Maak zelf een high-end tuner Akai AT-2400/2600 deel 3

Maak zelf een high-end tuner mét buizentrap

at2600buis

Details van het buizentrapje.

Op de bovenstaande foto een Akai AT-2600 die inmiddels na vele jaren versie 3.0 heeft bereikt.

buizentrapjevoeding

Voeding.

De voeding is eenvoudig maar erg effectief. Met een z.g.n. spanning verdubbeling wordt van 28volt wisselspanning 63volt gelijkspanning gemaakt. Dat is voldoende voor ons doel, namelijk het audiogeluid te versterken tot ongeveer 2volt op de uitgang.  Voordeel is ook dat er met 100volt elco’s gewerkt kan worden.

Neem voor C1, C2 en C3 vishay 136 100volt en voor C4 en C5 weer de Vishay 37/38 serie 63volt zoals ook in de rest van de tuner gebruikt.  Alle diodes kunnen gewoon goedkope  1N4007 zijn.  Eventuele ruisresten en andere troep worden effectief door de vishay 136 elco’s  onderdrukt.  De 150Ω  gewoon een 1/2 watt koolfilm van 10cent.  E.e.a. is gemakkelijk op een stukje gaatjes print te maken.

N.b. de 28volt wisselspanning, volg één van de paarse dunne trafo draden ná een eventuele zekering (zorg voor reserve) en de 8,2 volt komt van een oranje dikkere draad.  De kast = zwarte draad = massa.  Meet even de spanningen na. .Mocht u met een 6SN7 willen werken,  dan is b.v. drie 1N4007 diodes in serie mogelijk. Over de 3 diodes blijft 3×0,7volt staan en 8,2volt -2.1= weer mooi 6volt. zonder extra warmte  😉 Verder is geen afvlakking nodig.  Mensen met een 8SN7 hebben het wel heel makkelijk….

Buistrapje.

buizentrapje

Alle weerstanden 1/2 watt koolfilm. C4 vishay 136 100volt. C1 een mooie verliesarme condensator b.v. Wima FKP1  of MKP10 voor C2 een MKP of als u het 2e hands kunt krijgen een  MKC .  Vooral met de laatste condensator kunt u het geluid een beetje aanpassen.  MKC klinkt iets warmer. MKP iets frisser.  C5 een axiale 021 elco.  De meeste onderdelen kunt u bij Conrad kopen.  De buis + octal voet bij diverse leveranciers of ebay, marktplaats etc.

AkaiAT2600ondertheobuis

Dan ziet het  ongeveer zo uit.  Dit is de onderkant van een AT-2600, de  2400 ziet er nagenoeg hetzelfde uit. Ik hoop dat het goed zichtbaar is waar het audiosignaal vanaf komt en heen gaat. In dit exemplaar is zelfs Siltech goud/zilver draad gebruikt.  Hij klinkt ook net zo goed als de instapmodellen van  Magnum Dynalab van een paar duizend Euro.

Tips

Verwijder de bestaande draden van de vaste audio uitgangen  en laat de variabele zitten!. Sluit de buizen uitgang op de vaste uitgang aan. Mocht het geluid te sterk/hard  zijn  dan kunt u eventueel de versterking van het buizentrapje verminderen door C5 weg te halen.

Meten

VervormingAkaiAT2600theobuis

voor-en na-delen

Vergeet ik bijna de voor-en-nadelen… voor naast goedkoop. De vervorming met 0,14% is laag.  Mooi te zien is dat zowel de 2e en 3e harmonische als de 4e en 5e harmonische vrijwel gelijkt zijn. Dat resulteert in een mooi transparant geluid.  De kanaal gelijkheid is perfect en de signaal/ruisverhouding met 82dB stereo veel beter als Akai ooit opgaf.

Nadeel is misschien, imago. De houten kap waardoor mogelijk sterke lokale (FM) zenders kunnen storen als u de tuner op de kabel gebruikt.

Veel plezier met deze prachtige tuners,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Maak zelf een high-end tuner Akai AT-2400/2600 deel 3”

 1. Hi Jack,

  de condensator C5 in het buiscircuit vind ik niet?
  overigens mooi artikel ,heb een 2400 op de kop getikt en wil hem opknappen
  groet Jur osinga

 2. Wat een fijne tuner is dat Jack, kan er 6 uur achter elkaar naar luisteren. Soms heb je geluk bijvoorbeeld dat je hemelsbreed 15 km vanaf Lopik woont.
  Sublime FM, Radio 4 en Radio Utrecht geven prima ontvangst met een “werpantenne”’ van 4 euro op de begane grond bij een raam van 70 cm hoog! Ik heb de antenne i.v.m. met de hoogte van het raam als een soort cirkel gevormd.
  Maar daarmee is zelfs goede ontvangst uit Rotterdam mogelijk radio Rijnmond ca 35 km ver. Ontvang nog wat meer van die “geleuter zenders” . Het leuke is dat je de dynamiek van de zender kunt meten met deze tuner. Sky Radio valt dan erg tegen.
  Mogelijk is het toch beter om C5 te verwijderen in het eindcircuit , omdat mij buizenversterker , een Audio Innovations 500 op leeftijd, zoals elk oud ontwerp, vrij gevoelig is. Standje “35 minuten”. Standje 45 minuten is hoorbaar bij de buren.
  Ik heb er nu een Rothwell cinch stekker (-10db) tussen gezet, maar dat maakt de (pfffff.. altijd lastig geluid te omschrijven…) “transparantie” minder als je begrijpt wat ik bedoel.
  High End is voor mij een beladen term, maar voor een zacht prijsje heb je een tuner voor audiofiel redelijk verwende oortjes gemaakt. Daarvoor mijn dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.