Phlips FT-880

Vintage uit de jaren 80

ft-880

Philips FT-880

De Philips FT-880 staat bekent als: “het broertje of zusje” van de FT-980 . Ook dit is een heel fijne tuner, die veel deelt van zijn: “grote broer.”  Hij was ongeveer 150 gulden goedkoper en mist een paar functies zoals RDS.  Niet iedereen vond dat kennelijk belangrijk en koos het mooie rustige display, met prachtige “parapluutjes” waarmee de ontvangst aangegeven wordt.  Hij klinkt echter net zo goed als de FT-980 en doet qua ontvangst nauwelijks iets onder.  Ook deze FT-880 heeft  2 antenne ingangen, heel slim 1 speciaal voor het harde signaal van de centrale antenne of kabelleverancier en 1 veel gevoeliger antenne aansluiting voor een buitenantenne.

Aandachtspuntje.

Waar de FT-980 zenders  (zonder extra batterijen) in een chip kan onthouden. Gebruikt De FT-880 gebruikt 2 kleine AAA batterijtjes. Die moet je om de 2 jaar vervangen. Doe je dat niet (en dat zie ik regelmatig) dan loop je het risico dat de batterijen gaan lekken.

ft880batterijvak

Batterij houder geheel geoxideerd

Een van de klachten van deze tuner was: “dat na het uitzetten van het apparaat de zenders niet in het geheugen bleven.”  Duidelijk is te zien dat er een of meerder batterijen flink gelekt heeft de koperen aansluitingen zijn flink groen geoxideerd. De substantie die uit de batterijen is gekomen, heeft de stalen behuizing aangevreten en zit hier en daar zelfs op de printplaten.

ft880oxidebeheuizingenprint

Dit heeft aandacht nodig

Ook de voedingsprint was aangetast, een aansluit stekkertje totaal vergaan.  Is allemaal weer goed gekomen.  Kast, print,  en batterijvak weer schoongemaakt en een likje vaseline gegeven. Ook alle voeding elco’s vervangen. Dat gaat in één moeite mee.

Van binnen.

ft-880binnen

Van binnen origineel.

Op de hoofdprint zien we precies dezelfde tuner als in de FT-980.   Ook hier vier 10.7mhz  filters, wat zorgt voor een uitstekende selectiviteit.  En natuurlijk dezelfde mooie Sanyo LA-3401 stereo. decoder.  De FT-880 klinkt daardoor precies en meet nagenoeg precies hetzelfde als de FT-980. Het wordt een beetje eentonig maar ook de problemen én de mogelijkheden om hem verder op te waarderen zijn hetzelfde.

klachten.

Nu zoveel later krijgen veel FT-880 tuners en zijn broer de FT-980 allemaal dezelfde klachten. Na een tijd geen FM ontvangst meer of alleen ruis.  Dat komt omdat de trimmers in het ontvangstgedeelte na al die jaren geoxideerd zijn en vervangen moeten worden. Ik gebruik hier duurzame Philips teflon trimmers voor en na een paar keer opnieuw afregelen is de ontvangst weer top.
ft980trimmers
Deze tuner heeft zoveel kwaliteit, dat ik een paar upgrades heb bedacht. Uit de reacties van de mensen blijkt dat ze zéér goed werken.

 • Mute transistoren verwijderen.
 • Folie condensatoren uitgang.
 • Audio elco’ s op diverse locaties.

Meestal vervang ik ook de audio cinch uitgangen door vergulde exemplaren.

VervormingPhilipsFT-880

Klinkt niet alleen goed.

De specificaties die Philips opgeeft zijn bescheiden, -na goed afregelen- zijn ze in werkelijkheid veel beter. Volgens de datasheet van Sanyo is de LA3401 tot grootse prestaties in staat. De kanaalscheiding van deze FT-880 was is 54 db bij 1 khz en de signaal/ruisverhouding bijna 88db. Het frequentie bereik loopt bijna tot 17khz daar waar FM al bij 15khz ophoud. Philips geeft op 45db en 85db…..

Met een “beetje” antenne is ruis dus nooit een issue en is hij in staat om een fraai los stereobeeld neer te zetten, waarbij u het verschil tussen elke FM-zender en muziekstuk hoort. Ook de vervorming is laag en zit rond de 0.2 N.b. de verzwakking links van de grafiek komt v.n.l. uit mijn meetzender.
FrequentiePhilipsFT880

Ontvangst

De ontvangst is zeer goed, zelfs op een eenvoudige raam-FM antenne zijn veel stations te ontvangen. Bij de antenne aansluitingen moet je even opletten dat je de goede aansluiting gebruikt, het antenne signaal van de kabel wil nog wel eens heel sterk zijn gebruikt (LOCAL) aansluiting daarvoor!  Gebruik de (DISTANCE) voor een raam of buitenantenne. Doet je dat niet, dan loopt je mogelijk risico dat het ontvangstgedeelte overstuurd en defect raakt.

Voor- en Na-delen.

Dit is een echt goede tuner veel mogelijkheden. Makkelijk te bedienen en prachtig geluid. Eigenlijk het enige nadeel is dat na al die jaren de trimmers in het afstem gedeelte stuk gaan. Maar daar hebben veel meer merken last van.  Vergeet ook niet de batterijen na 2 jaar te vervangen.

