Kenwood KT-917

Vintage uit eind jaren 70

KT-917meten
“analoge” tuner gemaakt door Kenwood klik op de foto voor een groter exemplaar en daarna rechtsboven voor een nóg groter foto.

Kenwood KT-917

Deze Kenwood KT-917 is met 15 kilo een zwaargewicht. Het is de laatste “analoge” tuner door Kenwood in 1979 gemaakt en verkocht voor $1000,- Tweede hands momenteel met name in Duitsland gewild en stevig geprijsd,  waarbij  €1400…1500 geen uitzondering is. Of dit het ook waard is, daar heb ik bedenkingen over.  Zie mijn stuk over duurzaamheid

Uitzondering

Maar soms moet ik een uitzondering maken.  Er zijn nog steeds apparaten, die na aanschaf 10 tallen jaren ongebruikt opgeslagen zijn. Die technisch praktisch als nieuw werken zoals deze KT-917 en niet alleen zoals bij veel 2e hands apparatuur mooi schoon gemaakt zijn. Dilemma’s….

Mogelijkheden

De “features”.  Zoals ze mooi staan omgeschreven in de handleiding.

KT-917features

Digitaal

Deze KT-917 was net als de Pioneer TX-9800 net gebouwd voor het digitale tijdperk.  Maar heeft al een aantal digitale schakelingen die  m.i.  anno 2016  nog steeds mee kunnen. Hoewel Kenwood er vrij vaag over doet in de service manual  zal ik er in het kort er iets over te vertellen.

 • DLL Het  monitort en reduceert continue vervorming  tijdens de ontvangst.
 • Midden Frequent met 3 standen waarbij “wide” de minste vervorming en “narrow” de meest selectieve ontvangst.
 • Dubbele conversie van +/- 100Mhz, 10,7Mhz, naar 1,96Mhz voor een betere signaal ruisverhouding.
 • “Digitale” detector (daar begint het geluid) meer lineair en minder ruis.
 • “Digitale” stereodecoder  simpeler filters, meer muziek.
 • Automatische schakeling naar meer of minder mono bij zwakke antenne signalen.
 • Uitgebreide antenne mogelijkheden.

Overzicht

KT-917.achter
Veel aansluitmogelijkheden

Deze KT-917  heeft 2 antenne ingangen A en B die aan de voorkant om te schakelen zijn.  Je kunt er één aan de kabel en de andere aan een raam- of buiten antenne aansluiten of 2 verschillende antennes.  Voor de ontvangst is een zeer grote afstemcondensator verantwoordelijk met maar liefst 9 secties.  Dat is een mooi stukje fijn mechanica, dat je bij nieuwe apparatuur helaas niet meer ziet.

KT-917afstemcondensator
Fraai staaltje fijn mechanica, deze afstemcondensator

Ontvangst

De ontvangst is gevoelig, maar zelfs in de “narrow” stand, vind ik hem niet  echt selectief. De fraaie SAW en andere filters zijn waarschijnlijk meer voor muziek bedoelt als het ontvangen van zenders die heel dicht naast elkaar uitzenden.  Bijvoorbeeld op 89.1 Mhz  en 89,2 Mhz.  Maar het kan nét het verschil zijn tussen wel of niet ontvangen.

KT-917boven
Links stereo-decoder, daarnaast midden frequent

Constructie

Deze tuner straalt een en al degelijkheid uit, met een stevig chassis en fraaie printen.  Hij klinkt natuurlijk en precies. Na opnieuw afregelen van de stereo-decoder zit ik op bijna  56dB kanaalscheiding  tussen het linker en rechter kanaal.  De vervorming zit ruim onder de 0,1% stereo en de geclaimde signaal ruisverhouding van 84dB wordt bij sterkere antenne signalen zelfs overtroffen.

KT-917.freqentie
De KT-917 kent nauwelijks vervorming. Het 50hertz piekje komt door mijn meetapparatuur,  is normaal afwezig

KT-917freq

Ook het frequentie bereik is zeer vlak.  De geclaimde 10hertz tot 16Khz wordt moeiteloos gehaald. (FM gaat maar tot 15Khz)

Onderkant

KT-917onder
Lijkt wel nieuw

 

Voeding

Aan de onderkant treffen we een zeer  uitgebreide voeding die ik nimmer zo uitgebreid heb gezien.  En een print voor de diverse functies zoals het aansturen van meters. Let ook op de grote afgeschermde voeding trafo.  Alles van binnen blinkt en is schoon .

Samenvattend

Het enige nadeel wat ik een klein nadeel vind van deze tuner is de geringe selectiviteit in de stand “narrow”  Voor de rest is dit exemplaar technisch gezien zo goed als nieuw en nauwelijks gebruikt.  Ik kan wel alle condensatoren gaan vervangen zoals ik normaal doe bij apparatuur van 25 jaar of ouder.  Maar in dit zeldzame geval, heeft dat denk ik niet zoveel zin.

Natuurlijk dan klinkt hij waarschijnlijk nóg iets beter en gaat dan naar verwachting zo weer 25 jaar mee.  Maar nu na afregelen speelt hij ook weer goed. En doet dat na verwachting de komende 5 a 10 jaar nog wel.  Wat zal ik doen? Nu kan ik hem straks eventueel voor een redelijk bedrag weg doen.  Moeilijk….

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Kenwood KT-917”

 1. Dag Rogier,

  1000 dollar voor een KT-917 in 1979 was veel geld in die tijd. Dus weinig verkocht en zeldzaam.

 2. Inmiddels ben ik al een tijdje op zoek naar deze tuner. Maar ze komen niet zo vaak langs 🙁

 3. Dank je Ruud,

  Niet alles dat onder de naam Thorens verkocht werd, werd door hun zelf gemaakt zoals deze tuner Görler FM 14 die ook onder de merknaam Thorens verkocht werd. zie bv hier hifiengine Dat deden wel meer merken in de jaren 70 en 80 en nu in 2016 nog steeds. Wat de verkoopwaarde is ? Ik schat €150 tot €200 voor een heel mooi exemplaar.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 4. Jack,

  Erg mooie site en vol van informatie. Zelf ook een liefhebber van oude hifi en koop hier en daar nog wat leuke dingen. Vandaag bv een tuner versterker van het merk Thorens model 1250.Een bakbeest van een apparaat en zeer mooi gebouwd. Vraagje van mij: heeft deze deze mooie versterker nog verkoop waarde? Heb erg veel oude hifi staan en zal je tzt wat foto,s sturen van het een en ander.Bij voorbaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.