Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 7

ul40s2menno3
Mijn nieuwste aanwinst

Ken je het gevoel?  Het gevoel je iets mist?  Nou dat had ik ook, nadat mijn vorige UL-40S2 naar de jongste verhuisd was.  Mooi, om op zo’ n manier iets van je eigen passies te kunnen doorgeven aan een volgende generatie,  maar ik miste hem.  Gelukkig kon ik via Marktplaats voor een schappelijk bedrag deze van der Veen versterker kopen. 🙂

Historie.

Het leuke is, dat ik er van de verkoper ook de complete historie bij kreeg (dank je wel Jan) De 1e eigenaar heeft hem laten bouwen en er naar ongeveer een jaar afstand van gedaan toen zijn zoontje ging lopen. De 2e eigenaar was een musicus en heeft zijn versterker meerdere malen door Menno van der Veen zelf laten opwaarderen. O.a. met auto-bias, e-chocke andere stuurbuisjes en uiteindelijk naar KT-120 in triode.

ul40s2menno2

Leeftijd.

ul40s2menno1
Keurig netjes gebouwd

Ik schat dat nu de versterker 5…7 jaar oud is dus +/- in 2010 gebouwd. Dat kan ik ongeveer zien aan de datums en de print die licht bruine plekken heeft van de kathode weerstanden die er ooit ingezeten hebben. (Die zijn nu overbodig door de autobias unit.) Plus het feit dat een set buizen ongeveer 3…4 jaar mee gaat als je er regelmatig meespeelt. En 2014 -4 =2010.  🙂  Deze versterker is zo robuust dat ik verwacht dat met een beetje onderhoud hij nog wel 25 jaar of langer speelt. En mocht er ooit iets stuk gaan, dan kun je nieuwe onderdelen gewoon kopen bij Ringkerntrafo.nl   (Amplimo)

buizen2ul40s2
Altijd handig wat verschillende buizen op voorraad
buizenul40s2
Van links naar rechts KT-77, EL34, KT-88, KT-120

Middag vrij.

De versterker was op KT-120 buizen in triode afgeregeld.  Samen met mijn luidsprekers geeft dat vooral een indrukwekkend geluid.  Ik zelf vond de combinatie wat té krachtig en heb lekker een middag vrij genomen om eens een aantal verschillende buizen te proberen.

KT88.

ul40s2kt120
Met KT-120 buizen past de kap er niet meer op.

Ik had nog een oud setje Svetlana Wingert C KT88 liggen. Deze worden helaas niet meer gemaakt en zijn nu NOS haast onbetaalbaar.  Als je al een setje kunt kopen…  In triode vond ik het in deze versterker een stuk beter klinken dan de KT-120.  Het kan ook zijn dat die met 60 uur nog niet voldoende ingespeeld waren.  Maar een groot nadeel van KT-120 vind ik dat ze zoveel stroom trekken waardoor deze versterker bloed heet wordt.  Het kàn wel, maar dan moet je eigenlijk wat extra ingrepen doen.  Wellicht leuk voor een volgende keer.

EL34.

Dat deze versterker ooit voor EL-34 is ontworpen is goed te horen.  Ik had naast KT-120 ook een setje  Svetlana Wingert C EL34 bij gekregen. Afgeregeld op 50ma ruststroom en in triode klinken deze EL-34 ’s  erg mooi.  Hier kun je rustig uren naar luisteren.  Maar het bleek nóg mooier te kunnen.

KT-77.

ul40s2menno3

Tetrode.

Een KT-77 is een tetrode.  Zowel in ultra lineair, als triode kan deze buis ontzettend mooi klinken.  Of beter gezegd: “niet klinken”  Het aardige van deze buis dat deze in tegenstelling tot penthodes  zoals de EL-34 ongeveer even veel even als oneven harmonischen produceert.

kt77triode
Lage vervorming bij 1 watt in 4Ω

Instellen.

Met Arta kun je het spectrum heel mooi afregelen. Wat ik belangrijk vind is de 1e watt uit een versterker. Goed te zien is dat de 2e harmonischen op ongeveer -70dB zitten en de 3e op 82, de 4e op -96 ….   En de rest is daarna verwaarloosbaar.  De 50hertz brom komt deels door mijn meetopstelling en is in de praktijk on hoorbaar.

Transparant.

Het mooie van deze instelling vind ik dat de versterker haast transparant is geworden. Met een klein “vleugje” 2e harmonischen wat onze oren zo prettig vinden klinken, dat weer deels in evenwicht wordt gehouden door de 3e harmonischen.  Heel anders dan het “warme” geluid dat veel mensen gewent zijn van buizen versterkers.

Voor-en-nadelen.

Ik besef me, dat niet iedereen dit mooi zal vinden klinken.  Maar ik ben van mening dat op deze manier -de UL-40S2 samen met onze luidsprekers-

een heel eerlijke geluid geeft. Het zit tussen een high-end transistor versterker en een normale buizen versterker.  Het uitgangs vermogen in triode is ongeveer 2x 15watt.  Met onze luidsprekers die een rendement hebben van: 92dB 1 watt in, is dat méér dan genoeg.  Meestal staat hij zachter dan 1watt….

Mocht je dat te weinig vermogen vinden (omdat je b.v. met kleine monitor luidsprekers speelt) zet hem dan in ultra lineair. Je levert ietsje in aan details in, maar het vermogen verdubbeld ongeveer.

Wat ik verder een groot voordeel vind dat de versterker nu niet zo warm wordt.  Waardoor weer een update mogelijk is met Jensen koperfolie papier in olie condensatoren. Maar Genalex KT-77 in triode kan zo mooi spelen, dat dit niet echt noodzakelijk is.

ul40s2experimenteel

Meestal speel ik met de kap erop, dat vind ik er gewoon mooier uit zien.

Veel plezier met deze mooie versterker.

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.