Blog

Kleine dingen die ik meemaak.

30 december webserver

Ik heb vandaag de webserver  geüpgraded  zodat pagina’ s mogelijk  sneller laden. De oude staat nog gewoon stand-by  dus mochten er problemen zijn dan hoor ik dat graag.  Het kan zijn dat af en toe de website even uit de lucht is voor verdere optimalisatie.  Ook ICT blijft een leuke hobby.

13 december binnenkort.

setdecember2015kerst
December 2015. Erg gezellig

Weer een update van de set waar ik nu mee speel.

9 december verder.

De Mac mini  bevalt steeds meer als multimedia server.  Ik ben nu aan het testen met El Capitan en remote beheer etc.  Zodra e.e.a. naar mijn zin is en makkelijk voor jouw meelezer te reproduceren is dan zal ik het publiceren.   Verder begin ik een klein beetje in te lopen qua werkzaamheden en had o.a. dit buizen versterkertje  op mijn werkbank staan.

dynacost35nieuwzijaanzicht

 3 December Mac mini.

macopstellingnieuw

Ik ben tussen de bedrijven door druk aan het testen met een Mac mini als digitale muziekserver.  De 1e resultaten zijn fantastisch. Gewoon gekocht bij de Mediamarkt hier.  Vooraf natuurlijk goed nagedacht en gevraagd naar de levering voorwaarden van deze firma. Zie onderstaande mail wisseling. Tip: mocht het gaan “kriebelen”  koop het middelste model en laat er Yosemite opstaan! (leg ik nog wel uit) De rest ook, maar dat is weer zo’ n verhaal. Kom  goed zodra de rust hier is wedergekeerd  🙂  Oja  check vooraf of je DAC met een Mac kan spelen…. drivers en zo….

14:00:00 25-11-2015 door customer
Beste mijnheer, mevrouw, Erg prettig geholpen bij de aanschaf van een Apple computer. Ik had wel een vraag over de garantie. Volgens de verkoper is die 2 jaar en kan ik het apparaat gewoon bij u ter reparatie brengen mocht dat ooit nodig zijn. Maar Apple geeft toch maar 1 jaar garantie? Hoe zit dat nu? Met vriendelijke groet, Jack

20:48:34 25-11-2015 door MEDIA MARKT ZAANDAM
Geachte meneer van Brederode, U heeft inderdaad 2 jaar garantie op uw Apple product. Wij als Media Markt volgen de richtlijnen van de Europese Unie. In de EU richtlijnen staat ook dat een product 2 jaar garantie heeft. In het eerste jaar kunt u zowel bij Apple als Media Markt terecht. In het tweede jaar en daarna kunt u het beste via Media Markt aanspraak op garantie doen. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Met vriendelijke groet, Media Markt Zaandam

30 november slimme energie meter.

Op mijn dak liggen nu vanaf 2010 een aantal  zonnepanelen.  Het zijn 6 vrij grote panelen. Meer kan ik jammergenoeg niet kwijt. Samen met 2 Windelen via Greenchoice  toch samen goed voor 1600….2000Kwh.   In de meterkast heb ik nog zo’ n  analoge meter met een draaischijf.

Ideaal, als de zon schijnt draait de meter zachtjes terug.   Ik heb er verder geen omkijken na. Al jaren lang  maand noteert mijn vrouw de meterstanden van gas-licht en water gewoon op een vel ruitjes papier. Leuk om de standen te kunnen vergelijken met de maanden en jaren er voor.

Hoera verhaal van Greenchoice.

Van mijn stroom leverancier Greenchoice kreeg ik een “hoera brief” dat ik binnenkort een zogenaamde “slimme meter zou krijgen.  Ik gelijk mailen want zo’ n meter is namelijk helemaal niet slim!  Althans niet slim genoeg naar  de consument toe.

Echt slimme mensen houden heus wel zelf de standen bij en letten bij de aanschaf ven elektrische apparaten op het energie verbruik.  Daar hebben echt geen apparatuur voor nodig bedacht door e.e.a. “politieke partij” die blijkbaar niet goed nagedacht heeft over de nadelen.

Afijn lang verhaal kort, bleek niet dat zij de meter kwamen plaatsen maar de netbeheerder Liander en dat ik maar op een brief van hun moest wachten.  Hoezo “prijken met andermans veren?”

Hoera verhaal van Liander.

Ja hoor 20 oktober  j.l. een fraaie folder met brief hoe gemakkelijk e.e.a. wel niet is. Dat het “niets kost” Maar ook keurig de keuze “Wilt u uw oude meter houden? Dan doen wij niets”   Gelijk 088 542 6444 gebeld en na 3x in een keuze menu verdwaalt te zijn. Een web formulier ingevuld met de klacht: “onbereikbaar.”

Na 4 dagen later werd ik keurig terug gebeld door een aardige dame waar aan ik uitgebreid heb uitgelegd waarom niet.

 • Meter niet slim geeft maar 1x per 2 maanden een overzicht.
 • Nu wordt de stroom die ik terug lever automatisch gesaldeerd.
 • Geen gezeur bij mijn stroomleverancier om een credit nota voor de stroom die ik zelf heb opgewekt.
 • Maar het ergste vind ik dat de meter draadloos op afstand niet geencrypt afleesbaar is.
 • De apparatuur omdat uit te lezen is niet eens heel duur. Er hoef maar een gek…. ja ik ben ICTer…
 • Je kunt op afstand zomaar afgesloten worden bij administratieve fouten.

