Philips Laboratories tuner 22AH673 update en DHZ tips deel 1

Blog

In mijn blog staat regelmatig een stukje wat mij bezig houd.  Maar ook niet altijd alles. Ik zal mijn notities van 11 en 13 juli j.l. ook in dit bericht verwerken zodat je in één keer een overzicht hebt hoe je zelf zo’ n Philips tuner kunt opknappen. Misschien is het leuk om eerst een wat ouder artikel te lezen dat ik in 2014 heb geschreven.

Letop!

Mocht je zelf willen gaan sleutelen lees dan eerst ál de berichten rondom deze tuner.  Dit omdat niet alles precies op volgorde staat.

Born in the USA

Ik bezit een 2-tal defecte Philips 673 tuners.  Een miskoop van Marktplaats. Een  andere speciale uitvoering voor de Amerikaanse markt.  Deze heb ik gekregen van iemand die bij Philips werkte en mede verantwoordelijk was voor het maken van service handleidingen.

philips673usavoor
Doet niet veel meer. Aan de voorkant geen verschil
philips673usaachter
Amerikaanse 120volt uitvoering (ongebouwd naar 230volt)

philips673achter
Normale uitvoering voor de Europesche markt. De coax antenne aansluiting is niet origineel

Verschillen

Zover ik weet zijn beide in Amerika gebouwd.

 • De USA versie.
 • Kan alleen op 120volt.
 • Heeft een de-emphasis van 75us
 • Heeft een extra F-connector antenne aansluiting
 • De Europesche versie
 • Kan m.b.v. een stekker op op 220-240volt

Tot zover de kleine verschillen, beide kunnen vrijwel zeker, omgebouwd worden van USA naar Europees en vice versa.

Antenne aansluiting

Als je een extra antenne aansluiting wilt maken, moet deze geïsoleerd zijn t.o.v. de kast.

philips673antennefout
Dit is dus niet goed….

Een “foutje” die ik in 1e instantie maakte…..  Omdat de 75Ω antenne aansluiting “zwevend” is t.o.v. de massa, moet een eventueel nieuwe coax aansluiting geïsoleerd gemonteerd worden. Meet dit na met een universeel meter.  Tussen het chassis en de buitenkant van de antenne aansluiting mag geen contact zijn. Anders creëer je onnodige demping en heb  je gewoon een veel minder goede FM ontvangst.

philips673antenne
Nu wel geïsoleerd

Afstemcondensator schoonmaken

 

Heel veel tuners uit de 60, 70 en 80e jaren “kraken en piepen zelfs” bij het draaien van de afstemknop.  Vaak zo rond de 90Mhz.  Dat komt omdat de afstemcondensator na al die jaren vuil geworden is .

Stappenplan

Onderstaand stappenplan geld bijna voor elke afstemcondensator.

 • Bouw indien nodig uit.
 • Zet de tuner op de laagste frequentie < 87,5Mhz.
 • Zodat de platen helemaal ingedraaid zijn.
 • Maak schoon met tandarts haak.
 • Maak schoon met IPA en wattenstaafjes.
 • Maak schoon met tuner spray 600.
 • Conserveer met de enige échte Vaseline.
 • Zet de boel weer in elkaar.
 • Regel af.
 • Regel na een paar dagen nog een keer af.

Uitbouwen

Niet nodig bij elk merk, maar bij deze 673 wel.

Stappenplan

 • Stem af zo laag mogelijk in de FM band ergens < 88…87,5 Mhz.  (helemaal naar links)
 • Markeer met een Edding permanent stift op welke plek de afstem as zit.
 • Plak het afstem touwtje van de afstem trommel goed vast.
 • Haal los en plak hem aan de zijkant van de kast.
673afstemmarkering
Markeren
673afstemwiel
Vastplakken
673afstemwiel2
Overzicht

 

Maak schoon met een tandartshaak (sonde)

schoonmakenafstem673
Deze middelen gebruik ik plus vaseline
673afstemschoon1
Detail foto vergroot als je erop klikt

Hier een detail opname.  Zo’ n afstemcondensator vind ik een mechanisch wondertje.  Het zijn plaatjes die in elkaar draaien (rotor en stator) en zo meer of iets minder capaciteit.  Die capaciteit van zo’ n condensator is naar heel klein bij FM zo’ n 30PF (Pico Farad) . Om je een idee te geven hoe weinig.  Als je 2 geïsoleerde electro draadjes van ongeveer 10 cm in elkaar twist heb je al een condensator van 30PF.  Ik hoop dat je daarmee begrijpt dat zo’ n afstemcondensator heel kwetsbaar is.  Kleine veranderingen bij b.v. slecht contact bij de aansluitingen veroorzaken  direct veranderingen in capaciteit.

De rotor is het draaiende gedeelte en de as daarvan wordt met messing veerplaatjes aan massa gehouden (zwarte pijlen) Elke afstemcondensator heeft er een aantal.  Vanaf de fabriek is dat ook een beetje ingevet.  Nu na 30 ….40 jaar is daar oxidatie ontstaan. Dat groene spul.  Door die oxidatie maakt de afstem as (rotor) geen goed massa meer en klopt de capaciteit niet meer. Met gevolg het bekende gepiep en gekraak.

