Schiit Modi Multibit update / 2

Dac.

Schiit Modi Multibit 2

Naast California, heeft Schiit in Texas inmiddels een 2e assemblage hal waar ze de kleinere audioproducten maken zoals deze nieuw Schiit Modi/2 Multibit Dac..

Een klein kastje  van +/-  12,5 x 9 x3cm maar groots qua prestatie. De kwaliteit is zo goed, dat er een kans is dat je nooit meer wat anders nodig hebt.  Zie b.v. deze review   Overdreven? Nee, vind van niet. Langdradig wel 😂

Druk op de foto voor een groter exemplaar

Iets duurder

T.o.v.  het vorige model de Schiit Modi Multibit  is de prijs wel wat hoger uitgevallen.  Op het moment dat ik dat schrijf €369 voor een met een zwarte behuizing en €399 voor een zilver exemplaar.

Niet alleen de prijs wat omhoog gegaan maar krijg je ook meer.

Nieuw is b.v.:

 • Unison USB™
 • NOS mode

Unison USB™  is de meest jitter vrije Interface die ik tot nu toe gezien heb. Het is een eigen ontwerp van Schiit waar zo’n 2 jaar ontwikkeling van Mike en Irvana in zit. Wat het betekend?  Gewoon een nog beter geluid als je streamed vanaf je PC of Mac.

Met één druk op de knop kun je het digitaal het digitaal filter uitschakelen en zelf horen wat dat doet.  NOS is meer flexibel je kunt b.v. in je audiosoftware als Audirvana zelf de oversampling regelen. Ik vind het met comboburitto filter mooier klinken.

Wat gebleven is:

 • Een uniek stukje techniek.
 • Mooi ontworpen print.
 • Onderdelen van goede tot zeer goede kwaliteit zoals:
 • Een 16 bit digitaal analoog converter type: AD5547CRUZ.
 • Condensatoren van top merken zoals  Nichicon.
 • DC gekoppelde audio uitgang.
Achterzijde mooi ontworpen print.
Aansluitingen

USB is nu USB 3.

Mijn installatie juli 2023

Hoe het klinkt ?  Nou erg goed. Hier staat een zwarte Modi Multibit/2 in het audio rek.

Jack

30 augustus 2019

Schiit Modi Multibit dac.
Schiit Modi Multibit dac.

Er bestaat een kans dat je na het lezen van deze review  €319 armer wordt. Toch voel ik me daarvoor niet verantwoordelijk.😇 Je krijgt unieke techniek in een klein doosje.  Dat ook nog eens erg goed klinkt.

Tip 8 Mei 2021.

Tip:  Schiit is een 2e assemblage hal aan het bouwen. Mocht iets hier in Nederland niet leverbaar zijn dan kun je het ook in de USA bestellen.  Het wordt met Fedex verstuurt , daar betaal je ook  invoerrechten en BTW aan.

Prijzen zijn inclusief BTW etc vergelijkbaar wat je bij Schiit Europe moet betalen. Zie rekenvoorbeelden op de site van de Belasting dienst.

Update 30 augustus 2019.

Inmiddels is de Schiit Modi Multibit 3 maanden in gebruik.  Met name 16 bits materiaal -via mijn Cambridge CXC loopwerk-  klinkt zo verschrikkelijk goed, dat je regelmatig je oren niet  geloofd. Ook streaming diensten zoals Spotify en dergelijke  gaat uitstekend.

Na een week 7x 24uur continue onder spanning gestaan te hebben merk ik wat inspelen betreft,  geen verbetering meer. Ik zet hem gewoon aan wanneer nodig.

Dit is samen met het CXC loopwerk een van de beste aankopen van de afgelopen tijd.  Van harte aanbevolen!

Met vriendelijke groet,

Jack

Waarom een andere DAC?

Ik speel ik al jaren met volle tevredenheid  met een Black Lion dac.

De kwaliteit van deze dac  is zo goed, dat ik niet verwacht, dat er de komende jaren iets beters op de markt komt.  Ondanks advertenties, reviews  in bladen en websites waar met indrukwekkende cijfers wordt gestrooid zoals 32bit en 768Khz.  🤔  Zie ook onderop deze pagina waarom  geen 32 bit dac nodig is.  Deze Black Lion white haalt 128dB:6=zo’ n 21 bit effectief.  De signaal ruisverhouding van mijn versterker is op zijn best 116dB.  Dus deze dac is méér dan goed genoeg.

Verwarrend.

Dan lijkt ook nog de gebruikte dac-chip soms precies hetzelfde. De firma ESS is een goed voorbeeld. Ze heten allemaal iets als: “Sabre 32.” Maar b.v. de ESS9018S heeft 8dac’s, kost +/- 50$  terwijl de naam ESS9018KM2 precies hetzelfde klinkt $5 kost en slechts 2 dac’s  in dezelfde chip heeft.