Ze snapte het. Ik zou de bevestiging krijgen dat de oude meter mocht blijven.  Je raad het al nooit een bevestiging gehad.

23 november weer dezelfde brief van Liander.  Weer het web formulier ingevuld. Geen reactie!  De 25e gebeld en toe kreeg ik iemand van BAM die het werk gaat uitvoeren.  Weer hetzelfde verhaal, weer uitleggen (had ik nog maar 4x gedaan)  Nee er stond niets in hun computer zei die man. En hij kon maar één ding “aan vinken”

Meter geweigerd staat er nu bij mij.  Dat klinkt héél anders dan de teksten uit folder van Liander.  De “ware aard komt kennelijk boven! ”

Jack

P.s. en dan bedenk ik me nu,  straks rijden ze even met een auto met apparatuur door de straat om de meters uit te lezen. M.i. geeft dat op den duur een enorme besparing wat kosten betreft.  Gaat die besparing dan naar ons de consument? Vast niet… Die nieuwe meters zijn misschien duur. Daar heb ik toch niet om gevraagd?  De kosten daarvan zie ik evengoed wel op mijn energie nota als: “vastrecht of zo”

 • Oja het laatste dat ik kwijt wil aan politieke partijen die het zo goed met ons voor hebben.
 • Al de oude miljoenen analoge meters die nog lang niet defect zijn. Lekker voor het milieu.
 • Zo’ n slimme meter zal toch een redelijke “soort wifi” zender moeten  hebben wil dat op zeg 50 meter afstand uitgelezen kunnen worden. Lekker voor de mensen die nu al ziek worden van alle electro smog en straling.
 • Ook dát is milieu vervuiling!

24 november Tor netwerk.

tor

Het gaat nog steeds niet zoals ik wil.  Dat gaat wel weer over.  De aanvallen op mijn webservers helaas niet.  Ik wordt bijna dagelijks aangevallen door vage lieden.  Waarom dat zo is, weet ik niet.  Dat zoiets steeds meer tijd en geld kost, is kennelijk iets van deze tijd.

Maar wat ik ik ronduit vervelend vind, dat mensen (voor de zoveelste keer) dit via een Tor netwerk     gaan doen. 🙁 Voor wie niet weet wat dat is.  Met Tor kun je anoniem op het internet surfen.  Ik ben daar een warm voorstander van, want het stelt mensen in landen waar niet zo nauw met de vrijheid van mening wordt omgegaan in staat om vrijuit te communiceren.  Hier in Nederland hebben we de vrijheid omdat te doen.  Dus mocht er iets op deze website staan dat om de een of andere manier kwetsend is. Geen dat dan gewoon aan. 😉

21 november ….

Er  een voorhoofdholte ontsteking bij gekomen, dus er komt niet veel uit mijn handen. Toch heb ik ‘ s nachts zoveel meer lucht dat ik nog steeds ontzettend blij ben met de ingreep.  Het zijn tijdelijke ongemakken.  gaan wel weer weg.  In de tussentijd ben ik dingetjes aan doen waarbij ik nauwelijks hoef na te denken. Zo heb ik een Mac Mini gekocht en ben die aan het inrichten als ultieme audio machine.

Bij een Mac gaat dat zo makkelijk. Heel wat anders als het MPD project waar je toch enige computer kennis voor nodig hebt. De hardware werkt al perfect met elkaar samen.  Ik kan van MP3 t/m 32bit/192Khz  afspelen en alles wat daar tussen zit.  Nu is het nog zoeken naar mooie muzikale audio software. Ben aan het testen met audirvana plus. Dat ziet er veel belovend uit. Het is de bedoeling dat ook jij makkelijk een high-end audio station kunt maken.

Verder vele LP’ s schoongemaakt, mijn ega is alles mooi aan het inruimen.

 

17 november onder het mes

Top ziekenhuis
Top ziekenhuis

Ik ben geopereerd in het ZMC aan mijn neus (ziet er niet uit) waarbij het tussenschot recht gezet is en hier en daar meer ruimte gecreëerd .  Operatie was 100% pijnloos en ook de voor-en-nazorg was/is heel erg goed.  Mocht je net als ik ook ‘ s nachts te weinig kunnen ademen door je neus dan kan ik je van harte een bezoek aan de KNO arts aanbevelen.  Het enige vervelende is dat je 2 dagen een soort tampons van een centimeter of 5  in je neus krijgt  en dat die daarna er ook weer uitmoeten.  Neem van mij aan, dat wil je dan echt!

Leuke anekdote. Ik was afgelopen vrijdag ruimschoots op tijd op de KNO afdeling.  Ik bij de balie: “Wie verlost mij?” Gelijk antwoord van 2 leuke assistenten. “Meneer komt u maar mee”  Hup ik op een brancard, zegt een van die 2:  “meneer ik ga u wel pijn doen, ik moet het er heel langzaan uittrekken, anders trek ik het stuk.” Ik: “waar mag ik knijpen”  (mocht niet alom gelach) Het was gelukkig maar heel even vervelend.  Toen ik opstond om de 2 tampons die in een bakje lagen te bekijken. Zei een van de dames: “meneer bent u niet duizelig?”   Ik: “nee hoor,  meer opgelucht”   (weer gelach)  Zo zie je maar dat je met een beetje humor….

