Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10

Trans-SE-10
Trans-SE-10

Nieuwe  bouwdoos.

Menno van der Veen heeft samen met Guido Tent een nieuwe bouwdoos op de markt gebracht. Dit keer een single ended versterker met een vermogen van 2x 12watt.

Duidelijk.

Voor de duidelijkheid dit is een bouwdoos.  Daar heeft de ontwerper volgens mij ook de bedoeling mee. Dat u zelf “enig gevoel” met de materie  krijgt. Zodat u zelf het onderhoud en eventueel toekomstige modificaties kunt uitvoeren. Het is  niet gebouwd te koop.  Ik bied het ook  niet aan.

Lage vervorming.

Wat opvalt in de specificaties, is de opmerkelijk lage vervorming van de 2e harmonische.  2e harmonischen geven een wat : “warm” geluid maar maskeren ook details.

Dempingsfactor.

Het 2e dat opvalt is de dempingsfactor van 7, in zowel 8 als 4Ω.  Voor buizenbegrippen een uitstekende waarde. In de praktijk betekend dit gewoon een : “strakker” laag.

Vermogen.

Het vermogen van 2x 10watt lijkt niet veel, maar met de juiste luidsprekers, een niet te moeilijk wisselfilter en een rendement van zeg 90dB in veel huishoudens ruim voldoende.

Peter van Willenswaard (bekende Nederlandse top-ontwikkelaar heeft onderzocht hoeveel vermogen een transistor versterker nodig heeft om even luid te klinken als een buizen versterker dat bleek  2 tot 4 maal zoveel te zijn. Deze SE-10 klinkt dus veel luider dan je zou verwachten.

SE-10 achter

Aansluitingen.

Achterop cinch aansluitingen voor 4 bronnen en aansluitingen voor zowel 4 als 8Ω luidsprekers

Makkelijk aan te sturen.

De versterker heeft een ingang gevoeligheid van rond de 300mV voor 10watt uit, voor zowel 4Ω als 8Ω luidsprekers.

Buizen.

Meegeleverd worden KT88 buizen. Ook ander types zoals de: 6550, KT120 KT150  kunnen -na opnieuw afregelen- gebruikt worden. Hierdoor is het  mogelijk om buizen te kiezen die het best bij de gebruikte luidsprekers passen.

Geluid wordt volgens mij, voor een deel bepaald tussen het: “huwelijk” tussen versterker en luidspreker  En… tja…. buizen ze klinken allemaal nét even anders. 🙂

Jack

Meer informatie o.a.:

Achtergrond informatie: “The SE10 secrets”  kun je vanaf nu gratis downloaden https://audioxpress.com/article/you-can-diy-vanderveen-trans-se10-secrets

Website Menno van der Veen

Stereophile.com

Audionote

Menno van der Veen ontwerpen van buizenversterkers

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

7 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10”

 1. Ps nog dit….

  De SE-10 heet niet voor niets “TRANS”. Het principe heeft standaard weinig vervorming. Het is geen “warm” klinkende versterker met KT88 buizen. Buizen moeten sowieso 100uur inspelen. Hij geeft door wat er inkomt. “Garbage in is Garbage out”

  Mocht je een dac gebruiken met een goedkope wat helder klinkende delta sigma dac chip, dan hoor je dat meteen. Het ene type delta sigma dac heeft daar meer last van dan het andere. Burr Brown en AKM zijn iets warmer. Multi bit dac’s zoals de bekende BB PCM-1704, Philips TDA 1541 of een moderne Schiit Modi Multibit dac kunnen magisch mooi klinken.

  Het merk Schiit is vanwege capaciteit problemen momenteel moeilijk in Europa te krijgen. Gewoon is de USA bestellen. Dat is met BTW en invoerrechten nagenoeg net zo duur.

 2. Hallo Pieter,

  De UL-40S2 bestaat nu zo’n 30 jaar. Is door vele modificaties uitgegroeid tot een top versterker. Er staat momenteel een versie te spelen met Genalex KT77 buizen in ultra lineair met alle denkbare updates. Als je de standaard versterker hebt, kan hij nog ongeveer 3 …4 niveaus omhoog. De SE-10 is 100% lokaal tegen gekoppeld. Die vind ik gelijk “out of the box” méér precies door de betere demping factor.

  Hoe de versterker klinkt hangt helemaal af van je luidspreker. De gebruikte voor en eindbuizen, KT-77, 88, 120 en vooral met welk digitaal medium je speelt. Zie ook de tekst in en alle bijlages over de SE-10.

  Wat beter kon, in de SE-10 is de “roomhead”. Het vermogen om de versterker te oversturen. Door Genalex KT-77 buizen en een JJ 803S die mooie lange anodes heeft. Verder heb ik de vervorming nóg lager gekregen. Koppel condensatoren en weerstanden zijn nóg veel belangrijker dan de UL-40S2 Ik gebruik Audio Note koperfolie in olie. Verder bij de ingang rondom de 1e buis gebruik ik koolstof composietweerstanden.

  Ik schat in dat een SE-10 met een aantal modificaties dus KT-77+ JJ 803S goldpin Audio Note condensatoren etc €1683+ €500 als je het zelf doet. De UL-40S2 kun je op eenzelfde niveau krijgen door zo’n €1000,- in updates te investeren. Zoals e-choke, mini-chokes, autobias, Audio Note koppel condensatoren, KT-77 buizen etc. Zie de diverse pagina’s over de UL-40S2.

  Aan jou de keus.

  Groet,
  Jack

 3. Hoi Tubejack 🙂

  Hm, ik proef dat je zegt: je hebt al een goede buizenversterker, modificeer m en je zit ongeveer hetzelfde.. Eerlijk!
  Maar ja, ik geloof dat ik toch weer wil bouwen haha 🙂 maar toch ff steriele: met de mate van terugkoppeling geloof ik wel dat de trans SE 40 strakker laag heeft dat de SV40S2 in triode configuratie. Maar: bedoel je met ‘relaxed’ meer detail en preciezer in plaatsing van instrumenten in breedte en diepte? Levendiger? (Even los van t laag..)
  Groet,
  Pieter

 4. Hallo Pieter,

  Uiteraard heb ik die 2 vergeleken. Ik kan ze met een aantal modificaties, voor een deel hetzelfde laten klinken en meten. De SE-10 heeft een strakker laag, grotere ingangsgevoeligheid. De UL-40S2 wat meer relaxed geluid.Nieuwe gebruikers kan ik sowieso de SE-10 van harte aanbevelen. Voor bezitters van de UL-40S2 is het interessant om
  wat updates te installeren.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 5. Hoi,
  Ik heb het eerste bouwpakket van Menno van der Veen, de UL40S2 gebouwd en die vind ik prachtig clean klinken in Triode modus, dus zonder terugkoppeling via het schermrooster. Dit is een push pull en dus ook weinig 2e harmonische overversterking, ondanks de triode schakeling van de EL34’s.
  Mijn vraag: heb je deze versterker in deze configuratie wel eens vergeleken met de trans SE10 van Menno. Hoor je veel verschillen? Welke vind je mooier. Denk er over deze ook te bouwen, goed idee?

  Met vriendelijke groet,
  Pieter Stapelkamp

 6. Beste Jack,
  Ben erg geinteresseerd in het bouwpakket van de SE10en stel natuurlijk de vraag wat gaat dit kosten?
  Mijn wens is om eenmaal in mijn leven een buizenversterker te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.