Maak zelf een high-end tuner Akai AT-2400/2600

Maak zelf een high-end tuner

at2600buis

Jaren terug, een paar weken voor Kerstmis kwam ik een hoekje een wat stoffige zilveren Akai AT-2400 tegen. Hij zag er niet uit. Het chassis was wat roestig. Bij het afstemmen piepte en kraakte hij. Ook de verlichting was stuk. Ik heb nooit kunnen bedenken dat dit een échte high-end tuner zou worden. Die door mij én vele liefhebbers is nagebouwd.  Inmiddels in 2014 is e.e.a. gegroeid tot versie 3.0.

eendtje8

Akai

De meeste muziekliefhebbers moeten niets van het merk Akai hebben. Toch hebben ze in de jaren 70 & 80 veel betaalbare audioapparatuur gemaakt, met haast onverslijtbare GX-koppen in hun cassette- en tape-recorders. Minder bekent is, dat Akai ook jarenlang uitstekende tuners, versterkers en platenspelers heeft gemaakt, met eenzelfde degelijkheid.

Weg werp maatschappij.

Economische levensduur en “weg werp maatschappij” is iets dat in de jaren 60, 70 en 80 nog niet bestond. Kom daar vandaag de dag maar eens om na 6 hooguit 7 jaar kunt u de meeste apparatuur gewoon weggooien. Simpelweg omdat er geen onderdelen meer voor zijn of constructies en onderdelen geen langere levensduur kennen.

at-2600-zilver at-2400-zilver

Deze revisie / upgrade geldt alleen voor de type AT-2400 en AT-2600 waarvan het me niets zou verbazend dat ze met duizenden door half Nederland bij o.a. Wehkamp zijn gekocht in setjes van rond de 700…1000gulden.

Het is een voorbeeld, dat een zeer duurzame tuner met een high-end geluid, voor iedereen die een beetje handig is, bereikbaar. Niets voor niets schrijven ze op FMtunerinfo “The AT-2600 beats the pants off a Magnum Dynalab”  en dat doet de AT-2400 ook….

AT-2400 en AT-2600 voor-en na-delen.

De AT-2400 en AT-2600 hebben dezelfde hoofd en voeding print. Alleen de afstemcondensator en een paar kleine dingetjes zijn anders. De AT-2400 heeft 4 voudige afstemcondensator en is iets gevoeliger qua ontvangst. De AT-2600 heeft een 5 voudige, is iets selectiever en heeft een aparte afstemcondensator voor AM.

Nadelen van de AT-2600 zijn dat het moeilijker is om hem om te bouwen en dat waarschijnlijk de afstemcondensator schoongemaakt moet worden. Bij de AT-2400 gaat dat veel makkelijker. Bent u een beginnende doe-het-zelf-ver neem dat model dan. Te koop op Marktplaats voor rond de 10…20€. Het geluid is van de AT-2400 of 2600 is 100% identiek.

De stereo-coder is een zeer goed klinkende Sanyo LA-3350 waarvan de kanaalscheiding rond de 50db ligt. Het uitgangstrapje is standaard opgebouwd rond een IC type LA3112 waar slechts 2 maal 3 transistors in zitten. Het zijn fijne tuners, met veel ruimte in de kast, die bovendien gemakkelijk op zijn kant kunt zetten, daarom is het ook plezierig sleutelen in deze tuners.

Elco’s met pensioen.

Opvallend is: dat voor dergelijke “budget” apparatuur zulke goede elco’s van Nippon Chemi-con gebruikt zijn. Er slaat SL op, wellicht stond dat voor Super Longlife ? Na zo’n 30….35 jaar trouwe dienst lekken ze nog steeds niet, is zelfs de capaciteit nog vrij goed.

Toch is het verstandig om ze allemaal te vervangen, het zuur dat in elco’s zit, zal na al die jaren deels verdroogd zijn. Maar mag het…! als u bedenkt dat de meeste elco’s een gespecificeerde levensduur hebben van een paar duizend uur… deze zijn vele malen ouder…. hoog tijd voor hun pensioen.

Welke nieuwe?

Nippon Chemi-con bestaat nog steeds….Toch heb ik voor deze revisie, gemakkelijk verkrijgbare onderdelen gekozen, n.l. de Vishay 037/038 serie. Die zijn goed en niet duur. Verkrijgbaar bij Conrad  etc.

Natuurlijk kunt u ook veel duurdere nemen, maar ik ben van mening dat onderdelen in verhouding moeten zijn met het te reviseren apparaat. Ik heb deze elco’ s, zelfs in extreem dure high-end apparatuur gezien. Daar komt nog bij, dat ze precies de goede klank hebben, iets helder en dat is net wat ik zoek. Neem altijd de 63volt versie. Dat kan probleemloos, gaan extra lang mee en hebben een lagere inwendige weerstand ook TAN genoemd.

Begin bij de voeding.