Verwarrend allemaal. Terwijl méér dac’s in eenzelfde chip, meestal een hogere resolutie betekent,  omdat je ze paralel kunt schakelen. Dan heb ik het nog niet eens gehad, dat nog steeds het meeste materiaal gewoon 16 bit en 44.1Khz is en dat je met een goed opgenomen CD geen verschil of niet altijd verschil kunt horen met  Hi-Res .

Maar goed dat is een andere discussie. Waarom een andere dac?  Nou simpel ik kwam aansluitingen te kort.

 • Logitech Duet
 • Mac mini
 • TV
 • DAB+ tuner
 • CD-loopwerk
Fraaie Philips set.
Fraaie Philips set.

Ik heb een tijdlang een Toslink schakelkastje gebruikt, maar was toch niet handig.  Daarnaast werd mijn interesse gewekt door een mooi klinkende Philips CD-speler, type CD-880.

Multibit dac.

In de CD-880  zit een 16-bit  TDA1541a dac-chip een zogenaamde multibit dac. Dat vloeiende en natuurlijke geluid van deze speler wilde ik ook . Maar dan het liefst een modernere variant.

Wat is het verschil zul je, je misschien afvragen?  Bijna alle moderne dac’s zijn zogenaamde delta sigma dac’s.  Die zetten 1….5 bits tegelijk om van digitaal naar analoog.  Een multibit dac kan afhankelijk van het type in één keer 16, 18 of 20 bits  omzetten.

Met beide types kun je een goede dac maken, echter beide hebben voor-en-nadelen.

Delta sigma kent weinig vervorming, is goedkoop te maken. Het digitale signaal van een cd (16bits) wordt in b.v. 4 stukjes verwerkt. Van die stukjes moet de tijd en de fase precies kloppen.  Vandaar dat in de duurdere dac’s  (zoals meer eerdere genoemde Black Lion)  uiterst nauwkeurige (Femto klokken gebruikt worden.

Een multibit / R2R  dac geeft meer vervorming en is relatief duur.  Maar heeft het voordel dat de bovengenoemde 16 bits in één keer omgezet kunnen worden. Tijd en fase zullen volgens mij eerder kloppen. Zie o.a. informatie Metrum Acoustics onderop de pagina.

Schiit.

Nooit van gehoord! Het is dat een kennis mij op dit merk attendeerde. Het betekent letterlijk 💩  Lekker eigenzinnig, het sprak me gelijk aan. Ze maken apparatuur  zoals de Modi multibit dac tegen heel redelijke prijzen.

Voor €295 koop je dit.

Schiit modi multibit
Schiit modi multibit
usb, toslink, spdif ingangen.
usb, toslink, spdif ingangen.

Maar wat ik veel interessanter vind, is de techniek onder de kap.

Mooie print met uitstekende onderdelen.
Mooie print met uitstekende onderdelen.

Wat je krijgt voor je geld o.a.:

 • Een uniek stukje techniek.
 • Mooi ontworpen print.
 • Onderdelen van goede tot zeer goede kwaliteit zoals:
 • Een 16 bit digitaal analoog converter type: AD5547CRUZ.
 • Condensatoren van top merken zoals Panasonic en Nichicon.
 • DC gekoppelde audio uitgang.
 • Signaal ruisverhouding = 104dB = beter dan 16bit.
 • Al de andere “goodies” die je in andere recensies leest.

Onderdelen.

Op onderdelen is niet bezuinigd in deze dac.  Zo is er voor audio een unieke  zéér nauwkeurig Analog Devices dac gebruikt. Dit soort dac’s zijn niet goedkoop en worden normaal alleen voor militaire of medische doeleindes beruikt.  Denk aan een MRI scanner.  Zie onder de pagina voor meer info.

Natuurlijk zijn er bij een bedrag van $250 (wat hij in de USA kost) zijn keuzes gemaakt.  Zoals deze “muurwrat” uit China.  Maar als je goed kijkt, zie je dat het een gewone 16volt transformator is. Waar wisselspanning uitkomt. Upgraden met b.v. een S-Booster voeding is niet nodig. Er zit in de dac al een uitgebreide lineaire voeding.

Hoe klinkt het met CD’s.

Via de S/PDIF ingang  en dit Cambridge loopwerk,  klinken CD’s  erg goed.   Mooi vloeiend, er is diep en ruimte. Er zijn veel laagjes muziek boven en naast elkaar.  Stemmen klinken wat droog.  Je hoort het verschil of iemand echt zingt, of een tekst opleest. Een tik op de rand van een drumstel. Je hoort het hout van de drumstok, de metalen rand.  🙂

Zo’n S/PDIF kabel maak je makkelijk zelf.  Een stuk fatsoenlijk dubbel afgeschermd coax van 75Ω en 2 Neutrik pluggen en je bent voor €10..15 klaar.

DHZ S/PDIF kabel.
DHZ S/PDIF kabel.

Zorg dat er geen scherpe vouwen in de kabel komen.  Dan krijg je onnodige reflecties in de kabel en werkt hij niet goed meer.

Aansluiten op de computer.

Op een Mac is dat plug and play.

Ik neem aan dat dit onder Windows 10 ook zo is. Voor Window 7&8 zijn drivers op de site.

Streamen.

Streamen met Audirvana en Qobuz.
Streamen met Audirvana en Qobuz.

Bestanden tot 24 bit en 192Khz worden probleemloos afgespeeld via mijn Mac mini en USB.  Hoe dat precies gaat met een 16bits dac is  een raadsel.  Aan de andere kant doen de meeste dac’s het met maar  1……5 bits.

MQA, DSD etc wordt niet ondersteund. Of het moet softwarematig omgezet worden.  De redenen die Schiit geeft is:

 • Licentie kosten.
 • Waarom zou je nieuwe muziek formaten moeten kopen? Als je het oude beter kan laten klinken.

Over klinken.

Volgens mij, klinkt deze dac het best via de S/PDIF ingang. Gewone  16bit, 44.1Khz bestanden van een CD kunnen verbluffend klinken.  Via USB klink van 16bit/44.1Khz tot 24bit 192Khz heel behoorlijk.  Maar die S/PDIF springt  er bij mij uit.  De duurdere Shitt dac’s hebben een betere Gen5 USB interface. Ik heb hem zelfs stiekem vergeleken met mijn Black Lion dac.  Die met een extra USB interface, met $2500 tien keer zo duur is. Niet helemaal eerlijk he 😉

Dit is een dac waarmee je CD’s  weer nieuw leven inblaast.  De stap maakt naar streaming, zonder hoge kosten.  Via mijn van de Veen UL-40S2 buizen versterker is er een mooi, strak en door tekenent laag. Mooie stemmen en een vriendelijk hoog.

Voor maar €300 kun je zelf ervaren wat een nauwkeurige  multibit doet.  Als je op een gegeven ogenblik toch een dure dac zou willen, dan  vind zo’ n klein kastje altijd wel een plekje op je PC of onder je iMac.

Als techneut en muziek liefhebber, respect een voor Jason Stoddard, en Mike Moffat, die samen deze multibit dac voor iedereen bereikbaar heeft gemaakt.  En nee,  ik heb daar, of met welke andere fabrikant ook, enig belang.  Ik heb geen zin in die 💩 😂

Jack

Interessante links en meer informatie:  (er komen nog metingen )

‘Most accurate’ DAC aims for MRI scanners

www.schiit.com

https://www.schiit-europe.com

schiit-happened-the-story-of-the-worlds-most-improbable-start-up

Delta-sigma_modulation

The great audio myth: why you don’t need that 32-bit DAC

https://www.livefidelity.nl/images/Ontwerpfilosofie%20Metrum%20Acoustics%20NOS%20DACs.pdf

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Schiit Modi Multibit update / 2”

 1. Hallo Hans,

  Helaas een wat late reactie. Vakantie tijd én je bericht was helaas in de spambox gekomen.
  Je kunt dat Quantis kastje gewoon proberen. Er zitten tulp/cinch uitgangen op en je krijgt er een kabel bij waarmee je hem b.v. op de AUX
  Aansluiting van je versterker aansluit. Dat zou ik zelf eerst proberen.

  Daarna kun je eventueel het geluid verder verbeteren door een dac met een optische toslink kabel aan te sluiten. 1 kant komt achter in de Quantis
  De andere achter in de dac.
  Mvg,

  Jack

 2. Hallo JACK, we kennen elkaar van jouw revisie van mijn Philips 673 ca. 5 jaar geleden.
  Omdat ziggo’s FM-analoge input ermee ophoudt probeer ik – afgezien van de FMraamantenne – ook die digitale tuner (=DAC?) die Ziggo aanbiedt (Quantis). Nu schrijf je n.a.v. de kwaliteit “Een pluspunt is, dat het geluid nog flink opgewaardeerd kan worden met een externe dac. B.v. met een Schiit Modi”. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt: hoe sluit ik de Shiit aan op de Quantis? Voorzover ik begrijp krijgt de Quantis zijn digitale input van de Ziggo-kabel, en is er een analoog uitgangssignaal naar bijv. de versterker. Hoe kan de Shiit daartussen geschakeld worden? Kan ik die Quantis niet gewoon overslaan? Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen. mvg Hans Huisman

 3. Hallo Jordy,

  Bedankt voor je reactie. De Modi3 staat hier ook. Als budget een krap is, koop de Modi3. Prima dac. De multibit vind ik meer natuurlijk. Voor het geld een bijzonder mooi apparaat.

  Groeten,

  Jack

 4. Top review! Heb je toevallig ook ervaring met de Modi 3+? Zo ja, is het de extra 150 dollar waard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.