Ik zou morgen zo wéér gaan naar het ZMC,  leuk, lief en kundig personeel.  Misschien komt het ook omdat ik zo graag geholpen wou worden, dan heb je toch een heel andere kijk op de wereld.  Ik moet nog een weekje rustig aan doen.  Het updaten van deze site gaat weer redelijk goed.  ????

8 november  plaatjes draaien.

Ik heb mijn “Okki Nokki”  platen weer eens te voorschijn gehaald en zo’ n 25 LP’ s  schoongemaakt.

platenschoonmaken

Mijn:  jaren 60 set is met deze Dual 1019 draaitafel compleet. Ik heb hem door een Dual kenner na laten kijken http://www.platenspelerszaak.nl   Er is een Denon DL-110 element gemonteerd en dat klinkt héél fatsoenlijk.

dual1019

Binnenkort meer. ????

P.s. mijn vrouw kon de aan/uit knop niet vinden van onderstaande Leak set waar ik nu mijn speel ???? Heeft ze de stekker er maar uit getrokken…

30 oktober meer doe het zelf.

Ik merk dat er steeds meer belangstelling is, om zelf audio apparatuur op te knappen. Dat lijkt me een goede ontwikkeling. Iedereen die wel eens een vintage apparaat heeft opgeknapt weet dat je alleen al met het uitzoeken en bestellen van onderdelen zo een paar uur bezig bent.

En dan heb je ook nog klank verschillen tussen verschillende onderdelen,  Of je kan iets té goed maken, waardoor je een naar en scherp geluid krijgt.  Daarom ben ik van plan om bij nieuwe maar ook een paar bestaande projecten in het kort tips te geven welke componenten bij mij een goed resultaat geven.

Verwacht geen “onderdelen lijstjes” zoals die op het internet circuleren.  Maar inzicht, hoe ik zoiets aanpak. Verder mag je zelf ook wel wat doen….  Het heet niets voor niets: “doe het zelf” 😉

26 oktober.

leaksetstaattespelen

Deze Leak set staat in de woonkamer te spelen.  1e indrukken:

 • De versterker is erg goed.
 • 2x 15watt is genoeg.
 • Tuner extreem gevoelig qua ontvangst.
 • Tuner klinkt nog wat scherp.

 

24 oktober bijna.

Mijn set voor November is bijna klaar.  De versterker speelt prachtig.  Het is en blijft verbazend hoeveel muziek er uit zo’n klein doosje kan komen.  De tuner is zeer gevoelig en heeft een uitstekende ontvangst. Daar komen nog een aantal nieuwe onderdelen in.   Na deze maand komt deze gerestaureerde en getweakde set ook in de verkoop.  Niemand heeft zo’n mooie Leak set.

Wat ook bijna klaar is,  is de Rotel RT-990bx Hij is mooi afgeregeld op mijn spectrum analyzer. Ontvangt weer uitstekend  dankzij nieuwe trimmers maar veel belangrijker hij klinkt zeer goed. Mocht je een top tuner zoeken zonder bijbehorend prijskaartje dan is hij voor 350€ van jou.

Ook een geheel gerestaureerde Philips 22AH673 komt in de “aanbieding”  met 500€  geen koopje.  Toch niet te duur als je bedenkt hoeveel werkt het was om hem weer in topconditie te krijgen. En de belachelijke 2e hands prijzen voor een exemplaar.  (waar meestal  niets aan gedaan is)   Er zijn 83 condensatoren, 12 lampjes en 4 relais vervangen en dan ben ik vast wat vergeten.  Uitmuntende ontvangst en super geluid. Om je een idee te geven hoeveel werk dat is kijk hier.

Beide apparaten komen natuurlijk met (marge) factuur en 1 jaar garantie.

Receivers.

De maanden November en December wil ik gebruiken voor het restaureren van een vijftal receivers.  Door de feestdagen en andere zaken zijn het sowieso korte maanden dus voor opdrachten heb ik geen tijd.  Een klein afregel klusje of advies kan er natuurlijk altijd even tussendoor.

21 oktober software.

De webserver is veranderd naar Nginx.   Mochten er problemen zijn dan hoor ik dat graag.

17 oktober set voor de maand November?.

leakstereo30+enstereofeticwerkplaats
Set voor de maand November?

De afgelopen tijd heb aardig wat Leak apparatuur gerestaureerd.  Ik ken mensen die hiervoor hun dure high-end installatie weg doen.  Vandaar ik van plan ben in maand November hier zelf een tijd naar te gaan luisteren. Dit setje is nog niet helemaal klaar maar klinkt en werkt al veelbelovend.

15 oktober Terugkeer van een vriend.

Hij staat nu proef te draaien. Binnenkort een verslag van een de mooiste digitale tuners ooit gemaakt de Rotel RT-990BX

rt990bx

11 oktober Zaanse schansloop.

De Zaanse schansloop  is ooit gestart, als een kleine lokale loop georganiseerd door groep 4 van atletiekvereniging  AV Zaanland. Maar inmiddels uitgegroeid tot een populair hardloopevenement.

Bijna bij de finish
Bijna bij de finish

Het lijkt elk jaar wel drukker te worden. Nu was het ook schitterend mooi weer (wel koud) De opbrengst gaat zoals altijd naar een goed doel. Dit jaar naar de voedselbank Zaanstreek.  Dankzij vele vrijwilligers (ook buiten groep 4)  kan zoiets georganiseerd worden.  Maar ook dat, is minstens zo leuk als zelf meelopen.  Tot nu toe ben ik altijd “laatste man” vanwege een uniek talent.  Voorzover ik weet, heeft  iedereen de finish gehaald, die ooit naast me liep. 🙂

Nieuw project.

