Vintage van 1988 t/m 1993.
Akai heeft tot begin jaren 90 uitzonderlijke audio apparatuur gemaakt. De serie bestond uit een aantal versterkers o.a. de de AM-95. Cassette decks zoals de GX-95. Cd-speler CD-73 én deze AT-93 tuner. Ze noemde de serie: “Reference Master”.
Natuurlijk hadden de engenieers voor de ontwerpen geen oneindig budget. Toch vind ik deze AT-93 is een waardige referentie, dankzij de schakelingen die je nagenoeg nergens anders tegenkomt.
Kwaliteit.
Deze AT-93 kostte in 1988-1993 ongeveer 1000DM. Een uitmuntende prijs/kwaliteit verhouding.
Update 15-1-2022
De naam “Reference Master” is echt niet overdreven dit hoort bij het beste dat Akai ooit heeft gemaakt. FM blijft naar verwachting zeker tot 2035 via de ether te ontvangen waardoor het heeft zin heeft om dit soort juweeltjes deze geheel te reviseren. Voor AT-93 is dat € 300,-
Reparaties die ik voorheen goedkoop kon uitvoeren, zijn door schaarste van chips en andere electronica onderdelen gewoon te duur geworden om nog rendabel te kunnen uitvoeren. Na revisie krijgt u een top apparaat met 1 jaar garantie.
Met vriendelijke groet,
Jack
Ontvangst.
Deze AT-93 heeft 2 antenne ingangen. De ontvangst van diverse FM zenders is over het algemeen zeer goed. Een microprocessor stelt en onthoud automatisch per station de beste ontvangst.
Dat doet hij zo goed, dat ik dat met de hand nauwelijks beter kan. Ook wordt onthouden wélk station op de wélke van de 2 antenne aansluiting zit. Ideaal als je een raam/buiten antenne en de kabel gebruikt.
Verder is er een zogenaamde “wide en narrow” schakelaar zodat je 2 FM stations die vlak naast elkaar uitzenden, -of één hele sterke naast een zwakere- vaak toch kunt ontvangen.
Stereo en DC koppeling.
De stereo-decoder is voor een groot deel discreet. Een stereodecoder chip stuurt een MPX multiplex schakeling aan met losse transistoren. De kanaalscheiding is daardoor zeer hoog rond de -60dB.
Daarnaast zijn de audio uitgangen DC gekoppeld. M.a.w. er zijn géén koppel condensatoren in de uitgang gebruikt. Dit wordt met een servo’s en zeer fraai met led stroombronnen geregeld. In het donker met de kap eraf zie je groene led’s branden 😍
Voeding.
Het enige minpunt van deze AT-93 vind ik de voeding die wordt vrij warm.
De voeding wordt echt heet in deze tuner. Zo heet dat bij sommig AT-93’s het display gaat flikkeren. In de kast zijn niet echt mogelijk heden voor een betere koeling. Aan de andere kant dit zit al 30 jaar zo.
De oplossing die ik bedacht heb is simpel. Waar nodig de printen door solderen met zilverhoudend soldeer. High-end 105-125C Vishay audio elco’s gebruiken.
Hoofdprint.
De printen zijn bijzonder mooi gemaakt. Ook hier direct alle elco’s vervangen en een nieuwe back-up batterij.
Meten.
Ruis zal niet gauw een probleem zijn, met een beetje antenne of kabel aansluiting. Dit is bij 10mV antenne signaal > 90dB een zeer goed waarde. Het bultje bij 50 hertz links komt door een aardlusje in mijn meetopstelling en tijdens gewoon spelen afwezig. Het harmonische spectrum 2e, 3e,4e harmonischen loop mooi af.
Voor-en-nadelen.
Het enige puntje is, dat ondanks ingrepen in de voeding, deze altijd warm zal blijven. Maar ja, dat was al 30 jaar zo… Zet deze AT-93 liever niet bovenop een warme versterker.
De speciaal uitgezochte Vishay elco’s in de voeding, zijn zoveel beter dan de originele en zéér muziekaal. Dat laatste vind ik belangrijk. Immers deze tuner is DC gekoppeld. Wat je in de voeding doet, hoor je direct.
De ontvangst is goed en selectief dankzij de wide/narrow schakeling. De bediening is intuïtief, het wijst zich vanzelf. Het stereo geluid is breed en diep, ruimtelijk met heel veel kleine details en een stevig laag.
Of deze AT-93 de naam “Reference Master” waardig is? Ik vind van wel, zeker in zijn prijsklasse.
Jack
Hallo Jacob,
Nee daar heb ik geen lijst van. Je kunt het wel terug vinden in het schema zelf. Of even meten met een universeel meter. De lijm op zich is niet erg. Vaak doen ze dat als een print één keer gesoldeerd wordt en daarbij (zware) onderdelen los kunnen gaan. Lijm resten kun je gewoon voorzichtig met een scherpe beitel of guts weg halen. Let bij het vervangen van de elco’s vooral op de juiste maat, de spanning mag hoger zijn. M.a.w. als er nu een 50volt type zit kun je rustig 63volt gebruiken als die beter past. Gebruik exemplaren die 105C of 125C kunnen hebben. Zoals Vishay 136 of 140.
Groet,
Jack
Hoi Jack,
Ik heb met veel aandacht je blog gelezen !! Zelf heb ik de AT-93L en ben met een soortgelijk project bezig. Een heel groot verschil is dat ik geen electro-technische achtergrond heb en het dus van veel Googlen moet hebben, fora en blogs lezen, dus bedankt voor de uitzichten die je hier gedeeld hebt.
Wel heb ik nog een prangende vraag ten aanzien van het voedingsbord. De “service manual” van hifiengine geeft een aantal posities wel aan op de grafische weergave van het pcb, maar niet in de verklarende lijst. Een voorbeeld is R11, naast de D15. Omdat een aantal componenten onder de PVC lijm zitten, wil ik die graag vervangen. Heb je daar een verklaring voor?
Groet Jacob Jan