Waarom FM radio voorlopig niet weg is. En misschien wel nooit weggaat. Update 14 Juli

Gebeld,

Ik werd gebeld door een meneer die geïnteresseerd was in de pagina’s over het opwaarderen/ombouwen van een Akai tuner 

Akai AT-2600 met 12SX7 buis.

Ik enthousiast : ” dat is hartstikke leuk om zelf te doen”  Wel of geen buis, in beide gevallen kun je een zéér goed eindresultaat halen.  Hoe het precies afloopt weet ik niet.  De beste man,  had helaas het verkeerde type Akai tuner. Mijn dhz ombouw pagina’s gaan alleen over het type AT-2400 en AT-2600.

FM gaat toch weg?

Tijdens het gesprek kwam ook ter sprake: “Jack FM gaat toch weg?” Anders dan radiospotjes over DAB je misschien doen geloven, is dit niet aan de orde. Een aantal FM frequenties zijn onlangs voor 12 jaar geveild.

Update 14 juli 2023

Uitslag veiling    Het is nog even afwachten tot het najaar. Zover ik het kan overzien  veranderd er niet veel.  Financial News Radio is een nieuwe zender en mogelijk concurrentie voor BNR. Sublime, verdwijnt helaas van de FM maar is wel op DAB+ en het internet te beluisteren.

Joe 70s & 80s,  krijgt waarschijnlijk een vaste FM frequentie. SLAM!  alleen DAB+ klinkt momenteel opmerkelijk goed! Het kan best wel, ook met DAB+. Kortom, er is voor de komende 12 jaar voor iedereen wat 🙂

Irritante spotjes

Maar mogen die irritante spotjes over DAB+ nu eindelijk eens weg? Dat DAB de vervanger is voor FM,  gelooft  na deze veiling toch niemand meer?   Zolang er een schaarste  is aan frequenties, grote bedragen betaald worden voor het gebruik daarvan, lijkt het me onwaarschijnlijk dat FM verdwijnt. Bovendien de FM frequenties zijn voorlopig nergens anders voor te gebruiken.

Interessant? :

Update 4 juli 2023

Zie ook de website van de NOS

https://nos.nl/artikel/2481364-veiling-fm-frequenties-van-start-wat-gaat-er-veranderen-op-de-radio

Er  zijn er internationale afspraken over het gebruik van frequenties. Band III 87.5 t/m 108Mhz is bedoelt voor FM radio. Die frequenties kun je niet zomaar voor andere doeleinden gebruiken.

Verder

Wat  opvalt dat er nauwelijks nieuwe  radio’s gemaakt met FM en DAB+. Kleine draagbare modellen voor in de keuken of studeerkamer  zijn er genoeg.  Maar nieuwe grote 43cm modellen voor in de stereo-set in de woonkamer worden nog maar weinig gemaakt.

Grote bekende merken, zoals: Sony, Onkyo, Pioneer, Technics en Cambridge maken ze niet meer.  Dat is jammer, want wil je  kwaliteit dan heb je dat wel nodig.

Jack.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waarom FM radio voorlopig niet weg is. En misschien wel nooit weggaat. Update 14 Juli”

  1. Hallo Mark,

    A few years ago There was a rumor that the FM frequencies might be used for mobile phones. But you can’t just do that. There are international and national agreements on frequencies between the various neighbouring countries. Otherwise, you’d start disturbing each other. 5G chosen here in the Netherlands. Pirate stations enough below 87.5Mhz. They call it the 3.5 meter.

    Jack

  2. Encouraging artical,
    I thought the argument for dumping FM was that the bandwidth was needed for something else. This I thought was to do with the whole mobile telecom boom. I hope you are right and that it is just down to revenue. If it does get ditched in 2035 maybe we will see a mass return of the pirate senders. As for using the bandwidth for something else, it doesn’t make much sense. In the same way that we can no longer use scanners to monitor police frequencies. Anyway really enjoying your articles on here.

    Cheers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.