Waarom FM radio voorlopig niet weg is. En misschien wel nooit weggaat

Gebeld,

Ik werd gebeld door een meneer die geïnteresseerd was in de pagina’s over het opwaarderen/ombouwen van een Akai tuner 

Akai AT-2600 met 12SX7 buis.

Ik enthousiast : “meneer dat is hartstikke leuk om zelf te doen”  Wel of geen buis, in beide gevallen kun je een zéér goed eindresultaat halen.  Hoe het precies afloopt weet ik niet.  De beste man,  had helaas het verkeerde type Akai tuner. Mijn dhz ombouw pagina’s gaan alleen over het type AT-2400 en AT-2600.

FM gaat toch weg?

Tijdens het gesprek kwam ook ter sprake: “Jack FM gaat toch weg?” Anders dan radiospotjes over DAB je misschien doen geloven, is dit niet aan de orde. Een aantal FM frequenties zijn onlangs voor 12jaar geveild. Dus zeker tot 2035 te ontvangen.

Er  zijn er internationale afspraken over het gebruik van frequenties. Band III 87.5 t/m 108Mhz is bedoelt voor FM radio. Die frequenties kun je niet zomaar voor andere doeleinden gebruiken.

Verder

Wat  opvalt dat er nauwelijks nieuwe  radio’s gemaakt met FM en DAB+. Kleine draagbare modellen voor in de keuken of studeerkamer  zijn er genoeg.  Maar nieuwe grote 43cm modellen voor in de stereo-set in de woonkamer worden nog maar weinig gemaakt.

Grote bekende merken, zoals: Sony, Onkyo, Pioneer, Technics en Cambridge maken ze niet meer.  Dat is jammer, want wil je  kwaliteit dan heb je dat wel nodig.

In het menu “luisteren naar radiostations” zet ik af een toe een update.

Jack.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.