Voor dat u iets doet, is het slim om met een stift op de diverse printen de min-aansluiting te markeren. Zet met een stift of potlood een streepje op de bovenkant van de print. Heeft u een digitale camera maak een paar foto’s. Handig als u iets niet meer weet. In het voeding printje, alle elco’s vervangen voor dezelfde waarde.

Niet gaan experimenteren met andere grotere waardes tenzij u weet wat je doe. Groter is n.l. niet altijd beter! Met een beetje pech, krijgt u de meest vreemde plop/motorboot effecten….omdat die te grote elco’ s niet op tijd geladen kunnen worden… U bent gewaarschuwd! Nu u toch bezig bent, kunt u gelijk dat veel te kleine koelplaatje vervangen door iets fatsoenlijks. Hierna zou ik even proberen of alles het nog doet.

Onderdelen lijstje.

Alle resterende elco’s kunt u hierna vervangen, door de eerder genoemde Vishay 037 of de opvolger 038. Een onderdelen lijstje heb ik helaas niet. Echter de service manual is makkelijk te downloaden via het WWW b.v. via hifiengine 
at2600part2

at2600part1
Behalve 10uF vóór de LA3350 stereo-decoder, 2x 2,2uF na de stereo-decoder. (zie cirkels in tekeningen) Hier geeft Wima MKS4 63volt (conrad) uitstekende resultaten. Ze klinken iets scherp prima op deze plek. De 2x 4,7uF ingang LA3122 IC en 2x 10uF uit daar kunt u het beste iets anders gebruiken dan MKS4 anders klinkt het al gauw té helder. B.v. MKP of nog mooier MKC als u die ergens op Ebay of Marktplaats kunt kopen. MKC wordt namelijk niet meer gemaakt. Ook audio elco’s zoals Nichicon Muse Bipolair zal prima resultaten geven op al deze plekken.

Dan ziet het er ongeveer zo uit.

at2400vanvoorklaar

at2400achterklaar

Klaar?

Na deze ingrepen zult u waarschijnlijk de trotse eigenaar zijn van een goed klinkende tuner.

Mochten de lampjes stuk zijn dan kunt u het best E10 12volt lampjes 300ma nemen. Als u ook een buizentrapje wilt inbouwen neem dan E10 8volt 50ma (Conrad) Dit omdat het buizentrapje ook stroom nodig heeft. Maar daar later meer over. Net als metingen van deze AT-2400.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

28 gedachten aan “Maak zelf een high-end tuner Akai AT-2400/2600”

 1. Enkele jaren geleden heb ik een Akai AT-2600 gekocht om die volgens deze procedure te upgraden. Helaas nooit iets mee gedaan. Is er iemand die ‘m wilt overnemen? Hij staat in BE maar verzending naar NL is niet duur. (omgekeerd daarentegen….)
  mvg,
  Paul

 2. Bedankt voor je reaktie.

  Het is een zilveren AT-2600
  Het gaat om de knop met de afgeplatte zijkanten.
  Ook wel op andere AKAI apparaten gebruikt in die tijd.

  Maargoed, ik zal blijven zoeken. :^)

 3. Hallo Jeroen,

  Ikzelf vind dat soort onderdelen meestal op Ebay.
  Wat voor kleur moet het zijn? Misschien dat iemand meeleest.

  Groet,
  Jack

 4. Hallo Jack,

  Ik heb al een tijd een goed uitziende AT-2600 staan, maar de selector knop ontbreekt.
  (Zit nu een goedkope Chinese knop op)
  Enige kans dat ik ‘ergens’ zo’n knop kan vinden?

  Vriendelijke groeten,
  Jeroen

 5. Hallo Kees,

  Aan dat soort onderdelen is nu na 35 jaar bijna niet aan te komen (heel soms op Ebay.com)
  Wat je kunt doen is een sloop AM-2600 zien te bemachtigen.
  Of de schakelaar overbruggen met wat draadjes.
  Of zelf creatief, iets fabriceren met een Lorin schakelaar o.a. te koop bij Conrad.

  Groet,

  Jack

 6. Hallo Jack
  Ik bezit sinds kort een versterker am2600 van akai
  maar er zit geen speakerschakelaar meer in om van a naar b of ab te schakelen
  zijn deze nog te verkrijgen. zo ja waar?
  grt kees

 7. Hallo Jack

  Oke, daar begin ik liever zelf niet aan, heb er ook geen apparatuur voor helaas. Heb hem volgens jouw plan gereviseerd en verbeterd. Hij klinkt mooi? je woont niet echt in de buurt helaas, dus zal de tuner naar jou op moeten sturen. Kan ik je tzt ook via de mail bereiken, zodat we een afspraak kunnen maken?

  Groetjes Mark

 8. Hallo Mark,

  Hoogstwaarschijnlijk moet de afstemcondensator schoongemaakt worden en/of opnieuw afgeregeld.
  Dat is even een “geduld” klusje. Niet 1-2-3 uit te leggen. Kan ik eventueel voor je doen tegen een kleine
  vergoeding. Er is nog wel meer mogelijk….

  Fijne jaar wisseling,

  Jack

 9. Hallo Jack,

  Mijn AT2400 haalt de 108 MHZ niet. Hij haalt net aan 107.50 MHZ. Is hier iets aan te doen?

