Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 8

KT-120

UL40-S2 met KT-120 buizen.
UL40-S2 met KT-120 buizen.

Een UL40-S2 met KT-120 in triode, is ook een zeer geslaagde combinatie. Helemaal, als je een paar zaken aandacht geeft.

Grote en kleine buizen, klinken allemaal net even anders.
Grote en kleine buizen, klinken allemaal net even anders.

Groot.

Om je een idee te geven van de grootte. Van links naar rechts. KT-77, EL34, KT-88 en de KT-120.  De KT-120 is zo groot, dat de stalen beschermkap niet meer past. Gevaarlijk, als je kleine kinderen over de vloer hebt.  De buizen zijn heet > 200℃ en daarnaast staat er zo’ n 390volt op de eindbuizen.

Dol op knopjes. Van wie zou ze dat hebben?
Dol op knopjes. Van wie zou ze dat hebben?

Stroom.

Een KT-120 trekt relatief veel gloeistroom ongeveer 1,95 Ampère per buis.  Met 4 buizen en 2 stuurbuisjes is dat ruim 8 Ampère.

Print banen voor de gloeistroom verstevigd.
Print banen voor de gloeistroom verstevigd.

Een kennis wees me er al eerder op, dat de KT-120 zoveel stroom trekt. Dat de print banen voor de gloeistroom voor behoorlijke verliezen zorgt. Dank je Patrick! ??  Dit is simpel te voorkomen door een extra stuk draad bovenop te solderen. Ik gebruik hier gewoon 2,5mm² vinyl draad voor waar ik de mantel vanaf heb gehaald.

Natuurlijk moet dat ook aan de andere kant.

Zo kan het ook. Versterker van Patrick.
Zo kan het ook. Versterker van Patrick.

Handig.

Tip. Het meest handige is als je deze draden gelijk soldeert als, 1e stap  je nog van de bouw van deze versterker. Het fijne van KT-120 buizen in triode is namelijk, dat ook in de standaard versie, zoals je dit bouwpakket koopt, al erg goed klinkt.

Vanwege de grotere stromen. Het is dan wel aan te bevelen R-17  5watt 220Ω te veranderen naar 7 of 10watt.  En C6 1000µF te veranderen in een 64volt type.  Zie: https://mennovanderveen.nl/eng/moderntubes-ul40s2.html  

Warm.

De versterker wordt  erg warm.  M.i. veel te warm voor papier in olie condensatoren . De kans op lekkage is m.i. te groot. Het goede nieuws is. Je hebt ze niet nodig met KT-120’s. Die standaard blauwe Siemens condensatoren klinken in deze combinatie geweldig. Totaal niet scherp en veel details.

Afregelen.

Zonder kap is het afregelen wat lastig.  Met een klein blokje onder de uitgangs trafo.  Kun je hem op zijn kant zetten.

Soms moet je een beetje creatief zijn.
Soms moet je een beetje creatief zijn.
En je kunt afregelen.
En je kunt afregelen.

Na een minuut of 10 is de versterker warm genoeg en kun je afregelen.  Ik laat 80ma door de buizen lopen.  Vref=0,8volt.  Het negatief zet ik op -45volt. En na een minuut of 3  als alles goed gaat, zul je dat zien terug lopen tot ongeveer -35 volt.  Mensen zonder auto bias, hoeven uiteraard alleen de versterker af te regelen op minimale brom.  Zie handleiding.

Oscilatie.

De UL40-S2 is oorspronkelijk ontworpen voor EL-34 buizen. Dat werkt altijd probleemloos. Andere buizen kunnen ook, maar kunnen in een uitzonderlijk geval oscillatie problemen geven met name de KT-88 en zo ook de KT-120.  Een oude truc, is een 100PF 500volt zilvermica condensator over pen 5 en 8 van de eindbuizen. Je hoort hier verder niets van.

Ook een 100volt styroflex condensatortje kan, maar ik doe liever safe dan sorry.
Ook een 100volt styroflex condensatortje kan.  Ik doe liever safe dan sorry.

Spelen maar.

Mooie gloed geven deze KT-120. Foto's zijn helaas altijd een beetje vaag in het donker.
Mooie gloed geven deze KT-120. Foto’s zijn helaas altijd een beetje vaag in het donker.

Voor-en-nadelen.

