Fine Arts T-907

Precisie werk.

en superversie van de Philips FT-980
Een superversie van de Philips FT-980

Het nadeel van digitale tuners, vind ik soms, dat ze er van buiten vaak hetzelfde er uitzien. Een beetje fantasieloos, een display en wat knopjes…. Terwijl ik deze Gründig T-907 toch echt een meesterwerk vind.  Ik ken het verhaal niet precies, maar ik heb me laten vertellen dat Philips het toen blijkbaar in nood zijnde Gründig  in de jaren 80 overend wilde houden.

Dat deden ze bijvoorbeeld door werk uit te besteden. Het is inmiddels een “publiek geheim” dat de Philips FT-980 en de FT-880 ook door Gründig gemaakt werden.  Alleen deze T-907 is technisch beter!  Mooier is natuurlijk “smaak” 😉

Zoek de verschillen.

Philips FT-980
Philips FT-980
Gründig Fine Arts T-907
Gründig Fine Arts T-907
Philips FT-980 van binnen (geheel gereviseerd en gemodificeerd)
Philips FT-980 van binnen (geheel gereviseerd en gemodificeerd)
Gründig Fine Arts T-907 van binnen origineel
Gründig Fine Arts T-907 van binnen origineel

Verschillen.

De hoofdprint zijn in beide tuners precies hetzelfde.  De RDS en voeding print iets verschillend.  Wat opvalt bij de T-907 is de hoge kwaliteit van de gebruikte componenten die gaan duidelijk een stap verder bij de FT-980.  Ook de voeding zelf is beter. Beide tuners krijgen echter na al die jaren precies de problemen ruis en/of een slechte ontvangst doordat trimmers in het afstem gedeelte oxideren.

Teflon trimmers.

Teflon trimmers
Teflon trimmers

Ook in deze T-907 gebruik ik teflon trimmers  Wel duurder, maar deze mooie tuners verdienen het.  Je hebt er 4 nodig waarvan 1 van 6pF

Meten.
Meten.

Meten.

Na de nodige tweaks die ik ook in de FT-980 toepas is het weer tijd om te meten.

Lage vervorming
Lage vervorming

De signaal ruis verhouding  verhouding bij sterke signalen is wat beter, de vervorming met 0.16% gelijk aan de Philips FT-980.  Ook hier weer een uitstekende kanaalscheiding van >50dB.

Voor-en-nadelen.

Ik vind eerlijk gezegd het display van de FT-980 mooier,  die van de T-907 is wat rustiger.  Beide kennen goed afgeregeld een zeer goede ontvangst. Het is duidelijk te zien dat de componenten op een wat hoger niveau staan bij de T-907.  Maar ook de FT-980 kan ik nu net zo goed maken.  Het geluid van deze tuners hoort bij het beste ooit door Philips eh…. Gründig gemaakt. 🙂

Reparatie en upgrade van deze mooi klinkende tuners, met de allerlaatste snufjes kost €150.  Je krijgt ook 1 jaar garantie.

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Fine Arts T-907”

 1. Hi Jack

  Wat een leuke en mooie analyse. Fijn dat je de uitdaging bent aangegaan, “baugleich” volgens een een lid van een Duits HIFI Forum moet altijd maar blijken. Volgens zeggen ontworpen met veel invloed van Ing Restek , die werkte toen nog bij Grundig. Grundig maakte in die tijd met hulp van Philips een herstart met een Fine Arts lijn boven de Philips kwaliteit. Overigens maakt Restek (nu zelfstandig en beschouwd als “UKW Tuner Guru” ) nog steeds “high end” tuners, maar die zijn inmiddels wat (-tich) duurder dan een door jou opgepoetst exemplaar. Zou de verschillen met deze Grundig wel eens willen zien. Verheug me al op het luisteren, maar ik zal nog even wachten op een ander gedurfd project.
  Met je opgevoerde AKAI AT2600 ben ik alvast aan het wennen aan de hernieuwde kennismaking met de radio, inderdaad beter dan mp3 en vergelijkbaar met cd’s of streaming van cd’s.

 2. Hoi Jack,

  Ja van binnen is het een stuk drukker bij de 9009. Ik moet wel zeggen dat dit de best klinkende digitale tuner is die ik gehoord heb. WDR 3 jazz op de kabel om 22:00 klinkt werkelijk fenomenaal. Hij is nog helemaal origineel. Gelukkig bij mij geen zwarte print.

 3. Hallo Martijn,

  Er staat er momenteel een T-9009 in de woonkamer.
  Mooie techniek, maar erg complex en daardoor kwetsbaarder dan de T-907.
  De voeding wil nog wel eens oververhit raken, veel hebben links een zwart geblakerde print.

  Groeten,

  Jack

 4. Hoi Jack,
  Leuk stukje- mijn 903 speelt nog steeds heerlijk bij een familielid. Jammer dat zo’n traditierijk merk tenondergegaan is. Ik heb nu een 9009, heb je die ook al eens op de testbank gehad?

  Fijne zondag,
  Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.