Techniek niet altijd een oplossing?

Techniek.

Als kind heb ik al de “wondere wereld der techniek” meegekregen. Naarmate dat ik ouder word vind ik techniek niet altijd een oplossing.  Neem nu bijvoorbeeld “de slimme energie meter”  Ongeveer een jaar terug (30 november 2015 ) schreef ik in mijn oude blog  dat hij helemaal niet slim is.  Echt slimme mensen houden namelijk zélf maandelijks de meterstanden bij.  Lees het hele verhaal maar.

Nu in een deel van Nederland de slimme meter is uitgerold blijkt dat er van de verwachte “besparing” van 3,5% op de gemiddelde energie rekening niets klopt.   Bron NOS  Dit komt o.a. omdat het energie verbruik net als de oude ook met de “slimme meter”  niet direct zichtbaar is.  Met een display (thermostaat) in de woonkamer kan dat wel en zie je meteen hoeveel stroom b.v. de oven of wasdroger gebruikt  Echter dergelijke displays (slimme thermostaten) worden niet standaard meegeleverd.  De consument moet hier apart voor betalen. Verder blijken sommige mensen moeite te hebben met het uitlezen van de nieuwe meter in de meterkast.

Hacken.

In mijn stuk van 30 november 2015 stel ik ook dat het ook niet ondenkbaar is dat de nieuwe slimme meter gehackt kan worden.  Immers hij is op afstand vanaf de straat uitleesbaar.  Nu zal de beheerder van de infrastructuur gerust zijn best doen omdat te voorkomen.  Maar met de komst van IOT  “internet of things”  is er een extra potentieel risico dat uw nieuwe “display”  of “slimme thermostaat”  gehackt wordt.  Zodat buitenstaanders, alsnog weten wanneer u niet thuis bent.

Ik ben echt geen doemdenker of zo.  Maar het is een reëel gevaar.  En niet alleen slimme thermostaten, ook video-recorders,  beveiliging camera’s etc.  Alles waar maar een netwerkadres inzit, kan gehackt worden en gebruikt worden in een botnet voor b.v. een DDOS aanval     Denk vooral niet : “het zal wel”  het is inmiddels de dagelijkse praktijk.

Dit komt omdat dergelijke apparatuur vanwege prijstechnische redenen vaak veel minder goed beveiligd is.  En niet zoals een PC regelmatig een software update krijgt.  Mocht ik zelf ooit voor de keus van een “slimme thermostaat”  komen te staan, dan wil ik er een die met een kabeltje is aangesloten en niet bedien- en uit-leesbaar is op afstand.  Ik hoop dat de politiek bij de verdere uitrol van de slimme meter alsnog  besluit,  een veilig display standaard  mee te leveren.

Nieuwe meter.

Onvermijdelijk komt er ook voor ons een moment dat we een nieuwe energie meter niet meer kunnen weigeren omdat de oude b.v. afgekeurd is (zie lijst afgekeurde meters) Dan wil ik een nieuwe met dezelfde mogelijkheden als de oude analoge.  Dus een die niet op afstand uitleesbaar en bedienbaar is. Dus niet een die alleen “uitgezet” is.  En ik wil ook de energie die ik zelf opwek kunnen verrekenen. Dus dit ook zelf kunnen uitlezen, zodat ik dit -net als nu- aan mijn energie leverancier kan doorgeven.  Nu draait gewoon de meter terug als de zon schijnt.  Makkelijker kan niet.

Techniek blijkt niet altijd een oplossing, maar kan ook problemen creeeren waar u en ik niet om gevraagd hebben.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.