Dynaco ST-35

Vintage uit de jaren 60

Een paar jaar terug kwam iemand met deze replica van een Dynaco ST-70 langs.  Een mooie zelfbouw kit die je kunt kopen via Ebay. Op het 1e gezicht niet echt te duur ook.

Echter voor ons in Nederland, komen er nog invoerrechten BTW en verzendkosten bij. Zodat er helaas een kleine 30% bovenop komt.  Als je dan ook nog een paar updates meeneemt en wat buisjes zit je zo aan de €1200,-  Dat was de beste man ook vergeten….    Hoe je e.e.a. kunt uitrekenen. http://www.invoercalculator.nl

ModerneversieST70
Moderne replica van de Dynaco ST-70

Afijn dat was mijn 1e  aanraking met het merk Dynaco om daarna weer ver in de “vergetelheid” weg te zakken.
Totdat Mathieu met een originele ST-35 langs kwam.  Een kanaal deed het niet meer of ik hem kon repareren.  “Natuurlijk” want er bleek zat originele documentatie voorhanden. En rond  deze “baby Dynaco” zoals deze ST-35 ook wel genoemd wordt blijkt veel te doen.  Veel is nieuw te krijgen tot fraaie printen aan toe. 🙂

dynacost35
Test met de originele Dynaco ST-35
dynacostonder35
De bedrading ziet er wat rommelig uit, maar werkt goed.

Koppel condensatoren

Bij dit soort versterkers zijn altijd zijn de koppel condensatoren de slecht die vervang ik direct.

 • Alle kleine waardes vervangen door 500Volt zilvermica
 • De 100nF koppel em de 220nF voor de fasedraaier door vishay MKP 1839HQ 850volt
 • De 100nF ingangscondensator  door Wima MKC4 100volt

Weerstanden

Bij deze ST-35 bleken de originele carbon weerstanden zo sterk verlopen, dat ik in 1e instantie hele vreemde spanningen mat en ik vreesde voor een van de uitgang trafo’s.
Gelukkig was dat niet het geval 🙂   (Bijna alle onderdelen kun je bij Farnell kopen)

 • Alle kleine weerstanden heb ik vervangen door 0,5 watt koolfilm
 • De grote van 27 en 33KΩ door 2 watt koolfilm.
dynacost35oudeonderdelen
Gewoon al dat kleine spul vervangen
dynacost35versterkertraporg
Oude situatie
dynacost35versterkertrapnieuw
Nieuw

Speelt weer mooi.

 dynacost35test2

Metingen

st351watt
ST-35 1watt

In de belangrijkste 1e watt valt op dat de vervorming erg laag is.  Het Harmonische spectrum  loopt mooi af na de 2e en 3e harmonischen. Van brom en ruis zul je geen last hebben met deze versterker. Beide kanalen zijn binnen 0,6dB gelijk en bij wat hogere volumes zelfs binnen 0,1dB wat uitstekend is.

st359watt
ST-35 9watt

Voor en nadelen

dynacost35nieuwzijaanzicht

Echte nadelen heeft deze Dynaco ST-35 niet, of het moet het uitgangsvermogen zijn van ongeveer 2x 12watt maximaal.  Mijn ervaring is dat met een beetje gevoelige luidsprekers -zeg vanaf 90dB 1watt in-  Deze versterker voor normale huiskamers voldoende vermogen heeft.

Daarbij is de EL-84 een heel muziekaal buisje. Misschien een beetje onderschat.  Het leuke van deze versterker is dat er ongelofelijk veel informatie is te vinden op het WWW.  Ook informatie hoe je hem nóg beter kunt maken, maar dat hoeft m.i. niet persé met de bovengenoemde onderdelen zal hij erg mooi spelen.

Van harte aanbevolen!

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Dynaco ST-35”

 1. Hallo Wim,

  Bedankt voor je reactie. Als je aan een watt of 10 genoeg hebt dan kon dit inderdaad wel eens de laatste versterker zijn die je kocht.

 2. Inderdaad Jack, deze versterker klinkt erg goed. De uitgangstransformatoren Z565 zijn waarschijnlijk de best gewikkelde voor de 6BQ5/EL84. Vervanging van de voeding is ook aan te bevelen. Deze ‘can’ condensator is ondertussen ook ca. 55 jaar oud.
  Het klopt dat er nieuwe printen te koop zijn. Omdat de bestaande printen van pertinax zijn, is dit ook aanbevelingswaardig.
  Er bestaat ondertussen een aanpassing waardoor de vervorming bij 1 kHz met 80% afneemt. Tevens meer uitgangsvermogen en langere levensduur van de eindbuizen. De nieuwe voedingsprint bevat deze aanpassing. Deze print past perfect op het chassis. De aanpassing van het ontwerp wordt EFB genoemd, Enhanced Fixed Bias.
  De ST-35 is een zeldzame versterker. Een ST-35 heb ik reeds gerestaureerd met nieuwe printen (inclusief voedingsprint), een tweede moet nog worden gereviseerd. Het is mijn favoriete Dynaco versterker samen met de PAS-3X voorversterker.
  Poor mans versterkers werden de Dynaco versterkers genoemd, maar de technici die de versterkers ontwierpen wisten zeer goed waar ze mee bezig waren. Een onderschat merk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.