673afstemschoon2

Met de tandartshaak (sonde) haal je voorzichtig bij élk veerplaatje de groene oxidatie weg en veegt de haak continue schoon op een stuk keukenrol of een doekje.  Als je ze allemaal hebt gehad draai je de afstemcondensator ongeveer een kwart open en begin opnieuw.

673afstemschoon3
Kwart opendraaien en weer met de haak de groene oxide weghalen

Voorzichtig nu en niet uitschieten met de tandartshaak, want de plaatjes buigen zo krom, waarmee met een beetje pech de afstemcondensator defect raakt.  Hierna draai je de afstemcondensator helmaal open en haal de laatste oxide zoveel mogelijk weg,

IPA

Draai de afstemcondensator weer in en spuit een klein beetje IPA in de dop van de bus en maak met wattenstaafjes zo goed mogelijk de messing veerplaatjes schoon. Net zolang totdat je wattenstaafje niet meer groen of vies is. (tip) Als je wattenstaafje te dik is kun je hem ook dunner maken door een klein stukje te verwijderen en weer in elkaar draaien  (zelf even proberen) Zorg er voor dat er geen kleine haartjes ergens in de afstemcondensator blijven hangen.

afstemmcondensatortux1
Schoonmaken met wattenstaafjes (dit is een andere afstemcondensator)

Als je dat allemaal nauwkeurig hebt gedaan ben je wel een uur verder.  Laat de IPA verder verdampen en na een paar uur  kun je de veerplaatjes met een héél klein beetje tuner spray 600 inspuiten en dan even ronddraaien.   Dit laat je een halve/hele dag verdampen.  Hierna kun je de veerplaatjes invetten met een klein beetje echte vaseline. Draai de afstemcondensator weer een paar keer rond en controleer of dit bij alle veerplaatjes goed is.  Pas na een paar dagen is het vet en daarmee de afstemming stabiel is mijn ervaring.

vaseline

Eigen risico

Bovenstaande en ook al het andere op deze pagina is natuurlijk voor eigen risico.  Verder hoeft mijn methode niet de beste te zijn. Ik heb het mezelf zo aangeleerd.  Mocht iemand een betere methode of betere middelen gebruiken dan hoor ik dat graag.  🙂

In elkaar zetten

In elkaar zetten gaat in omgekeerde volgorde.

 • Draai de afstemcondensator weer in.
 • Vervang elco’s  die op het printplaatje zitten.
 • Behuizing er weer om.
 • Maak de aansluitingen op het chassis schoon met een gum*.
 • Plaats de afstemcondensator en schroef hem vast.
 • Plaats de  afstem trommel.
 • Let op de Edding markering.
 • Schroef vast en haal plakband weg.

Vooral het terugzetten van de afstem trommel is lastig er staat veel spanning op het afstem touwtje.  Zorg dat draadje goed loopt over alle geleide rolletjes.  Dat  is echt niet eenvoudig en kost ook mij de nodige moeite.  Als het touwtje breekt, is dat moeilijk te herstellen.  Ik zou zo niet weten waar ik dat kan kopen.  Tips?

Proberen

Hierna zou ik de tuner  weer proberen en voorzichtig afstemmen op een aantal stations en controleren of alles goed werkt.  Vooral de geleiding van het afstem draadje controleren!  Mijn ervaring is na een dergelijk schoonmaak de afstemming na een paar dagen stabiel is.

Voorbeeld

In dit voorbeeld heb ik een Philips 673 tuner genomen omdat dit vrij moeilijk is.  Het had net zo goed elk ander merk afstemcondensator kunnen zijn.  Bij de meeste tuners is schoonmaken veel makkelijker omdat je er vaak zonder uitbouwen van de bovenkant of onderkant bij kunt.

Wordt vervolg,

Jack

P.s. als gum Faber Perfection 7057 pootlood gum voor inkt en potlood

fabercastellgumpotloodgum

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Philips Laboratories tuner 22AH673 update en DHZ tips deel 1”

 1. Hallo Marc,

  Kan ik zo niet zeggen…. Het is een gok.

  Zover ik weet zij er universele types gemaakt waar je met een gekleurde plug dacht een gele, een blauwe en en rode de spanning kon omzetten. (staat op de voeding trafo)

  Maar er zijn er ook voor alleen de USA markt met één vaste spanning. Het kan best zijn dat er ook wikkelingen voor 240 volt op zitten, maar net zo goed niet!. Kijk in de service manual en vergelijk het type met die van jou.

  Groet,

  Jack

 2. Hallo,

  Leuk stukje over de Philips laboratories tuner. Heb de voorversterker en de eindversterker uit deze serie in mijn bezit. Nu kan ik aan een extra eindversterker komen, dit is echter een Amerikaans model, kan deze omgeschakeld worden intern van 120v, naar 220v? Gaat om het type : 22ah578/44. Alvast bedankt voor de reactie.

  Groet,

  Marc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.