Waar ben ik mee bezig juni 2022

Optonica

Help mijn werkplaats staat vol!

Er zijn merken, die maar kort hebben bestaan. Optonica was tussen 1976 en 1982  het premium merk van Sharp.  Het doet niets onder, voor topmerken uit die tijd zoals Pioneer, Kenwood en Sony.

Duurzaam

Set 1 is gerepareerd en staat lekker te spelen.

De versterker heeft type nummer SM-3000, de tuner ST-3000. Het is zéér duurzaam gemaakt en gewoon te repareren. Deze set had ik 10 jaar terug voor het laatst opgeknapt. Naar verwachting speelt het wéér 10 jaar.

Daarna gaat gaat deze set richting VUT gerechtigde leeftijd.  Maar ook hierna, kan er weer “nieuw leven” in deze set geblazen worden. Een ingrijpende revisie zal dan wel noodzakelijk zijn.  Maar daarna kun je weer lang genieten.

Vergelijk dat eens met moderne vriendelijk geprijsde audio spullen van €500..€700 die je via het internet of winkels als de Mediamarkt kunt kopen.  5…6…7 jaar en dan is het of niet meer te repareren, zijn er geen onderdelen meer beschikbaar of zijn de kosten zo hoog dat het niet meer de moeite waard is.

SM3000

SM3000 druk op de foto voor een groot exemplaar

De SM-3000 is typisch een jaren 70 versterker met veel knopjes, wat heel modern was in die tijd. Het voordeel is dat je lekker veel apparatuur kunt aansluiten.  Naast 2 pick-up ingangen is er een ingang voor aux, tuner en 2 tape ingangen die ook bruikbaar zijn om b.v. het geluid van een TV decoder/kastje analoog aan te sluiten.

Bescheiden en jaren 70 / 80 geluid

Het opgegeven vermogen is met 2x 35watt bescheiden. Echter dit zijn nog échte jaren 70 watt’s en geen “opgeklopte” cijfers, wat in de jaren daarna, in de mode was. Wat  bijzonder is, dat Optonica versterkers ook specificeert bij 4Ω luidspreker belasting. Handig, want de impedantie van de meeste luidsprekers zakt naar waardes van 4Ω. Ook al staat er op de luidspreker 6 of 8Ω.

De dempingfactor wordt ook bij 4Ω opgegeven en is 25.  De vervorming bij 25watt is 0,05%  dit zijn uitstekende niet overdreven waardes die zorgen voor dat mooie “warme” geluid, waar de jaren 70 en 80 zo bekent om zijn.

ST-3000

ST-3000 Druk op de foto voor een groot exemplaar.

De bijpassende tuner.

Overzicht

Ik ben vergeten een foto van de binnenkant te maken. De tuner heeft behoorlijk geavanceerde schakelingen. De ontvangst is dankzij een 4-voudige afstemcondensator gewoon goed. Belangrijk is wel dat  je een fatsoenlijke FM antenne aansluit. “Alles” ontvangen op een draadje waar wel eens mee geschermd wordt kun je rustig vergeten (zoals bij de meeste tuners)  Het stereo geluid is erg fraai .

Reparatie.

Binnen

Eindtrappen en beveiliging

Bij beide SM-3000 versterkers is de beveiliging print gerepareerd.

Beveiliging print. Druk op de foto voor een groter exemplaar

Een van de SM-3000 wat net een “flipperkast” die zicht telkens in en uit schakelde. De oorzaak was transistoren die slecht geworden waren. Preventief is de ander versterker gelijk meegenomen.

Stuurprint eindtrap

Ook in de stuurtrap wat slechte transistoren.

Nieuwe uitgezochte transistoren met gelijke waardes. Zodat de eindtrappen weer perfect af te regelen zijn en het originele geluid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft.

Afregelen
Nieuwe volumeregelaar

Bij één van de versterkers, had de volume regelaar een slechte gelijkloop.  Hier een  Alph’s potmeter op maat  gemaakt. Dat paste maar net…. 🤐

Weer in elkaar.

Ouderwets soppen

Zulke mooie apparatuur, krijgt aandacht alsof het van mijzelf is.  Op een uurtje kijk ik niet. De kosten zijn het niet  Meestal spreek ik vooraf, een prijs af.

Prachtig

Als het weer naar mijn zin is, dan gaat het weer naar de eigenaar.  Maar eerst wil ik er natuurlijk zélf een paar dagen van genieten.🙂

Voor-en-nadelen

Nadelen zijn er eigenlijk niet.  Voor deze serie: de SM-3000 en iets zwaardere SM-4000 versterker zijn meestal reserve onderdelen te te krijgen. Het zit zo solide in elkaar dat het met af en toe onderhoud zo 50 jaar mee gaat.  Daarnaast is het geluid mooi en iets warm.   De tuner is uitstekend maar heeft wel een goede antenne nodig op zolder, of het dak en/of balkon.

FM antenne

Met deze FM antenne had ik een prima ontvangst. Ideaal om op zolder op te hangen.

Verder

Optonica heeft ook een paar uitstekende en vooral grote receivers gemaakt. Ook daarna een aantal uitstekende series audio apparatuur uitgebracht.  Helaas door gebruik van IC’s in de eindtrappen niet altijd te repareren.

Bijna op het einde van het merk Optonica  is er echt “high-end” apparatuur gemaakt.  Dat nu nog steeds in 2022 zich makkelijk kan meten met het beste dat je nu kan kopen. Het was in 1982 alleen heel duur, dus maar weinig verkocht.  Daarover later misschien meer.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waar ben ik mee bezig juni 2022”

 1. Dag Jan,

  Ikzelf hou de coax kern met het bovenste gedeelte. Maar volgens mij maakt het niet zoveel uit, omdat bij de meeste open dipool antennes
  geen aanpassing gemaakt wordt van asymmetrisch (coax) naar symmetrisch (de twee 75cm delen) Het enige dat kan is door reflecties van gebouwen etc de ene stand gunstiger is dan de andere. Gewoon proberen dus. Op dezelfde pagina staat een andere antenne onderop. Die werkt veel beter dan een dipool maar daar moet je wel ruimte voor hebben vant hij is 75…80cm in het vierkant. Geef maar een reactie als dat interessant is. Mvg Jack

 2. Fm antenne zelfbouw.
  Beste Jack,
  Inmiddels heb ik een simpele dipool antenne gebouwt via een recept
  van het internet.
  75 cm koper verbonden met de kern van de coax, en 75 cm koper met
  de mantel.
  De coax kern met het bovenste gedeelte, en de mantel met het onderste gedeelte.
  in een verticale opstelling.
  De vraag is: als ik de antenne zou omdraaien, zou dan de ontvangst slechter worden? (dwz zuid naar noord en noord naar zuid.)
  Vast dank voor de reactie,
  Jan Wensink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.