Cambridge CXC loopwerk update

Defect 24 juni 2022

Mijn Cambridge CXC  heeft het, na nog geen 6 jaar al begeven. Waardeloos😞 veel te vroeg naar mijn zin. Ik heb bewust de reparatie via de leverancier Coolblue laten afhandelen. Eens kijken of dat ook met een “glimlach” gaat.

In het kort, het aanmelden van een reparatie via de website gaat erg vlot.  In no-time had ik een adreslabel en kon het pakket ongefrankeerd aan Post.nl aanbieden.

Bij de Coolblue tot nu toe alleen maar vrouwelijke technische specialisten.
De ène heeft een nóg mooiere naam dan de àndere.

Wat dacht je van : “Alisha” of nu mail van: “Bianca” ☺️
Hoi Jack, Wat fijn dat we kunnen helpen! Geniet alvast nog van je dag!
Dan kan je dag toch niet meer stuk 🙂

Een tijd niets meer van de van de lieftallige dames Alisha en Bianca gehoord. Wel dat het pakket 2 weken eerder was ontvangen voor reparatie en dat de status van de reparatie bij de reparateur is nagevraag.

Dezelfde middag ’s een mail dat het pakket was aangekomen in het magazijn van Coolblue onderzocht en doorgestuurd naar een erkende reparateur.

Beetje vreemd🤔, het pakket was toch al 2 weken eerder ontvangen?
Het blijkt later dat Coolblue eerst zelf kijkt wat er aan de hand is en daarna pas doorstuurt.

Kort samengevat er wordt wel veel gecommuniceerd, dat kan best meer gestroomlijnd. Mijn  CXC kreeg voor €191,53 een nieuw laser mechanisme.

Als hij nu weer 5..6 jaar meegaat is dat moeite waard, want een nieuwe CXC kost €699,-

Afwachten maar 🙋‍♂️

6 juni 2016

Wie draait er nog cd’ s ?

cxczwartvoorlant
Cambridge CXC loopwerk in zwart en zilver te krijgen

Ook al gaat de hele wereld rechtsom, soms ga ik links. Streaming mag dan heel populair zijn.  Maar er zullen veel mensen zijn die niets met computers hebben en gewoon nog CD’ s willen draaien. Voor die groep is er heel goed nieuws. Cambridge heeft het loopwerk en besturing (S3 servo) van hun top CD speler de Azur 851C  (€1.699)  in een fraaie behuizing gestopt en noemt dat CXC.

Let op losse DAC nodig!

Het CD-loopwerk zelf is van plastic en vind ik niet zo bijzonder.  De CXC heeft een S3 servo aan boord -dat een eigen ontwikkeling is van Cambridge is-. Die zéér nauwkeurig het toerental van de CD kan regelen en de laser exact kan positioneren. Zodat “putjes’  in de CD zo optimaal mogelijk uitgelezen kunnen worden..

Het resultaat  is echt verbluffend goed!.  Mijn muziek collectie klinkt als nieuw, met een resolutie als nooit te voren. Deze CXC is geheel geoptimaliseerd voor CD weergave. Kan alleen CD’ s lezen. Dus geen MP3 of SACD’s, maar doet dat ene dan (CD’s afspelen) meer dan voortreffelijk. Voor een heel aantrekkelijke prijs ook (€529) Je hebt wel een losse DAC nodig of een versterker met ingebouwde DAC.

Deze Cambridge CXC is zo goed, dat je hem rustig aan de allerbeste digitaal analoog converter kunt aansluiten. Via mijn Black Lion white DAC klinkt de originele CD echt een stuk beter dan als ik diezelfde CD zeer nauwkeurig rip en via mijn Mac mini via dezelfde DAC afspeel.

Raadsel

Hoe dat kan, is nog koffie dik kijken. Als ICTer was ik jarenlang er van overtuigd, dat als ik met Exact Audio Copy  (Windows) of abcde  (linux) een CD nauwkeurig ripte dat die dan ook 100% bit perfect was. Immers dergelijke programma’ s kunnen 10-tallen keren een stuk van een track uitlezen totdat het aantal bits 100% klopt.  Ik had ook altijd het idee als ik het via mijn Mac mini afspeelde beter klonk dan direct vanaf CD.

streamen2016
Mijn Mac mini

Nu weet ik wel beter.  Kennelijk waren mijn vorige CD-spelers minder goed en gaat er bij het rippen van CD’ s via een computer kennelijk toch informatie verloren, omdat die loopwerken niet zo nauwkeurig zijn als deze CXC. Ik las vandaag op de voorkant van mijn krant: ” Je bent nooit te oud om iets af te leren”

Dat klopt….