Naast een Leak Stereo 30+  ben ik nu eigenaar van het zwaardere “broertje”  de Stereo 70.  Dit zijn hele fijne versterkers waarvan de weergave wel iets heeft van een goede buizen versterker.  Je kunt ze héél  mooi  reviseren en opwaarderen zonder het origineel teveel geweld aan te doen. Want een aantal onderdelen is gewoon nog nieuw te koop.  Samen met een Stereofetic tuner een draaitafel en een paar knappe weergevers kun je voor rond de 1000…1100€ een gereviseerde vintage set samenstellen die in deze prijsklasse onverslaanbaar is.

Leak Stereo 70
Leak Stereo 70

21 september Dam tot Dam.

Naast techniek zijn nordic walken en hardlopen ook 2 passies van mij.  Ik geef eerlijk toe, het ziet er niet uit als “oudere jongere” met 2 van die stokken.  Maar als je de techniek (ook hier weer techniek) goed onder de knie heb dan is die 20km van de Dam tot Dam een eitje.

Net over de finish, van links naar rechts mijn Nordic Walk maatjes Cor (trainer) Bert, Gerlof en ik zelf.
Net over de finish, van links naar rechts mijn Nordic Walk maatjes Cor (trainer) Bert, Gerlof en ik zelf.

Zondag heb de DTD hardgelopen.  Ik loop voor de gezelligheid en niet zo heel hard.  De eerste 5km rustig op 9,5km.  Al uit de tunnel heb je dan lekker de ruimte en haal je de 1e mensen in.  Bij 5 heb je het “vals plat” wel gehad en loop je  in Noord en daarna Tuindorp Oostzaan.  Veel publiek onderweg. Erg leuk.  In de Molenwijk maken ze er ook altijd een feestje  van.  Daarna komt een beetje saai stuk.  Zaterdags bij het wandelen stonden daar mensen van “Pink Ribbon”.  Bij 11 km loop je alweer op de Noorder Ij en Zeedijk toen ging ik iets langzamer lopen van 10,5 naar 10km per uur.  Op de Zuiddijk  en richting de Dam wordt je als het ware gedragen door het publiek.  Met 1:38 kwam ik over de finish.  Vrij constant en zonder problemen gelopen.  Geheel op gevoel zonder hartslagmeters, GPSen en andere klokjes.

Alweer op de Burcht in Zaandam. De finish is ongeveer nog 700 meter verder.
Alweer op de Burcht in Zaandam. De finish is ongeveer nog 700 meter verder.

17 september Synology.

Met mijn schoonzoon naar de  Synology Expo  in de jaarbeurs in Utrecht geweest. De nieuwe DMS 6.0 software is veel belovend het wordt o.a. mogelijk met de grotere modellen virtuele DMS omgevingen te draaien wat m.i. ongekende veiligheid mogelijkheden geeft.  Verder een is een router nieuw in het programma. Zodra die hier in Nederland beschikbaar is koop ik hem.

18 september verf.

Tussen alle buien door van de afgelopen weken, staat de buitenboel weer in de verf.   De hele dag buiten,  het is weer eens wat anders.  Maar ben blij dat het klaar is, eindelijk worden dingen weer een beetje normaal.  Door het buiten werken was ik ‘ s avonds  te moe was om nog te sporten. Ik heb daardoor nog wel een extra MPD pagina kunnen maken .  Met “tip’s en trick’s”  en fouten die jij hopelijk niet meer hoef te maken.  Het klinkt nu heel fijn.

Wegwerken.

De komende paar weken wil ik gebruiken om wat achterstanden weg te werken.  Ee staan een aantal Leak versterkers die ik nóg mooier wil maken.  Er staan een paar Pioneer receivers waar ik eindelijk vervangende onderdelen voor heb.  En dat is nog maar het topje ….   Kleine klusjes kunnen er meestal wel tussendoor, maar grotere dingen even niet.

Dab+.

Wat ik gruwelijk vind, zijn de spotjes over DAB+  waar we momenteel worden overspoeld. Pure propaganda! 🙁 Straks gaan  mensen het nog geloven ook. Het ergste vind ik, dat het deuntje blijft hangen in mijn hoofd. 🙁   Gelukkig vond ik op het internet een zeer degelijk onderzoek uit 2013 uitgevoerd door technici uit Zweden die lid zijn van het toonaangevend  AES waaruit blijk dat DAB+ bij 160kbit/s vergelijkbaar is met een doorsnee FM signaal.

Bij moderne FM parken zoals hier in Nederland adviseren ze zelfs 192Kbit/s   Terwijl onze regering voor ons bepaald dat 64Kbit/s voldoende kwaliteit is.  Zoals gewoonlijk gaat het om politiek en geld.   “Digitale radio klinkt sexy”  welke politicus wil dat nu niet?  Daarnaast zijn er partijen die denken dat de exploitatiekosten op termijn goedkoper worden.  Ik verwacht van niet, maar dat zal ik een volgende keer uitleggen.

Ik vind als techneut DAB+ een interessante techniek,  maar als muziekliefhebber vind ik zoals het nu opgezet is slecht.  Mensen worden m.i.  letterlijk gezien net niet voorgelogen.  Zie ook de techniek pagina    Voer voor de reclame code commissie?

22 augustus.

Het verbeteren van mijn website is  een continue proces.  De afgelopen dagen heb ik een behoorlijk stap vooruit kunnen maken met het aanzetten van browser caching. Waardoor deze de pagina’s van deze site nog sneller laad als je er vaker komt. Verder heb ik nog een paar dingetjes kunnen optimaliseren zoals het laden van  CSS en Javascript. Mocht je ergens problemen tegenkomen of een foutje -die er ongetwijfeld wel ergens zijn-  dan hoor het graag.  🙂

18 augustus Geluk(t).

Binnenkort een review van de Yamaha C-1.  Monster klus brrrrrrrrr 🙁  🙂 Ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten. Hij speelt weer. Verder komt er een gereviseerde Pioneer SX-750  in de verkoop voor slechts 450€  Extreem mooi, meer heb je niet nodig om muziek te maken.

9 augustus Misschien nieuwe vormgeving.

Het door mij gebruikte WordPress thema “reddle”  veroorzaakte soms 404 meldingen = pagina niet gevonden.  Ik heb van alles geprobeerd om het probleem op te lossen, want het heeft een mooi en rustige vormgeving.  Helaas is het nog niet gelukt.  Ook een nadeeltje van Reddle vind ik dat het minder goed op telefoons te zien is.  Webpagina’s worden toch steeds meer met mobiele apparaten bekeken. Wordt aangewerkt 😉

 Nieuw project in wording.

Hij speelt weer deze Yamaha C-1
Hij speelt weer deze Yamaha C-1

YamahaC1boven

 

De Yamaha C1 volgens the Vintage Knob “is one of the few preamplifiers that became an instant landmark in audio design.”  Of dat zo is?  Het is in ieder geval een heel bijzondere voorversterker met de beroemde VFET’ s.   Vol met knopjes en schakelaars (die allemaal schoongemaakt moeten worden)  En ik schat 100 of meer transistoren met “transistor rot”  ook bekent als “zwarte pootjes” Verder worden alle elco’s  vervangen en alle connectoren, printen etc, schoongemaakt en waar nodig opnieuw gesoldeerd.   Weer een mooie uitdaging, waarvan de uitkomst nooit 100% zeker is, gewoon omdat je niet weet wat er allemaal stuk is.  Deze C1 heeft waarschijnlijk in een vochtige schuur  of zolder  gestaan…..

2 augustus wat we aan het doen zijn.

De vakantie periode is aangebroken, half Nederland is weg of gaat op weg.  Wij zelf zijn niet meer gebonden aan schoolvakanties en  gaan door het jaar een paar dagen weg. Daarnaast is er altijd wel een klus, zoals de tuin, het huis etc. of een naaste die aandacht nodig heeft.

Laag pitje.

De website staat daarom de komende  maand daarom op een laag pitje.  Niet omdat er niets gebeurt,  maar we gaan ook genieten van de dingen die ik  zelf tot stand heb gebracht. Zoals streamen van muziek via onze MPD server en luisteren naar de radio.  Dat is ook de reden waarom  de Yamaha CT-7000 voorlopig uit de verkoop is gehaald.  Het is een van de mooiste tuners die ik ooit heb gerestaureerd. Er zit veel tijd, liefde en aandacht in, dus waarom zou ik het direct weer verkopen?.  Als je zoiets wilt, na de vakantie komt hij beschikbaar, maar ik wil er eerst zelf  nog even van genieten.

Bovendien  met onenigheid in de 2e kamer blijft FM zeker nog wel een jaar of 20 schat ik in. Misschien dat er  na een eventuele veiling in 2017  of  over een jaar of 10 wat zenders verdwijnen.  Dat is van alle tijden, kijk maar wat er gebeurt is de afgelopen 10…15 jaar.   Maar FM helemaal weg??? Hoewel ik niet in een glazen bol kan kijken geloof ik dat niet, daarvoor zijn er gewoon te veel radio stations en belangen.  Het kan zelfs nog leuker worden als de FM frequenties beschikbaar komen voor lokale zenders met weinig vermogen, net zoals nu, met de AM band.

2 juli wat doe je met warm weer?

Onze kat Banjer heeft het erg warm en ligt de hele dag languit
De hele dag languit.

Het is tropisch warm hier in Zaandam.  Onze kat heeft al een paar dagen overdag geen puf.  De hele dag ligt hij languit op de bank.  Wie wil dat nu niet? 🙂 Gelukkig zijn er altijd “klusjes”  waarbij je niet zo verhit raakt.

A/B test Debian tegen Philips
A/B test Debian tegen Philips

Philips versus Pioneer

Zo had ik heel mooi Philips CDD-822 loopwerk te leen van een collega en die met toslink aangesloten op onze DAC .  Ik wilde eens graag weten of het nu werkelijk een verbetering is t.o.v. onze Pioneer  DVD-656A “alles speler” De CDD-882 is een prima loopwerk, vergeleken met de Pioneer klinkt het iets evenwichtiger, wat minder scherp en de structuur, laagjes in de muziek zijn wat beter te volgen. Vervelend bij de Philips vind ik dat je het display niet uit kunt zetten. Tenminste ik heb nog geen knopje ontdekt….

Philips versus Debian

Daarna hebben de Philips vergeleken met de Debian pc met MPD en 16 bit WAV en FLAC bestanden.  De bestanden waren geript onder Linux met  Asunder  een simpel maar doeltreffend programma. Gekozen bij FLAC is:  geen compressie.

En de winnaar is…..

debian

Nauwkeuriger

Het verschil met direct de afspelen via een cd-speler en via de Debian pc is verbluffend.  Hoe dat precies komt?  Ik weet het niet precies. Ik vermoed dat bij het rippen de CD nauwkeuriger wordt uitgelezen. Dat kan rustig een paar keer op nieuw tijdens het rippen omdat de data niet direct nodig is voor muziekweergave als bij een cd-speler.

Meer data mogelijk.

Verder heeft een moderne harddisk  véél meer potentie om data naar de DAC te sturen snelheden van 70…100 Megabit of meer is geen probleem.

Stabieler en zéér nauwkeurige klokken

Dan is er ook nog een heel stabiel besturingsysteem aanwezig (Debian) Die ook nog een zeer nauwkeurig kernel heeft (hart van het besturingsysteem)  Tel daar bij op de zeer nauwkeurige klokken van de M2Tech HiFace EVO en de Black Lion Sparrow White DAC . Ik geloof dat we een winnende combinatie hebben gemaakt. Veel zo niet alles, draait bij digitaal om tijd. Aan die randvoorwaarde is ruimschoots voldaan.  😉

Met ingang van 1 Juli.

Vanaf 1 juli  probeer ik  wekelijks ruimte te maken voor de wat kleinere klussen van 1 uur tot maximaal 1 dag. Denk aan kleine reparaties, advies, aankoopkeuringen, mooi afregelen en schoonmaken van je tuner, versterker, buizen versterker, receiver. Daarnaast een aantal complexe restauraties, waar ik een paar dagen per week aan zit te sleutelen dat zit tot 1-9 vol.

Prijsopgave

Je krijgt vooraf altijd een prijsopgave of indicatie als ik het toestel op afstand moet beoordelen. Mijn specialisatie is audio apparatuur uit de jaren 60, 70 en 80, maar elke andere audio, computer of andere technische vraag kun je natuurlijk ook per mail stellen.

In verhouding vriendelijke tarieven

Het 1e uur reken ik € 40 exclusief onderdelen daarna elk uur slechts € 20. Grotere klussen, revisies en dergelijke kunnen ook tegen een vooraf afgesproken vaste prijs inclusief onderdelen. Zodat het in verhouding -tot het werk en materialen betaalbaar- blijft en je precies weet waar je aan toe bent. Verdere info kun je vinden op http://jacksshack.nl/

27  Juni hoe zet je een Synology cluster op.

Mijn server is dubbel uitgevoerd

Bijna iedereen maakt tegenwoordig digitale foto’ s, heeft audio en video bestanden.  Prachtig mooi alleen digitaal heeft ook nadelen.  Er hoeft maar een harddisk in je pc defect te gaan. Je laptop wordt gestolen en weg zijn alle dierbare momenten en muziek.

NAS.

Veel mensen hebben daarom thuis ook een NAS.   Dat is een netwerk schijf waar je voor de veiligheid een kopie van al je bestanden zet en kunt delen met vrienden en bekenden. Helaas kan zo’ n netwerkschijf of NAS ook defect gaan. Nu is dat risico wel veel kleiner als je bestanden op 2 plaatsen bewaard.  Wij hebben een paar jaar terug “gekozen” voor het merk Synology  omdat ik voor mijn verjaardag een klein model NAS kreeg. Het had net zo goed een ander merk kunnen zijn. Toch ben ik erg blij met deze keuze, want de software van Synology  DMS geheten is erg gebruikersvriendelijk. De hardware is wat duurder in aanschaf maar daar staat veel bediening gemak en een uitstekende service tegenover. Ook voor een niet computer nerd,  heel goed te doen.  Van harte aanbevolen.

Duurdere modellen.

Bij de wat duurdere modellen passen 2 harddisks daarmee kun je een zogenaamde RAID 1 configuratie maken. Daarbij wordt op beide schijven een exacte kopie gemaakt.  Gaat er een schijf stuk dan heb je altijd nog je data op de andere.  Alarmeringen etc hierover zijn fantastisch mooi in te stellen. Je krijgt dan gewoon een email met een waarschuwing.  In feite is je eigen creativiteit de beperking wat deze Synology NAS allemaal kan.  Gelukkig zijn er tal van pagina’s en filmpjes met voorbeelden . En er is een forum.

Website.

Ook onze  website draait op onze NAS.  We hebben bewust voor een wat zwaarder type gekozen de DS-713. Pakketten zoals WordPress draaien daar uitstekend op en het interne geheugen van de DS-713 is makkelijk op te waarderen van 1Gb naar 4Gb.  Dat hoeft niet meteen, maar het is handig dat je kunt uitbreiden.  2x iets goedkoper waar je uiteindelijk niet helemaal tevreden over bent, of niet kan wat je graag wilt,  is per saldo duurder.   Hoe het een en ander verder is geconfigureerd is dankzij de voorbeelden goed te doen.

Stapje verder.

Nu we 2 schijven hebben in de NAS en belangrijke bestanden ook nog ergens anders bewaard hebben.  Komen wij bij de volgende stap. De NAS zelf kan ook defect gaan. Niet dat het 1-2-3 zal gebeuren want die van Synology zit betrouwbaar in elkaar.  Maar je voelt hem al, onze website is dan misschien dagen onbereikbaar 🙁   De oplossing is simpel.

High-availability.

