Waar ben ik mee bezig November 2023

Nieuwe uitdaging.

Net als de opbouw naar de 30km toe, een aantal weken rustig afgebouwd.  naar +/- 15km op de zaterdag. Een nieuwe uitdaging is op zaterdag ochtend én zondag hardlopen in het bos, of door de duinen en het strand. Dat is nog even wennen, maar het is minder belastend dan 30km in één stuk te lopen.

Voor Ben natuurlijk makkelijk.

Heerlijk,  veel hard strand,  windkracht 6…7 in de rug. Vanaf het Johanna Hof naar de Kruisberg over het strand bij Heemskerk naar Castricum is nog een heel eind.  Dat zie je wel aan mijn gezicht 😅 Voor Ben natuurlijk makkelijk. Ik weet niet of dit vol hou. Hier en daar wat pijntjes. Aan de andere kant:  “als het makkelijk was, is het geen uitdaging.”

Harde wind, stuivend zand, veel regenbogen
Lichtjes tocht Den Helder

Met mijn dochter, vriend en kleinkind meegelopen met de  lichtjestocht in Den Helder. Voor Faith de 1e keer. Ze liep dapper 5 km mee. Echt een  aanrader om volgend jaar mee te lopen.

Audio.

Wat ook een uitdaging was, is onze installatie in de woonkamer.  Met een buizen versterker vond ik het lastig om: -met dezelfde buizen versterjer en luidsprekers- zowel digitale, als analoge bronnen op éénzelfde hoog niveau te krijgen. Dit omdat digitaal en analoog nu eenmaal andere media zijn.

De afgelopen 3 jaar heb  ik  -af en toe- verder geëxperimenteerd. Nu is het naar onze zin. We kunnen alle denkbare media afspelen🎶

Waar loop je dan tegen aan?

 • Bij lage tonen o.a.:
 • Het laag van veel LP’s, is minder prominent aanwezig, dan bij een CD.
 • Lage demping factor van een buizen versterker.
 • Bij hoge tonen o.a.:
 • Scherpe weergave van apparatuur.
 • Weergave van fijne details.
 • In het midden.
 • Verstaanbaarheid en échtheid van stemmen.

Het lijstje is niet compleet.  Maar (te) weinig laag kan bij een medium zoals vinyl. Dat komt door beperkingen van dit medium. Om te zorgen dat de naald niet uit de groef springt is het laag tot +/- 300hertz mono. Bovendien  minder qua omvang dan bij b.v. een CD die dat probleem niet heeft.

De lage demping factor van veel buizen versterkers zorgt bij sommige luidsprekers voor te weinig grip. Waardoor je een rommelig laag krijgt. In onze SE-10 versterker wordt daarom stevig tegen gekoppeld. Origineel gebouwd  gaf dat bij ons een té helder geluid.

Weergave van fijne details is ook een ding. Lage vervorming helpt, net als een betere phono-versterker ik heb na diverse experimenten uiteindelijk gekozen voor een Denon DL-103 met Denon Step-up en een Schiit Skoll. De S/N van de Skoll is in mijn set-up met 40dB versterking maar liefst 104 dB. Ongekend hoog. !

Links Bifrost 2/64 rechts Skoll

Digitaal is ook opgewaardeerd. De eerder opgestelde Schiit Modi Multibit 2 was al erg goed. Maar de Bifrost 2 /64 laat meer ragfijne details, diepte en ruimte  horen.

Dit komt o.a. door het gebruikt maar 4  Medische/ industrie multibit dac’s per kanaal met een veel hogere nauwkeurigheid dan normale dac’ s die voor audio gebruikt worden. De S/N is maar liefst 124dB.

Net als alle andere spullen van Schiit die ik in huis heb gehad;  Ongelofelijk goede prijs/kwaliteit verhouding. Ook de specificaties zijn  minstens net zo goed dan bij menig duur high-end  apparaat.

Aanraders 👍

Al met al een wonderlijk set, met wat vreemde combinaties. Maar het werkt  erg goed.  Jammer dat de SE-10 niet meer te koop is. Met wat aandacht is het zo’n mooie versterker. Ik had hem jullie lezers graag gegund.

Winter.

De komende maanden staan er weer genoeg projecten op het programma.

Wordt vervolgd,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waar ben ik mee bezig November 2023”

 1. Hallo Jan,

  Ik ga er een tijdje tussen uit.
  Probeer het eind van het jaar nog eens.

  Groet,
  Jack

 2. Hallo Jack,

  Heb ik het goed dat je de Philips FT980 kan reviseren?
  Ja graag! Kan dat nog? Groet Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.