Luxman L-507

Vintage uit de jaren 70

Deze Luxman L-507 is een 2x 60watt aan 8Ω versterker uit de 500 serie. Heel degelijke gebouw rond 1973 met een fraaie houten kast. High Fidelity staat erop. Of dat zo is? Dat kan ik nu al verklappen…..  Ja.  Met dank aan deze bron: audiodatabase  

Luxman L-507
Luxman L-507

Exclusief.

In 1973 was ik 15 jaar oud. Naast school, werkte ik bij Wastora in Zaandam op zaterdagen en in vakanties. Luxman was toen -net als nu- een exclusief merk. Het werd niet vaak verkocht. Logisch ook, de normale doorsnee arbeider zag ongeveer 1200gulden per maand in zijn loonzakje. Terwijl als ik terugreken, deze L-507  voor ongeveer 1800 ….2000gulden over de toonbank ging.

Daar zat dan wel de legendarische service bij van de firma Audioscript  Deze importeur testte élk toestel en paste het zonodig aanpaste voor de Nederlandse markt. Naar huidige maatstaven, is 2000gulden of €900 allang meer geen 1,5 bijna 2 maand salarissen. Maar als je de inflatie meeneemt tussen 1973 en nu dan zou deze versterker vandaag 6940 gulden of €3150 moeten kosten. Dit kun je hier zelf uitrekenen.

Opnieuw gemaakt.

Een leuk detail is, dat klassieke Luxman modellen weer opnieuw gemaakt worden, zoals de L-305  Volgens Luxman [….] Doordacht industrieel en mechanisch ontwerp getrouwd met klassieke high-end elektronica maken de L-305 een hedendaagse eerbetoon aan het vakmanschap en details van het verleden.

Mocht je liever een nieuwe moderne versterker willen, met een fraaie klassieke uitstraling. Dan is dit volgens mij een goede keus. Het is echter nog steeds, exclusief. 😉

Luxman L-305 een moderne versterker met een fraaie klassieke uitstraling
Luxman L-305 een moderne versterker met een fraaie klassieke uitstraling

Vintage.

Helaas hoe fraai ook, voor mij ver buiten mijn budget. Als techneut maak ik deel van een klein netwerkje van technici die elkaar helpen. Omdat het fijn is bij complexe storingen te kunnen overleggen en gebruik te maken van elkaars kennis en meetapparatuur. Zo was ik onlangs bij Jeroen van  Second Life Audio  die gereviseerde L-507 had staan. Met het verzoek om er eens aan te meten.

Luxman L-507 op de testbank
Luxman L-507 op de testbank

Resultaat.

Het resultaat mag er zijn. Ik meet een signaal ruisverhouding van zeker -90dB en een vervorming van slechts 0.031% bij de allerbelangrijkste 1e 2watt in 4Ω. Mijn eigen ervaring is dat het volume bijna nooit hoger staat. Zeker met luidsprekers met een wat hoger rendement vanaf zeg 90dB bij 1watt. Deze versterker is erg stabiel en heeft ook bij hoge vermogens tot zeker 50watt nauwelijks méér vervorming.

De kreet: “High Fidelity”  is dus niets overdreven.  Het brommetje op 50Hertz komt door een aardlusje in mijn meetapparatuur en is in de praktijk onhoorbaar. Wat ook opvalt is het gebrek aan harmonischen en dan vrijwel alleen de 2e op -74dB.  Dit geeft een mooi transparant geluid met een haartje warmte.  Hét geluid, dat onze oren zo mooi vinden.

Niet vanzelf.

Het eindresultaat is natuurlijk niet vanzelf gekomen.  Koop je een 2e hands Luxman op Marktplaats of zo, dan heb je vooral een: “oud apparaat” .

Gereviseerde Luxman L-507
Gereviseerde Luxman L-507

In deze L-507 zijn alle elektrolytische condensatoren vervangen.  Een aantal andere door de bekende Wima condensatoren. Verder vele transitoren door moderne ruisarme exemplaren en een nieuw uitgang relais.

Eindtrappen.

Detail opname van een van de eindtrappen.
Detail opname van een van de eindtrappen.

Voor- en nadelen.

Natuurlijk kan een dergelijke revisie niet goedkoop.  Maar ik vind het een van de mooiste restauraties die ik tot nu toe heb gezien. Ik zeg bewust “restauratie”  omdat ook veel oude onderdelen zijn vervangen -die niet meer gemaakt worden- door moderne vervangers. Iedereen die de soldeer kunst machtig is, kan condensatoren of transistoren vervangen. Echter er zijn er maar héél weinig die dàt kunnen, met respect voor het originele ontwerp.

Modern of Vintage.

Een moderne L-305 kost momenteel zo’ n €4800,-  Die heeft dezelfde klassieke uitstraling als deze L-507 maar is van binnen ultra modern.  Met het gemak van een afstandbediening, een phono ingang ook voor MC elementen. Ook de luidspreker uitgangen ogen nóg steviger. Als je een “high-end” versterker wilt met de “looks uit de jaren 70”  zou ik hier zeker eens naar gaan luisteren.

Voor mensen die om een of andere redenen niet zo veel geld uit kunnen of willen geven komt een gereviseerde Luxman zoals deze L-507 waarschijnlijk veel makkelijker binnen bereik. Af en toe staat er een 2e hands te koop (of een van de andere uit de 500 serie b.v. de L-505.)  Waar ik zèlf niet meer dan €150…hooguit 200 voor zou geven.

Na een stevige revisie heb je dan een versterker die waarschijnlijk weer tientallen jaren mee kan. Of hij dan: “net zo goed” is als een moderne L-305 verwacht ik niet. Maar wel een versterker waar je met heel veel plezier naar kunt luisteren. Met een geluid dat vér boven de middelmaat uit steekt.  Want ook in 1973 maakte Luxman al High Fidelity.

Mooi he :-)
Mooi he 🙂

Waar?

Heb je ook een dergelijke vintage versterker en wil je hem laten reviseren?  Dan kun je bij Second Life Audio terecht. Druk op het plaatje.

Ik heb hier geen belang of bemoeienissen mee en heb gewoon te weinig tijd voor al die juweeltjes.  Mooi dat op deze manier, steeds meer vintage een 2e leven krijgt.

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Luxman L-507”

 1. Hallo Erik,

  Deze L-507 is van een klant en komt dus niet in de verkoop.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Hallo Jack, Wat een leuk verslag, erg leuk om te lezen. Enthousiasmerend ook. Inderdaad ook vanwege dat de huidige echt goede kwaliteit niet te betalen is, ben ik ook aan het terugkijken naar toppers uit het verleden.

  De HQ507X komt ook nog wel eens voorbij. Dat is, als ik het goed begrepen heb, de voorloper van de L-507. Kan je met jouw achtergrond beoordelen of de HQ507X minder is of vergelijkbaar met de L-507?

  En bestaat er een kans dat jouw L-507 ooit in de verkoop komt…?

  Hoor het graag.

  Met vriendelijke groet, Erik

 3. Ik heb een Luxman L-507 waarbij alle condensatoren zijn vervangen. Wat een ongeloofelijk fijn geluid voor een versterker. Ik heb een redelijk recente Marantz versterker gehad, maar die kon niet aan deze L-507 tippen. Ik zal hem ook nooit verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.