Akai Reference Master AT-93


Vintage van 1988 t/m 1993.

AT-93 Reference Master.
AT-93 Reference Master.

Akai heeft tot begin jaren 90 uitzonderlijke audio apparatuur gemaakt.  De serie bestond uit een aantal versterkers o.a. de de AM-95. Cassette decks zoals de GX-95.  Cd-speler CD-73 én deze AT-93 tuner. Ze noemde de serie: “Reference Master”.

Natuurlijk hadden de engenieers  voor de ontwerpen geen oneindig budget. Toch vind ik deze AT-93 is een waardige referentie, dankzij de schakelingen die je nagenoeg nergens anders tegenkomt.

Kwaliteit.

Deze AT-93 kostte in 1988-1993 ongeveer 1000DM. Een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding.

Update 15-1-2022

De naam “Reference Master” is echt niet overdreven dit hoort bij het beste dat Akai ooit heeft gemaakt. FM blijft naar verwachting  zeker tot 2035  via de ether te ontvangen waardoor het heeft zin heeft om dit soort juweeltjes deze geheel te reviseren.  Voor AT-93 is dat € 300,-

Reparaties die ik voorheen goedkoop kon uitvoeren, zijn door schaarste van chips en andere electronica onderdelen gewoon te duur geworden om nog rendabel te kunnen uitvoeren.  Na revisie krijgt u een top apparaat met 1 jaar garantie.

Met vriendelijke groet,

Jack

Ontvangst.

Deze AT-93 heeft 2 antenne ingangen. De ontvangst van diverse FM zenders  is over het algemeen zeer goed. Een microprocessor stelt en onthoud automatisch per station de beste ontvangst.

Dat doet hij zo goed, dat ik dat met de hand nauwelijks beter kan. Ook wordt onthouden wélk  station  op de wélke van de 2 antenne aansluiting zit.  Ideaal als je  een raam/buiten antenne en de kabel gebruikt.

Verder is er een zogenaamde “wide en narrow”  schakelaar zodat je 2 FM stations die vlak naast elkaar uitzenden, -of één hele sterke naast een zwakere- vaak toch kunt ontvangen.

Bijna klaar.
Bijna klaar.

Stereo en DC koppeling.

De stereo-decoder is voor een groot deel discreet.  Een stereodecoder chip stuurt een MPX multiplex schakeling aan met losse transistoren.  De kanaalscheiding is daardoor zeer hoog rond de -60dB.

Daarnaast  zijn de audio uitgangen DC gekoppeld. M.a.w. er zijn géén koppel condensatoren in de uitgang gebruikt.  Dit wordt met een servo’s  en zeer fraai met led stroombronnen geregeld.  In het donker met de kap eraf zie je groene led’s branden  😍

Groene leds als stroombron op kritieke punten.
Groene leds als stroombron op kritieke punten.

Voeding.

Het enige minpunt van deze AT-93 vind ik de voeding die wordt vrij warm.

Dit is 30 jaar dus valt mee. Gewoon met zilverhoudend soldeer opnieuw solderen.
Dit is 30 jaar dus valt mee. Gewoon met zilverhoudend soldeer opnieuw solderen.
Elco's doen hun jas uit.
Elco’s doen hun jas uit.

De voeding wordt echt heet in deze tuner. Zo heet dat bij  sommig AT-93’s  het display gaat flikkeren.  In de kast zijn niet echt mogelijk heden voor een betere koeling. Aan de andere kant  dit zit al 30 jaar zo.

Orgineel.
Orgineel
Bijna klaar, alleen wat kabels vastzetten met ty-raps
Bijna klaar, alleen wat kabels vastzetten met ty-raps

De oplossing die ik bedacht heb is simpel.  Waar nodig de printen door solderen met zilverhoudend soldeer.  High-end 105-125C  Vishay audio elco’s gebruiken.

Hoofdprint.

Bijzonder fraaie hoofdprint met duidelijke belettering.
Bijzonder fraaie hoofdprint met duidelijke belettering.

De printen zijn bijzonder mooi gemaakt.  Ook hier direct alle elco’s vervangen en een nieuwe back-up batterij.

Zo' n mooie tuner krijgt natuurlijk vergulde uitgangen.
Zo’ n mooie tuner krijgt natuurlijk vergulde uitgangen.

Meten.

Ruis zal niet gauw een probleem zijn, met een beetje antenne of kabel aansluiting. Dit is bij 10mV antenne signaal > 90dB een zeer goed waarde.  Het bultje bij 50 hertz links komt door een aardlusje in mijn meetopstelling en tijdens gewoon spelen afwezig.  Het harmonische spectrum 2e, 3e,4e harmonischen loop mooi af.

Voor-en-nadelen.

Het enige puntje is, dat ondanks ingrepen in de voeding, deze altijd warm zal blijven. Maar ja, dat was al 30 jaar zo…  Zet deze AT-93 liever niet bovenop een warme versterker.

De speciaal uitgezochte Vishay elco’s in de voeding, zijn zoveel beter dan de originele en zéér muziekaal.  Dat laatste vind ik  belangrijk.  Immers deze tuner is DC gekoppeld. Wat je in de voeding doet, hoor je direct.

De ontvangst is  goed en selectief dankzij de wide/narrow schakeling.  De bediening is intuïtief, het wijst zich vanzelf.  Het stereo geluid is breed en diep, ruimtelijk met heel veel kleine details en een stevig laag.

Of deze AT-93 de naam “Reference  Master” waardig is?  Ik vind van wel, zeker in zijn prijsklasse.

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Akai Reference Master AT-93”

 1. Hallo Jacob,

  Nee daar heb ik geen lijst van. Je kunt het wel terug vinden in het schema zelf. Of even meten met een universeel meter. De lijm op zich is niet erg. Vaak doen ze dat als een print één keer gesoldeerd wordt en daarbij (zware) onderdelen los kunnen gaan. Lijm resten kun je gewoon voorzichtig met een scherpe beitel of guts weg halen. Let bij het vervangen van de elco’s vooral op de juiste maat, de spanning mag hoger zijn. M.a.w. als er nu een 50volt type zit kun je rustig 63volt gebruiken als die beter past. Gebruik exemplaren die 105C of 125C kunnen hebben. Zoals Vishay 136 of 140.

  Groet,

  Jack

 2. Hoi Jack,

  Ik heb met veel aandacht je blog gelezen !! Zelf heb ik de AT-93L en ben met een soortgelijk project bezig. Een heel groot verschil is dat ik geen electro-technische achtergrond heb en het dus van veel Googlen moet hebben, fora en blogs lezen, dus bedankt voor de uitzichten die je hier gedeeld hebt.
  Wel heb ik nog een prangende vraag ten aanzien van het voedingsbord. De “service manual” van hifiengine geeft een aantal posities wel aan op de grafische weergave van het pcb, maar niet in de verklarende lijst. Een voorbeeld is R11, naast de D15. Omdat een aantal componenten onder de PVC lijm zitten, wil ik die graag vervangen. Heb je daar een verklaring voor?

  Groet Jacob Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.