Gramophone Dreams

Shure SC35C

Een aantal jaar geleden, maakte ik een review over de Pioneer PLX-1000 en de Technics SL-1200GR  van €699 resp €1499. Daarnaast vind ik vind het interessant om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over apparatuur van je keus. 
Zo kwam ik bij: Gramophone Dreams #3   Een integrerende review van Kruid Reichert over de Pioneer PLX-1000. Een uitstekende direct drive draaitafel van €699.  Echt de moeite waard, om te lezen.

Direct Drive géén serieuze draaitafel?

Nog steeds, is er een groep vinyl liefhebbers, met high-end apparatuur die niets van “direct drive” moeten hebben. Terwijl de allereerste Technics SL-1200 in 1e instantie  ontworpen was voor huiskamer gebruik.

Omdat deze spelers zo robuust waren, werden ze al gauw ontdekt door DJ’s  en zo kreeg de Technics SL-1200 en ook andere direct aangedreven draaitafels, het label “DJ”  Lange tijd, was dat blijkbaar dàt niet interessant voor andere vinyl liefhebbers.

Wat ik merk, dat daar langzaam, maar zeker verandering in komt.  Technics draaitafels zijn bij veel dealers zijn niet, of moeilijk leverbaar.  Ook de duurdere SL-1200G. Met een prijskaartje van €3999.

Technics SP-10MK3

Een draaitafel als de SP-10  Waarvan de 1e versies bij de omroep werden gebruikt wordt wél serieus genomen.  Tijden veranderen.

Herb Reichert

Herb Reichert schreef een paar webpagina’s verder, het stuk: Gramophone Dreams #3 Shure SC35C  Waarin een Shure SC35C gemonteerd wordt in een Pioneer PLX-1000.  Nu is Shure een aantal jaar  gestopt met het maken van cartridges.  Dus zo’n SC35C is niet, moeilijk of voor belachelijke prijzen te koop.  Toch bleef het verhaal “sluimeren” mede ook door de uitstekende review over de Pioneer PLX-1000.

Geschiedenis herhaald zich?

Ook Shure positioneerde de SC35C in 1e instantie voor de professionele markt.

Foto van het internet.

Ook deze zeer robuuste cartridges werden ontdekt door DJ’s en ook deze kregen het predikaat “DJ” De geschiedenis herhaald zich.

Marktplaats

Shure M35S een familie lid van de SC35C .

De bovenstaande M35S had ik een schappelijk bedrag gekocht. (laatste volgens leverancier normaal €89)

Compleet

Zo’n Shure cartridge werd  verassend compleet geleverd. Met schroefjes, een naald borsteltje en zelfs nieuwe draadjes voor in de shell  zaten erbij.

Blijven liggen

Om de een of andere reden was het project blijven liggen. Tot een dag ik een advertentie op Marktplaats tegen kwam van een Shure SC35C met witte naald voor €10,- 😮

De verkoper wist niet, of het element was gebruikt, maar had het ooit direct uit een 2e hands draaitafel geschroefd.  Het werd voor €15 keurig verpakt naar me toegestuurd. De naald bleek onder de microscope nieuw. 🙂

Zware arm

De SC35C is ontworpen voor platenspeler met een zware arm, dus ik heb inplaats van de origine Technics shell, heb ik een 15 gram zware Ortofon LH 2000 shell gebruikt

LH 2000

Hoe klinkt het?

Origineel zit er een naald bij met een blauwe kunststof behuizing. Die speelt met een naald druk van 4 tot 5 gram. Bij mijn SC35C zat een witte naald, waarvan het rubberen ophanging iets soepeler is en met 3 gram goed speelt.

Het klinkt en speelt met witte Shure naald,  zéér goed. Het lijkt wel op een Denon DL-103,  maar dan iets dynamischer.

Herb Reichert  heeft niets overdreven. Er zijn genoeg vinyl liefhebbers die gruwen van een dergelijke naald kracht maar volgens Shure beschadigen die je LP’s niet onnodig.

Ik zie geen reden om daar aan te twijfelen.  Normaal speel ik met een Denon DL-103 op 2,5 gram en nu met deze witte Shure naald op 3 gram.

Samenvattend.

Soms komen Gramophone Dreams uit, terwijl je dat totaal niet meer verwachte. Met mijn Technics draaitafel is het heerlijk platen draaien.  Het geluid is evenwicht, natuurlijk, lekker snel en heeft kracht.

Deze Shure SC35C is een (h)eerlijke cartridge. Ik begrijp nu waarom  hij in 1e instantie  professioneel voor radio uitzendingen werd gebruikt.  Verder kunnen mythe’s zoals direct drive tafels is niets voor serieuze vinyl liefhebbers wat mij betreft in de prullenbak.

Nog steeds kun je een Pioneer PLX-1000 kopen, waarbij je veel waar voor je geld krijgt. Echt zo’n Technics SL1200GR is een fantastische machine maar volgens mij niet 2x beter. Wél 2x duurder.

Jack

P.s. In de top van het high-end segment worden ook direct drive draaitafels gebruikt van b.v. het merk Reed 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Gramophone Dreams”

  1. Ook ik had een PLX-1000 met wat problemen de 2e was echter goed. Dus inderdaad die kwaliteitcontrole was/is inderdaad niet best. Ik heb uiteindelijk een Technics gekocht, zelfs daar zijn er wel eens klachten over de kwaliteitcontrole. Nu 10 maart 2024, zou ik geen Technics 1200GR meer kopen. Ik vind deze draaitafel te duur geworden, voor wat hij bied. Maar wel b.v. een SL-1200 MK7 die veel van de kwaliteiten heeft van de SL-1200GR. Voornamelijk is alleen het chassis is wat lichter uitgevoerd bij de MK7.

  2. Spijtig genoeg is de Quality control bij pioneer niet goed. Had ook een plx1000
    Besteld bij Coolblue. Helaas tikken van de motor en brom in het signaal hebben me genoodzaakt hem terug te brengen. Coolblue is gelukkig gemakkelijk bij het terug betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.