Een KT-120 is een fantastische buis, die geweldig mooi klinkt in deze UL40-S2. Zonder dat je direct hoef te investeren in allerlei dure onderdelen. Naast  “krachtig”  klinkt deze buis ook best verfijnd. Het hoog, midden en laag vind ik mooi verdeelt. Van alle buizen die ik tot nu toe in triode heb geprobeerd geeft deze KT-120 het “strakste” laag.  Natuurlijk in hoeverre van “strak laag” kunt spreken. Met een buizen versterker is dat altijd een beetje behelpen.

Nadeel is dat deze buis erg warm wordt.  Ik zou zeker alle eerder genoemde voorzorg maatregelingen treffen.  Doe je dat, dan heb je een fantastische versterker.

Vriendelijke groet,

Jack

P.s. hoe de UL40-S2 met andere buizen doet, kun je ook hier lezen.  https://mennovanderveen.nl/eng/moderntubes-ul40s2.html

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 8”

 1. Hallo Jos,

  Lijkt me ook een prima buis in de UL40-S2. Ik heb even de datasheet bekeken.

  Ik neem aan dat je de schermrooster weerstanden 1KΩ hebt en de schermrooster weerstanden 220KΩ dat zijn prima waardes als je geen auto bias unit gebruikt. Gebruik je die wel, dan zou je die kunnen verlagen naar 100KΩ. Wat dan een betere waarde is volgens de datasheet. Je buizen gaan dan ook langer mee, maar je hebt wel minder laag. Met die CFB trafo’s zou je extra kunnen terugkoppelen, maar helaas is daar de open lus versterking wat te gering voor. Ik geloof dat het verschil tussen de spanning die je er in stopt en die er uit komt maar maximaal iets van 10x is.

  Veel luisterplezier,

  Jack

 2. Hallo Jack
  Heb destijds deze versterker gekocht via marktplaats en die CFB trafo,s zaten er al in.
  Draai sinds enige tijd met de tung-sol 7581a buis wat een variant is van de 6l6 buis.
  Deze wordt ook al minder warm en klinkt geweldig in triode.
  Vraag mij af of er nog iets te optimaliseren valt met de schermroosterweerstanden of roosterlekweerstanden.
  Verder is het een mooie versterker waar ik een hoop luisterplezier aan beleef.
  Mvg Jos

 3. Hallo Patrick,

  Moeilijk:

  Het hangt helemaal van de buis af, welke instelling ik zelf mooi vind.
  Svetlana en EH EL34 Supertriode.
  Genalex KT77 Ultra Lineair.
  Tung-Sol KT120 Triode.
  Sovtek 5881WTX Supertriode
  Svetlana en JJ KT88 Triode
  Svetlana 6550. Doet het altijd wel aardig.

  En dan per buis heb je ook weer dingetjes.
  B.v. vrouwenstemmen via ik het mooist met EL34 en het laag van de KT-120 het strakst. De Svetlana (wordt niet meer gemaakt) vind ik een allrounder. Niet het meest subtiel maar zeker ook niet slecht.

  Maar als ik er maar één zo mogen kiezen dan Sovtek 5881WTX Supertriode met Jensen koperfolie papier in olie en alle updates voor de UL-40S2.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 4. Hoi Jack,

  Wat heeft nou je voorkeur…KT77, KT88 of KT120?

  En toch maar weer triode in plaats van ST?

  Misschien ga ik ook nog even weer terug naar triode.

 5. Hallo Jos,

  R17 wordt ook al heet, met standaard EL34 buizen. Wat je ook kunt doen, is over naar een auto-bias unit of voor R17 een 7 of 10watt weerstand te nemen. Voor sommige buizen is het inderdaad gunstiger een iets grotere weerstand te nemen. Uit mijn hoofd, staat dat ook ergens in de handleiding van de UL-40S2. Die CFB wikkeling zat die er al standaard in? Of heb je dat zo besteld? mvg Jack

 6. Hallo Jack.
  Ben ook in het bezit van de ul40s2 en draat met de kt77 van golden lion.
  Heb Menno eens gekontakt over het erg warm worden van de versterker en hij zij als oplossing om de waarde van R17 te verhogen naar 330 of zelfs naar 390 ohm.
  Heb dit uitgevoerd en vraag mij af wat dit nog meer voor een effect heeft zoals b.v op het uitgangsvermogen.
  draai in de triodestand met de cfb wikkeling van de trafo die er bij mij zit ingebouwd,
  Verder klinkt het geweldig en vind het een goede versterker.
  mvg Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.