Philips FT-980

Vintage uit de jaren 80

ft-980

Bij sommige ontwerpen heb ik het gevoel dat “alles klopt”. Dat gevoel krijg ik bij deze Philips FT-980. Eigenlijk is deze pagina een ode aan zijn “scheppers”. Ik vind bijna alles mooi aan dit apparaat. Het was een van de 1e tuners met het toen nieuwe RDS systeem, dat met een prachtig blauwdisplay wordt weergegeven. Verder maar liefst 2! antenne ingangen, heel slim 1 speciaal voor het harde signaal van de centrale antenne of kabelleverancier en 1 veel gevoeliger antenne aansluiting voor een buitenantenne.

mijn 1e exemplaar

Een oud Philips medewerker, -die ik geholpen heb met de reparatie van een aantal van deze tuners-, wist me te vertellen dat deze tuner ooit bij Grundig werd gemaakt.

Mijn 1e exemplaar kocht ik bij een Philips speciaal zaak van der Leeden in Zaandam voor de somma van 780gulden na een test gelezen te hebben in e.e.a. Hifi blad dat je gratis kreeg als je een set Bose boxen had gekocht. Ik heb er jaren plezier van gehad samen met een Harman Kardon HK-6600 versterker en Bose 301 luidsprekers.

klachten

Nu zoveel later krijgen veel FT-980 tuners en zijn zusje de FT-880 allemaal dezelfde klachten. Na een tijd geen FM ontvangst meer of alleen ruis. Soms doet de RDS decoder het niet meer of een beetje. Dat komt omdat de trimmers in het ontvangstgedeelte na al die jaren geoxideert zijn en vervangen moeten worden. Ik gebruik hier duurzame Philips teflon trimmers voor en na een paar keer opnieuw afregelen is de ontvangst weer top. Zelfde geldt voor de RDS decoder
ft980trimmers
Deze tuner heeft zoveel kwaliteit, dat ik een paar upgrades heb bedacht. Uit de reacties van de mensen blijkt dat ze zéér goed werken.

 • Mute transistoren verwijderen.
 • Folie condensatoren uitgang.
 • Audio elco’ s op diverse locaties.
 • De emphasis veranderen.

VervormingPhilipsFT-9801212

De specificaties die Philips opgeeft zijn bescheiden, -na goed afregelen- zijn ze in werkelijkheid veel beter. Volgens de datasheet van Sanyo is de LA3401 tot grootse prestaties in staat. De kanaalscheiding is 55 db bij 1 khz en de signaal/ruisverhouding kan 94 db mono halen… Het frequentie bereik loopt bijna tot 17khz daar waar FM al bij 15khz ophoud. Philips geeft op 45db en 85db…..

Met een “beetje” antenne is ruis dus nooit een issue en is hij in staat om een fraai los stereobeeld neer te zetten, waarbij u het verschil tussen elke FM-zender en muziekstuk hoort. Ook de vervorming is zeer laag en zit rond de 0.12% N.b. de rommel links van de grafiek komt v.n.l. uit mijn meetzender.
ft9802312013frequentie

Ontvangst

De ontvangst is zeer goed, zelfs op een eenvoudige raam-FM antenne zijn veel stations te ontvangen. Als twee zenders toevallig vlak naast elkaar uitzenden zeg 93.1 en 93.mhz is vaak een storing vrije ontvangst mogelijk als u de de tuner omschakelt naar “narrow”. Hiermee wordt een smaller filter ingeschakeld.

Bij de antenne aansluitingen moet u even opletten dat u de goede aansluiting gebruikt, het antennesignaal van de kabel wil nog wel eens heel sterk zijn gebruikt (LOCAL) aansluiting daarvoor! Gebruik de (DISTANCE) voor een raam of buitenantenne. Doet u dat niet, dan loopt u mogelijk risico dat het ontvangstgedeelte overstuurd en defect raakt.

Voor- en Na-delen.

Dit is een echt goede tuner veel mogelijkheden. Makkelijk te bedienen en prachtig geluid. Eigenlijk het enige nadeel is dat na al die jaren de trimmers in het afstemgedeelte stuk gaan. Maar daar hebben meer merken last van.

Met een paar upgrades is deze FT-980 (maar ook zijn broer de FT-880) 1 of 2 niveaus op te waarderen. Ik heb een aantal keer de tuner voor een groot deel opnieuw “herbouwd” met zo’n 60 nieuwe onderdelen en verbeterde schakelingen. Hier onder een foto met een paar van deze updates.
ft-980hoofd

Jack

10 gedachten over “Philips FT-980

 1. Beste Jack,
  FT-980 : De groene strip ‘aan’ werkt (geeft licht). Maar regelmatig valt het echte ‘tunen’ uit (en andere verlichte aanduidingen weg), terwijl ‘aan’ blijft licht geven. Als ik wat rommel aan de voedingsaansluiting op het paneel werkt hij terug. Maar het fenomeen herhaalt zich. Contact spray helpt niet. Ik zal proberen de soldering te ‘reactiveren’ met een soldeerbout. Of is er iets meer aan de hand (condensator) ?

   • Jack, Als dat geen snelle reactie is ?! Ik zal de voedingsconnector doorsolderen. Toch nog een vraag. Op de printplaat zie ik rond de condensator een uitgelopen wasachtige vlek. Is het nodig dat ik deze vervang vóór ik de tuner terug in mijn kast inbouw ? Groeten van een Philips medewerker in de logistiek(Leuven)
    Jozef Borremans

    • Dag Jozef, dat zijn waarschijnlijk bruine lijm resten waarmee zware condensatoren vastgezet mee werden. Zolang het niet vloeibaar is, niets aan de hand.

 2. Hallo Jack,

  Leuk stukje wat je schrijft over de phlips tuner.
  Ik heb ook de ft880 tuner met het probleem dat het ontvangst soms goed is en dan plots weer slecht.
  na even de trimmer aangetikt en hij deed het weer.
  Wil graag deze trimmers vernieuwen. maar weet niet welke trimmers ik moet halen.
  Kan ik ze bij jou bestellen?
  Vriendelijke groet : Sietse

   • Hallo Jack,
    Dank voor de link van de trimmers, die zaak ken ik en ik rij er morgen ff heen.
    Jij geeft aan trimmers 2 tot 18pf en 1 tot 3.5 pf
    ik zie 4 trimmers in het tunerblikje maar waar komen komen welke trimmers?

    • Hallo Sietse,

     Die van 3,5 pF komt in de oscillator . Dat is vanaf de antenne ingang gezien de trimmer die het meest veraf zit.
     Download ook even de service manual vanaf het net (Google) Die heb je nodig om af te regelen.

 3. Goedenavond,

  ook ik ben in het bezit van een FT-880 welke alleen nog maar ruist.
  Ik zou deze graag gerepareerd/afdgeregeld zien.
  Kunt u dit eventueel voor mij doen?.

  Vriendelijke groeten,Sjoerd Krikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *