Restauratie Sansui AU-719 versterker

Vintage uit de jaren 70

au719voor

De Sansui versterker reeks rond 1978 bestond uit AU-117  t/m AU-919  waar de deze AU-719 het een na zwaarste was.

AU-719.

De  AU-719  is een zware versterker  met twee transformatoren en maar liefst 4 grote 10.000uF  elco’s in  de voeding.  Hij is geheel ” DC- gekoppeld”  dat wil zeggen dat er geen condensatoren tussen de verschillende versterker trappen gebruikt wordt.  Daardoor is het ook een  snelle versterker  met een zeer ruim audio spectrum. Volgens de service manual kan  2x 90watt aan 8Ω uitkomen bij een heel lage vervorming.

Voldoende power.

In de praktijk betekend dat: “ruim voldoende  vermogen”  En en ook 35 jaar  later, gerestaureerd  een zéér goede versterker.   Er zit ook een erg fraai ontworpen  phono-trap in met dubbele  FET’s   ook wel “buizen zonder gloeidraden” genoemd. Deze is alleen geschikt voor MM of MI elementen.   MC kan, maar dan moet u een z.g.n. High-ouput versie  die met een afsluit impedantie van 47KΩ overweg kan.

au719uitelkaar

Slechte soldeer verbindingen.

Na heel wat schroeven ,  stekkertjes en massa draden gaat als  1e gaat de phono print los.  Deze print was kennelijk door de eindversterker flink opgewarmd.  Want er waren veel slechte soldeerverbindingen.

au719phono

Hier al voorzien van mooie nieuwe onderdelen.  De instelpotmeters  -waarmee de DC offset keurig op nul volt op de uitgang van deze print gezet kan worden- zijn vervangen door zogenaamde 10 slag exemplaren.  Hierdoor kan heel nauwkeurig afgeregeld worden.  Wat niet te zien is, dat de print geheel opnieuw gesoldeerd is.

au719eindtrapopnieuwsoldeer

Eindtrappen en koel.

Ook beide eindtrappen zijn voorzien van een nieuw tin en  onderdelen.  Natuurlijk ook hier fraaie 10 slagen instelpotmeter om de DC op de uitgang exact op 0 millivolt als mede de ruststroom van de eindtrap goed in te kunnen stellen.  Dat was ook een van de problemen in deze versterker.  De ruststroom was veel te hoog en niet meer goed af te stellen.  Daardoor werd deze versterker zo heet en was bijna écht defect.  Eindtransistoren voor dit soort versterkers zijn niet altijd meer te krijgen.  Het is verstandig   dit door uw technicus te laten controleren.  Nu blijven beide eindtrappen heerlijk koel bij normale volumes. 🙂

au719orgbinnen

au719binnennieuw

Voor- en Na-delen.

Zo’n Sansui AU-719  vind ik anno 2014 nog steeds een geweldige versterker.   Eigenlijk véél mooier dan menig nieuw model. Zo klinkt hij ook.   Nadeel is dat het vrij veel werk is om hem weer in goede conditie te brengen. Ook de gebruikte onderdelen zoals de vier muzikale  10.000uF 80volt condensatoren zijn niet goedkoop.  Gelukkig is het een en ander goed te servicen.  Al is het een “uitdaging” om het bord dat  tussen de 2 trafo’s en de voeding elco’s staat te verwijderen.  Enige creativiteit is noodzakelijk.

Juweeltje.

au719klaar

Maar dan heb je ook wat.   Ik vind het een juweel, van een versterker geworden.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Restauratie Sansui AU-719 versterker”

  1. Dat is op termijn zeker verstandig. Ikzelf zou er eerst een tijdje meespelen. Mochten er dingetjes toch niet lekker werken, dan komt dat vanzelf wel boven.

  2. Interessant stukje. Heb onlangs naast mijn Denon pma 1060 een Sansui AU D9 gekocht. Speelt prima! Toch verstandig om hem na te laten kijken? Ik woon in HvHolland.

  3. vraag je ik heb een sansui au 70 een buis gloeid erg rood op zijn dat de oude koppel condensatoren er zit nu volgens mij 3uf 400 volt in wat kan er nu in ik kom de waarde niet tegen mvg frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.