PhonoDude MK4b Printversie 2020

Phono Dude MK3

Het leuke van Marktplaats, -vind ik-, dat je soms voor weinig geld mooie dingen kunt kopen. Zo kwam ik in mijn zoektocht voor een passende Phono-versterker bij mijn SE-10 versterker deze PhonoDude tegen.  Keurig gebouwd door de heer Mellema. Nog bedankt! 🙋🏼‍♂️

Terug in de tijd.

Proefopstelling 2004

In 2004,   nu 18 jaar geleden!  heb ik zelf een exemplaar op printen van Doede Douma gebouwd.  Zo’n print maakt het leven van een doe-het-zelfver een stuk eenvoudiger.  Alleen de voeding moet je nog steeds op een stukje gaatjes bord maken.

Budget versie

Er zijn een aantal versies van de PhonoDude.  Die op de foto is volgens mij de iets verbeterde versie MK3 met een 5755 als 1e buis en ECC83 als 2e buis. Latere versies zoals te koop bij Audio Creatief  zijn natuurlijk nóg weer mooier.  Maar ik wou een “budget versie”.  Deze heeft in de basis al zoveel kwaliteit heeft en is gewoon leuk  om zelf te bouwen.

Doede Douma

Dus weer contact opgenomen met Doede Douma.  Een kennis uit een ver audioverleden, die na al die jaren nog wist wie ik was. 🙂 Doede heeft een aantal  zeer fraaie audio projecten afgerond en gepubliceerd en is nog steeds actief via o.a.blog.dddac.com

Druk op de foto voor een groot exemplaar. Druk ook eens rechtsboven aan in het vierkantje

Nieuwe print versie 4b

Doede vond het ook een leuk idee, deze doe-het-zelf versie. Iets dat met deze nieuwe fraaie dubbelzijdige print nóg eenvoudiger geworden. Je kunt Doede een mail sturen mail@doede.de   Voor €75  exclusief verzendkosten, krijg je 2 printen en twee 5755 buizen.

Waar het vooral om gaat, is het plezier om zoiets zelf te kunnen bouwen.   Technische vragen over deze versie 4b  kun aan Doede of mij stellen.  Zonder dat je iets hoeft te kopen.

Schema

De versie waar print van uitgaat,  is dit schema. De enigste wijziging is  R8 en R9 vervangen is door één weerstand van 22KΩ. De RIAA correctie is dan ongeveer op 0,2dB  nauwkeurig.  Verdere info over de bouw kun je hier vinden http://www.dddac.de/tp06.htm  Tip. Mocht Engels een probleem zijn open de pagina net Google Chrome, die vertaald het in Nederlands.

De rode lijn = 22KΩ. Blauw is iets grotere weerstand waarde geprobeerd. Rood = OK. <0,3dB

Iets over onderdelen:

Om het project zo betaalbaar mogelijk te houden, wat ideeën.

  • Koppel condensatoren Auricap XO.
  • Elco’s van JJ.
  • 2e buis JJ ECC83S
  • Trafo set van de oude versie
  • De gekleurde weerstanden b.v. 1% metaalfilm.
  • De rest 1/2 watt koolfilm.
  • Let op R8 + R9 = nu vervangen door één weerstand van 22KΩ.
  • Voorheen kon ik veel onderdelen bij AE in Schagen kopen.

Voor-en-nadelen.

Met deze nieuwe print is de bouw nóg eenvoudiger geworden. Met bovenstaande onderdelen is de klank al zéér goed. Al met een eenvoudig MM-element, -zoals een Goldring 1006- klinkt het na 50…100uur inspelen mooi vloeiend.🎶

Goldring 1006

De laatste versie zoals nu te koop bij Audio Creatief  gebruikt 6N3 buizen in de 2e trap. Dat geeft minder versterking, dus ook minder ruis.

De printversie, is ook nu beperkt tot ECC83 of 5751 buizen in de 2e trap. Gelukkig zijn daar een heleboel verschillende versies van.  Bovendien  kwam een onverwacht voordeel om de hoek kijken.  Stel je, wilt een betere cartridge zoals b.v. een Eroica HX  waar maar 2,5mV uit komt, dan is die extra versterking van een ECC83 weer meegenomen.

Geen nadelen zonder voordelen zeg maar😉 Met deze versie heb ik samen met mijn SE-10 versterker geen last van ruis. Ook niet met mijn oor in de luidspreker.

Wat ik zelf gedaan heb, is een nieuw naald gekocht, waardoor ik nu met een Goldring 1042 cartridge speel.  Een enorme sprong, richting high-end. Dit doet volgens mij  méér dan welke update in de PhonoDude dan ook.

Goldring 1042

Zo’n Goldring 1042 is moeilijker af te stellen.  Met wat geduld haal ik 80 µm. Pas bij 90µm zie je op de scope dat de sinus iets begint te vervormen. Prima waardes lijkt me. Verder valt op, hoe strak zo’n Technics SL-1200GR draaitafel speelt. De sinus van de meetplaat blijft stabiel staan.

90µm

Jack 🙋🏼‍♂️

P.s. pas op!  met hoogspanning,  300volt is dodelijk ☠️

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.