Qobuz

Mijn Mac mini hou ik natuurlijk, voor streaming zoals Qobuz en andere multimedia spul. Het was me al een paar keer opgevallen hoe mooi hun “gewone” CD-bestanden (dus 16bit 44.1Khz) klinken. Kennelijk krijgen ze dat materiaal direct van de platen maatschappijen? of rippen dat op een andere manier.

cxc-achterkant
Aansluit is simpel of 75ohm coax of toslink

Aansluiten

Er zitten 2 digitale aansluitingen op dit loopwerk of 75Ω coax met cinch pluggen of optisch via toslink.  Ik gebruik veelal toslink naar mijn digitale apparatuur, dat werkt prima en scheelt weer de nodige aardlussen tussen de verschillende apparaten.

Voor-na-delen

Bij een van bedrag €529 voor zo’ n mooi loop werk in een mooie stalen behuizing, is m.i. élke cent goed besteed. Dat het loopwerk zelf van kunststof is zal een prijstechnische keus zijn. Problemen verwacht ik er niet mee. Net als mijn vorige spelers die dit ook hadden en 10 jaar of langer speelden.  Dat het loopwerk alleen CD’ s kan afspelen en geen MP3 of SACD’ s is ook een keus . Maar dat doet hij meer dan voortreffelijk.  Er zullen gerust nóg betere loopwerken zijn maar ik denk niet in deze prijsklasse. Als je al wat te wensen over hebt te minste. Ik verwacht het eerlijk gezegd niet…..

Afstandbediening

Een min puntje vind ik de afstand bediening daar kunnen weliswaar een aantal andere apparaten uit de CXC serie bedienen, maar even direct naar b.v. track 6 zappen is er niet bij.  Gelukkig werkt een standaard Philips AB ook prima. Beetje jammer bij zo’ n mooi apparaat.

Rest mij

Dit fantastisch loopwerk kan ik van harte aanbevelen, samen met een goede DAC “perst” het ongelofelijk veel muziek uit je CD’ s en maakt “oude media” zoals een CD net als de LP weer modern en hip.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

12 gedachten aan “Cambridge CXC loopwerk update”

 1. Hoi Jack,

  Ik overweeg de Cambridge CXC aan te schaffen naar aanleiding van o.a. jouw positieve verhalen. Hoe bevalt de speler je nu na de reparatie ?

 2. Hallo Gerard Veenboer,

  Ik zou zeker de Cambridge Audio CXC kopen, echt een geweldige speler.
  Ik heb deze nu een jaar in bezit ik combineer deze met een Audio GD ladder DAC en Audio GD Master 10 versterker en Magnepan 1.6.
  De CXC doet totaal niet onder voor mijn 14 jaar oude Sony CD speler, de CXC laat meer details horen.
  Ik zou zeggen gaat hem beluisteren en je bent verkocht!

 3. Beste Gerard,

  Koop een Cambridge CXC loopwerk, samen met een Schiit Modi Multibit DAC. Je zult je oren niet geloven, dat CD’s zo mooi kunnen klinken.

  Succes gegarandeerd.

  Mvrgr Jack

 4. Beste Jack,

  Via omzwervingen op het www op jouw site terecht gekomen. Interessant leeswerk over allerlei zaken ! Leuk.
  Waarom ik zit te surfen; mijn NAD 521 bee vertoonde van de week kuren, is ook niet de jongste, disk lade ging niet open. Misschien vanwege de warmte ? Daarna weer wel.
  Dacht dat het misschien tijd was voor een andere vandaar ook onderstaande vraag mede gezien bovenstaande discussie. (Ik val wel op “vintage” spullen)
  Een nieuwe Cambridge CXC of Marantz 6006 of gaan voor een tweedehands sony 555 es / 557 esd ?
  Het wordt er allemaal niet makkelijker op !
  Ik neig op dit moment naar nieuwe toestellen maar die moeten zich allemaal nog bewijzen de komende jaren.
  Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt / wat jouw insteek is.

  Mvrgr Gerard

 5. Ik heb een vraagje zou de DacMagic plus van Cambridge Audio een goede dac zijn voor CXC of moet ik aan een duurdere dac denken.
  Ik zou de CXC uiteraard wilen gebruiken voor mijn cd collectie en de DacMagic plus ook willen gebruiken voor een Sonos connect.
  Ook denk ik aan Creek cd speler met digitale inputs.
  Alvast bedankt voor je anrwoord/mening

  Mvrgr Ger

 6. Hallo Ger,

  Bedankt voor je reactie. Tja dat Cambridge loopwerk vind ik bijzonder. Klinkt echt heel mooi.

