Maak zelf een high-end tuner Akai AT-2400/2600 deel 2

Maak zelf een high-end tuner mét buizentrap

buizenakai

Buizen.

Hierboven een aantal buizen die u kunt gebruiken. Het zijn familieleden van de bekende 6SN7 buis.  Van links naar rechts 6SN7 RCA 6SN7 Sylvania  8SN7 Sylvania  12SN7 RSD 12SX7 RCA en de 12SX7 van GE. Ze zullen àllemaal voldoen. Maar er zijn kleine verschillen.

De 12SX7 is een speciaal geselecteerd type die ook al op hele lage anode spanningen goed werkt.  Echter ook alle andere 6SN7 buizen doen het prima bij een volt of 30.op de anodes. Niet op de foto staat de RCA 5692 red een speciaal NOS type waarvan de makers beweren dat die een extreem lange levensduur heeft van minimaal 10.000uur.

Als ik echter zou mogen kiezen zou ik voor de 12SX7 gaan. Op de foto van RCA 2e van rechts. Dit  is z.g.n. een militaire uitvoering, kent een lange levensduur en klinkt heel verfijnd. Deze NOS buis is nog  te koop voor rond de 30€. U kunt ook een nieuwe gemaakte 6SN7 kopen van   Electro-Harmonix. Waarvan ik gehoord heb dat er overeenkomsten zijn met de roemruchte RCA 5692.  Goldpins zijn alleen nuttig als de buisvoet verguld is.  Ik heb wel het idee dat buizen met vergulde voeten nét even beter geselecteerd zijn.

12sx7

6sn7-gold

Maar één buis.

buizentrapje

Er is bewust gekozen voor maar één buis in de tuner.  Het is een zogenaamde “dubbel triode”  Die is dusdanig geconstrueerd dat beide buishelften elkaar niet in de weg zitten. B.v. voor de kanaalscheiding etc.  maakt het in dit ontwerp niet uit.  Verdere overwegingen waren kosten, noodzaak en warmte.  Vooral  teveel warmte in een tuner kan funest zijn in een analoge tuner.  De tuner gaat dan b.v. van zijn zender aflopen.

Simpel.

Het schema ziet er simpel uit, maar is zéér doordacht. En door mij en mede studenten van de TubeSociety doorgerekend.  De uitgangsimpedantie zit rond de 7 a 8KΩ. En de uitgangspanning op CD-niveau dus rond de 2volt.  Kijk even of uw versterker daar voor geschikt is.  Een ingangsimpedantie van uw versterker is vanaf zeg 30KΩ bruikbaar. Bij lagere waardes krijgt u mogelijk te weinig laag.

Tijd en kosten.

Als ik een dergelijke tuner maak ben ik ongeveer 3 avonden en een middag bezig. Zeg zo’n 12 tot 14 uur. Aan materiaal en aanschaf 2e hands AT-2400/2600  afhankelijk van de versie ongeveer. 100 tot 150€. Voor véle vrienden en kennissen heb ik in de loop der jaren een dergelijke tuner gebouwd. Commercieel gezien is het niet levensvatbaar. Maar het geluid en het plezier om zoiets zélf te kunnen maken daar kan volgens mij geen geld van de wereld tegen op. Vandaar, dat dit een doe-het-zelf project is.

Ruimte maken.

Ik ga er vanuit dat u de tuner reeds voorzien hebt van nieuwe condensatoren zoals in deel 1 is omschreven.

at2400ruimtemaken

Het 1e wat we gaan doen is ruimte maken voor de behuizing van het buizentrapje.door het verplaatsen van het zekering bordje. Boor 2 nieuwe 3,5mm gaatjes en schroef hem vast met M3 boutjes op afstand busjes. Zodat e.e.a. veilig blijft. Ik zou het lichtnet snoer dat mogelijk tegen een rand aankomt even extra isoleren met .b.v. ducktape, isolatieband etc. Dan ziet het er ongeveer zo uit.

at2400vanvoorklaar

Buis behuizing .

Van dubbelzijdig printplaat, heb ik een mooie behuizing gemaakt.  Printplaat is gemakkelijk te bewerken en te solderen.

at2400behuizingmaken

at2400gatvoorbuizenvoet

Een gat voor de buisvoet,  met een gatenboor 26mm.

at2400buisbehuizing

Mooi stukje huis vlijt niet?  Ik heb eerst het plaatje met de buisvoet vastgeschroefd met 2 M3 boutjes en kartelringetjes want de koperen  behuizing moet stevig tegen het stalen chassis vastzitten voor een goede massa verbinding. Links en rechts onder en boven heb ik een klein stukje printplaat gesoldeerd zodat ook de achterkant goed vast zit.  Daarna  heb ik de opstaande delen vast gesoldeerd.

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.