60 en knopen doorhakken.

60 is niet oud?.

Wie het blog van mijn site,  een beetje gevolgd heeft,  weet dat ik vanaf augustus 2018 weer actief aan het solliciteren ben.  Wat opvalt is, dat er  zo’n gebrek is aan technische mensen, dat zelfs mensen van 60 (61 inmiddels) nog interessant zijn.

Ik heb nu een keer of 5 serieus gesolliciteerd en zeker 3x een heel goed gesprek gehad.  Een enorm verschil met 10 jaar terug.  Toen was ik 50 en hoorde ik continue dat ik: “te oud was”

Solliciteren gaat tegenwoordig heel anders. Vooral sneller. Een brief plus CV met de post opsturen, lijkt net  als sociale media zoals Linkedin  alweer wat ouderwets.

Waar je het als 60er van moet hebben zijn mensen die heel close met het bedrijfsleven samenwerken. Waar dus vacatures bekent zijn, nog lang voordat ze ergens op een vacature site of laat staan in een krant terecht komen.

Sinds de participatie wet, zijn alle gemeentes verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.  Iedere gemeente geeft hier zo zijn invulling aan.  Sommige zoals de gemeente Zaanstad waar ik woon hebben diverse projecten zoals: “Werkom” waar ik eerder over schreef.

Daarnaast hebben vele gemeentes  iets als een “Werkcafé”. Dat is een een soort arbeidsbureau in een modern jasje . Vaak werken daar jonge mensen. Die kennen de arbeidsmarkt als geen andere.  Juist die mensen moet je hebben! 

Wat ook belangrijk is dat je CV goed leesbaar is voor jonge mensen. Vaak doet de jongste werknemer van personeelszaken de 1e lichting.  Die van mij is door een professional van de gemeente gestroomlijnd zodat die ook voor iemand van 21 leesbaar is.

Daarna is het alleen een kwestie van praten met de vaak jonge begeleiders of employability medewerkers zoals dat tegenwoordig heet en laten weten wat voor werk of richting je zoek. Samen maak je dan een motivatie en stuurt die met CV op naar de werkgever.

Ik was zelf eerst wat eigenwijs en dacht dat zoek ik zelf wel uit, maar bovenstaande manier werkt zoveel beter is mijn ervaring.  Doe er je voordeel mee. Gewoon op afstappen, vraag hulp. De begeleiders die ik tot nu toe heb meegemaakt, doen niets lievers dan je helpen.

Wat ik zelf ga doen, weet ik nog niet.  De baan bij het Zaans Museum -hoe mooi het daar ook is- blijkt toch geen match.  Maar als je het niet probeert weet je het niet. Wie weet wat er nog komt.  In ieder geval is 60 niet oud.

Met vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.