  Groeten,

  Jack

 7. Bij toeval op jou site terecht gekomen, heel leuk om het allemaal te lezen.
  Sinds begin dit jaar bezit ik een Audio GD Master 10 versterker uit China echt een geweldige versterker die mijn Magenepans 1.6 perfect aanstuurt in combinatie met de Sony 555ES SACD speler.
  Ik geloof wel in produkten uit China zeker Audio GD mooie versterkers en DAC’s.
  Ik was op zoek naar een nieuwe versterker en heb er veel beluisterd en bij toeval kwam ik op de site van Magna hifi terecht en ben wezen luisteren en was verkocht heb deze versterker besteld hij speelt nu zeven maanden de sterren van de hemel.
  Het loopwerk van Cambridge lijk mij ook wel wat?
  Ik wilde dit even vertellen.

  Groeten Ger.

 8. Beste Anoniem,

  Ik schrijf enkel over producten en diensten waar ik zélf enthousiast over ben. Niet, omdat ik er zo nodig mijn brood mee wil verdienen. De keuzes daarvoor komen soms op een andere manier tot stand dan gebruikelijk. De keuze van een DAC was simpel: “hij kwam toevallig langs” Nou geloof ik niet in toeval, maar ik kon hem voor een vriendelijk bedrag 2e hands overnemen. Na enig research (high-end merken zijn niet scheutig met informatie) bleek dat de opbouw vrijwel hetzelfde was van DAC’ s die €6000…..€10.000 moeten kosten. Hij mist alleen het glimmende kastje en knopjes. Dat er een ESS9018 chip in zit, vind ik niet eens zo boeiend maar dat waren wél overeenkomsten.

  Dat je rond een ESS9018 chip weinig kunt doen, en welke chip en hoeveel chips er nu precies in zitten weet ik eigenlijk niet 100% precies. Ik heb één keer in het kastje gekeken, wat opviel was de zéér uitgebreide lineaire voeding. Met onderdelen waar ik fan van ben. Bij mij klinkt het helemaal niet druk, maar juist heel natuurlijk, precies en gedetailleerd. Het is altijd de combinatie die muziek maakt. Toevallig combineert deze DAC goed met mijn buizen versterker en vintage.

  Hiervoor was ik fan van Burr Brown. Ik heb jaren met een goedkope Pioneer DVD656a allesspeler gedraaid. Daar zit een PCM-1738 in die ik met Sowter DAC trafo’s verbouwd heb. Dat klinkt inderdaad wat warmer en rustiger. De DAC die ik nu heb vind ik echt veel beter en dan met name bij gewoon 16bit 44.1Khz dat klinkt analoog. Hi-res heb ik niet echt nodig.

  Aan “merk namen” en dat soort geneuzel heb ik een broertje dood. Ook deze Cambridge CXC kwam toevallig op mijn pad. Niet alles van dat merk, vind ik even goed. Maar ik vind €529 voor het gebodene eerder goedkoop dan duur. De CD-lade zelf maakt een redelijke indruk. Is steviger dan die van mijn Pioneer DVD656a.

  Dat China graag kwaliteit producten wil maken is bekent. De regering helpt startende bedrijfjes, die kwaliteit producten willen maken waar dat land trots op kan zijn. Dat heb ik onlangs nog ergens op het wwww gelezen. Verder moet je áltijd op je eigen oren vertrouwen.

  Ik service momenteel helemaal niets en bied dat ook niet aan, want ik zit lekker aan mijn eigen dingen te sleutelen. Ik wil tegen die tijd wel even rondvragen in mijn netwerk.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 9. Hoi Jack,

  Bedankt voor je antwoord, het is mij nu een stuk duidelijker geworden, ik was bang dat je net als vele andere hifi review sites, ook artikelen ging schrijven van producten waar je zelf eigenlijk niet achter staat….
  Na het lezen van je bericht, blijkt dit dus niet het geval te zijn.
  Ik neem mijn eerder gedane uitspraken daarom terug. mijn excuses.

  Zelf ben ik niet zo’n fan van de ES9018 chip (ook al worden ze gebruik in professionele studio’s) deze chip is volledig compleet geïntegreerd d.w.z. dat je als HIFI fabrikant/DAC ontwerper
  Er maar weinig aan kan doen, je kunt wellicht de voeding aanpassen, maar kwa geluid
  klinken al deze ES9018 DAC’s vrijwel het zelfde.
  Ik heb zo’n DAC ook een tijdje in huis gehad, maar het geluid vond ik niet natuurlijk, erg dynamisch, spektakel en vooral erg “druk” klinken.
  Klassiek en Jazz vond ik op de ES9018 niet zo mooi klinken, het geluid werd voor mij te vermoeiend.

  Ik vind het geluid van een BurrBrown PCM1704U-K DAC chip mooi klinken, natuurlijker, rustiger, het geluid klink voor de langere termijn aangenamer.

  Engelse merken die nu in China voor spot prijzen hun producten laten maken, en vervolgens de kosten reductie geheel niet door bereken aan de klant, vind ik persoonlijk
  ongewenst.
  Dan koop ik liever een High-End China merk, die ook zeer goede CD spelers en CD transporten maken, die een veel beter prijs kwaliteit verhouding hebben.

  Consumenten moeten (vind ik) niet blindelings vertrouwen op de “goede naam” of “image” van een bepaald HiFi merk, maar juist hun goed verstand leren gebruiken en beter nog; zich zelf serieus nemen en op hun eigen oren vertrouwen.
  Iedereen heeft een andere smaak, dus er bestaat niet zoiets als “het beste”

  Wat pietje mooi vind, vind ik misschien juist helemaal niet mooi.

  Bedankt voor je aanbod om eens een vergelijk te doen met de Sony 557ESD, mocht ik in de buurt zijn (of de speler een opknap beurt nodig hebben) dan laat ik het je zeker weten.
  Ik heb de speler ook gekocht om persoonlijke redenen, en niet alleen omdat hij als een tank gebouwd is, en aardig klinkt, het was gewoon “DE” speler die ik jonge jongen altijd wilde hebben, maar destijds niet kon betalen (nieuw prijs in 1989: 3000 gulden geloof ik)

  Ik lees je artikelen met veel plezier, ga zeker zo door!

  Grts,

  Anoniem

 10. Beste unknown,

  Bedankt voor je reactie. Zorgen, over mijn “geloofwaardigheid” zie ik als een compliment.
  Wat ik hier schrijf, zijn mijn eigen ervaringen en niet een stukje overgeschreven van een of andere web pagina.

  Een web winkel heb ik niet, net als enig belang bij welk commercieel bedrijf dan ook. Dat zou ik ook niet willen, want dat beperkt mij in mijn keuzes. Heel af en toe heb ik iets te koop wat ik zelf opgeknapt heb en mooi vind. Tot zover de “verkoop”

  Hoewel ik tegen de weggooi maatschappij ben, vind ik niet alles van vroeger evengoed. Sommige onderdelen en electronica van nu vind ik beter dan 10 of 30 jaar terug.

  Plastic loopwerkjes….. Helaas de tijden van machtige stalen loopwerken zoals de CDM 1 MKII in een Philips CDD882 zijn voorbij. Die heb ik in een eerder stadium vergeleken echter ik vond het niet beter klinken dan Flac files afgespeeld via mijn Mac mini. Net als andere spelers met een CDM2, 4 en robuust CDM 9 loopwerk.

  Wat ik een probleem vind met oudere CD-spelers is het krijgen van reservere loopwerken en lasers. Nou is jouw Sony 557ESD inderdaad net als die Philips CDD882 gebouwd als een tank. Dus dat zal het probleem niet zijn. Maar mijn ervaring is dat sommige moderne loopwerken gewoon nauwkeuriger het CD-plaatje lezen dan alle spelers die ik ooit bezat. Vroeger zeg 20…..30 jaar werd dat nauwkeurig uitlezen m.i. vooral mechanisch bepaald (vandaar die stalen loopwerken) Tegenwoordig schiet moderne electronica te hulp.

  Dan de levensduur ik schat dat deze Cambridge CXC ongeveer 10 jaar meegaat, dat vind ik gezien de aanschaf prijs een prima prijs/prestatie. Wie weet dat over 10 jaar dus zo rond 2025 de CD een opleving meemaakt net als de LP nu. Dan komt de bijbehorende afspeelapparatuur vanzelf weer op de markt.

  Mijn Black Lion DAC, daar heb ik voor afschaf het nodige onderzoek naar gedaan. Het is niet de chip die het geluid maakt, in dit geval de ESS9018 maar de schakeling er omheen. En dan zijn er ook nog verschillende ESS chips met 2 of 8 kanalen. De allerbeste DA-converters zoals die van Weiss en Meitner gebruiken deze chip. Maar je kunt kunt ook een bouw pakket kopen van €100. Het liefst had ik Weiss een MA 1 dac gekocht maar die kan ik me niet veroorloven. Bovendien de makers en gebruikers van dergelijke professionele apparatuur werken in opname studio’s. De plek waar onze muziek vandaan komt. Dus?!

  Mocht je in de buurt zijn van Zaandam neem je Sony mee voor een A/B vergelijk via toslink. Gezien de bedragen waar een Sony 557ESD 2e hands weg gaan +/- €500 zal het qua prijs niet zoveel uitmaken. 😉

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 11. een plastic cd loop werkje made in China, engineerd in England, en een overprized ES9018 DAC ? je verliest met dit artikel je geloofwaardigheid Jack…..jammer!
  Een SONY 557ESD op marktplaats gekocht maar een veel beter CD Loopwerk dan wat je probeert te verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.