MCML05 updates en voortschrijdend inzicht
Deze van der Veen voorversterker is wat onderbelicht. En dat is jammer, want vinyl is is hot! En met welk component kun je misschien wel de mooiste phono trap maken? Juist met buizen! Als je een béétje handig bent kun je voor €1265 + zeg €135 aan updates van de MCML05 een high-end voorversterker maken.
Waar je gerust een platenspeler kunt aansluiten met de allermooiste pick-up elementen zoals de Lyra Delos. Maar ook een heel betaalbaar en goed klinkend element zoals de Denon DL-110. Ook tape-decks etc staan weer volop in de aandacht, dan kun je eigenlijk niet meer om een voorversterker heen.
Denon DL-110
In élke prijsklasse zijn juweeltjes. De Denon DL-110 is volgens mij zo’ n element. Ik heb hem laten monteren in een Dual 1019 wat een prachtige combinatie is. Probleem is alleen dat de MCML05 standaard niet geschikt is voor dit soort high-output MC elementen. Waar slechts 1,5mV uitkomt en een afsluit impedantie verlangt van 47KΩ. Een waarde die we normaal van MM en MI elementen kennen.
Gelukkig had de ontwerper hier in voorzien. Het staat ergens onopvallend op een aparte pagina (53). Buis B2 is normaal een ECC82 die kun je vervangen door een ECC81. Het enige dat je dan moet doen is 2 weerstandjes vervangen R16 wordt 150KΩ en R17 18KΩ. En spelen maar 🙂 Op dezelfde pagina staan nog andere leuke tips voor het afsluiten van MM elementen en experimenten met de hoofdtelefoon aansluiting.
Andere elementen
Standaard minimaal! 0,47mV via de MC-10 step-up trafo. B.v. een Benz Ace M die 1,1mV afgeeft kun je zo zonder verdere instellingen aansluiten. Hij ziet dan een impedantie van +/- van 350Ω dat speelt mooi is mijn eigen ervaring. Bij top elementen zoals een Lyra Delos waar ook 1,1mV uitkomt zul je de trafo goed moeten afstemmen. Hoe dat moet en of jou element ook kan? kun je nagaan in de voortreffelijke handleiding.
Neem vooral vooraf de moeite om dit van te voren uitzoeken! Het zou zonde zijn als blijkt dat het toch niet kan… Step-up trafo’s hebben voordelen zoals geen extra ruis maar ook nadelen, iets beperkter in elementen keus.
Koppel condensatoren en fan’ s
De standaard MKT 1813 condensatoren zijn ooit uitgezocht door van der Veen vanwege ik dacht hun lage microfonie. Zie ook een AES paper van Menno van der veen en Hans van Maanen . Kennelijk geen slechte keuze want ik zie ze nog steeds in sommige projecten.
Echter ik kan me voorstellen dat niet iedereen fan is van deze condensatoren. Ze klinken een beetje scherp en saai. Een betaalbaar en goed alternatief waar ik erg goede resultaten heb is: Vishay HQ MKP 1839. Te bestellen bij Farnel. De waardes 1uF (4x)en 0,22uF (2x) zijn er alleen in 850Volt uitvoering. (werkt prima)
SRPP
De laatste buis heb ik bewust een ECC82 gehouden om 2 redenen.
- Er zijn heel veel verschillende ECC82 types.
- Warmte.
Het leuke van een ECC82 vind ik dat er veel types zijn. Je kunt hier nog een beetje tweaken want ze klinken allemaal een beetje anders. Duur NOS hoeft niet persé. Nieuw een paar nieuw gemaakte van Sovtek, Mullards en Tung-Sol (de laatste 2 zijn reissues) zullen beslist voldoen en kosten hooguit een paar tientjes. Maar ook de standaard bij het pakket meegeleverde Electro Harmonix vind ik prima.
Voor deze MCML05 zijn 2 updates bedacht met een ECC99 die op zich doen wat beloofd is. Het nadeel vind ik de warmte die dergelijke buizen produceren. Ik heb een iets andere SRPP trap bedacht waarbij de ECC82 gewoon kan blijven. R34 blijf 470Ω en R33 wordt 526Ω = 470Ω in serie met 56Ω. C35 sluit je net zo aan als MOD-2C
voortschrijdend inzicht
In het voorgaande deel 5 stel ik ergens dat ik niet zo’ n fan ben van papier in olie condensatoren omdat ze niet goed tegen warmte kunnen en daardoor kunnen gaan lekken. Wel nu ik heb me laten vertellen dat nieuwe van Jensen en Audio Note anders geconstrueerd zijn en hier geen last van hebben. Ik hou een slag om de arm en heb ze in een van mijn UL-40S2 versterkers gestopt. (waar over later meer.)
Maar om bij de MCML05 te blijven, bij top elementen zoals een Lyra Delos blijkt het de moeite waard om:
- Een top buis te gebruiken als 1e buis b.v. een ECC802S die ook weer nieuw gemaakt wordt.
- Als 1e koppel condensator de beste te nemen.
- Het riaa filter met zilver mica condensatoren uit te voeren.
Probeer eens een JJ 802S gold pin voor nog geen 2 tientjes. Zilvermica in het riaa filter geeft een hele natuurlijke klank. Neem altijd 500volt types. De kleinere waardes zijn makkelijk te koop o.a. Farnel en 12nF bij Tripeaudioshop.
Als 1e condensator heb ik geëxperimenteerd met:
- MKT
- MKC
- MKP
- Zilver mica
- Droge koperfolie
De Audyn true copper cap’s die er nu inzitten komen uit een 2e hands UL-40S2 en laten heel veel microdetails horen. Van Tony Gee krijgen ze een 12 maar ik vermoed dat een Audio Note koper folie pio hier nét de puntjes op de i zetten. Ik heb ze besteld. De andere condensatoren kun je m.i. rustig MKP laten. De micro details zijn na de 2e buis (ECC81) voldoende versterk tot +/- 300mV waardoor dure condensatoren m.i. verder niet echt nodig zijn.
Als laatste zilver mica. Als koppel condensator vond ik het geen succes in mijn MCML05 maar in het riaa filter vind ik ze prachtig. Geven samen met een goed element van die mooie volle tonen zonder enige scherpte of eigen geluid.
Update 3-3
De Audio Note koperfolie pio’ s zijn binnen. De waarde is 0,22uF. Ze zijn best groot 20 mm x 40 mm en relatief zwaar.
Ik heb ze gekocht bij Acoustic Dimension Prima adres. Vriendelijk en vlot contact. Gisteren besteld en vandaag kwam er een keurig pakketje door de brievenbus .
Ik heb ze even een tijdelijke plekje gegeven in mijn MCML05. Mocht ik er ooit niets meer aan veranderen dan liggen al nieuwe printen klaar 😉 Hoe klinkt het? Nou na de eerste minuten dacht ik al: “veelbelovend” Na een uurtje spelen was ik “verkocht” Natuurlijkheid, ruimtelijkheid, rijke textuur zijn zo de 1e dingen die bij me opkomen. Aanrader als je een top draaitafel en element aan wil sluiten. Heb je die niet, niet getreurd ook met die Vishay MKP1839 krijg je gegarandeerd een prachtig resultaat.
Je hebt nu eenmaal goed en …… goed.
Binnenkort een update van mijn UL-40S2 . Ook die is prachtig geworden. Hier alvast een foto.
Jack