Met een paar upgrades is deze FT-880 1 of 2 niveaus op te waarderen. Ik heb een aantal keer de tuner voor een groot deel opnieuw “herbouwd” met zo’n 50 nieuwe onderdelen en verbeterde schakelingen. Hier onder een foto met een paar van deze updates.

 • Mute transistoren verwijderd.
 • Philips HQ folie condensatoren uitgang.
 • Nieuwe teflon trimmers.
 • Nieuwe voeding elco’s.
 • Vergulde uitgangen.
ft880hoofdprintvoor

Voor.

ft880hoofdprintna

Na.

En dan kan het opnieuw inspelen en het naregelen beginnen.

ft880klaar

Weer een heerlijk tuner. N.b. de rand is tijdens de reparatie ingepakt tegen beschadigingen.

Jack

7 gedachten over “Phlips FT-880

 1. Hallo Jack,

  Veel dank voor de informatie. Hardstikke goede hints. Hiermee kan ik weer verder. Ik ga de trimmers bestellen en er mee aan de slag. Ik laat je weten als de complete set weer draait. Zonde dat dit op zolder stond te verstoffen.

  Vriendelijke groet,
  Johan

 2. Beste Jack,

  Ik kocht een tijdje geleden de Philips FT980 van je, die speelt (vanzelfsprekend) nog als een tierelier. Ik kreeg de smaak blijkbaar te pakken, want er volgde een Philips 673, die het na enig schoonmaken en een voorziening op de aandrijftrommel aan de afstemcondensator (de as liep uit de bus) nog prima doet. Nu heb ik de FT650 en FT880 van de sloop gered. Die 650 doet het wel, maar het display is defect. Zal hem wel niet meer worden. De 880 had het bekende batterijprobleem, aan de achterzijde helemaal geoxideerd. Na schoonmaak en een kleine herstelling op de print doet hij het nog wel, echter de ontvangst is nihil (veldsterkte-indicator geeft niets aan, er is wel een beetje zendergeluid te horen). Zal dat het trimmer probleem kunnen zijn?

  • Hallo Rein,

   Mooie collectie :-)

   Wat die FT-880 betreft: grote kans. Vervang die trimmertjes en soldeer gelijk even de voeding connector vanaf de trafo door.

   Krab daarbij wat extra printplaat koper bloot zodat het soldeer oppervlakte wat groter wordt.

   Succes,

   Jack

 3. Hallo Jack
  Mijn Philips ft 880 heeft ook nieuwe trimmers nodig slecht ontvangst en na ff aantikken van de trimmers doet hij het weer
  Welke trimmers heb ik nodig?
  Welke waarde en grote

  Groet : Sietse

  • Hallo Sietske,

   Ik gebruik Philips teflon trimmers je hebt er 3 nodig van 20pF en een van 6….10pF.
   Ik koop ze meestal op de radio markt in Beetsterzwaag.
   Daarna goed afregelen en dan doet hij het wel weer.

   Zie ook

   Vriendelijke groet,

   Jack

   • Hallo Jack,
    Ik heb mijn oude FT880 van zolder gehaald. Destijds is de set vanwege ruis naar de zolder verhuist. Ik heb inmiddels de bijbehorende versterker dfa888 met cdd882 weer in gebruik genomen. Nu de tuner nog… Als ik de trimmers vervang, hoe kan ik het eea weer afregelen? Ik heb het service manual paraat.
    Graag wat hints en tips over het afregelen.
    Groet,
    Johan

    • Hallo Johan,

     Ik neem aan dat je weet dat trimmers goed om moet in solderen. B.v. ik gebruik Philips teflon trimmers en aan een kant zit een markering met een rode of witte stip oid.
     Die kant komt niet aan de massa. Verder heb je er 3 nodig van 20pF na het in solderen zet je die op de helft. Het 1e timmertje in de oscillator kan heel klein zijn iets van 3… 6pF. Draai die een klein stukje open.

     Stem af op een station zo hoog mogelijk zijn de FM band zeg 107….108 mhz en draai vanaf de antenne aan de 3 20pf trimmers op maximale ontvangst. Verder niet aan kerntjes gaan draaien die draai je gegarandeerd stuk …. behalve de 1e die is van metaal.

     In je service manual staan punten waarop je een universeel meter moet aansluiten. Uit mijn hoofd 2,5volt bj 87.5mhz en 9,5 bij 108mhz.

     Het timmertje is voor de hoge frequenties en het kerntje voor de lage. Doe dit net zo lang totdat de spanningen redelijk kloppen dus b.v. 2,5volt bij 87.5 en 9,5 bij 108mhz. Hierna nog een keer met antenne vanaf de antenne kant de 3 20pf trimmers afregelen en je hebt het ontvangst gedeelte afgeregeld.

     Oja vergeet niet eerst de blikken afscherming onderop weer vast te solderen (vooraf even een streep op zetten zodat je weet hoe om hij zat.

     Veel plezier met deze mooie tuner,

     Jack

     P.s. de genoemde teflon trimmers kun je bij van Dijken kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *