Nakamichi CR-1E en CR-3E deel 3

Ereplaats in het  audiorek.

Mijn Nakamichi CR-3E is voorlopig klaar. Ik zou hem nog kunnen laten afregelen door één van de Nakamichi experts, maar voorlopig speelt het heel erg goed.  🙂

Ground mod.

Druk op de foto voor een groter exemplaar. Druk ook op het 4-kantje rechts bovenaan voor een nóg grotere foto
Hier printbaan door krassen.

Te  zien is, dat op de kleine voedingsprint rechts bovenaan een koperbaan onderbroken is.  Met stift heb ik de print tegen oxidatie beschermd.

Hier doorverbinden.

Door de “ground mod(ificatie)” wordt er een betere verbinding gemaakt met het chassis. Die ligt nu dichtbij de audio in en uitgangen.

Cassettes.

Met al deze tapes zijn sublieme opnames mogelijk.

Bovenstaande cassettes, heb ik nieuw (NOS) op Marktplaats gekocht of 1x opgenomen. Zolang de tapes goed bewaard zijn, maakt dat niets uit.

Kwaliteit.

De kwaliteit is met bovenstaande tapes uitstekend.  Met SA-X tape heb ik analoge opnames gemaakt van 24bit 192Khz bestanden. Dat klinkt zó goed, dat het verschil tussen de bron en de tape onhoorbaar is.

Nakamichi CR-1E

De CR-1E, is momenteel voor heel schappelijk prijzen te koop. Een aanrader als je iets met cassettes wil doen. Ook met dit deck, kun je sublieme opnames maken. Hij  deelt wat techniek van zijn grotere broers. Ik schat dat je 90% haalt t.o.v. mijn gerestaureerde CR-3E.

Relaxed.

Net als vinyl, vind ik tape een relax en goed klinken medium. Bij opnames van digitale bronnen verdwijnen de laatste “digitale randjes” waar ik toch al bijna geen last van had.

Er is veel over dit medium te vertellen maar dat komt t.z. wel.  Actueel is dat Rovanve voor een schappelijke prijs een draadloze afstandbediening heeft ontworpen voor diverse Nakamichi decks. Handig bij opnames.

Vriendelijke groet,
Jack

In de tussentijd wat interessante links:
Audio-creative.nl/projecten/the-ac-tape-chronicles Hier heb ik een oude liefde weer opgepakt
CassetteComeback Informatie en testen van allerlei merken tapes.
https://www.debandjesfabriek.nl Website van Thomas Baur.  Er is veel geschreven in kranten en info op YouTube Google eens op zijn naam.
De Nakamichi dokterNorman van Wijnen
Nakamichi revisie Tom van der Hoff
Er komen vast meer links.  Af en toe schrijf ik ook stukjes op het Hear forum.
https://www.high-endforum.nl

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Nakamichi CR-1E en CR-3E deel 3”

 1. Beste Jack, per toeval kom ik op jouw site terecht, ik was op zoek naar Nakamichi CR-1 info en dat leidde me naar deze site.
  Ik ben degene die de afstandsbedieningen voor Nakamichi cassettedecks maakt. Ik ben elektrotechnisch ingenieur, inmiddels jarenlang in de IT, maar elektronica projecten boeien me nog steeds. En in het bijzonder eigen developments. Ik heb m ook ingebouwd in een RX202e die meestal geen aparte RM aansluiting heeft, vreemd voor een dergelijk deck uit die tijd.
  Dank voor het noemen van mijn naam en mocht je een keer een test willen doen voor deze site, laat het me weten. Groeten Rogier van der Ven

 2. Hallo Marcel,

  Het was een mooi project. Vroeger vond ik Nakamichi vooral een duur merk, niet wetende hoeveel kwaliteit ook de CR-1E al heeft. Dat is inderdaad geweldig goed. 🙂

  Groet,

  Jack

 3. Hallo Jack,

  Leuk om te lezen over je Nakamichi cassettedeck. Ik heb zelf een DR2 die ik jaren geleden door Norman heb laten reviseren. Regelmatig speel ik mijn cassettebandjes hierop af en dat klinkt fantastisch.

  Groet,
  Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.