  Alvast bedankt.

  Fijne jaarwisseling en groetjes Mark

 10. Hoi Jack
  Ik heb een vraag, ik bezit een AA-1200. en zoals ik het heb gezien zit hier een 2400/2600 tuner in, zou het mogelijk zijn om hierin ook een Tube Conversion te plaatsen, of is de ruimte te beperkt?
  gr
  Olaf van Heusden
  ( admin Vintage Akai Hifi facebook)

 11. Hallo Hans,

  Het reinigen van de afstemcondensator van een AT-2600 doe ik met de hand met tandarts gereedschap. Het is heel lastig omdat je er niet goed bij kan. Haal de deksel er af en spuit alleen de sleepcontacten in met een kleine beetje tuner 600 spray.

  Deze sleepcontacten houden de as van rotor (het draaiende gedeelte) aan massa. Daar zit nu vuil tussen en dat zorgt voor gepiep en gekraak. Onder een loeplamp zie je precies wat ik bedoel. Wees voorzichtig je kunt gemakkelijk e.e.a. verbuigen en daarmee stuk maken.

  Verder die Vishay 038 condensatoren samen met folie of b.v. Nichicon Muse BP in de muziekweg als koppelcondensator zullen een goed resultaat geven. Wat “beter” is, is soms ook een kwestie van smaak. “Te goed” kan ook nog….

  Vriendelijke groet, Jack

 12. Dag Jack,
  Ik heb een vraag ik heb 2x een Akai AT-2600 tuners waar van 1 bij het afstellen de meters heen en weer schieten.
  Dus de tuning meter je moet even heen en weer draaien om goed af te stellen .
  Net of er iets slecht contact maakt.
  Moet ik nu de afstel condensator reinigen en wat hier van ?
  Verder klinkt en werkt hij goed. In deze zitten nu Rubycon YXF in.

  De goed werkende is standaard waar ik jou voorgestelde elko’s in wil gaan zetten.
  En het verschil eens beluisteren.
  Alvast bedank mvg Hans

 13. Hoi Jack?

  Bedankt voor je reactie. Ga er binnenkort eens rustig mee bezig.

  Groetjes Mark

 14. Hallo Mark,

  Volgens mij niet, het het zijn beide Polyester condensatoren die een beetje “scherp” klinken. Maar m.i. ideaal op deze plek voor het audiofilter van de Akai tuner.

  Groeten,

  Jack

 15. Hallo Jack,

  Wat voor een antenne moet ik maken/gebruiken voor de FM,
  bij mijn Akai 2400 tuner.
  Groet Gerard Fleuren.

 16. Hallo Sander,

  Dat is mijn oude hobby plek uit 2007. Nog uit de tijd dat Akai versie 1.0 geboren werd. Tegenwoordig heb ik veel meer ruimte en meetapparatuur. Er staat een Leader stereo meetzender. Daarmee en met Arta kan ik e.e.a. zeer nauwkeurig afregelen.
  Ook de Philips en Akai tuners.

  Kijk maar eens naar de laatste metingen van de Yamaha CT-7000 De scope heb ik ook nog steeds en die gebruik ik veel minder, sinds ik met de PC veel kan meten. Maar voor visuele plaatjes is hij nog steeds handig.

 17. Okee ga ik dat doen,
  Maar dan had ik nog een vraag over de antenne wat voor antenne ik het best kan gebruiken ?

  Mvg martin

 18. Hallo Martin,

  Ik zou gewoon de tuner een paar weken proberen. Bevalt hij en ontvangt hij goed dan kun je er iets bijzonders van maken.

  Mvg Jack

 19. Hallo,

  Ik had het gelezen maar ik ben heel slecht in solderen en dat soort dingen haha, maar hoe is de tuner zo zonder al die dingen of is het hast wel noodzakelijk?

  Mvg martin

 20. Hallo Martin,

  Dank je voor je reactie. Ik moet je helaas teleurstellen. Een uitvoering met buis kost zoveel tijd 12-14 uur dat het economisch niet rendabel is. Daarom is dit typisch een doe-het-zelf project. Dit staat ook in deel 2 in de tekst.

 21. Hallo jack,
  Ik heb nu de akai at 2400 aangeschaft maar ben ook benieuwd wat het mij gaat kosten om hem te laten om bouwen door jou want zelf kan ik dat echt niet

  Mvf martin

 22. Dag Paul,

  Het maken van een Akai AT-2400 of AT-2600 is leuk om te doen en kost ongeveer 12…14 uur tijd. Vandaar dit een echt doe-het-zelf project is.

 23. Dag Jack,
  we hebben vroeger al eens wat mails uitgewisseld. Ik heb een zoekertje ontdekt van zo’n AT-2600, voor 60 euro. Werkt perfect zegt de verkoper, binnenkort ga ik er eens luisteren. Wat zou je prijs zijn als ik je vraag om deze tuner te reviseren?
  hartelijke groeten,
  Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.