Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10

Trans-SE-10
Trans-SE-10

Nieuwe  bouwdoos.

Menno van der Veen heeft samen met Guido Tent een nieuwe bouwdoos op de markt gebracht. Dit keer een single ended versterker met een vermogen van 2x 12watt.

Duidelijk.

Voor de duidelijkheid dit is een bouwdoos.  Daar heeft de ontwerper volgens mij ook de bedoeling mee. Dat u zelf “enig gevoel” met de materie  krijgt. Zodat u zelf het onderhoud en eventueel toekomstige modificaties kunt uitvoeren. Het is  niet gebouwd te koop.  Ik bied het ook  niet aan.

Lage vervorming.

Wat opvalt in de specificaties, is de opmerkelijk lage vervorming van de 2e harmonische.  2e harmonischen geven een wat : “warm” geluid maar maskeren ook details.

Dempingsfactor.

Het 2e dat opvalt is de dempingsfactor van 7, in zowel 8 als 4Ω.  Voor buizenbegrippen een uitstekende waarde. In de praktijk betekend dit gewoon een : “strakker” laag.

Vermogen.

Het vermogen van 2x 10watt lijkt niet veel, maar met de juiste luidsprekers, een niet te moeilijk wisselfilter en een rendement van zeg 90dB in veel huishoudens ruim voldoende.

Peter van Willenswaard (bekende Nederlandse top-ontwikkelaar heeft onderzocht hoeveel vermogen een transistor versterker nodig heeft om even luid te klinken als een buizen versterker dat bleek  2 tot 4 maal zoveel te zijn. Deze SE-10 klinkt dus veel luider dan je zou verwachten.

SE-10 achter

Aansluitingen.

Achterop cinch aansluitingen voor 4 bronnen en aansluitingen voor zowel 4 als 8Ω luidsprekers

Makkelijk aan te sturen.

De versterker heeft een ingang gevoeligheid van rond de 300mV voor 10watt uit, voor zowel 4Ω als 8Ω luidsprekers.

Buizen.

Meegeleverd worden KT88 buizen. Ook ander types zoals de: 6550, KT120 KT150  kunnen -na opnieuw afregelen- gebruikt worden. Hierdoor is het  mogelijk om buizen te kiezen die het best bij de gebruikte luidsprekers passen.

Geluid wordt volgens mij, voor een deel bepaald tussen het: “huwelijk” tussen versterker en luidspreker  En… tja…. buizen ze klinken allemaal nét even anders. :-)

Jack

Meer informatie o.a.:

Achtergrond informatie: “The SE10 secrets”  kun je vanaf nu gratis downloaden https://audioxpress.com/article/you-can-diy-vanderveen-trans-se10-secrets

Website Menno van der Veen

Stereophile.com

Audionote

Menno van der Veen ontwerpen van buizenversterkers

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten over “Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10”

  1. Beste Jack,
    Ben erg geinteresseerd in het bouwpakket van de SE10en stel natuurlijk de vraag wat gaat dit kosten?
    Mijn wens is om eenmaal in mijn leven een buizenversterker te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.