waar zou ik moet beginnen met zoeken naar de oorzaak. de versterker werkt verder wel prima.

 4. Hallo Ruud,

  Deze site is nog springlevend. Maar andere zaken hadden de afgelopen aandacht nodig. Voor lampjes maakt het niet uit of ze nu op wisselspanning of gelijkstroom branden zolang de spanning maar klopt. Leds kan ook, de sets die je via het WWW kunt kopen zijn meestal omgebouwd zodat je geen zorgen hoef te maken of er nu gelijk- of wisselspanning is. Een goed adres waar ik af en toe lampjes bestel is in de USA bij http://www.vintage-electronics.net Ze hebben ook leds. Let even op bij de bestelling hoeveel invoerrechten je moet betalen. Uit mijn hoofd tot €22 vrij van BTW. Zie ook de Belastingdienst en http://www.invoercalculator.nl Controleer dit zelf even want het kan wel eens veranderen. Groeten, Jack

 5. Beste jack,

  Ook ik ben in het bezit van een Pioneer SX-450, die ik van mijn vader heb gekregen jaren geleden. Hier is ook het middelste lampje stuk. Echter toen ik de boel ging nameten mat ik geen gelijkspanning klopt dit? Zijn de lampjes dan 8volt wisselspanning, ik heb in ieder geval op 8 volt wisselspanning met de multimeter inderdaad een uitlezing van 8 volt.
  Ik ben op jacht naar lampjes en heb wat gevonden op het www. Er is ook een complete kit beschikbaar in LED of in gewone lampjes.

  Hoop dat deze site nog actief is…

  Groeten Ruud
  Julianadorp NH

 6. Hallo Jean Paul,

  Meestal de volumeregelaar. Beweeg die eens 50x heen-en-weer, om het stof er uit te krijgen. Eventueel inspuiten met een klein beetje IPA of Gold spray. NOOIT zonder kennis van zaken contactspray gebruiken. Dat werkt hooguit een paar maanden, waarna de spray samen met het stof en vuil veranderd in een vieze bruine drab. Waarmee het middel erger wordt als de kwaal…. Het gekraak kan verder komen van transistoren met zwarte pootjes. Meestal ben je dan toe een een revisie van je SX-450. Dat is lastig omdat er zo weinig ruimte is in het apparaat.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 7. Beste Jack,

  Zie ook mijn mail aan jou. Misschien heeft iemand anders er ook iets aan, dus hier mijn vraag nogmaals. Mijn Pioneer SX-450 heeft bij aanzetten een hinderlijk kraakgeluid in beide boxen, onafhankelijk van de volumeknop. Na enkele minuten verdwijnt die kraak vanzelf. Bij opnieuw uit en aanzetten komt ie weer terug. Wel lijkt de periode van de kraak (aanvankelijk zo’n 3 tot 5 minuten) steeds korter te worden naarmate het apparaat warmer is gedraaid.
  Heb jij een idee welk onderdeel hier sputtert?

  Dank en vriendelijke groet, Jean Paul

 8. Hallo Anet,

  Een aantal luidsprekers uit de jaren 70 hebben een hoog rendement. Dat wil zeggen dat een versterker met weinig vermogen al voldoende is voor véél geluid. Ik heb het even opgezocht en kwam op 98dB bij 1 watt in op 50 cm afstand. Dat is véél geluid. Zoek maar even op het WWW. Mijn luidsprekers hebben een rendement van 92dB. Met een 2×3,5 watt buizen versterkertje gaan de ramen er nog net niet uit 🙂 Die 2x 15watt die Pioneer opgeeft is dus ruim voldoende.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 9. Hallo Jack

  Het laatste bericht is een jaar oud dus weet ik niet of de site up to date is maar probeer het gewoon

  Ik heb een mooie sx 450 op de kop getikt. Alles werkt perfect. Ik heb de oude speakers van mijn vader er op aangesloten (AKAI sw 155) uit 1972 (ook in perfecte staat) zijn deze geschikt, is dit een goede combinatie? Daar heb ik geen weet van, heb nl het idee dat ik de volumeknop op minimaal heb , het al aan de harde kant is. En ik ben wel wat gewend qua muziek/volume.

