Leak Delta 70.

Vintage uit de jaren 70.

Leak Delta 70 origineel.
Leak Delta 70 origineel.

Een aantal maanden terug, kreeg ik een mail van Jan.  Of ik een Leak Delta 70 wil reviseren? Natuurlijk! De Leak  Stereo 70 ken in inmiddels door-in-door. Het zijn na revisie, heel mooi klinkende versterkers.

Deze Delta 70 is “hetzelfde”  dacht ik…. Ook leuk, om er een stukje te schrijven. Dat het een en ander, toch iets lastiger was dan verwacht. Had ik nooit van te voren, kunnen bedenken.?

Leak werd in 1969 overgenomen door de The Rank Organisation. Deze Delta is in 1973 gemaakt en is technisch  bijna een 1:1 kopie van de originele Leak Stereo 70.

Delta 70 binnen origineel, 2 voorversterker printjes links verwijderd.
Delta 70 binnen origineel, 2 voorversterker printjes links verwijderd.

Zekering (vr)eter.

Eerst maar even proberen of er geluid uitkomt.  De voorversterker printjes zagen er niet best uit. Die heb ik direct verwijderd. Om te testen, heb je ze niet echt nodig. Zet muziek of een testtoon op de “replay” ingang en schakel de “tape on”.

Dan heb je de complete eindversterker en kun je enkel het volume regelen. Nou bijna élke zekering heeft er een of meerdere keren uit gelegen. Niet goed dus. Gelukkig kreeg ik bij deze Delta 70, een reservere Stereo 70.  “Voor onderdelen”.  Dàt had de eigenaar héél goed ingeschat.

Schakelaar.

Het project heeft een tijdje stil gelegen vanwege een defecte aan/uit schakelaar.  Gelukkig, bleek het een wat lastig te traceren kortsluiting.

Matchen van eindtransistoren.
Matchen van eindtransistoren.

Transistoren.

Na meten, bleek nagenoeg alle transistoren in de eindtrap en de bijbehorende stuurtrap defect.  Dus een een bergje transistoren 4 gelijke 2N3055 transistoren uitgezocht.  Dat matchen is heel simpel met deze transistortester.  Je sluit hem aan en je kijkt welke versterking (HFE) hij heeft. Bij deze eindtransistoren zit dat meestal rond de 25…30, maar ook een waarde rond 60 is prima bruikbaar in deze Leak’s.

Zekeringen verschillen.

Een van de verschillen met de Stereo 70 is dat deze Delta 70 betere koelplaten heeft voor de eindtransistoren.  Maar helaas ook, een vervelend geplaatst extra zekering bordje.

Gereviseerde Leak Stereo 70.
Gereviseerde Leak Stereo 70.

Je kunt dus niet zo makkelijk de eindtransistoren vervangen, als bij de Stereo 70 en 30+.

Schroeven.

Wie dit verzonnen heeft?.
Wie dit verzonnen heeft?.

Als je goed kijkt, zie 2 parker schroeven, waarmee het zekering bordje tegen de transformator is bevestigd.  Waardoor het  onmogelijk is het te verwijderen.

Gewoon alles loshalen.
Gewoon alles loshalen.

Door de voeding trafo, wat draden los te halen en de versterker op een hout blokje te zetten kun je erbij.

Van links naar rechts. Origineel met nieuwe onderdelen , oud en ooit een keer gerepareerd.
Van links naar rechts. Origineel met nieuwe onderdelen , oud en ooit een keer gerepareerd.

Voorversterker.

De voorversterker printjes zijn universeel een uitwisselbaar. In deze Delta 70 zaten de printjes rechts, die ooit al een keer gerepareerd waren.  Helaas waren verkeerde transistoren gebruikt. Dus ik heb originele (midden) printjes van een Stereo 70 gebruikt en voorzien van nieuwe originele onderdelen. (en een tweak natuurlijk)

1e metingen.
1e metingen.

Sprong.

De verdere bouw is hetzelfde als de Stereo 70, dus hier even een reuze sprong.  Alle elco’s zijn vervangen door originele Vishay’s.  De voeding is met 3300uF wat sterker dan origineel. In de uitgang zitten Nichicon fine Gold condensatoren.  Aanvankelijk lijkt het zeer goed te werken.  Piek vermogens van 70….100watt per kanaal zijn gemeten.  Helaas was het van korte duur.

Stevige vervangers.
Stevige vervangers.

Meer power.

Tot 2x sneuvelde een nieuw setje 2N3055 eind transitoren. Dit komt waarschijnlijk, door de vrij hoge voeding spanning van deze Delta 70 (75volt) Volgens het schema zou het moeten kunnen. Als ik echter in de  data sheet kijk van de fabrikant (ST) is het wellicht te veel.  Ik heb daarom voor MJ15003 gekozen, die gemakkelijk een spanning van 140volt aankan. Helaas moest daarvoor de versterker weer uitelkaar.

Testen nu met stevige MJ15003 eindtransistoren.
Testen nu met stevige MJ15003 eindtransistoren.

Weer testen.

Met MJ15003 transistoren gaat het goed.  Door de eindtrappen zijn in piek stromen 2 ampère mogelijk, de zekeringen van de eindtrappen zijn daarom wat zwaarder van 1,6 naar 2A.

Uiteraard ook luisteren.
Uiteraard ook luisteren.

Luisteren.

Uiteraard hoort luisteren ook bij het testen.  Aangesloten op 2 B&W 110 luisprekers en streamen vanaf een Logitech Duet klinkt het bijzonder goed.  Ik heb hiervoor de een ingang gebruikt op de “Low input” stand.

Nog een keer nameten. De kast is niet origineel en komt van een Stereo 70.
Nog een keer nameten. De kast is niet origineel en komt van een Stereo 70.

Voor-en-nadelen.

Na nog een keer nameten, komen we weer bij de voor-en- nadelen. Het werken aan deze versterker is wat minder makkelijk, dan aan eerdere voorgangers de Stereo 30+ en 70   De gebruikte onderdelen zijn hetzelfde. Mocht je zelf zo’ n Delta 70 willen opknappen, kijk daar even.

Het geluid is erg goed en heeft wel iets van een goede buizen versterker.  Wat ik een voordeel vind t.o.v. de eerdere Leak versterkers dat hier DIN luidspreker aansluitingen zijn gebruikt. DIN-stekkers kun kopen, waarbij je de luidspreker draden gewoon vast kunt schroeven i.p.v. solderen (let op de aansluitingen + en –  het dikke pennetje is de min)

In deze Leak Delta 70 zijn:

  • Bijna alle transistoren vervangen.
  • Alle elco’s vervangen.
  • Alle soldeerverbindingen opnieuw gemaakt.
  • Een aantal tweaks toegepast.
  • Zoveel mogelijk originele onderdelen gebruikt.

Het is even werk, maar dan heb je dat mooie jaren 70 geluid waar ik heel lang naar kunt luisteren.

Veel plezier, met het eventueel reviseren van zo’ n Leak,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.