Phlips FT-880

Vintage uit de jaren 80

ft-880
Philips FT-880

De Philips FT-880 staat bekent als: “het broertje of zusje” van de FT-980 . Ook dit is een heel fijne tuner, die veel deelt van zijn: “grote broer.”  Hij was ongeveer 150 gulden goedkoper en mist een paar functies zoals RDS.  Niet iedereen vond dat kennelijk belangrijk en koos het mooie rustige display, met prachtige “parapluutjes” waarmee de ontvangst aangegeven wordt.  Hij klinkt echter net zo goed als de FT-980 en doet qua ontvangst nauwelijks iets onder.  Ook deze FT-880 heeft  2 antenne ingangen, heel slim 1 speciaal voor het harde signaal van de centrale antenne of kabelleverancier en 1 veel gevoeliger antenne aansluiting voor een buitenantenne.

Aandachtspuntje.

Waar de FT-980 zenders  (zonder extra batterijen) in een chip kan onthouden. Gebruikt De FT-880 gebruikt 2 kleine AAA batterijtjes. Die moet je om de 2 jaar vervangen. Doe je dat niet (en dat zie ik regelmatig) dan loop je het risico dat de batterijen gaan lekken.

ft880batterijvak
Batterij houder geheel geoxideerd

Een van de klachten van deze tuner was: “dat na het uitzetten van het apparaat de zenders niet in het geheugen bleven.”  Duidelijk is te zien dat er een of meerder batterijen flink gelekt heeft de koperen aansluitingen zijn flink groen geoxideerd. De substantie die uit de batterijen is gekomen, heeft de stalen behuizing aangevreten en zit hier en daar zelfs op de printplaten.

ft880oxidebeheuizingenprint
Dit heeft aandacht nodig

Ook de voedingsprint was aangetast, een aansluit stekkertje totaal vergaan.  Is allemaal weer goed gekomen.  Kast, print,  en batterijvak weer schoongemaakt en een likje vaseline gegeven. Ook alle voeding elco’s vervangen. Dat gaat in één moeite mee.

Van binnen.

ft-880binnen
Van binnen origineel.

Op de hoofdprint zien we precies dezelfde tuner als in de FT-980.   Ook hier vier 10.7mhz  filters, wat zorgt voor een uitstekende selectiviteit.  En natuurlijk dezelfde mooie Sanyo LA-3401 stereo. decoder.  De FT-880 klinkt daardoor precies en meet nagenoeg precies hetzelfde als de FT-980. Het wordt een beetje eentonig maar ook de problemen én de mogelijkheden om hem verder op te waarderen zijn hetzelfde.

klachten.

Nu zoveel later krijgen veel FT-880 tuners en zijn broer de FT-980 allemaal dezelfde klachten. Na een tijd geen FM ontvangst meer of alleen ruis.  Dat komt omdat de trimmers in het ontvangstgedeelte na al die jaren geoxideerd zijn en vervangen moeten worden. Ik gebruik hier duurzame Philips teflon trimmers voor en na een paar keer opnieuw afregelen is de ontvangst weer top.
ft980trimmers
Deze tuner heeft zoveel kwaliteit, dat ik een paar upgrades heb bedacht. Uit de reacties van de mensen blijkt dat ze zéér goed werken.

 • Mute transistoren verwijderen.
 • Folie condensatoren uitgang.
 • Audio elco’ s op diverse locaties.

Meestal vervang ik ook de audio cinch uitgangen door vergulde exemplaren.

VervormingPhilipsFT-880
Klinkt niet alleen goed.

De specificaties die Philips opgeeft zijn bescheiden, -na goed afregelen- zijn ze in werkelijkheid veel beter. Volgens de datasheet van Sanyo is de LA3401 tot grootse prestaties in staat. De kanaalscheiding van deze FT-880 was is 54 db bij 1 khz en de signaal/ruisverhouding bijna 88db. Het frequentie bereik loopt bijna tot 17khz daar waar FM al bij 15khz ophoud. Philips geeft op 45db en 85db…..

Met een “beetje” antenne is ruis dus nooit een issue en is hij in staat om een fraai los stereobeeld neer te zetten, waarbij u het verschil tussen elke FM-zender en muziekstuk hoort. Ook de vervorming is laag en zit rond de 0.2 N.b. de verzwakking links van de grafiek komt v.n.l. uit mijn meetzender.
FrequentiePhilipsFT880

Ontvangst

De ontvangst is zeer goed, zelfs op een eenvoudige raam-FM antenne zijn veel stations te ontvangen. Bij de antenne aansluitingen moet je even opletten dat je de goede aansluiting gebruikt, het antenne signaal van de kabel wil nog wel eens heel sterk zijn gebruikt (LOCAL) aansluiting daarvoor!  Gebruik de (DISTANCE) voor een raam of buitenantenne. Doet je dat niet, dan loopt je mogelijk risico dat het ontvangstgedeelte overstuurd en defect raakt.

Voor- en Na-delen.

Dit is een echt goede tuner veel mogelijkheden. Makkelijk te bedienen en prachtig geluid. Eigenlijk het enige nadeel is dat na al die jaren de trimmers in het afstem gedeelte stuk gaan. Maar daar hebben veel meer merken last van.  Vergeet ook niet de batterijen na 2 jaar te vervangen.

Met een paar upgrades is deze FT-880 1 of 2 niveaus op te waarderen. Ik heb een aantal keer de tuner voor een groot deel opnieuw “herbouwd” met zo’n 50 nieuwe onderdelen en verbeterde schakelingen. Hier onder een foto met een paar van deze updates.

 • Mute transistoren verwijderd.
 • Philips HQ folie condensatoren uitgang.
 • Nieuwe teflon trimmers.
 • Nieuwe voeding elco’s.
 • Vergulde uitgangen.
ft880hoofdprintvoor
Voor.
ft880hoofdprintna
Na.

En dan kan het opnieuw inspelen en het naregelen beginnen.

ft880klaar
Weer een heerlijk tuner. N.b. de rand is tijdens de reparatie ingepakt tegen beschadigingen.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Eén gedachte over “Phlips FT-880”

 1. Hallo Rein,

  Mooie collectie 🙂

  Wat die FT-880 betreft: grote kans. Vervang die trimmertjes en soldeer gelijk even de voeding connector vanaf de trafo door.

  Krab daarbij wat extra printplaat koper bloot zodat het soldeer oppervlakte wat groter wordt.

  Succes,

  Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.