  Groet Anet

 10. Hallo mijnheer,

  Ik heb even gekeken de schaalverlichting lampjes zijn zogenaamde wedge lamp 8volt 300ma de kleinere draadlampjes voor o.a. stereo aan te geven zijn 8volt 50ma.
  In Nederland moeilijk te krijgen. Ik bestel ze in de USA. Gebruik geen zwaardere types, dan gaan e.e.a. stuk. Vooral die van de stereo-decoder is kritisch. Iets
  minder b.v. 8volt 35ma is ook goed.

  http://www.vintage-electronics.net/lamps.aspx
  Groeten,

  Jack

 11. Ik heb ook nog een sx 450 staan maar de geen één lampje doet het nog .
  Ik weet ook niet hoeveel volt deze lampjes zijn van de schaalverdeling en stereo lampjes.
  Wie het weet mag het zeggen ,alvast bedankt.

 12. hallo jack! ik heb nog even een vraag over de radio ontvangst ik snao het gedeelte nog tot het vastschroeven aan de sx450 zelf, daarna ben ik kwijt hoe de werking ervan is. de tuner is al aangesloten aan een antenne aan de achterkant van het apparaat? ik heb er net 1 gekocht en de ontvangst blijkt vrij slecht te zijn, ook de volumeknop maakt rare harde geluiden als ik de radio harder zet, hoe zou je dit kunnen verhelpen.

 13. Ik heb nog een SX-450 staan. Werking onbekend…Fineer zij panelen bladert af op de hoeken.

  Tegen een bioscoopbon af te halen in Capelle aan den IJssel

 14. Hallo Danny,

  Een apparaat van 35 jaar oud, is technisch gezien nooit nieuw. Hij kan er wel als nieuw uitzien. Bijna alle receivers, versterkers, platenspelers, tapedecks etc hebben na al die jaren serieus onderhoud nodig. Met het broertje de SX-980 ben ik ongeveer 6 middagen bezig om hem weer helemaal in goede conditie te krijgen. Hij gaat dan he-le-maal uit elkaar, wordt eerst schoongemaakt, waarna printplaat voor printplaat gereviseerd en vaak ook verbetert wordt. In totaal worden zo’ n 200 componenten vervangen. Daarna wordt de receiver een aantal keer afgeregeld en laat ik hem hier een week spelen zodat ik zeker weet dat het goed is.

  Dat dit zelfs mijn vriendelijke uurloon van €25 (inclusief BTW) voor dit soort klussen, niet goedkoop kan, hoef ik hopelijk niet verder uit te leggen. Reken op €600 arbeidsloon en €200….€240 aan 1e kwaliteit audio onderdelen maakt +/- €840. Dit is inclusief marge factuur en 1 jaar garantie.

  Af en toe mailt iemand: “of het niet goedkoper kan”. Of: ik heb een offerte van bedrijf X die €250…300 Of: Kun je niet onder de prijs gaan zitten van…

  Voor de goede orde, normaal bied ik nauwelijks diensten aan! Het is omdat mensen zo enthousiast reageren op mijn site. Er staat hier nog genoeg defect spul om me de komende jaren te vermaken. Echter de hoeveelheid reacties die ik krijg zijn te veel om te negeren.

  Aan “goedkoper” begin ik niet aan, ik heb een hekel aan half werk, daar word ik niet gelukkig van tijdens het repareren en u op de lange termijn ook niet. Verder gun ik iedereen zijn boterham, dus onder de prijs gaan werken vind ik “not done!”

  Verder is €800 voor een grondige revisie een normale prijs. Ik ken collega’s die hetzelfde vragen. Als het goedkoper is dan kun je er op rekenen dat dure onderdelen waarschijnlijk niet vervangen zijn.

