Waar ik mee bezig ben april 2022

Niets gebeurt?

Het lijkt er misschien op, dat er de afgelopen 3 maanden weinig of niets gebeurt is. Maar dat is niet zo.  Ik heb voornamelijk aan mijn eigen apparatuur gesleuteld. Ok hier en daar een FM tuner wat aandacht gegeven, dat kan altijd wel tussendoor, dat is gewoon leuk om te doen en een van de dingen die mijn steeds beter af gaat.

TX-9500.

Je zal maar radioliefhebber zijn en deze Pioneer TX-9500 bezitten.  Een juweel, met een zéér goede ontvangst.  NPO Radio 4, Radio 10, Radio Noord Holland en vele andere zenders klinken verbluffend goed in prachtig stereo.  Bijna altijd beter dan DAB+ of internetradio. Vaak is  een eenvoudige raam antenne al voldoende.

In echt zoveel mooier dan op de foto
Klik op de foto voor een groot exemplaar. Klik in het rechter vierkantje voor 1920x 1920.

Blij.

Van buiten ziet het er heel eenvoudig uit. Qua techniek hoort dit bij het beste dat ooit door Pioneer is gemaakt. Helemaal gereviseerd met mooie Vishay en Nichicon condensatoren, nieuwe transistoren etc.  Daar wordt je heel erg blij van. Tenminste ik wel.

Alle apparaten in het rek zijn nog defect.

Soms gebeuren er onverwachte dingen.  Ik ben al een tijd met deze antenne aan het experimenteren zonder echt goede resultaten. Op een dag keek ik omhoog en zag dat er nog een plug in het plafond zat. Schroefoogje er in en de antenne opgehangen.  En wat denk je? Een geweldige ontvangst met bovengenoemde Pioneer tuner.

Het voordeel is dat je hem ook alle kanten op kunt draaien voor de beste ontvangst.  Als je een zolder hebt waar je dit tegen een balk kunt schroeven kan het wel eens erg goed werken. Zie ook o.a. vakantie-gevoel. Onder Antenne.  Gebruik 1e kwaliteit coaxkabel en vermijd scherpe knikken.

Niet blij.

Momenteel is er een enorm te kort aan electronica chips. Ook gewone onderdelen zijn soms zeer moeilijk te bestellen. Of pas eind 2022.  Diverse projecten zoals 6as7-current-balanced-pp-amp zijn gewoon stil gevallen, wegen gebrek aan onderdelen.

Top versterker

UL-40S2.

Dat gaf me alle tijd om een eigen  UL-40S2  te verbeteren die ik op Marktplaats had gekocht. Hij speelde wel, maar was slecht gesoldeerd.  Ik heb hem compleet opnieuw gebouwd inclusief alle modificaties, plus hier en dikke 2 watt koolfilm weerstanden. Binnenkort een update en opsomming van álle modificaties.

Mijn SE-10

SE-10.

Naast tal van eigen modificaties -heb ik nu ook-  de door Menno van de Veen aanbevolen “plop filter” ingebouwd.  Het werkt uitstekend.  Ik ben ook verder aan het experimenteren geweest met buizen. En speel momenteel met Svetlana 6550. Dat geeft een iets rustiger en warmer geluid dan Genalex KT-77 die ik voorheen gebruikte.

Schiit Mani 2.

Nieuw is ook de Schiit Mani 2 phono versterker.

Mani 2

In het kort, het is een zeer neutrale phono-versterker, met hoge resolutie en uitmuntende  specificaties.  Voegt niets of weinig toe, uiterst nauwkeurige RIAA. Dat zijn dingen die je wilt.  Maar geen voordelen, zonder nadelen.  Bij audio krijg je niets voor niets. Dat neutrale zorgt er wel voor, dat je goed moet matchen anders wordt het geluid té helder.  Met mijn SE-10 en een Denon DL-103 gaat het goed, met diverse MM elementen ook.  Als je het op elkaar afstemt.

Hardopen etc.

Nog steeds lekker actief, Nordicwalken, hardlopen, wandelen etc. Ik haal makkelijk 50Km in een week. En heb weer allerlei plannen. Tijdens het lopen komen vanzelf de mooiste ideeën bovendrijven.

Verder houden 3 kleinkinderen os een paar dagen per week flink bezig. Ik roep wel eens dat wij  “gezegend zijn en alles hebben.”  Al is het soms wel wat veel… Top sport!  kleinkinderen.😅

Radio en DAB+

Ik heb veel naar de radio geluisterd met name via DAB+  NPO Radio 4 klinkt sinds de laatste upgrade naar 152Kbit/sec behoorlijk goed en kan een oplossing zijn daar waar een slechte FM ontvangst is.  Bij andere NPO zenders met 120Kbit/sec is nog ruimte voor verbetering. Het zou mooi zijn als b.v. NPO 2 Soul en Jazz en NPO radio 5 ook de kwaliteit van NPO radio 4 krijgt.  Je kunt ook zelf een heleboel aan het geluid  doen. Als achtergrond muziek zal het voldoen.

Mail.

Ik krijg af en toe de bijzonder mail.  Zoals een van Yvonne waarvan ik deze fraaie Sansui AU-7900 voor niets heb gekregen. Hij had al diverse verhuizingen overleeft en zag er nog netjes uit.

Ik heb hem  geprobeerd, hij doet het een beetje. De eindtrappen zijn helaas defect. Dus er komt nog geen geluid uit.   Maar dat is heel normaal voor een versterker uit 1976 . Ik was 18 toen…

Dank je wel Yvonne 🙂

Jack 🙋🏼‍♂️

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Waar ik mee bezig ben april 2022”

 1. Dag Adri,

  Dat is een prachtige, maar complexe tuner. Ik zou er zelf geen geld insteken maar hem weer van de hand doen op Ebay. Alleen in Japan komt deze tuner m.i. pas echt tot zijn recht. Daar zijn ook bedrijven/jes die deze tuner perfect kunnen serviceen

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Beste Jack,

  Ik heb een Kenwood L-02T high-end tuner uit de jaren 80
  Dit is een Tuner uit Japan en loopt van 78-91Mhz en werkt op 100Volt ac en weegt 14,5Kg
  Gezien zijn leeftijd lijkt een recap en opnieuw afregelen op fabrieks specificaties niet overbodig?
  Verder twijfel ik of de De-emphasis wel op 50uS staat deze is niet omschakelbaar op de achterzijde.
  Er zijn service -manuals van de Europese versie on-line te vinden maar deze zijn niet helemaal hetzelfde, ik heb b.v een Deviatie meter terwijl de Europese versie hier een digitale freq. counter heeft zitten, ik heb ook 2 Antenne ingangen omschakelbaar met een intern coax relais.
  Het app. werkt voor de volle 100% maar ik denk dat hier veel meer uit te halen is.
  Ben jij bekend met dit soort apparaten en heb jij zin en tijd om hier weer een Top klasse Tuner van te maken?

  Mvg,
  Arie..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.