Philips FT-980

Vintage uit de jaren 80

ft-980

Bij sommige ontwerpen heb ik het gevoel dat “alles klopt”. Dat gevoel krijg ik bij deze Philips FT-980. Eigenlijk is deze pagina een ode aan zijn “scheppers”. Ik vind bijna alles mooi aan dit apparaat. Het was een van de 1e tuners met het toen nieuwe RDS systeem, dat met een prachtig blauwdisplay wordt weergegeven. Verder maar liefst 2! antenne ingangen, heel slim 1 speciaal voor het harde signaal van de centrale antenne of kabelleverancier en 1 veel gevoeliger antenne aansluiting voor een buitenantenne.

mijn 1e exemplaar

Een oud Philips medewerker, -die ik geholpen heb met de reparatie van een aantal van deze tuners-, wist me te vertellen dat deze tuner ooit bij Grundig werd gemaakt.

Mijn 1e exemplaar kocht ik bij een Philips speciaal zaak van der Leeden in Zaandam voor de somma van 780gulden na een test gelezen te hebben in e.e.a. Hifi blad dat je gratis kreeg als je een set Bose boxen had gekocht. Ik heb er jaren plezier van gehad samen met een Harman Kardon HK-6600 versterker en Bose 301 luidsprekers.

klachten

Nu zoveel later krijgen veel FT-980 tuners en zijn zusje de FT-880 allemaal dezelfde klachten. Na een tijd geen FM ontvangst meer of alleen ruis. Soms doet de RDS decoder het niet meer of een beetje. Dat komt omdat de trimmers in het ontvangstgedeelte na al die jaren geoxideert zijn en vervangen moeten worden. Ik gebruik hier duurzame Philips teflon trimmers voor en na een paar keer opnieuw afregelen is de ontvangst weer top. Zelfde geldt voor de RDS decoder
ft980trimmers
Deze tuner heeft zoveel kwaliteit, dat ik een paar upgrades heb bedacht. Uit de reacties van de mensen blijkt dat ze zéér goed werken.

 • Mute transistoren verwijderen.
 • Folie condensatoren uitgang.
 • Audio elco’ s op diverse locaties.
 • De emphasis veranderen.

VervormingPhilipsFT-9801212

De specificaties die Philips opgeeft zijn bescheiden, -na goed afregelen- zijn ze in werkelijkheid veel beter. Volgens de datasheet van Sanyo is de LA3401 tot grootse prestaties in staat. De kanaalscheiding is 55 db bij 1 khz en de signaal/ruisverhouding kan 94 db mono halen… Het frequentie bereik loopt bijna tot 17khz daar waar FM al bij 15khz ophoud. Philips geeft op 45db en 85db…..

Met een “beetje” antenne is ruis dus nooit een issue en is hij in staat om een fraai los stereobeeld neer te zetten, waarbij u het verschil tussen elke FM-zender en muziekstuk hoort. Ook de vervorming is zeer laag en zit rond de 0.12% N.b. de rommel links van de grafiek komt v.n.l. uit mijn meetzender.
ft9802312013frequentie

Ontvangst

De ontvangst is zeer goed, zelfs op een eenvoudige raam-FM antenne zijn veel stations te ontvangen. Als twee zenders toevallig vlak naast elkaar uitzenden zeg 93.1 en 93.mhz is vaak een storing vrije ontvangst mogelijk als u de de tuner omschakelt naar “narrow”. Hiermee wordt een smaller filter ingeschakeld.

Bij de antenne aansluitingen moet u even opletten dat u de goede aansluiting gebruikt, het antennesignaal van de kabel wil nog wel eens heel sterk zijn gebruikt (LOCAL) aansluiting daarvoor! Gebruik de (DISTANCE) voor een raam of buitenantenne. Doet u dat niet, dan loopt u mogelijk risico dat het ontvangstgedeelte overstuurd en defect raakt.

Voor- en Na-delen.

Dit is een echt goede tuner veel mogelijkheden. Makkelijk te bedienen en prachtig geluid. Eigenlijk het enige nadeel is dat na al die jaren de trimmers in het afstemgedeelte stuk gaan. Maar daar hebben meer merken last van.

Met een paar upgrades is deze FT-980 (maar ook zijn broer de FT-880) 1 of 2 niveaus op te waarderen. Ik heb een aantal keer de tuner voor een groot deel opnieuw “herbouwd” met zo’n 60 nieuwe onderdelen en verbeterde schakelingen. Hier onder een foto met een paar van deze updates.
ft-980hoofd

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Philips FT-980”

 1. Hallo Joost,

  Alle FM zenders hebben hun antennes als vele decennia verticaal op gesteld
  Een ronde FM antenne is meestal horizontaal opgesteld en daarom niet zo geschikt.
  Daarnaast versterkt zo’n antenne het signaal maar erg weinig.

  Hang hem eens verticaal op, is de ontvangst dan beter?

  Mvg Jack

 2. Hallo Jack, ook ik heb hier een FT980 staan die met een ronde dipoolantenne op zolder goed ontvangt maar zenders met signaalsterkte van 5 van 7 laat toch nog best wat ruis horen in stereo. Er zit een TubeJack sticker achterop, dus hij is al eens op bezoek geweest bij jou (ik ben niet de eerste eigenaar), maar is dit normaal gedrag of zal hij toch weer wat verlopen zijn en moet hij beter kunnen? Mvg, Joost

 3. Hallo Jan,

  Dat komt omdat de commerciële zenders met veel vermogen uitzenden of hun zendantennes meer optimaal geplaatst hebben.
  Bij de zenders van de NPO, moet je er van uitgaan, dat je minimaal een 3 element FM antenne 2 meter boven op het dak moet
  hebben voor een optimale ontvangst. Hoe dat precies zit, waar je het best je antenne kunt ophangen. Kun je dat op de antenne pagina precies uitzoeken.

  Verder is het mogelijk, om je FT-980 optimaal te laten ontvangen en spelen. Dan moet je hem opsturen. Kan al vanaf een paar tientjes Er kan veel meer met deze top tuner.

 4. Hallo Jack,

  Ik heb een FT980 waarvan een aantal zenders prima doorkomen met een lintantenne (Veronica, Radio 10, skyradio), maar de rest komt niet of nauwelijks door, terwijl ze van dezelfde zenderlocatie afkomen.
  Ik heb dezelfde tuner getest in de buurt van Utrecht, en daar speelden alle zenders prima.
  Is daar nog wat aan te veranderen met een andere antenne, of een kwestie van ongunstige lokatie b.v. en helaas dan maar luisteren naar een paar goede zenders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.