  En of zo’ n revisie het waard is? Tuurlijk zo’ n SX-1080 kostte in 1979 schat ik +/- fl2300 gulden nu is dat € 5251.34 Reken zelf maar uit http://www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php

  Vriendelijke groet,

  Jack

 15. Hoi Jack . Leuk artikel om te lezen .
  Ik ben een nieuw komen en dus ook een leek in de vintage audio .
  Ik ben begonnen met een sx-650 deze heb ik zelf gereinigd en lampen vervangen enz .

  Nu heb ik een sx-1080 gekocht voor de hoofdprijs , werkelijk in Nieuwstaat .
  Alleen ik vind dat hij er erg lang over doet om aan te gaan . Als ik power aan zet duurt het 10 seconden voor de speakers aangaan en hij de “klik” geeft !
  Mij lijkt dit niet de bedoeling , is deze receiver langzaam aan het doodgaan ? Of is dit te verhelpen ? Of maakt het zelfs niks uit ?
  Ik durf zelf niet aan dit apparaat te komen dat zou ik zonde vinden .
  Mvg Danny jongetjes

 16. Hallo Ed,

  Ik bestel lampjes meestal in de USA bij http://www.vintage-electronics.net/lamps.aspx Ik heb even voor je in het schema gekeken. De schaallampjes zijn 8volt 300ma en die van de stereo-decoder draad lampje 8volt 50ma. Vooral bij de stereo-decoder geen zwaarder lampje dan 50ma, anders gaat hij defect. Je kunt ook even Googelen of ze hier in Nederland te koop zijn. Google E10 8volt 300ma 😉

  Vriendelijke groet,

  Jack

 17. Hallo Jack
  Ik heb er sinds kort een sx-450 die prima werkt maar bij het plaatje stereo is het led lampje defect en van de 3 lampjes bovenin is de middelste kapot. Welke lampjes/ led heb ik nodig en heb je een idee waar ik deze dan kan verkrijgen.

  Met vriendelijke groet ,
  Ed

 18. Hallo Nick,

  Ouderdom, meestal transistoren. Het kan ook aan de aansluitkabels liggen.Dat kun je proberen door enkel 2 luidsprekers aan te sluiten, verder niets.Nog ruis? Zo ja begin eens met alle kleine transistoren in de stuurtrap te vervangen. Of laat dat doen.Maar waarschijnlijk, ontkom je niet aan een revisie.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 19. Hallo,

  Ik heb laatst een SX-450 gekocht. Alleen als ik hem aansluit hoor ik een erge ruis. Deze ruis heeft hij op alle functies en blijft even hard, zelfs als ik het volume dichtdraai.
  Waar kan dit aan liggen?

  Nick

 20. Hallo Ron,

  P1090894

  Dit heb je nodig een klein stukje coax.   Een coax plug (mannetje) en wat gereedschap. Haal de buiten isolatie ruim 1 centimeter weg en vouw de afscherming omhoog. Hierna de isolatie rond de binnen ader weghalen een kleine centimeter.  Monteer dan de plug zoals de volgende foto.  Zorg dat de buiten binnenader geen contact met elkaar maken.

  P1090900

  Kapje er op en je kunt het zo op eenzelfde manier achterop de SX-450 schroeven.  Nu kun je elke standaard coaxkabel aansluiten.

  Ik heb de foto’ s extra groot gemaakt zodat je het precies kunt zien. Klik er maar op met je muis.

  Succes,

  Jack

 21. Hallo Ron,

  Goede radio ontvangst is van veel factoren afhankelijk.
  Om te beginnen zal ik van het weekeinde even kijken, of ik een foto van een verloopje kan maken.

 22. Beste Jack,

  Al jaren heb ik een Pioneer SX-450 in mijn garage staan en ook al net zo lang klooi ik met het zuiver FM-radio ontvangst. Hoe kan ik het beste coaxkabel verloop maken voor de SX? Of kan dat uberhaupt niet? Ik zie al de ohm en aarde schroefjes maar ben een leek wat dat betreft. Heb al veel geprobeerd tot aan antenneversterkers toe en nieuwe buiten antenne. Maar niets help echt.

  Weet u misschien de oplossing?
  Mijn dank is groot.

  Met vriendelijke groeten,
  Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.