Pioneer SX-1250 deel 2

Vintage uit de jaren 70.

30 kilo schoonheid…..

Deze SX-1250 speelt weer. Na reparatie van de voeding, is de verwachting dat hij in deze staat nog wel een paar jaar meegaat. Echt groot onderhoud  zoals een algehele revisie, is de komende jaren nog niet nodig.

Kloppend hart.

Oud.

Deze voeding print is een van de belangrijkste onderdelen van deze SX-1250. “Het kloppend hart”

Net als bij veel andere Pioneer receivers, wordt dit soort printen nogal warm. Waardoor veel onderdelen -nu 40 jaar later- uit hun specificaties lopen en onvermijdelijk stuk gaan.

Diverse transistoren, diodes en weerstanden waren defect. Condensatoren elektrolytische condensatoren (elco’s) verdroogd. Sommige waren zo verhit geweest, dat  het folie om sommige condensatoren gekrompen was. Ze noemen dat ook wel: “doen hun jas uit” vanwege de hitte.😅

Nieuw.

Tijd.

Relatief veel tijd gaat in het uitzoeken en bestellen van onderdelen. De originele zijn vaak niet meer te krijgen.  Verder wil je zo’n belangrijke print betrouwbaarder maken.

De print is  opgebouwd met 1e kwaliteit onderdelen o.a.:

 • Moderne  transitoren en diodes.
 • High-end elco’s.
 • Zware shunt weerstanden.

Tip

Tip, als je zo’ n receiver hebt, zet hem op 240Volt. Dat scheelt de nodige warmte. Uit de stopcontacten in het huis komt al enige decennia  230Volt.

Om verder warmte in de voeding te voorkomen zijn  zware shunt weerstanden geplaatst. Alle vermogens transitoren van deze print met speciale vloeibaar blijvende pasta op nieuwe mica plaatjes gemonteerd.

Beveiliging print.
Voeding in actie.

Controle.

Lekkende voeding elco.

Natuurlijk zijn er meer dingen gecontroleerd en vervangen zoals de tuner, eindtrappen en de beveiliging print. Maar de receiver had ooit een keer onderhoud gehad .

Bovendien geen dure lekkende voeding elco’s in deze SX-1250. Als je die 4 moet vervangen,  neemt je gelijk ook een ander voeding bord mee. Een dure grap😬

Advies.

Omdat de receiver verder nog in nette staat was, heb ik de eigenaar geadviseerd er eerst eens een half jaar of langer mee te gaan spelen.  Mochten er nog dingetjes zijn dan komt dat vanzelf bovendrijven. Gewoon lekker spelen. Restauratie kan altijd nog.

Voor-en-nadelen.

Een SX-1250 is qua aanschaf 2e hands  duur. Prijzen van €2000 of meer zijn al “normaal”. 😕 Redelijk goede exemplaren zijn zeldzaam. Afhankelijk van de staat, komt daar vroeg of laat honderden € bij voor onderhoud, tot een bedrag met 3 cijfers achter de komma voor een complete restauratie.

Kun, of wil je niet met dit gegeven omgaan, koop dan wat nieuws van Technics of Yamaha. Die maken weer  apparatuur met een “vintage look”  Maar ook aan echt mooie spullen hangt een prijskaartje net als in de jaren 70.

Erg mooi deze SX-1250.

Een groot voordeel van deze SX-1250, maar ook de meeste andere Pioneer receivers van de SX-xx50 serie dus: SX-450,550,750,850,9,50 en SX-1050 is dat nieuwe of vervangende onderdelen nog redelijk goed te krijgen zijn. Zelfs als die via Ebay uit b.v. de moeten USA komen.

Bij de SX-xx080 serie zijn dus b.v. de SX-980 zijn eindtransistoren niet of nauwelijks nog te krijgen en die voor een SX-950 kun je zo in Nederland bestellen.  Let daar dus op!

Ok dat waren de nadelen. Een goed onderhouden SX-1250 is natuurlijk een top receiver, met een sublieme FM ontvangst een geweldig geluid en haast onbeperkt vermogen.  Als je dagelijks met zo’ n  mooie receiver kunt spelen  doe je dat (volgens mij) niet zo snel meer weg.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Pioneer SX-1250 deel 2”

 1. Dag Piet,

  Mooi verhaal. U heeft HTS dus u kunt solderen en weet het e.e.a. van techniek. Waarom doe u het niet zelf?. Bij álle Pioneer receivers is de voeding kritisch. Zet de receiver op 240volt als dat kan. Vervang alle transistoren, kleine (zener)diodes. In de voeding De elco’s door minimaal types die 105 graden kunnen hebben, maar liever 125….135C. Kijk verder kritisch naar de 4 beker elco’s van 22000uF stop daar dikke versies in b.v. die van Vishay 100volt. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Hierop niet bezuinigen. Vervang verder alle relais. Geef de eindtransistoren nieuwe mica isolatie en koelpasta en regel de eindtrappen goed af. Eventueel ook de complete eind stuurtrap zoveel mogelijk vervangen. Het makkelijkste is stap-voor-stap en begin bij de voeding. Mocht u te weinig tijd hebben dan kunt u me mailen.

  Maar dan mist u wel: “alle fun” 🙂

  Groeten, Jack

 2. Hallo Jack,

  Wat leuk te lezen over dit magnifieke apparaat (de SX 1250)
  Ook bij mij zit er een heuse historie aan vast. Bij het vak audio techniek op de HTS hebben we klassikaal deze hele versterker doorgerekend, of hij nog een decibel beter zou kunnen. Met veel moeite zou dat 1db verbeterd kunnen worden weet ik mij nog te herinneren. In het jaar 1985 heb ik hem mogen kopen van de toenmalige audioleraar. Hij ziet er nog steeds gaaf uit en gebruik hem dagelijks. Heeft 2 jaar geleden nieuwe elco’s en lampjes gekregen. Ben nog steeds blij dat ik hem toen heb mogen overnemen. Graag zou ik in contact komen over onderhoud en revisimogelijkheden. Groeten Piet de Jong

 3. Dag Harmen,

  Het is een fantastische receiver. Door hem op 240volt te zetten scheelt onnodige warmte.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 4. Geachte heer Van Brederode, beste Jack,

  Wat leuk om deze bijzonderheden over de SX-1250 te lezen!
  Ik ben sinds 1975 (dacht ik mij te herinneren) in het bezit van een van deze mooie vintage receivers en gebruik deze nog bijna dagelijks in m’n werkkamer.
  Alles werkt nog prima op 1 lampje na. Zou ik moeten vervangen maar het stoort mij eigenlijk helemaal niet.
  Zoals u aangegeven heeft, heb ik de voeding inmiddels op 240V gezet, goeie tip!

  Nogmaals dank voor uw uitgebreide rapportage en met vriendelijke groet,
  Harmen de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.