Er komt dan gewoon een 2e NAS bij.  Wel exact hetzelfde type kopen en hetzelfde type en hoeveelheid harddisk op precies dezelfde plek.  Niet alle modellen kunnen dat! Je moet zelf even kijken met welke types dat kan.  Het configureren van een high-availability cluster is vrij eenvoudig,  als je maar precies volgt en doet wat gevraagd wordt.

Demo filmpje is helaas wel in het Engels en wat meer op bedrijven gericht.  Maar het is leuk om een idee te krijgen wat er allemaal kan.  Bij een defect of stroomuitval van één van de NAS neemt de andere het automatisch over.  Dit werkt bij FTP en beheren van bestanden.  Helaas wordt WWW nog niet ondersteund, dus bij een defect moet er eventueel handmatig overgeschakeld worden  naar de backup server.  Maar dit is ook niet moeilijk.  Ik heb een aanvraag bij de Synology support, om dit in een volgende software versie mee te nemen.

Service

Wanneer ze het gaan doen, is natuurlijk afwachten.  Maar je merkt wel dat je als klant serieus genomen wordt.  Dat vinden wij een duidelijk meerwaarde. Service kost nu eenmaal geld.  Net als  de winkel waar we onze spullen gekocht hebben  Coolblue .  Van harte aanbevolen!

22  juni even er tussenuit.

alkmaarse4daagsestranddag
1e dag duin en strand route

Jullie zullen het gemerkt hebben dat het de afgelopen dag rustig op dit blog was.  Niet omdat er niets te doen was, of te vertellen. Er gebeurt elke dag wel wat.  Nee ik heb even een “break” genomen. Lekker 4 dagen wandelen in  en rondom Alkmaar.  Het was heerlijk weer, een echt “Hollandse zomer”  Met slechts af en toe een buitje.  Opmerkelijk veel zon. Heerlijk die frisse wind door je haren. Nergens aan hoeven te denken en genieten van de vaak prachtige omgeving. Zorgeloos als een kind die 20 kilometer per dag  weg wandelen.

2e dag abdij route , dunne regenjas aan slechts af en toe een buitje.
2e dag abdij route , dunne regenjas aan slechts af en toe een buitje.

Volgend jaar ga ik waarschijnlijk in mijn eentje de 25 lopen. Gewoon kijken wie ik tegenkom.  Het  is dacht ik  ook een heel populaire afstand, dus echt alleen ben je nooit.

5 juni streaming

Streaming proef opstelling nummer 4
Proef opstelling

Afgevallen

Na een paar dagen testen met  LMS en Audiostation, vind ik LMS het gebruikers vriendelijks en Audiostation het best klinkend.  Helaas zijn ze beide voorlopig afgevallen. LMS werkte bij ons niet altijd stabiel met name bij het overschakelen naar 24 bit 88,2Khz  en 24 bit 176,4Kkz  kwam er af en toe een harde ruis uit de luidsprekers.  Het vermoeden is dat, dat te maken heeft met de gebruikte Linux kernel versie. Er is namelijk ook een RT-kernel (realtime)  die beter geschikt is voor dat soort toepassingen.  Hoewel Dalphile en LMS open source zijn heb ik nog geen mogelijkheid gevonden om de kernel aan te passen.

Dalphile is een heel mooi concept. Helaas werkte het niet met mijn hardware
Dalphile

Audio Station ook

Audio Station is ook afgevallen om dat de Synology NAS die we daarvoor gebruiken een DS-713+ nogal veel stof aantrekt.  Een optie was een kabel van boven onze geluidsinstallatie te trekken naar beneden waar de server staat en het dan boven op de DAC aan te sluiten.  Helaas liet de bestaande leidingen dat niet toe.  Ook boren in de betonnen vloer was geen optie.  We hebben even overwogen om een speciaal voor streaming ontworpen DS-214Play extra aan te schaffen.  Die heeft een vrij dichte kunststof behuizing en trekt mogelijk minder stof aan.

Imac

Een aantal dagen heeft ook onze  Imac als muziek server gefungeerd.  Dat gaat uitstekend, er is een goede driver voor de HiFace Evo.  Het plan was dan maar een Mac Mini te kopen en die als multimedia server te gebruiken.  Helaas liepen we ook hier tegen dingetjes aan.  Zo is in de nieuwe Mini het geheugen op de print vast gesoldeerd en niet uit te breden. Ook andere upgrades zoals het plaatsen van een andere hardere schijf blijkt een stuk lastiger dan de vorige modellen.

Het balletje rolde anders

Patrick een audio kennis (van het Hear forum ) ook aan het testen met streaming (lang verhaal) Hij doet dat met MPD  daar was hij zo enthousiast over en had tal van configuratie tips dat ik het wel moest proberen. Nou, het bleek dat hij helemaal niets had overdreven.   Het testpctje van de vorige foto draait daar inmiddels mee en de geluidskwaliteit is erg goed.  Het wachten is nu op een betere en mooiere pc zodat het een en ander optimaal geconfigureerd kan worden.

Cantata MPD wonderschone speler voor Mac
Cantata MPD speler voor Mac

Bediening

Naast programma’s voor Android smartphones en tablets zoals MPDdroid     vond ik voor onze Imac een heel fraai programma. Het heet Cantata  (hier te downloaden ) Ongelofelijk wat dat allemaal kan 🙂  Zo’ n mooi programma heb ik nog niet gezien.  Als ik bijvoorbeeld op de I druk (naast de volume regelaar) Dan verschijnt er een prachtige webpagina.

