Schiit Mani update naar Mani 2 vervolg

22 september 2022.

Even geduld a.u.b.

Na een paar maanden de Mani 2 regelmatig gebruikt te hebben, vind ik hem goed klinken. De scherpe randjes zijn er wel vanaf.

Kwestie van lang inspelen dus. Bij  de oude Mani, was dat inspelen na een paar dagen plaatjes draaien wel bekeken. Het  kan ook zijn dat ik inmiddels  gewent aan het geluid.   Maar eerder denk ik, aan de duurzame onderdelen die gebruikt zijn.  Even geduld dus  😉

Goldring 1042

Hoe het klinkt?  Bij de Mani 2  is m.i. geprobeerd om zoveel mogelijk informatie uit de groeven door te geven.  Met een zeer nauwkeurig vlakke RIAA correctie.

Afhankelijk van de kwaliteit van de draaitafel en het pick-up element zijn er erg veel details en laagjes muziek.  Ikzelf speel momenteel met een Goldring 1042. Dat klinkt érg goed.🙂

Natuurlijk kan het altijd beter, dat is meestal zo en gelukkig maar. Maar ik vermoed dat je na deze stap, eerst flink moet investeren misschien wel met 3 cijfers.  Dus alsnog van harte aan bevolen. En als het even kan, de 1e weken 24uur x 7dagen aanlaten staan.

Jack🙋🏼‍♂️

2 juli 2022.

Hier in Nederland nog niet te koop, de nieuwe Schiit Mani 2 phono-versterker.

Testen.

Hoewel het kastje er hetzelfde uitziet, klinkt de Mani 2 anders.

Technisch is hij haast perfect.  Dit is de 1e phono-versterker  -hier in huis- die een dynamisch bereik heeft van meer dan 16bit dus > 96dB  = beter dan CD.  Ruis of vervorming is iets dat onbekend is.

schema versimpeld

Schema.

Als je kijkt naar het schema, dan zie je dat de Mani 2 “simpeler” is geworden. Er zijn nog maar 2 versterkende trappen, i.p.v. 3 bij de oude Mani. Dat verklaar voor een deel de veel betere signaal ruisverhouding. Ook nieuw is, dat de Mani 2 geheel DC-gekoppeld is. Dus geen uitgang condensatoren meer in het signaal pad.

Mani 2 van binnen. Fraaie print.

Details.

De hoeveelheid details zijn hierdoor flink toegenomen en de Mani 2 klinkt neutraal. Allemaal eigenschappen die je volgens mij graag Phono-versterker ziet.  Zaken als “warmte en emotie” moeten natuurlijk van de LP komen.  Toch naar lang luisteren, vind ik het net wat té neutraal met mijn VDV SE-10 versterker. Goed matchen met je versterker en pick-up element is belangrijk.

Instellingen.

Veel mogelijkheden.

De Mani 2 is meer geschikt voor MC elementen.  B.v. een Denon DL-103 kun je perfect aansluiten met 200Ω afsluitimpedantie.

Mani 2 in actie

Voor-en-nadelen.

Kom ik weer bij de bekende voor en nadelen. Voordelen: De nieuwe Mani 2 is ruis arm, heeft een nóg nauwkeuriger RIAA correctie, laat veel details horen en heeft veel meer instel mogelijkheden dan de oude Mani. Is nu ook goed te gebruiken met een aantal MC elementen.

Echter  het “neutrale” geluid van de Mani 2 moet passen bij de rest van je stereo installatie. Een iets “warm” vinyl geluid, zoals bij de oude Mani kun je rustig vergeten. De oude Mani, laat misschien wat minder details horen, maar vind ik muzikaler.

Wat ik vervelend vind dat Schiit-Europa nog steeds lever problemen heeft. Zelf importeren kost maar een paar tientjes meer.  Maar voor garantie, ben je van Schiit USA afhankelijk.  Iets terug zenden of laten repareren, vind ik een heel gedoe.

Mijn advies: wacht totdat Schiit Europa voorraad heeft. Dan kun je  makkelijker iets terugsturen. Of  kijk eens verder rond er zijn meer leuke Phono-versterkers in deze prijsklasse van +/- €200.  Dit is het 1e Schiit product, dat ik niet zonder restricties kan aanbevelen.

Jack

12 januari 2020 Platen draaien.

Schitt Mani
Schitt Mani

Stel je wilt platen draaien.  Je bezit een UL-40S2 of andere versterker waar geen pick-up  ingang op aanwezig is. Wat dan?🤔

MCML05.

Als je met buizen wil spelen, kun je misschien nog ergens een 2e hands MCML05 vinden en hem eventueel flink modificeren 

Mijn fors gemodificeerde MCML05 voorversterker.
Mijn MCML05 voorversterker

RBVV.

Of als je avontuurlijker bent, deze van der Veen voorversterker.

Radio Bulletin van der Veen voorversterker.
Uit de Radio Bulletin

Schiit Mani.

Maar je kunt ook een Schiit Mani kopen.  Zie ook Schiit-europe.com

Mani in bedrijf
Mani in bedrijf

Tip.

Het merk Schiit is zeer succesvol.  Mocht iets hier in Nederland niet leverbaar zijn dan kun je het ook in de USA bestellen.  Het wordt met Fedex verstuurt , daar betaal je ook  invoerrechten en BTW aan.

De prijzen zijn inclusief BTW etc vergelijkbaar wat je bij Schiit Europe moet betalen. Zie rekenvoorbeelden op de site van de Belasting dienst.

Klein, maar fijn.

Voor slechts €169  krijgt je een klein stevig doosje van +/- 13cm breed, 9cm diep en 3,5cm hoog.

Mani binnen boven.
Mani binnen boven.
Mani binnen onderkant.

Niet bezuinigd.

Ondanks de zeer geringe aanschafprijs, krijg je een uitstekende pick-up voorversterker. Ook bij dit Schiit ontwerp, is niet bezuinigd op onderdelen.  2% nauwkeurige film condensatoren en 0,5% nauwkeurige weerstanden zorgen voor een uiterst  nauwkeurig passief RIAA filter.  Met volgens de fabrikant slechts 0,2dB afwijking tussen 20hertz en 20Khz. Verder uitstekende condensatoren van o.a. Panasonic en Wima. Er worden extreem snelle en ruisarme FET opamps gebruikt.   👍🏻

De voeding is een losse 16volt wisselstroom adapter.  Alle voedingsregelaars zitten op de print. Dus er valt wat de voeding betreft niets te opwaarderen. Gewoon “plug and play” 🙂

Mani onderkant.

Onderop een paar schakelaars. Je kunt kiezen voor 47KΩ   dat gangbaar is voor de meeste MD, MM en MI elementen en 47Ω voor MC exemplaren. Verder kun je de versterking instellen tussen 30dB t/m 59dB. In de handleiding staat dat  duidelijk uitgelegd.

Met de UL-40S2 vind ik 42dB en een Goldring 1006 waar 6,5mV uitkomt een prima instelling.

Goldring 1006
Goldring 1006

Met een Goldring 1006 maakt de Mani heel serieus muziek.  Voor het geld ongelofelijk goed zelfs!  Ook met de goedkopere Nagaoka MP-110 kun je uitstekend platen draaien.

Nagaoka MP-110
Nagaoka MP-110

Hoe het klinkt.

De  Schiit Mani heeft met met verschillende elementen gespeeld. Met een Nagaoka MP-110 kun je heel fijn platen draaien.  De Golding 1006 vind ik een ongelofelijk combinatie samen met de UL-40S2.  Zo’ n Goldring moet zo’ n 50 uur inspelen.  Maar dan komt het geluid mooi los van mijn luidsprekers. Prachtig hoog, midden en laag. Lekker dynamisch.  Lees ook de recensie op de site van Goldring [….] It easily outperforms cartridges costing up to 3-4 times more![…]

Ik heb ook een Denon DL-103 -waar slechts 0,3mV uitkomt-  geprobeerd maar dan is de versterking met 59dB samen met een UL-40S2 gewoon  te weinig.  Nee, de Mani excelleert het best met  MD elementen.

Voor slechts €169 haal je een stukje geavanceerde techniek in huis dat mede door de FET opamps en het zeer nauwkeurige RAA filter uitstekend klinkt. Ik snap niet hoe Schiit dit kan maken, voor zo weinig geld.

Van harte aanbevolen!

Jack

www.schiit.com
schiit-europe.com
www.goldring.co.uk
www.hifistudio79.nl

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Schiit Mani update naar Mani 2 vervolg”

 1. Hallo,

  Leuk dat die Telefunken jubilate het nog doet. Op de antenne pagina in het menu kunt u het e.e.a. vinden vooral het gescande Audioscript boekje is misschien interessant.
  Google verder eens op “oude radio” en u komt o.a. https://nfor.nl/ Tegen, daar is veel meer informatie over
  oude radio’s vanaf de jaren 20?

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Hoi Jack,

  Leuke site man. Was vroeger ook met zelfbouw en reparatie bezig en had een hele muur van oude radios draaien, waaronder ook een aantal buizenradios.

  Ik ben de afgelopen jaren ernstig ziek geweest en heb er helaas geen mogelijkheden meer toe om te rommelen zoals vroeger, maar blijf het mooi vinden.

  Ik ben sinds gisteren weer verliefd op de oude techniek toen ik voor 60 euro een telefunken jubilate op de kop tikte die super mooi is en het gewoon nog doet!

  Alleen nog ff kijken naar een mooiere antenne oplossing dan het draadje dat ik er nu aan gehangen heb.

  Kan ik je ook om hulp vragen?

  Warme groet Pauwel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.