Zelfbouw buizen voorversterker

Zelfbouw uit de jaren 80.

Detail van de huidige RB VV 2017
Detail van de huidige RB VV 2017

In de jaren 80 schreef Menno van der Veen, stukjes over buizen versterkers in de Radio Bulletin. Een blad over electronica, dat helaas, lang niet meer bestaat. Kennelijk waren in die tijd buizen versterkers vooral ouderwets. Zo schreef hij in 1985 als een soort noodkreet? bij een artikel over een 40watt buizen versterker “De allerlaatste der Mohikanen?”

Herdruk.

In het juli/augustus nummer van 1996 (nr. 7/8) verscheen een herdruk met tal van eerder gepubliceerde artikelen.  Special: Buizen versterkers staat op de voorkant.  Ik ga slechts een enkel artikel publiceren. Maar voor wie het interessant vind, een deel van de schakelingen zal vast nog wel te krijgen zijn via ringkerntrafo.nl  of staan in één van Menno’s boeken.

Voorversterker met buizen.

Het is een ontwerp van F. Raphael, door Menno van der Veen ooit vertaalt in de RB van 1987 en opnieuw gepubliceerd in 1996.  Ik plaats het artikel ook in originele vorm, en wil en kan geen enkel recht ontleden. Het een en ander is: “uitsluitend doet voor informatieve doeleinden”.  Als iemand meent enige rechten te bezitten,  verzoek ik dit te melden. Tot zover de officiële dingetjes. Ik ben altijd voorzichtig met het plaatsen van andermans werk. Bovendien, ere wie ere toekomt, niet? 😉

Eerst even terug in de tijd.

Proefopstelling werkte ook prima.
Proefopstelling uit 2006 werkte ook prima.
Definitieve versie 2006 met eigen ontwerp EZ80 gelijkrichter.
Definitieve versie 2006 met eigen ontwerp EZ80 gelijkrichter.

In +/- 2006 heb ik deze RB voorversterker eerder gebouwd.  Ik gebruikte hem alleen als phono versterker, voor mijn Benz Ace M waar ik toen mee speelde.

Het bleek namelijk dat deze voorversterker ruim voldoende versterking had om deze Benz Ace M (medium output!) met 1,1Mv uitgangsspanning  samen te gebruiken met mijn UL-40S2 die ik toen ook had. Daar kwam bij dat Benz zelf zijn elementen met een impedantie van 22KΩ afsloot via de Benz Micro PP1 Lukaschek phono stage.  Veel mensen weten dit niet, of het is ze nog nooit opgevallen. 22KΩ zo rechtstreeks aan de ingang van een buis, is voor buizen begrippen gruwelijk laagohmig. Het heeft  jaren lang perfect gewerkt en draait nu nog elders.

Uit vervlogen tijden TD-2001 met Benz Ace.
Uit vervlogen tijden TD-2001 met Benz Ace.

Verder.

Na een aantal jaar is de Benz ingeruild, voor een Lyra Delos.  De Delos verhuisde naar aan betere Sony draaitafel.  En in deze Thorens TD-2001 zit nu een Nagaoka JT-322.

Huidige configuratie met Nagaoka JT-322
Huidige configuratie met Nagaoka JT-322

Nieuw begin.

Hier begint het verhaal van mijn huidige RB voorversterker.  Een Nagaoka JT-322 is een heel mooi NOS element die je voor weinig geld gewoon nieuw kunt kopen  bij pickupnaald.nl  Een zaak waar ze tal van leuke dingen kopen. De JT-322 heeft een Shibata naald en is ooit bedoelt voor het afspelen van quadrafonische CD-4 platen.  En heeft daardoor een enorm frequentie bereik tot wel 45Khz!. Nadeel is dat zo’ n element zeer nauwkeurig geplaatst moet worden anders werkt de naald als een frees die al je platen vernield. Wees gewaarschuwd. Ikzelf heb het uitbesteed door Bob van music2.nl en gelijk een aantal draaitafels thuis laten afstellen.

2e leven.

Zo’ n Nagaoka ziet liever een wat hogere impedantie, dan de standaard 47KΩ van de meest phono trappen.  Ineens viel een “muntje”  Ik had ooit een 2e half afgebouwde print op Marktplaats gekocht als reserve.  Al jaren lang dat ergens in een hoekje……

Half afgebouwd.
Half afgebouwd.

low budget.

Ik had echter geen zin om er weer veel geld aan uit te geven dus de versterker is gebouwd met spullen die ik nog had liggen,

Proefopstelling 2017.

Zoveel mogelijk onderdelen zijn herbruikt.  Alleen de voeding elco’s vertrouwde ik niet meer. De originele Philips heb ik laten zitten. Die zijn vrijwel onverwoestbaar

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Zelfbouw buizen voorversterker”

 1. Dag Wim,

  Fijn dat ik je via mijn connecties aan een print heb kunnen helpen.

  Succes met de bouw,

  Jack

 2. hier even met wim uit amsterdam
  super leuk om dat te zien en krijg meteen zin om het te mogen bouwen
  meneer jack kan ik nog aan de print komen of het layaut tekening
  dan nog de onderdelen kopen
  sinds kort is radio rotor er ook mee gestopt dus moet ik wat anders zoeken
  ik vind het erg mooi dat u dat heeft gemaakt
  hartelijke groet
  wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.