Dit zie je wanneer je op I (Info drukt)

Met heel informatie over de band, de muziek en zelfs de songteksten.  Ook via de web playlist kan MPD gewoon bedient worden.  Het voelt een beetje, alsof  je een LP hoes vast houdt.

Wordt vervolgd

4 juni website uit de lucht

De afgelopen 2 dagen was de website helaas uit de lucht. Dit vanwege uitbreidingen in de stroomvoorziening, en overspanning beveiliging voor onze installatie en webserver.  Misschien dat we de webserver  dubbel uit gaan voeren zodat bij een calamiteit overgeschakeld kan worden.

16 mei 2015 streaming proefopstelling preview

Wij willen graag onze muziekcollectie kunnen streamen zonder de nadelen. Iedereen kent de diensten zoals Spotify wel. Maar het is ook mogelijk om je eigen complete muziekverzameling af te spelen vanaf de computer  en die dan door te sturen naar een apparaat dat aangesloten is op je installatie.

Heel bekent zijn de squeezeboxen van Logitech die daar helaas mee gestopt is. De Logitech Media Server afgekort met LMS is opensource en wordt nog steeds verder ontwikkeld zodat je met Dalphile  op een PC en geluidskaart precies op dezelfde manier kunt werken.

2e proef opstelling met Synology DS-713
2e proef opstelling met Synology DS-713 . Een DS-112 bleek te licht voor 24bit/192Khz direct streamen

Op zich werkt dat prima, maar een PC in de woonkamer staat toch in de weg. Bleek niet echt handig. Naast het stroomverbruik dat de wat oudere PC verbruikte.  Nu zijn er wel van die kleine PCtjes, die hebben wij ook en dat werkt heel behoorlijk. Maar we vinden het net niet….  Er draaien al 2 van dergelijke “doosjes”  in de vorm van een Synology  NAS.

Het bleek mogelijk om vanuit Synology “Audio Station” rechtstreeks via de USB poort van de NAS te streamen naar een DA-converter.

Omdat onze DAC geen USB aansluiting heeft zit daar nu een M2Tech hiFace Evo  tussen die USB o.a. omzet naar S/PDIFF.   Deze opstelling werkt zéér goed, ook met 24bit en 192Khz en is meer toekomst vast.   Grote voordeel is ook dat de muziekweg korter is geworden.  Normaal draai je LMS op een PC of een NAS via je netwerkt gaat dat naar een PC of ander doosje zoals een Squeezbox als je daar zoals wij een echt goede DAC gebruiken lees dit    (wordt nog vervolgd) dan zul je bij een PC een mogelijk een omzetter nodig hebben van USB naar S/DIFF.

Normaal:NAS=LMSsoftware=Linux=netwerk=Squeezebox=Linux=Mediasoftware=USB=USB/SPDIFconverter=DAC.
Nu:NAS=Audio Station=Linux=USB=USB/SPDIFconverter=DAC.

Als ik daar ook bij vertel dat de M2Tech hiFace Evo een zéér nauwkeurige klok heeft, dan weet je genoeg.Natuurlijk kun je ook direct een DAC  die  USB heeft gebruiken. Maar echt goede, zoals die van Weis zijn voor ons onbetaalbaar.  Dit komt voor een fractie van de prijs minimaal in de buurt.

Smartphone als A/B
Smartphone als A/B

Audio Station is ook via PC/Tablet of Smartphone te bedienen met een lekker eigenwijs programma dat nog even moet wennen.  Deze configuratie heeft volgens wel de voordelen maar niet de nadelen van streaming.  Die ik een volgende keer uitgebreid zal uitleggen.  Oja mocht je ook zoiets willen koop dan in ieder geval  een zwaarder model Synology NAS. Met andere merken zoals QNAP zal zoiets vast ook kunnen maar daar heb ik geen ervaring mee.

11 mei 2015 plannen

Ik ben aan het onderzoeken of het mogelijk is mijn bedrijfje weer te starten. De administratie, belastingen etc, is geen probleem. Net als ruimte, gereedschappen en dergelijke. Verder heb ik een groot netwerk van collega’s. Tips en goede ideeën zijn welkom.

9 mei 2015 concert van the Doors Manifesto in Hoorn

Afgelopen zaterdag met een vriend  naar een concert van the “Doors”  bij Manifesto in Hoorn geweest.  Deze band speelt zoveel mogelijk met authentieke  instrumenten.  Het begon om 22:00 en was rond 01:00. afgelopen.  Ik vond het een heel geslaagde avond.  In een heel prettige niet te grote zaal.  Wat me opviel:  vriendelijke mensen, vlot personeel, normale prijzen.  Er was ook een klein balkon met bar en vanaf daar hebben we het concert bijgewoond.

De band was fantastisch, de passie en plezier spatte er vanaf.  Jim Morrison heeft een hele typische stem die m.i. moeilijk is  te evenaren. Toch had  ik bij sommige nummers het idee dat hij daar gewoon stond te zingen.  In de pauze raakte ik spontaan aan de praat met mensen die de Doors beter hebben gekend.  Er was zelfs iemand die het optreden beter vond dan origineel.  Dit omdat Jim in het grijze verleden nogal eens onder invloed van drug zat.

Samenvattend:  Zowel de band als  pop en cultuurcentrum  van harte aanbevolen!

 Ω

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.