Nakamichi CR-1E en CR-3E

Nakamichi CR-1E

Cassettes.

Vanwege de lange levertijden bij het persen van nieuw vinyl,  brengen sommige artiesten hun muziek uit op cassettes.

Op YouTube staan allerlei leuke filmpjes over cassettes . Nakamichi was voor mij eind jaren 80 onbetaalbaar. Het werd ook alleen in speciaalzaken verkocht.  Toen ik voor een vriendelijk bedrag een goed onderhouden Nakamichi CR-1E kon kopen, was ik om. 

Is er meer?

Het is verbluffend, wat voor kwaliteit het “instap-model” CR-1E  al heeft. Opnames zijn echt subliem, haast niet van de bron te onderscheiden. Ik gebruikt TDK-SA tape.

Na het lezen van dit stuk op audio-creatieve begon  het te “kriebelen” is er meer?  Het liefst had ik een CR-4E gehad. Het enige exemplaar dat ik 2e hands tegenkwam, had jaren stilgestaan, dus het nodige onderhoud nodig. Waarschijnlijk bood ik ook gewoon te weinig. 😬

Nakamichi CR-3E druk op de foto voor een groter exemplaar.

Probeer alle functies.

Normaal probeer ik zelf bij aanschaf van vintage audio zoveel mogelijke functies. Maar de vriendelijke verkoper van deze CR-3E gaf zelf al een demonstratie, inclusief opname én weergave. 🙂

Weinig ervaring.

Met onderhoud van cassette-decks heb ik nauwelijks ervaring.  Gezien de redelijke aanschaf prijs van €250,- durfde ik de uitdaging wel aan. Ook al speelt zo’n deck, vintage audio kan na 35 jaar wel wat onderhoud gebruiken.

Experts.

Natuurlijk kan ik zo’n deck door één van de Nakamichi experts laten reviseren. B.v. door  Norman van Wijnen of Tom van der Hoff, maar ik wou gewoon proberen  hoe ver ik zélf kom. Bovendien,  kan ik  altijd nog langs gaan bij een van deze  experts .

Belangrijk vond ik deck kwalitatief zó goed te maken, dat het weer lang mee gaat.  Zodat “iets beters” eigenlijk nog maar weinig toevoegt.

Bolle Elco’s.

Nakamichi CR-3E origineel. druk op de foto’s voor een groter formaat.

Zo ziet een CR-3E er origineel van binnen uit. Er was  minimaal onderhoud  gepleegd. De originele aandrijfsnaar was vervangen door nieuw wat smal exemplaar. Een nieuwe aandrukrol in de aandrijving? en een paar elco’s waren vervangen.

Bolle elco’s

Globaal onderhoud en Spelen.

Deze 2 stonden elco’s op het punt om open te barsten. In 1e instantie heb ik enkel klein onderhoud gedaan en het hoogst  noodzakelijke vervangen.

Ook de koppen gedemagnetiseerd, de aandrijving goed schoongemaakt met wattenstaafjes met een klein beetje IPA. Dat is een zeer zuivere alcohol dat geen resten achter laat. Daarna eerst een tijd, lekker spelen. 🎶

Enkele elco’s vervangen.

Prima.

Deze CR-3E doet volgens mij, weinig onder voor duurdere Nakamichi’s met 3 koppen. Een prima deck dus. Tijd voor verder onderzoek. In de voeding bleek ooit het een en ander vervangen. Het was keurig netjes gesoldeerd. 👍

Originele voeding.

Helaas ook een mindere reparatie. Er  was  een condensator vervangen door een exemplaar met veel te weinig capaciteit 4700µF in plaats van 6.800µF.

Ik  heb alle elco’s vervangen door zeer stabiele Vishay  150 RMI. Dat kost een paar centen 😬 maar dan heb je ook wat.

Tip, voor dit voedingbord. Elco’s zijn de laatste 30 jaar kleiner geworden Neem als het even kan, een iets hogere spanning b.v. 16volt origineel een 25 of 35volt exemplaar als dat beter past qua maat. Nooit een lagere spanning.

Zeer duurzaam en stabiel deze voeding.

Rest van het hoofdbord.

Op het hoofdbord zijn alle normale elco’s (op een paar bi-polaire na) vervangen door Vishay’s uit de 038 RSU serie. Er is niets speciaals aan dit type elco. Behalve dat ik ze in vintage audio, erg goed vind klinken.  Alle Nichicon Muse audio elco’s zijn vervangen door nieuwe.  Waar mogelijk, door de ietsje betere Muse bi-polair.

Tip, zolang de capaciteit  klopt en het formaat past, kun je rustig 63volt elco’s gebruiken,  Dan hoeft je niet alles precies uit te zoeken. Bijkomende voordeel is dat 63volt elco’s een lagere TAN en levensduur hebben. De meeste onderdelen komen uit eigen voorraad, dus ik heb geen lijstje. Maar ik kan je eventueel voor een deel wel op weg helpen.

Zo ziet mijn CR-3E er van binnen uit met nieuwe elco’s. Druk op de foto voor een groter exemplaar. Druk ook eens op het “vierkantje” rechts bovenaan voor een schermvullende foto. 
+/- 70 elco’s vervangen

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Nakamichi CR-1E en CR-3E”

  1. Bedoel je hier bij artikel over Nakamichi CR-1e en CR-3e : een lager TAN(verlies)en LANGERE levensduur?

    Tip, zolang de capaciteit klopt en het formaat past, kun je rustig 63volt elco’s gebruiken, Dan hoeft je niet alles precies uit te zoeken. Bijkomende voordeel is dat 63volt elco’s een lagere TAN en levensduur hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.